Back to top

Jelentkezz faápolónak!

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke a Magyar Faápolók Egyesületének támogatásával favizsgáló és faápoló szakirányú továbbképzést szervez. A jelentkezési határidő január 26.

A képzést azoknak ajánlják a szervezők, akik érdeklődnek ezen új és izgalmas szakterület iránt. Akik meg akarnak ismerkedni a fák, idős fák vizsgálatának legkorszerűbb módszereivel és gyógyításuk tudományával, akik nemcsak elméleti, hanem a gyakorlatban is alkalmazható favizsgálati és faápolási ismeretekre vágynak.

Egyebek között a következőkről tanulhatnak, akik felvételt nyernek a képzésre: fabiológia, fabetegségek, faállomány nyilvántartása, a fa értékének meghatározása, fa korának meghatározása, teljes körű favizsgálat, közlekedésbiztonsági favizsgálat, műszeres favizsgálat, életfeltételek javítása, gyökérkezelések, favédelem, fasebészeti eljárások, díszfák metszése, statikai megerősítések, faápolás technikája, faápolás eszközei.

Azok jelentkezhetnek, akik agrárterületen rendelkeznek alapképzésben vagy mesterképzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett mérnöki oklevéllel, vagy természettudományi képzési területen alapképzésben vagy mesterképzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett, nem mérnöki oklevéllel.

A képzés legalább 15 fő jelentkezése esetén február 19-én indul a SZIE Budai Campusán (1118 Budapest, Villányi út 29-43.), időtartama 2 félév, és félévenként két hét elfoglaltságot jelent. Önköltség díja félévenként 200 000 forint.

Bővebb információk itt olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megvannak az Év Fája döntősei - indul a szavazás!

35 jelölés érkezett az Év Fája versenybe idén, melyek közül tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. A közönség ezek közül választhatja ki 2018 Év Fáját online szavazással az alapítvány oldalán október 8-ig. Az idén kilencedik alkalommal szervezett vetélkedő a fák és a közösségek közötti kapcsolat tovább erősítését tűzte ki célul.

Szociális tűzifa szokatlan helyről is igényelhető

Baranyából eddig három település önkormányzata élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pályázata révén szociális tűzifához jussanak helybéli rászorultak.

Sok növényhatározó egy zsebben

Nagyon sokáig a kis növényhatározóval járt az emberiség a mezőre, rétekre, erdőre, ha tudni szerette volna, milyen növények között sétál a túrák alkalmával. Ma már nem kell könyvet cipelnünk, elég, ha egy okos telefon van a zsebünkben, ugyanis több ingyenesen letölthető növényfelismerő applikáció közül is választhatunk.

A köztérfásítások egyre népszerűbb fafaja a ginkgófa

A ginkgófafélék (Ginkgoaceae) családjába tartozó ginkgófát (Ginkgo biloba) az 1750-es években hozták be Európába. Dekoratív megjelenésének és télállóságának köszönhetően a parkok és egyéb közterületek egyik legkedveltebb lombhullató fafajává vált. Népszerűségének várható további növekedése indukálta jelen írásunkat is, amelyben összefoglaljuk a fafaj legfontosabb ismérveit.

Ircsi fonodája

Bevallom, amíg nem ismertem Bene Ircsi díszüvegfonásait, nekem bizony kosárfonás, demizsonfonás, üvegfonás, egyre ment. Nem tudtam, hogy a különbség olyasféle, mint a fatáblára krétával rótt betűk, és a finom papírra, tollal írt, gyöngybetűs szöveg között – hisz mindkettő olvasható, de más a jellegük és funkciójuk. A kosarak rusztikus szépsége mellett a díszüvegfonás filigrán mívessége is másfajta használatról vall.

A virágos kőris

Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett szavazás eredményeként a virágos kőris (Fraxinus ornus) lett az év fája 2018-ban. Magyar neve feltűnő virágzatára utal. Bár hajlott, szabálytalan törzse, és az ágak gyakori villás elágazása miatt erdészeti jelentősége elenyésző, kiváló várostűrésével, gazdag virágzásával és szép őszi lombszíneződésével mind fontosabb parkfa lesz.

Erdélyi győzelem az élelmiszer-innovációs versenyen

A „BrewBun” nevű, magas rost és fehérje tartalmú zsemle-különlegességgel nyerték meg az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen vetélkedő egyetemi hallgatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata. Így ők képviselhetik hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Pusztulnak a különleges matuzsálemek

Afrika meghökkentő kinézetű fája a majomkenyérfa. Fiatalon a faj egyetlen ág nélküli törzset fejleszt, a gyümölcse leginkább kolbászra emlékeztet, és a kifejlett egyedek is hajlamosak új ágak helyett inkább újabb törzset hajtani. Úgy tűnik azonban, hogy ez sem mentheti meg őket a pusztulástól: a legöregebb példányok ugyanis látszólag ok nélkül pusztulnak.

Fejlődik a magyar nyelvű agrároktatás a Kárpát-medencében

A Szent István Egyetem (SZIE) számára kiemelten fontos stratégiai tényező a külhoni magyarság szülőföldön boldogulásának elősegítése. A csíkszeredai vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzés hallgatói a hagyományok szerint záróvizsgájukra Gödöllőre utaztak, melynek az Alma Mater adott otthont.

Maguk alatt vágták a fát, de győztek

A házigazda Ipoly Erdő Zrt. királyréti erdészetének szakemberbrigádja nyerte az országos fakitermelő bajnokság regionális versenyét.