Back to top

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.

Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Fotó: Marc-Antoine Racine
„Ahogy körbeállják az üres itatót, látni rajtuk, hogy valami nem stimmel” – mondta Marc Antoine Racine tehenész.

„Látszik, hogy szomjasak, tehát itt az idő, hogy újra felmelegítsük a vízvezetékeket.”

Kelet-Ontarioban az állattartók az elfagyott vízvezetékekkel, gépekkel és beteg jószágokkal küzdenek a mostani extrém-hidegben. A hőmérséklet tartósan mínusz 20 fok alatt van, amit a metsző hideg szél miatt akár mínusz 40-nek is lehet érezni.

Racine vasárnap telefonon azt nyilatkozta a cbc.ca portálnak, hogy a csövek mellett a gázolaj tartály és az etetésnél használt gépek is befagytak a gazdaságban.

Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Fotó: Marc-Antoine Racine
A vízvezetékeket azonban naponta többször is ki kell olvasztani.

„Reggel mindig reménykedem, hogy amikor bemegyek az istállóba, semmi nincs megfagyva” mondta Racine. „Mert ha igen, akkor legalább egy órába telik felolvasztani az istállót.”

Rengeteg a tüdőgyulladás

A tejelő tehenekkel ellentétben a húsmarhák idejük nagyrészét kint töltik, nyilatkozta Amber Payne a dél-ottawai Arc Acres Farmról.

Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy az infrastruktúrában jelentős a fagy károkozása, a csökkenő hőmérséklet miatt a szarvasmarhák is kezdenek megbetegedni.

„Amikor a hőmérséklet mínusz 40 fokra csökken, az különösen megviseli őket” mondta Payne.

„Nagyon sok a tüdőgyulladás. A beteg állatok kicsit csapzottabbnak látszanak, csökken az étvágyuk, és köhögnek. Ha nem kapnak azonnal kezelést, nagyon gyorsan elpusztulnak.”

Payne azt is hozzátette, hogy az extrém nedves nyár után gyenge a széna minősége, amivel télen a marhákat etetik, ez is megnehezíti az állomány egészségének megőrzését.

„A gazdák elég jól alkalmazkodnak az ilyen szituációkban, azonban a hideg miatt a napi feladatok egyre több időt vesznek igénybe”

„Álmatlan éjszakáink vannak: minden éjjel felkelünk és ellenőrizzük a dolgokat, és amiatt is aggódnunk kell, hogy hamarosan születnek a borjak – a legtöbb tehén ugyanis tipikusan januárban ellik.”

Az Arc Acres Farmon sertéseket is tartanak. Payne elmondta, hogy ők jól viselik a hideget, amíg megfelelő alom áll rendelkezésre, nincsenek kitéve a hideg szélnek, és össze tudnak bújni egymással.

Forrás: 
http://www.cbc.ca/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Semmi sem zavarja a betakarítást

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

Számítani kell a hűvös, csapadékos nyarakra

A meteorológiai szempontból igen különösen alakuló hazai nyár hátterében olyan légkörfizikai változások állnak, amelyeket a globális felmelegedés erősít fel, és minden valószínűség szerint gyakoribbá is tesz – áll az MTA elemzésében.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.