Back to top

Jelentkezz faápolónak!

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke a Magyar Faápolók Egyesületének támogatásával favizsgáló és faápoló szakirányú továbbképzést szervez. A jelentkezési határidő január 26.

A képzést azoknak ajánlják a szervezők, akik érdeklődnek ezen új és izgalmas szakterület iránt. Akik meg akarnak ismerkedni a fák, idős fák vizsgálatának legkorszerűbb módszereivel és gyógyításuk tudományával, akik nemcsak elméleti, hanem a gyakorlatban is alkalmazható favizsgálati és faápolási ismeretekre vágynak.

Egyebek között a következőkről tanulhatnak, akik felvételt nyernek a képzésre: fabiológia, fabetegségek, faállomány nyilvántartása, a fa értékének meghatározása, fa korának meghatározása, teljes körű favizsgálat, közlekedésbiztonsági favizsgálat, műszeres favizsgálat, életfeltételek javítása, gyökérkezelések, favédelem, fasebészeti eljárások, díszfák metszése, statikai megerősítések, faápolás technikája, faápolás eszközei.

Azok jelentkezhetnek, akik agrárterületen rendelkeznek alapképzésben vagy mesterképzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett mérnöki oklevéllel, vagy természettudományi képzési területen alapképzésben vagy mesterképzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett, nem mérnöki oklevéllel.

A képzés legalább 15 fő jelentkezése esetén február 19-én indul a SZIE Budai Campusán (1118 Budapest, Villányi út 29-43.), időtartama 2 félév, és félévenként két hét elfoglaltságot jelent. Önköltség díja félévenként 200 000 forint.

Bővebb információk itt olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Vastagabbak a növények levelei a klímaváltozás miatt

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

Dr. Palkovics László a Szent István Egyetem új rektora

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palota Tükörtermében nevezte ki a Szent István Egyetem rektorává dr. Palkovics László egyetemi tanárt, a Budai Campus rektorhelyettesét.

Ipari fa–tűzifa–holtfa

Szakmai berkekben és a közvélekedésben is sok vita forrása manapság, hogy mire használjuk az erdei faanyagot. A nézetek elsősorban az ipari fa, tűzifa és a holtfa kívánatos arányáról oszlanak meg.

Keresték a szálkát a gerendában a Nébih ellenőrei

Újabb átfogó ellenőrzési akciót hajtott végre a Nébih EUTR részlege. A kétnapos akció során ellenőrizték a hazánk felé irányuló fatermék-szállítmányokat a drávaszabolcsi határátkelőhelyen.

Tűzifahiányra igen, áremelésre nem számítanak Nógrádban

Évek óta gondot okoz a tűzifahiány országszerte, így Nógrádban is. Ennek ellenére a fatüzelés lett a legnépszerűbb fűtési forma, pedig nem is olyan olcsó: az átlagár mázsánként 3660 forint.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Nem az apríték a felelős a tüzifahiányért

Az apríték előállítás hátteréről, jelenlegi használatos technológiájáról és lehetséges jövőbeni fejlesztésről volt szó az EGERERDŐ Zrt. Vevői Nyílt Napján szeptember 13-án, melyen az erdészet a meglévő és potenciális üzleti partnerei vettek részt.

Ékszerek betonból, kemolumineszcencia és megannyi érdekesség

Szeptember 28-án a Szent István Egyetem budapesti, gödöllői és szarvasi telephelyei 175 programmal csatlakoznak az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, hogy így is népszerűsítsék a tudományos életpályát a fiatalok körében. 14 órától késő estig érdekes és ingyenes programok sokasága várja a látogatókat.

Akkora tűzifahiány várható idén, mint még soha

Egyre tovább gyűrűzik a munkaerőhiány. Az építőipar már elvitt minden munkára fogható embert, így nincs elég fakitermelő. Úgy tűnik, idén akkora tűzifahiány várható, mint még soha. Emiatt a kereskedők azt javasolják mindenkinek, hogy aki teheti, mielőbb szerezze be a téli tűzrevalót, mert ha már most hiánycikk, akkor a szezonban várhatóan még nehezebben és drágábban lehet majd csak hozzájutni.