Back to top

Mikroszórófejes öntözővel is hatékony a növényvédelem

Megfelelő tárolókapacitás híján is megőrizhető a termés minősége, a mikroszórófejes öntözési rendszerek pedig többcélúan is hasznosulhatnak a zöldségtermesztésben. A fajtaismertető mellett a termesztéstechnológia terén is hasznos tudnivalókkal lettek gazdagabbak azok a hagymatermesztők, akik részt vettek a holland Bejo Zaden B.V, és a budaörsi székhelyű Rit-Sat Kft. békéscsabai tanácskozásán.

„Az elmúlt évek fejlesztései ellenére sem nőtt hazánkban a tároló kapacitás”- kezdte előadását Kádár András, a Rit-Sat Kft. és a Bejo Zaden által Békéscsabán szervezett vöröshagyma tanácskozásán. A szakember kiemelte, emiatt fordulhat elő, hogy a gazdák esetenként a táblán kiemelés után túltartják a hagymát. Nem szerencsés, hiszen minőségi romlás következhet be, ám ha mégis elkerülhetetlen, hagyjanak nagyobb lombot rajta, ami megvédi a termést a napégéstől.

Nagyon fontos az öntözés és a tápanyagutánpótlás kérdése. Mint Kádár András elmondta, a hazai és a délebbi országok közötti termesztéstechnológiai különbséget elsősorban ne a hőmérsékletben, hanem a páratartalomban keressük. Bár a mediterrán vidékeken is meleg van betakarítás idején, az ajánlások szerint a felszedés előtt már három héttel be kell fejezni az öntözést, hogy ne repedjen meg a páncélja. Nálunk viszont még egy héttel előtte is szükség lehet rá, hogy a minőséget megőrizzük.

Az áttelelő hagymát Erdei Lajos területén tekinthettük meg
Fotó: viniczai

A Rit-Sat Kft. területi képviselője a különböző magkiszerelési formákról is tájékoztatást adott. Mint hangsúlyozta, a normál, a precíziós vagy éppen előcsíráztatott vetőmagok csak extrém körülmények – esetleg különleges elvárások - mellett mutatják meg, hogy mit is tudnak. Optimális viszonyok között mindez elvész.

A szakember előadása végén megjegyezte, lehet pontatlan vagy hiányos a technológia, nem megfelelő a tároló, ám a termelő szemében a kudarcért mindig a fajta a hibás.

„Ne csak kijuttassuk a tápanyagot, arra is nagyobb figyelmet kellene fordítani, hogy ezek hasznosuljanak”- figyelmeztetett Szarvas Zoltán, a Timac Agro Hungária Kft. termékmenedzsere. Mint elmondta, ügyelni kell, hogy a hagyma folyamatosan növekedjen, ne álljon meg a fejlődésben. Ehhez pedig szükséges ismerni, melyik fenológiai fázisban mely tápelemre kell nagyobb hangsúlyt helyezni.

Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. ügyvezetője nyugtázta, hogy a zöldségtermesztésben egyre inkább terjed a mikroszórófejes öntözés. Ezzel a módszerrel nem csak a víz adagolható pontosan, de a tápanyag utánpótlás is megoldható, ami ezáltal jobban hasznosul. Egyaránt alkalmas párásításra és a növények hűtésére.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet  szakember – többen és több kultúrában is kipróbálták már a növényvédő szer kijuttatását. Ha elterjed, nagy terhet vehet le a gazdák válláról, hiszen így nem csak gyorsan, de egyszerűen megoldható a védekezés.

Rögtönzött fajtabemutató a Bejo hagymáiból
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezer csoda Hollandiában

Aki naprakész szeretne lenni zöldségfajták és zöldségtrendek terén, annak úgyszólván kihagyhatatlanok a nagy nemesítőházak hollandiai nyílt napjai a 39. naptári héten. Észak-Hollandiában, egy jól behatárolható körzeten belül több nyílt napot is tartanak ilyenkor, a hangulat és a fajtafelhoztal egyaránt lenyűgöző.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

Áder János szerint is kell öntözni

Áder János szerint is feltétele az öntözés a növénytermesztésnek, a fenntarthatóság érdekében azonban a kutak helyett a felszíni vízkivételre kell helyezni a hangsúlyt. Annak infrastrukturális hátterét pedig az államnak kell magára vállalnia, mondta Győrffy Balázs miután a köztársasági elnök megbeszélést folytatott a az Agrárgazdasági Kamara és a Magosz vezetőségével.

Aprítjuk a metélőket: levélzöldségek betakarítása

A levélzöldségek közé tartoznak a különböző, színben és formában eltérő saláták (fejes saláta, madársaláta, tépősaláta, rukkola), továbbá a spenót, a sóska, a mángold, a kapor, a levélpetrezselyem, a metélőpetrezselyem, a metélőzeller és a metélőhagyma. Betakarításukra speciális vágógépeket alkalmaznak.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Az élelmiszerárak felpörgették az inflációt

Az elemzők várakozása ellenére nem mérséklődött az éves infláció augusztusban, de a maginfláció csökkenése továbbra is az inflációs nyomás hiányát jelzi a magyar gazdaságban - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a KSH kedd reggel kiadott jelentését.

Gyümölcsevéssel a vízpazarlás ellen

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

Egymillió forintos bírság egy tonna jelöletlen terményért

A pénzügyőrök több mint egy tonna ismeretlen eredetű zöldség- és gyümölcsszállítmányt találtak egy tehergépjárműben egy EKÁER ellenőrzés során, Makón. A zöldséget, gyümölcsöt lefoglalták, majd megsemmisítették.

Gasztro Randi csütörtökön

Szeptember 6-án, csütörtökön ismét megszervezi a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Gasztro Randit, ahol a termelők és vendéglátóhelyek egymásra találhatnak. A helyszínt a Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai épülete biztosítja.

Növényvédelmi előrejelzés – még mindig a molyok

A betakarítási munkák szántóföldön és kertészeti kultúrákban folyamatosan tartanak, néhol a torlódás jelei mutatkoznak, mert minden területen hetekkel korábban érnek a termények. Szinte minden növénykultúrában általánosnak mondható a túlzott UV-sugárzás okozta napégés, mely a még fákon levő gyümölcs mellett a szüretelésre váró szőlőt, fűszerpaprikát, de a kukorica leveleit sem kímélte.