Back to top

Jelentkezz faápolónak!

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke a Magyar Faápolók Egyesületének támogatásával favizsgáló és faápoló szakirányú továbbképzést szervez. A jelentkezési határidő január 26.

A képzést azoknak ajánlják a szervezők, akik érdeklődnek ezen új és izgalmas szakterület iránt. Akik meg akarnak ismerkedni a fák, idős fák vizsgálatának legkorszerűbb módszereivel és gyógyításuk tudományával, akik nemcsak elméleti, hanem a gyakorlatban is alkalmazható favizsgálati és faápolási ismeretekre vágynak.

Egyebek között a következőkről tanulhatnak, akik felvételt nyernek a képzésre: fabiológia, fabetegségek, faállomány nyilvántartása, a fa értékének meghatározása, fa korának meghatározása, teljes körű favizsgálat, közlekedésbiztonsági favizsgálat, műszeres favizsgálat, életfeltételek javítása, gyökérkezelések, favédelem, fasebészeti eljárások, díszfák metszése, statikai megerősítések, faápolás technikája, faápolás eszközei.

Azok jelentkezhetnek, akik agrárterületen rendelkeznek alapképzésben vagy mesterképzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett mérnöki oklevéllel, vagy természettudományi képzési területen alapképzésben vagy mesterképzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett, nem mérnöki oklevéllel.

A képzés legalább 15 fő jelentkezése esetén február 19-én indul a SZIE Budai Campusán (1118 Budapest, Villányi út 29-43.), időtartama 2 félév, és félévenként két hét elfoglaltságot jelent. Önköltség díja félévenként 200 000 forint.

Bővebb információk itt olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Volt egyszer egy iciri-piciri házacska…

Nem, nem az iciri-piciri kismacskáról és az ő iciri-piciri ökröcskéiről szól most a mese. Ez a történet dr. Fuchs Józsefről szól, aki szögre akasztván hosszú ügyvédi praxisát, átadta magát régi kedvtelésének: miniatűr falvakat, városokat épít. Az élethű, méretarányos kis házakat maga tervezi és készíti fából, sok játékos ötlettel, és látható örömmel.

Ellenálló birsfajták

Ősi, változatos gyümölcsünk a birs, amit napjainkban a modern konyhaművészetben újra felfedeznek, és nagy népszerűségre tett szert, mint pálinka-alapanyag.

Több mint 8000 köbméter tűzifa a rászorulóknak

A 2011 óta sikeresen működő szociális tűzifa programban az EGERERDŐ Zrt. idén 72 térségi önkormányzat rászoruló családjának biztosít tűzifát.

Szakszerű kezeléssel, odafigyeléssel meg lehet állítani az inváziót!

Szerintem mindenkinek hő vágya a boldog öregkor megélése. Sokan szeretnénk együtt játszani, erdőben sétálni unokáikkal. Megpihenni egy faóriás árnyékában, miközben fiatal korunkról mesélünk nekik. Ahhoz, hogy 50 év múlva is tölgyes erdőbe tudjunk pihenni, bizony hatalmas odafigyelésre van szükség az erdészek részéről, hiszen az őshonos erdeinket agresszíven terjedő idegen fafajok veszélyeztetik.

Drága a nordmann, de szeretjük

A leginkább keresett nordmann fenyő métere hat-, hét- vagy nyolcezer forintba kerül és hasonló összegre lehet számítani, ha a legújabb kedvencből, a nordmann konkurensének számító kolorádói jegenyefenyőből szeretne vásárolni valaki - mondta el a hétfői Magyar Nemzetben Kiss Levente, a Csapi kereskedelmi igazgatóhelyettese.

10 hektárnyi területre ültetnek őshonos fákat a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Kora tavaszig 70 hektáron, mintegy 350 ezer őshonos facsemetét ültet a Tisza-völgyében és a Homokhátságon a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság - közölte az intézmény múlt pénteken az MTI-vel.

Gyertyánok, a jövő fái

A közönséges gyertyán (Carpinus betulus) európai elterjedésű fafaj, így hazánkban is őshonos. Tágtűrésű, kitűnően alkalmazkodik, edzett, talajokban sem válogat. Érdekes módon zöldfelületi felhasználása kevésbé jelentős. Csak néhány oszlopos fajtája, esetleg csüngő változata kapható a faiskolákban. Most a kevésbé ismert fajokat ismertetjük, melyek legföljebb egy-két gyűjteményes kertben találhatók meg.

Középpontban a szakember-utánpótlás

A Szent István Egyetem jónéhány hazai és nemzetközi céggel köt együttműködési megállapodást, hogy hallgatói még a diplomájuk megszerzése előtt minél több gyakorlati ismeretet szerezhessenek. A Continental cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. képviselőivel december 6-án Gödöllőn írtak alá az erről szóló keret-megállapodási szerződést.

Városi Oázisok

Budapest belvárosában a többszintes, többségükben száz évnél is idősebb társasházak zárt kapui mögött gyönyörű belső udvarok rejtőznek. Az udvarok egy részében sosem volt kert, vagy ha mégis, akkor az idők során leburkolták. Másik részükben a lakók közül néhányan még gondozzák az évtizedekkel ezelőtt kialakított zöldfelületet, nyáron a lakásokból is kikerülnek oda a szobanövények.

Faültetés erdész módra

Ősszel a kertben a betakarítás mellett az egyik legfontosabb feladat a faültetés. Eldöntjük a kívánt gyümölcs fajtáját, kiválasztjuk a kertben a helyét, azt gondosan előkészítjük. Majd a gyümölcsfákkal teli piacról hosszas keresgélés után a legszebbet, legjobb állásút, legszebb gyökérzetűt hazavisszük, amit bő termés reményében elültetünk a kertbe.