Back to top

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.

Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Fotó: Marc-Antoine Racine
„Ahogy körbeállják az üres itatót, látni rajtuk, hogy valami nem stimmel” – mondta Marc Antoine Racine tehenész.

„Látszik, hogy szomjasak, tehát itt az idő, hogy újra felmelegítsük a vízvezetékeket.”

Kelet-Ontarioban az állattartók az elfagyott vízvezetékekkel, gépekkel és beteg jószágokkal küzdenek a mostani extrém-hidegben. A hőmérséklet tartósan mínusz 20 fok alatt van, amit a metsző hideg szél miatt akár mínusz 40-nek is lehet érezni.

Racine vasárnap telefonon azt nyilatkozta a cbc.ca portálnak, hogy a csövek mellett a gázolaj tartály és az etetésnél használt gépek is befagytak a gazdaságban.

Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Fotó: Marc-Antoine Racine
A vízvezetékeket azonban naponta többször is ki kell olvasztani.

„Reggel mindig reménykedem, hogy amikor bemegyek az istállóba, semmi nincs megfagyva” mondta Racine. „Mert ha igen, akkor legalább egy órába telik felolvasztani az istállót.”

Rengeteg a tüdőgyulladás

A tejelő tehenekkel ellentétben a húsmarhák idejük nagyrészét kint töltik, nyilatkozta Amber Payne a dél-ottawai Arc Acres Farmról.

Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy az infrastruktúrában jelentős a fagy károkozása, a csökkenő hőmérséklet miatt a szarvasmarhák is kezdenek megbetegedni.

„Amikor a hőmérséklet mínusz 40 fokra csökken, az különösen megviseli őket” mondta Payne.

„Nagyon sok a tüdőgyulladás. A beteg állatok kicsit csapzottabbnak látszanak, csökken az étvágyuk, és köhögnek. Ha nem kapnak azonnal kezelést, nagyon gyorsan elpusztulnak.”

Payne azt is hozzátette, hogy az extrém nedves nyár után gyenge a széna minősége, amivel télen a marhákat etetik, ez is megnehezíti az állomány egészségének megőrzését.

„A gazdák elég jól alkalmazkodnak az ilyen szituációkban, azonban a hideg miatt a napi feladatok egyre több időt vesznek igénybe”

„Álmatlan éjszakáink vannak: minden éjjel felkelünk és ellenőrizzük a dolgokat, és amiatt is aggódnunk kell, hogy hamarosan születnek a borjak – a legtöbb tehén ugyanis tipikusan januárban ellik.”

Az Arc Acres Farmon sertéseket is tartanak. Payne elmondta, hogy ők jól viselik a hideget, amíg megfelelő alom áll rendelkezésre, nincsenek kitéve a hideg szélnek, és össze tudnak bújni egymással.

Forrás: 
http://www.cbc.ca/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milyen a jó galambdúc?

Húsgalambjaink életének minősége, jólléte (welfare) nemcsak fontos állatvédelmi szempont, de a sikeres galambhús-előállítás alapja is. Az első komoly hiba, amit elkövethetünk a sikeres húsgalambtartás ellen, az a nem megfelelően kialakított dúc.

„Szociális csirkefarm” a tanácselnök kertjében

Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program a faluban, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó, a környéket friss baromfi hússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.

Az állattenyésztés is a teljes gépesítés felé tart

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. A küllemi és a belső tulajdonságoknak olyanoknak kell lenni, amelyek lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

Jó tanuló a szamár!

A szamár hazánkban meglehetősen mostoha sorsú volt, mondhatni, csak a megtűrték a ló mellett – de nem csak a Kárpát-medencében volt így, hanem a világ számos országában is. Nálunk igazán csak a juhászok értékelték sokra ezt a jobb sorsra érdemes állatot.

Zivatarokkal jön a 10 fokos lehűlés a hétvégén

Mintegy 10 fokos lehűlés várható a hétvégén, néhol még napközben is csak 15 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Kezdetben sokfelé, majd helyenként várható csapadék, de a nap is kisüt majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Birkanyírás A-tól Z-ig

Tavasszal, az ellések befejeztével kezdetét veszi a birkanyírási szezon. Évente legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer szabadítják meg az állatot a gyapjától annak érdekében, hogy az energiáját ne a teste hűtésére, hanem a megevett takarmány hasznosítására fordítsa. Így a legtöbb helyen nyáron is megnyírják a birkákat.

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Hét nógrádi települést nyilvánítottak fertőzött területté

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Még nincsenek meg a tettesek a kidobott marhatetemek ügyben

A tél és a tavasz folyamán több alkalommal is széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat raktak le Nagylóc, Kozárd és Ecseg községek határában, a műutak mellett. Az elhullott állatok egy részéről már kiderült, hogy nagyüzemi telepről származtak, de hogy melyikből, az még nem, az sem biztos, hogy hazai volt az a gazdaság. Mit tud erről a Nébih, kellett-e intézkedniük az ügyben?

Elkezdődött a rovarinvázió a földeken, marad a fülledt idő

A szokásosnál még mindig melegebb, párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első felében. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.