Back to top

Mikroszórófejes öntözővel is hatékony a növényvédelem

Megfelelő tárolókapacitás híján is megőrizhető a termés minősége, a mikroszórófejes öntözési rendszerek pedig többcélúan is hasznosulhatnak a zöldségtermesztésben. A fajtaismertető mellett a termesztéstechnológia terén is hasznos tudnivalókkal lettek gazdagabbak azok a hagymatermesztők, akik részt vettek a holland Bejo Zaden B.V, és a budaörsi székhelyű Rit-Sat Kft. békéscsabai tanácskozásán.

„Az elmúlt évek fejlesztései ellenére sem nőtt hazánkban a tároló kapacitás”- kezdte előadását Kádár András, a Rit-Sat Kft. és a Bejo Zaden által Békéscsabán szervezett vöröshagyma tanácskozásán. A szakember kiemelte, emiatt fordulhat elő, hogy a gazdák esetenként a táblán kiemelés után túltartják a hagymát. Nem szerencsés, hiszen minőségi romlás következhet be, ám ha mégis elkerülhetetlen, hagyjanak nagyobb lombot rajta, ami megvédi a termést a napégéstől.

Nagyon fontos az öntözés és a tápanyagutánpótlás kérdése. Mint Kádár András elmondta, a hazai és a délebbi országok közötti termesztéstechnológiai különbséget elsősorban ne a hőmérsékletben, hanem a páratartalomban keressük. Bár a mediterrán vidékeken is meleg van betakarítás idején, az ajánlások szerint a felszedés előtt már három héttel be kell fejezni az öntözést, hogy ne repedjen meg a páncélja. Nálunk viszont még egy héttel előtte is szükség lehet rá, hogy a minőséget megőrizzük.

h1.jpg

Az áttelelő hagymát Erdei Lajos területén tekinthettük meg
Fotó: viniczai

A Rit-Sat Kft. területi képviselője a különböző magkiszerelési formákról is tájékoztatást adott. Mint hangsúlyozta, a normál, a precíziós vagy éppen előcsíráztatott vetőmagok csak extrém körülmények – esetleg különleges elvárások - mellett mutatják meg, hogy mit is tudnak. Optimális viszonyok között mindez elvész.

A szakember előadása végén megjegyezte, lehet pontatlan vagy hiányos a technológia, nem megfelelő a tároló, ám a termelő szemében a kudarcért mindig a fajta a hibás.

„Ne csak kijuttassuk a tápanyagot, arra is nagyobb figyelmet kellene fordítani, hogy ezek hasznosuljanak”- figyelmeztetett Szarvas Zoltán, a Timac Agro Hungária Kft. termékmenedzsere. Mint elmondta, ügyelni kell, hogy a hagyma folyamatosan növekedjen, ne álljon meg a fejlődésben. Ehhez pedig szükséges ismerni, melyik fenológiai fázisban mely tápelemre kell nagyobb hangsúlyt helyezni.

Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. ügyvezetője nyugtázta, hogy a zöldségtermesztésben egyre inkább terjed a mikroszórófejes öntözés. Ezzel a módszerrel nem csak a víz adagolható pontosan, de a tápanyag utánpótlás is megoldható, ami ezáltal jobban hasznosul. Egyaránt alkalmas párásításra és a növények hűtésére.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet  szakember – többen és több kultúrában is kipróbálták már a növényvédő szer kijuttatását. Ha elterjed, nagy terhet vehet le a gazdák válláról, hiszen így nem csak gyorsan, de egyszerűen megoldható a védekezés.

h6.jpg

Rögtönzött fajtabemutató a Bejo hagymáiból
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fejlettebb vízgazdálkodással biztosított hozamok

A szokatlanul meleg januári időjárás aggodalommal tölti el a gazdákat, mert nagyobb a veszélye a kártevők elszaporodásának. A csapadék mennyisége ugyanakkor nem indokolja a belvíz kialakulását. Az öntözőrendszer fejlesztése viszont szükségszerű: a cél az, hogy a jelenlegi 80 ezer helyett félmillió hektáron öntözzenek, amivel a szélsőséges időjárás okozta károk is csökkenthetők.

Világújdonság stressztűrő kukoricák a Syngentától

A mind szélsőségesebbé váló időjárás, a gyakori aszály, a nyári forró időszakok egyre érzékenyebben értintik a hazai, nagyrészt öntözetlen kukoricatermesztést. A kihívásokra adott választ három pillérre alapozza a Syngenta: az új Artesian szárazságtűrő hibridekre, a komplex technológiára és a szakértői csapatára.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

2,5 milliárdból épít trágyafeldolgozót a Baromfi-Coop

Évi 60 ezer tonna baromfitrágyát dolgoz majd fel az a szervesanyag-kezelő központ, amit a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. hoz létre 2,52 milliárd forint értékben - jelentette be Bárány László, a társaság ügyvezető igazgatója Baktalórántházán. A kapacitás később 100 ezer tonnásra bővíthető, amire szükség is lesz, a Master Good 2020-ig húsz új baromfitelepet akar létesíteni.

Tornádó rombolta le az almériai fóliákat

Tornádóhullám söpört végig a dél-spanyol Alméria egyik emblematikus fóliás központjaként ismert El Ejido településen, és hatalmas károkat hagyott maga után. Az első becslések szerint akár 40 millió eurós kárt is okozhatott a szélvihar.

Csúcsra jár a pazarlás Oroszországban: 19 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg

Az állat- és növényegészségügyet felügyelő orosz hatóság (Roszszelhoznadzor) legújabb jelentése szerint eddig közel 19,4 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg az importtilalom ideje alatt.

Mizuna, vízi torma, bébi pak-choi, ehető virágok, meg a többiek

Mindez csak néhány példa abból a széles és színes választékból, amelyet a Saliverzum Kft. szállít a vendégeket az ételkülönlegességeikkel, és azok egyedi tálalásával vonzó, neves fővárosi és szegedi éttermeknek. A balástyai Sándor család közel másfél évtizede szakosodott bébi méretű zöldségek, salátafélék termesztésére, és a kínálatot időközben fűszernövényekkel és ehető virágokkal bővítették.

Idén a lila zöldség a menő

A színek szabványosítását végző Pantone Colour Institute 2018-ban az ultraibolya fantázianevű Pantone 18-3838 kódszámú árnyalatot választotta az év színének. A brit Waitrose szupermarketlánc 2018-as trendelőrejelzése szerint is a lila sárgarépa, burgonya, füge, káposzta, tojásgyümölcs lehetnek a legkelendőbb zöldségfélék az egészségtudatos fogyasztók körében.

A cézium nem csak a gombákból mutatható ki

Korábban a Nébih-et kerestük meg a céziumszennyezett gombák ügyében, most a Magyar Mikológiai Társaságnál kutakodtunk. Megtudtuk többek között, hogy milyen eljárással mutatható ki az anyag, hogy korábban milyen élelmiszereket vizsgáltak, illetve, hogy mi a különbség a szennyeződés és a fertőzés között.

Hova utazzunk, ha a szakma jobban érdekel, mint a síelés?

Szívesen körülnézne a síszünet helyett/után/előtt Európa kertészeti kiállításain? Ajánlunk néhány érdekes úticélt az év első heteire.