Back to top

Mikroszórófejes öntözővel is hatékony a növényvédelem

Megfelelő tárolókapacitás híján is megőrizhető a termés minősége, a mikroszórófejes öntözési rendszerek pedig többcélúan is hasznosulhatnak a zöldségtermesztésben. A fajtaismertető mellett a termesztéstechnológia terén is hasznos tudnivalókkal lettek gazdagabbak azok a hagymatermesztők, akik részt vettek a holland Bejo Zaden B.V, és a budaörsi székhelyű Rit-Sat Kft. békéscsabai tanácskozásán.

„Az elmúlt évek fejlesztései ellenére sem nőtt hazánkban a tároló kapacitás”- kezdte előadását Kádár András, a Rit-Sat Kft. és a Bejo Zaden által Békéscsabán szervezett vöröshagyma tanácskozásán. A szakember kiemelte, emiatt fordulhat elő, hogy a gazdák esetenként a táblán kiemelés után túltartják a hagymát. Nem szerencsés, hiszen minőségi romlás következhet be, ám ha mégis elkerülhetetlen, hagyjanak nagyobb lombot rajta, ami megvédi a termést a napégéstől.

Nagyon fontos az öntözés és a tápanyagutánpótlás kérdése. Mint Kádár András elmondta, a hazai és a délebbi országok közötti termesztéstechnológiai különbséget elsősorban ne a hőmérsékletben, hanem a páratartalomban keressük. Bár a mediterrán vidékeken is meleg van betakarítás idején, az ajánlások szerint a felszedés előtt már három héttel be kell fejezni az öntözést, hogy ne repedjen meg a páncélja. Nálunk viszont még egy héttel előtte is szükség lehet rá, hogy a minőséget megőrizzük.

Az áttelelő hagymát Erdei Lajos területén tekinthettük meg
Fotó: viniczai

A Rit-Sat Kft. területi képviselője a különböző magkiszerelési formákról is tájékoztatást adott. Mint hangsúlyozta, a normál, a precíziós vagy éppen előcsíráztatott vetőmagok csak extrém körülmények – esetleg különleges elvárások - mellett mutatják meg, hogy mit is tudnak. Optimális viszonyok között mindez elvész.

A szakember előadása végén megjegyezte, lehet pontatlan vagy hiányos a technológia, nem megfelelő a tároló, ám a termelő szemében a kudarcért mindig a fajta a hibás.

„Ne csak kijuttassuk a tápanyagot, arra is nagyobb figyelmet kellene fordítani, hogy ezek hasznosuljanak”- figyelmeztetett Szarvas Zoltán, a Timac Agro Hungária Kft. termékmenedzsere. Mint elmondta, ügyelni kell, hogy a hagyma folyamatosan növekedjen, ne álljon meg a fejlődésben. Ehhez pedig szükséges ismerni, melyik fenológiai fázisban mely tápelemre kell nagyobb hangsúlyt helyezni.

Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. ügyvezetője nyugtázta, hogy a zöldségtermesztésben egyre inkább terjed a mikroszórófejes öntözés. Ezzel a módszerrel nem csak a víz adagolható pontosan, de a tápanyag utánpótlás is megoldható, ami ezáltal jobban hasznosul. Egyaránt alkalmas párásításra és a növények hűtésére.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet  szakember – többen és több kultúrában is kipróbálták már a növényvédő szer kijuttatását. Ha elterjed, nagy terhet vehet le a gazdák válláról, hiszen így nem csak gyorsan, de egyszerűen megoldható a védekezés.

Rögtönzött fajtabemutató a Bejo hagymáiból
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amit a kápiáról tudni kell

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kápia Szakmai Napot tart július 6-án (pénteken) Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt. székházában.

Mi köze az aranymetszésnek a zöldséges kisbolthoz?

Az aranymetszés szabályát minden fotográfus, virágkötő és természetesen dekoratőr megtanulja. És nem árt megtanulnia a saját értékesítésre vállalkozó kertésznek sem, ha szeretné szépen, harmonikusan prezentált zöldségekkel megnyerni a vevőit – írja a német Gemüse magazin.

Jelentős beruházásokat tervez a Budapesti Nagybani Piac

"Piac éjszakája" elnevezéssel tartották meg immáron a "Nagybani" második nyílt napját, melynek során kiderült: a piac fejlesztését szem előtt tartva tervezi a következő két évet a vezetőség. Egyebek között feldolgozott termékeket forgalmaznak majd, új raktárakat húznak fel, illetve nyílt árusítóhelyeket fednek le a közeljövőben.

Parlament előtt a kútfúrási törvény

A törvényjavaslat szerint engedély és bejelentés nélkül lesz létesíthető a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító vízilétesítmény, a meglévő kutak utólagos fennmaradási engedélyt kaphatnak bírság kiszabása nélkül, ha a tulajdonosok 10 éven belül legalizálják azokat.

Idén kevés termelőnek hoz nyereséget a zöldborsó-termesztés

Bár a közelmúlt viharai csak néhol károsították a zöldborsó-állományokat, a termésmennyiség lényegesen elmarad a várttól.

Gasztrobloggerek is a vásárlóik

Várhegyi Péter középfokú szakmai végzettséggel és a családi termelésben szerzett tapasztalatokkal fölvértezve kezdett Alsónémediben gazdálkodni feleségével. Kis területet művelnek, ezért választékukat a gasztronómiai trendekhez igazították. A fővárosi Lehel csarnok vásárlóit először a mutatós, egyedi áruk vonzzák standjukhoz, ahová aztán a hozzá kapcsolódó ízélmény és bizalom miatt visszatérnek.

Majd minden alapvető élelmiszer infláció felett drágult májusban

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek 3,8 százalékos átlagos drágulását a legtöbb alapvető élelmiszer árának erőteljes növekedése okozta, egyedül a cukor lett jelentősen olcsóbb.

Öntözési ügynökség lesz az Agrárminisztériumnál

Öntözési ügynökséget állít fel a földművelésügyi minisztériumon belül Nagy István, jelentette be a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Az agrárminiszter elképzelése szerint ez a hivatal kezelné a meglévő csatornákban lévő víz használatát. Hozzátette: új tározókra is szükség van, hogy a tavaszi áradáskor érkező vizet meg tudjuk őrizni.

Milyen reformok várnak az élelmiszer-gazdaságra?

Hazánk húszmillió embert el tudna látni. Magyarország hetven, Somogy pedig nyolcvan százaléka értékes termőterület. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke kedden ismertette a Jólétben a gyarapodó vidékért programot.

Közösségépítő kertek a nagyvárosokban

Közösségi élmény, környezetvédelem, egészségmegőrzés, önellátás, pihenés és rekreáció. Mindezeket nyújtják a közösségi kertek, amik a nagyvárosok betondzsungeleibe visznek némi zöldet. A közösségi kert-mozgalmat 2010-ben karolta föl a Kortárs Építészeti Központ, amely több városi kertet működtet Budapesten, és egy új kialakítását tervezi.