Back to top

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.

Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Zúzmarás takarmány a Ferme Racine farmon
Fotó: Marc-Antoine Racine
„Ahogy körbeállják az üres itatót, látni rajtuk, hogy valami nem stimmel” – mondta Marc Antoine Racine tehenész.

„Látszik, hogy szomjasak, tehát itt az idő, hogy újra felmelegítsük a vízvezetékeket.”

Kelet-Ontarioban az állattartók az elfagyott vízvezetékekkel, gépekkel és beteg jószágokkal küzdenek a mostani extrém-hidegben. A hőmérséklet tartósan mínusz 20 fok alatt van, amit a metsző hideg szél miatt akár mínusz 40-nek is lehet érezni.

Racine vasárnap telefonon azt nyilatkozta a cbc.ca portálnak, hogy a csövek mellett a gázolaj tartály és az etetésnél használt gépek is befagytak a gazdaságban.

Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Az elfagyott vízvezetékcsöveket gázégővel olvasztják ki, ami legalább egy órát vesz igénybe
Fotó: Marc-Antoine Racine
A vízvezetékeket azonban naponta többször is ki kell olvasztani.

„Reggel mindig reménykedem, hogy amikor bemegyek az istállóba, semmi nincs megfagyva” mondta Racine. „Mert ha igen, akkor legalább egy órába telik felolvasztani az istállót.”

Rengeteg a tüdőgyulladás

A tejelő tehenekkel ellentétben a húsmarhák idejük nagyrészét kint töltik, nyilatkozta Amber Payne a dél-ottawai Arc Acres Farmról.

Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy az infrastruktúrában jelentős a fagy károkozása, a csökkenő hőmérséklet miatt a szarvasmarhák is kezdenek megbetegedni.

„Amikor a hőmérséklet mínusz 40 fokra csökken, az különösen megviseli őket” mondta Payne.

„Nagyon sok a tüdőgyulladás. A beteg állatok kicsit csapzottabbnak látszanak, csökken az étvágyuk, és köhögnek. Ha nem kapnak azonnal kezelést, nagyon gyorsan elpusztulnak.”

Payne azt is hozzátette, hogy az extrém nedves nyár után gyenge a széna minősége, amivel télen a marhákat etetik, ez is megnehezíti az állomány egészségének megőrzését.

„A gazdák elég jól alkalmazkodnak az ilyen szituációkban, azonban a hideg miatt a napi feladatok egyre több időt vesznek igénybe”

„Álmatlan éjszakáink vannak: minden éjjel felkelünk és ellenőrizzük a dolgokat, és amiatt is aggódnunk kell, hogy hamarosan születnek a borjak – a legtöbb tehén ugyanis tipikusan januárban ellik.”

Az Arc Acres Farmon sertéseket is tartanak. Payne elmondta, hogy ők jól viselik a hideget, amíg megfelelő alom áll rendelkezésre, nincsenek kitéve a hideg szélnek, és össze tudnak bújni egymással.

Forrás: 
http://www.cbc.ca/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább késik a tavasz

Bár nem példa nélküli, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos. Márpedig 2018-ban ezzel kell megbirkózni. A hideg idő a hét nagyobb részén még kitart, csütörtöktől (amikortól naposabb idő következik) erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakai lehűlés is. Intenzívebb felmelegedés a jövő hétre valószínű.

A flamand ló a tengerentúlon is népszerű

A flamand ló a hidegvérű lófajták közé tartozik, mely Flandriában – Belgium és Hollandia egyes területein – honos. Rendkívül megbízható karakterével, kiemelkedő küllemével egyedülálló szabadidős és munkaló. Akár igáslóként, hátaslóként vagy fogatban tűnik fel, nyugodt, ugyanakkor temperamentumos fellépésével minden lószerető ember szívét megdobogtatja.

Egy szigorú tekintetű díszbaromfi

Az orloff baromfinak Oroszország európai része és Perzsia tekinthető eredeti hazájának, elnevezéséhez valószínűleg köze lehet Orlov városának, de elképzelhető, hogy az ügetőlovairól híressé vált Orlov grófra is utalhat a neve. Az orloff ősei között vannak az orosz pavlova szakállas tyúkok, valamint a malájok.

Büdös állat a kecske?

Előző cikkemben kicsit elgondolkodtam arról, mi lenne, ha a kecske társállatként is bevonulna a köztudatba. Szinte azonnal jöttek is a reakciók, elsősorban a kecske szagával kapcsolatban…

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

Álom árak után ébredés a húsmarha piacon

Nem megy a piac, nem jön a török vevő – panaszkodott néhány húsmarhatenyésztő az elmúlt hetekben. Átmeneti ingadozás ez, vagy nagy a baj - kérdeztük Márton Istvántól, a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatójától.

Extrém drágulás és árcsökkenés lassítja a termelői árak emelkedését

Januárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ezA termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A csüdsömör

A csüdsömör kifejezés bőrreakciók széles körét takarja, kiváltója alapvetően a Dermatophilus congolensis nevű baktérium. Ez a kórokozó rendkívül jól szaporodik saras, nedves közegben, ezért a csüdsömör előfordulása nagyon gyakori az őszi, téli időszakban. A fertőzés megbújhat alvó állapotban és akkor aktivizálódik, amikor a bőr természetes védőrétege legyengül.

Hétvégén akár havazás is lehet

Az előttünk álló héten eleinte csak elszórtan, majd a hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet - írja agrometeorológiai előrejelzésében az OMSZ. A múlt hét második fele óta tapasztalható meleg időben a növények fejlődése már beindult, a hirtelen jövő, erős lehűlés komoly károkat okozhat elsősorban a gyümölcsösökben.  

Új kalauz a sertéspestis elleni védekezéshez

Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A dokumentumban meghatározták a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.