Back to top

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.

Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Fotó: Marc-Antoine Racine
„Ahogy körbeállják az üres itatót, látni rajtuk, hogy valami nem stimmel” – mondta Marc Antoine Racine tehenész.

„Látszik, hogy szomjasak, tehát itt az idő, hogy újra felmelegítsük a vízvezetékeket.”

Kelet-Ontarioban az állattartók az elfagyott vízvezetékekkel, gépekkel és beteg jószágokkal küzdenek a mostani extrém-hidegben. A hőmérséklet tartósan mínusz 20 fok alatt van, amit a metsző hideg szél miatt akár mínusz 40-nek is lehet érezni.

Racine vasárnap telefonon azt nyilatkozta a cbc.ca portálnak, hogy a csövek mellett a gázolaj tartály és az etetésnél használt gépek is befagytak a gazdaságban.

Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Fotó: Marc-Antoine Racine
A vízvezetékeket azonban naponta többször is ki kell olvasztani.

„Reggel mindig reménykedem, hogy amikor bemegyek az istállóba, semmi nincs megfagyva” mondta Racine. „Mert ha igen, akkor legalább egy órába telik felolvasztani az istállót.”

Rengeteg a tüdőgyulladás

A tejelő tehenekkel ellentétben a húsmarhák idejük nagyrészét kint töltik, nyilatkozta Amber Payne a dél-ottawai Arc Acres Farmról.

Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy az infrastruktúrában jelentős a fagy károkozása, a csökkenő hőmérséklet miatt a szarvasmarhák is kezdenek megbetegedni.

„Amikor a hőmérséklet mínusz 40 fokra csökken, az különösen megviseli őket” mondta Payne.

„Nagyon sok a tüdőgyulladás. A beteg állatok kicsit csapzottabbnak látszanak, csökken az étvágyuk, és köhögnek. Ha nem kapnak azonnal kezelést, nagyon gyorsan elpusztulnak.”

Payne azt is hozzátette, hogy az extrém nedves nyár után gyenge a széna minősége, amivel télen a marhákat etetik, ez is megnehezíti az állomány egészségének megőrzését.

„A gazdák elég jól alkalmazkodnak az ilyen szituációkban, azonban a hideg miatt a napi feladatok egyre több időt vesznek igénybe”

„Álmatlan éjszakáink vannak: minden éjjel felkelünk és ellenőrizzük a dolgokat, és amiatt is aggódnunk kell, hogy hamarosan születnek a borjak – a legtöbb tehén ugyanis tipikusan januárban ellik.”

Az Arc Acres Farmon sertéseket is tartanak. Payne elmondta, hogy ők jól viselik a hideget, amíg megfelelő alom áll rendelkezésre, nincsenek kitéve a hideg szélnek, és össze tudnak bújni egymással.

Forrás: 
http://www.cbc.ca/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy mozgékony perzsamacska-különlegesség

A csincsillaperzsák sokakat elkápráztatnak – ha részvételükkel macskaszépségversenyt rendeznének, bizonyára dobogós helyen végeznének. Ezek a gyönyörű, smaragdzöld szemű állatok fekete kontúrú pirosas orrukkal és sötét színű tappancsaikkal valóban elbűvölők. Hazánkban a csincsillaperzsák igen nagy ritkaságnak számítanak.

A húsgalamb legyen jó termelő, szemrevaló

Hús előállítására majd’ minden galambfajta alkalmas, a hústermelésre szakosodott haszonfajták közös jellemzőjük, hogy kifejezetten pecsenyegalambok előállítására tenyésztették őket. Jellemzőjük a kellően (de nem túlságosan) nagy test, az erőteljes fejlődési erély, a kedvező szaporodóképesség.

Elindult a nemzeti húsgalambprogram

Nemzeti galamb-, nyúl- és díszmadár-kiállítást rendeztek december 7. és 9. között Budapesten, a Hungexpo B pavilonjában. A rangos rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Pintér József Zsolt, az MGKSZ elnöke nyitotta meg. Évtizedeken át hagyomány volt, hogy a budapesti vásárváros ad helyet a hazai kisállattenyésztés legrangosabb eseményének, mely egy bő évtizeddel ezelőtt megszakadt.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Hamarosan gazdák vehetik birtokba az egykori lőteret

Befejeződött az egykori lőtér rehabilitációja a Hortobágyon, a legeltetésre alkalmassá tett területet a gazdák hamarosan igénybe vehetik. A 4400 hektár terület helyreállítása természetvédelmi területté három tárca - az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium - együttműködésével valósult meg.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Megállj a jégverésnek!

„A klímaváltozás egyik kézzel fogható hatása a szélsőséges időjárási tényezők gyakoribb észlelése”- fogalmazta meg tapasztalatát Győrffy Balázs, hogy emberi erővel csak a jégkár és a szárazság ellen lehet hatásosan küzdeni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az országos jégkármérséklő-rendszer üzemelésének első évében szerzett tapasztalatairól számolt be újságírók körében.

Decembertől újra igényelhető a sertés állatjóléti támogatás

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Esik minden halmazállapotban: jön a sáros időjárás

Majd' egy hét hideg idő után változékony, enyhe idő következik a folytatásban, így ezen a héten végig sáros talajra kell számítani. Az újabb csapadékkal a talaj mélyebb rétegeiben is fokozatosan pótlódik a vízhiány.

18 év alattiaknak nem ajánlott, gyomorforgató Nébih fogás - videóval

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen.