Back to top

Mikroszórófejes öntözővel is hatékony a növényvédelem

Megfelelő tárolókapacitás híján is megőrizhető a termés minősége, a mikroszórófejes öntözési rendszerek pedig többcélúan is hasznosulhatnak a zöldségtermesztésben. A fajtaismertető mellett a termesztéstechnológia terén is hasznos tudnivalókkal lettek gazdagabbak azok a hagymatermesztők, akik részt vettek a holland Bejo Zaden B.V, és a budaörsi székhelyű Rit-Sat Kft. békéscsabai tanácskozásán.

„Az elmúlt évek fejlesztései ellenére sem nőtt hazánkban a tároló kapacitás”- kezdte előadását Kádár András, a Rit-Sat Kft. és a Bejo Zaden által Békéscsabán szervezett vöröshagyma tanácskozásán. A szakember kiemelte, emiatt fordulhat elő, hogy a gazdák esetenként a táblán kiemelés után túltartják a hagymát. Nem szerencsés, hiszen minőségi romlás következhet be, ám ha mégis elkerülhetetlen, hagyjanak nagyobb lombot rajta, ami megvédi a termést a napégéstől.

Nagyon fontos az öntözés és a tápanyagutánpótlás kérdése. Mint Kádár András elmondta, a hazai és a délebbi országok közötti termesztéstechnológiai különbséget elsősorban ne a hőmérsékletben, hanem a páratartalomban keressük. Bár a mediterrán vidékeken is meleg van betakarítás idején, az ajánlások szerint a felszedés előtt már három héttel be kell fejezni az öntözést, hogy ne repedjen meg a páncélja. Nálunk viszont még egy héttel előtte is szükség lehet rá, hogy a minőséget megőrizzük.

Az áttelelő hagymát Erdei Lajos területén tekinthettük meg
Fotó: viniczai

A Rit-Sat Kft. területi képviselője a különböző magkiszerelési formákról is tájékoztatást adott. Mint hangsúlyozta, a normál, a precíziós vagy éppen előcsíráztatott vetőmagok csak extrém körülmények – esetleg különleges elvárások - mellett mutatják meg, hogy mit is tudnak. Optimális viszonyok között mindez elvész.

A szakember előadása végén megjegyezte, lehet pontatlan vagy hiányos a technológia, nem megfelelő a tároló, ám a termelő szemében a kudarcért mindig a fajta a hibás.

„Ne csak kijuttassuk a tápanyagot, arra is nagyobb figyelmet kellene fordítani, hogy ezek hasznosuljanak”- figyelmeztetett Szarvas Zoltán, a Timac Agro Hungária Kft. termékmenedzsere. Mint elmondta, ügyelni kell, hogy a hagyma folyamatosan növekedjen, ne álljon meg a fejlődésben. Ehhez pedig szükséges ismerni, melyik fenológiai fázisban mely tápelemre kell nagyobb hangsúlyt helyezni.

Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. ügyvezetője nyugtázta, hogy a zöldségtermesztésben egyre inkább terjed a mikroszórófejes öntözés. Ezzel a módszerrel nem csak a víz adagolható pontosan, de a tápanyag utánpótlás is megoldható, ami ezáltal jobban hasznosul. Egyaránt alkalmas párásításra és a növények hűtésére.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet  szakember – többen és több kultúrában is kipróbálták már a növényvédő szer kijuttatását. Ha elterjed, nagy terhet vehet le a gazdák válláról, hiszen így nem csak gyorsan, de egyszerűen megoldható a védekezés.

Rögtönzött fajtabemutató a Bejo hagymáiból
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Extrém drágulás és árcsökkenés lassítja a termelői árak emelkedését

Januárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ezA termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Együttműködő kertészeteket keres az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez keres partnereket. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

Jó állapotban várják a tavaszt a vetések

Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Az őszi búza tápanyagigénye

Az őszi búza a hazai növénytermesztés egyik meghatározó növénye. Az évente mintegy 1 millió hektáron termesztett búza termésmennyisége, minősége és főleg a piaci értékesíthetősége alapvetően meghatározza a különböző nagyságú gazdaságok növénytermesztési ágazatának az eredményességét.

Zöldség-gyümölcsben erősít a Lidl

A Lidl német élelmiszerdiszkont-lánc tavaly Hollandiában már hatodik alkalommal nyerte el a legjobb zöldség-gyümölcs részlegnek járó elismerést, amit idei marketingkampányában már felhasznál. Napjainkban immár a Lidl is számottevő marketingbüdzsével rendelkezik, és versenytársaihoz hasonlóan többféle akciót szervez.

Mitől lesz szép az a zöld gyep?

A változó klíma miatt érdemes a fajtaválasztásra is nagyobb figyelmet fordítani nemcsak a sportpályák, vagy közösségi zöldfelületek, de akár házikertek gyeptelepítéseinél is - derült ki a Specialmix Kft. évadnyitó gödöllői rendezvényén, ahol többek között a gyepek tápanyag-utánpótlásáról, növényvédelméről ejtettek szót az előadók.

Szép, piacos almát kalciumpótlással kapunk

Az almatermesztés egyik sarkalatos kérdése a tápanyagellátás, különös tekintettel a kalciumpótlásra. Jól átgondolt, folyamatos, talajon és lombon keresztül adagolt kalciumellátással érhetjük el, hogy kiváló minőségű, jól tárolható legyen a gyümölcs. Erről is beszélt a BASF Nyíregyházán rendezett almatermesztési tanácskozásán Kovács András, a YARA képviselője.

Nem halogatható a zöldségek, gyümölcsök áfacsökkentése

Nemcsak az ágazat versenyképességét javítaná, hanem élelmiszerbiztonsági, és népegészségügyi szempontból is előnyös lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentenék. Ráadásul az ebből eredő bevételkiesés 20-30 százaléka valószínűleg visszaszivárogna az államháztartásba, mert a kisebb áfának köszönhető megtakarításaikat a fogyasztók előreláthatóan újabb vásárlásokra költenék.

Újra elfagy a mediterrán zöldség?

Olaszországban akár 60 százalékos terméskiesést is okozhat a február végi, március eleji szibériai hideghullám. A hó kevésbé aggasztja a gazdálkodókat, annál inkább a rendkívüli hideg, ami egy sor növénykultúrát már előrehaladott állapotban talált.

Csábító a lehetőség, de még tilos trágyázni

Bár véget ért a hivatalos trágyázási tilalmi időszak a nitrátérzékeny területeken, ugyanakkor az időjárás miatt továbbra sem szabad a termésnövelő anyagokat kijuttatni.