Back to top

Idén 150 éves jubileumot ünnepel és további növekedést tervez a gyulai húsipar

Növelte árbevételét és termékértékesítési volumenét az előzetes adatok szerint tavaly a Gyulahús Kft. - tájékoztatta az önkormányzati tulajdonú vállalat ügyvezető igazgatója az MTI-t. A 2017-es nettó árbevétel meghaladja az 5,7 milliárd forintot. Ez nyolc százalékos növekedést jelent. Az idei évre a cég további négyszázalékos bővülést céloz meg.

Daka Zsolt kifejtette: terveik szerint hat százalékkal, 5,6 milliárd forintra szerették volna növelni árbevételüket a 2016. évi 5,3 milliárd forinthoz képest, amit sikerült túlszárnyalni, a 2017-es nettó árbevétel meghaladja az 5,7 milliárd forintot. Ez nyolc százalékos növekedést jelent. Az idei évre a cég további négyszázalékos bővülést céloz meg.

Kilenc százalékkal nőtt az előző évihez képest a termékértékesítés volumene is, főként a belföldi piacon. A Gyulahús Kft. árbevételéből mintegy 4,8 milliárd forint a belföldi piacokról származik.

Az exportértékesítés elérte a 900 millió forintot, ami kétszázalékos emelkedést jelent. Exportálni főként Csehországba és Szlovákiába, valamint Nagy-Britanniába szoktak.

Az angol font tartós "gyengélkedése" fényében különösen értékes ez az eredmény - mondta Daka Zsolt.

Megjegyezte, hogy egyre biztatóbban alakul a németországi, valamint a svédországi kiszállítás is.

A külpiacokon főként a kolbászok és a szalámik keresettek, a hazai piacokon a kolbász és a gyulai májas a két kiemelkedő termék - tette hozzá.

Tavaly 5200 tonna terméket gyártottak, ami - a bérgyártás nélkül - 370 tonnával több az előző évinél.

Az ügyvezető igazgató elmondta, az adózás előtti eredményük várhatóan 200 millió forint körül alakul, ami elmarad az egy évvel korábbi, csaknem 486 milliós eredménytől. Ennek oka Daka Zsolt szerint a sertéshúsár emelkedése és magas árszinten történő stagnálása. Mint mondta, összköltségeik felét az alapanyag beszerzése teszi ki.

2017-ben a cég több beruházást is végrehajtott, a szárazáruüzembe beszereztek egy töltőgépet, emellett egy csomagológépet is vásároltak. Idén is 200 millió forint körüli értékben terveznek gép- és eszközbeszerzést, technológiai korszerűsítést végrehajtani.

Idén a gyulai húsipar fennállásának 150. évfordulóját ünneplik, és az év során elsősorban a brandépítésre, a húzótermékek további erősítésére koncentrálunk majd - emelte ki a szakember.

A Gyulahús Kft. dolgozóinak száma stabilan 310 fő körül alakul.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ASP bekavar a húspiac alakulásába

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot – derül ki az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyzetelemzéséből. A termelők és a feldolgozók költségeinek emelkedése itthon az árak számottevő emelkedését indokolná.

Még tovább növekedne Csányi vágóhídja

Néhány éven beindulna a második műszak a mohácsi vágóhídon, amely már jelenleg is az ország legnagyobb ilyen jellegű üzeme. A mostani egyműszakos termelésben az idén 900 ezer állatot vágnak, hamarosan ez a duplájára nőhet.

Nagy az áremelési nyomás a hússzektoron

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot - írta a Világgazdaság az agrárkamara szakértőinek helyzetelemzésére hivatkozva. A becslések szerint legkevesebb 11 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról, miközben a termék világkereskedelme 8 millió tonnát mozgat meg évente.

Madárinfluenza esetén is mehet a magyar baromfi Japánba

A jövőben egy esetleges madárinfluenza járvány esetén már nem az egész ország, hanem csak a fertőzött területről származó baromfitermékekkel szemben vezet be korlátozásokat Japán. A magyar élelmiszerexportot érintő újabb siker egy másfél éve tartó tárgyalássorozat eredménye, melyet az új állategészségügyi bizonyítvány elfogadásával erősített meg nemrég a japán hatóság.

A baromfiágazat húzza a húsipart

A baromfitenyésztés a legjobban teljesítő hazai állattenyésztési ágazat – mondta el Nagy István agrárminiszter a tárca szakmai napján. Kiemelte: a baromfiágazat a rendszerváltás óta folyamatosan fejlődik, döntően magyar maradt a tulajdonosi kör és a belföldi húsfogyasztás több mint felét fedezi.

"Minden problémánkra válasz" a laborban növesztett hús

Egy tanácsadó csoport tanulmánya szerint, rövid időn belül elérhetővé kell tenni mindenki számára a laboratóriumban növesztett húsból készült termékeket, különben széles körű élelmezési katasztrófával foguk szembe nézni.

A sertéshús ára is nőhet

A hazai sertéspiaci helyzetet alapvetően határozza meg, hogy továbbra is 3 millió alatt van a sertésállomány. A KSH június 1-jei adatai 2,86 millió sertést mutattak, ami ugyan bő 50 ezer darabbal több, mint egy évvel azelőtt, de a decemberi létszámhoz képest tíz­ezres csökkenést mutat.

Jó áron viszik a somogyi disznót

Lassabban indult be az idén a nyári árnövekedés az élő sertések piacán, de összességében nem panaszkodnak a termelők. Az afrikai sertéspestis miatt kialakult pánik összeomlást is okozhatott volna, de az szerencsére elmaradt.

Világszínvonalú hazai fejlesztések az állattenyésztésben

A NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete (ÁTHK) mindig is élen járt a magyar állattenyésztés fejlesztésében. Az itt dolgozó kutatók munkájának eredményeképp a takarmányozási kérdéseket is a kor színvonalának megfelelően tudják megoldani a gazdálkodók, és húsiparunk is versenyképesen, hatékonyan működhet.

Vágóhidat adtak át Hajdúnánáson

Átadták a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezet vágóhídját szerdán, az önkormányzati tulajdonban lévő telken a 200 négyzetméteres üzem 78 millió forintba került, a pénz 60 százaléka állami támogatás, 40 százaléka pedig önkormányzati önerő volt.