0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan szállítsuk hüllőinket?

Amikor lelkes, ám kevésbé hozzáértő hüllőbarátok állatorvosi kezelésre, vagy eladásra szállítják állataikat, a célállomásra érkezve gyakran tárják fel a jó szándékkal berendezett, de az időjárásnak nem feltétlenül ellenálló cipősdobozokat. Ezekben nemritkán az útravalóra szánt elemózsiában fetrengő állatok láthatók. A szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit.

Pedig a szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit. Úgysem fognak a táplálkozással törődni!

Maga a tárolóhely vászonzsák, vagy szellőzőfelülettel ellátott műanyagdoboz lehet. A vászonzsák főként a nyári melegben hasznos, hiszen jól szellőzik. Olyan állatoknál is javasolható, amelyek egy dobozban összetörnék magukat, ledörzsölnék orrukról a bőrt. Akkor is jól jöhet egy zsák, ha rövidebb távon, csoportosan szállítjuk őket. Csoportosan azonban csak olyan állatok szállíthatók, amelyek – pl. karmaikkal – nem tesznek kárt egymásban. A vászonzsák hátulütője, hogy a vizelet hamar átitatja.

Fontos, hogy a dobozon úgy alakítsuk ki a szellőzőfelületet, hogy az ne sértse fel a benne utazó állat kültakaróját. Ha például perforáljuk a dobozt, akkor azt belülről kifelé tegyük. Fontos, hogy akár zsákot, akár dobozt alkalmazunk, legyen az állat alatt törlőpapír, amely felszívja a vizeletet. Legyen továbbá igény szerint kapaszkodó, illetve búvóhelyük. Ilyesmire kiválóan megfelelhetnek pl. a tojástálcadarabok.

Hőszigetelt tároló esetében gyakran kilyukasztják azt a jobb szellőzés érdekében, ám ez ezáltal elveszíti hőszigetelő funkcióját. Ha aggódunk, akkor megfelelő időközönként és megfelelő hőmérsékletű helyen szellőztessük a dobozokat. Ekkor azonban az adott hely esetleg hidegebb levegőjét zárjuk vissza az állatokkal egy térbe. Ilyen esetben érdemes a ládán belüli hőmérsékletet pl. egy langyos vizet tartalmazó vizes flakonnal, jégakkuval szabályozni. Fontos továbbá feltüntetni a ládán, hogy mit szállítunk benne, különösen, ha veszélyes állatokat tartalmaz.

Ferencz Balázs Rolandnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján

Forrás: Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu