0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.

„Ahogy körbeállják az üres itatót, látni rajtuk, hogy valami nem stimmel” – mondta Marc Antoine Racine tehenész.

„Látszik, hogy szomjasak, tehát itt az idő, hogy újra felmelegítsük a vízvezetékeket.”

Kelet-Ontarioban az állattartók az elfagyott vízvezetékekkel, gépekkel és beteg jószágokkal küzdenek a mostani extrém-hidegben. A hőmérséklet tartósan mínusz 20 fok alatt van, amit a metsző hideg szél miatt akár mínusz 40-nek is lehet érezni.

Racine vasárnap telefonon azt nyilatkozta a cbc.ca portálnak, hogy a csövek mellett a gázolaj tartály és az etetésnél használt gépek is befagytak a gazdaságban.

A vízvezetékeket azonban naponta többször is ki kell olvasztani.

„Reggel mindig reménykedem, hogy amikor bemegyek az istállóba, semmi nincs megfagyva” mondta Racine. „Mert ha igen, akkor legalább egy órába telik felolvasztani az istállót.”

Rengeteg a tüdőgyulladás

A tejelő tehenekkel ellentétben a húsmarhák idejük nagyrészét kint töltik, nyilatkozta Amber Payne a dél-ottawai Arc Acres Farmról.

Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy az infrastruktúrában jelentős a fagy károkozása, a csökkenő hőmérséklet miatt a szarvasmarhák is kezdenek megbetegedni.

„Amikor a hőmérséklet mínusz 40 fokra csökken, az különösen megviseli őket” mondta Payne.

„Nagyon sok a tüdőgyulladás. A beteg állatok kicsit csapzottabbnak látszanak, csökken az étvágyuk, és köhögnek. Ha nem kapnak azonnal kezelést, nagyon gyorsan elpusztulnak.”

Payne azt is hozzátette, hogy az extrém nedves nyár után gyenge a széna minősége, amivel télen a marhákat etetik, ez is megnehezíti az állomány egészségének megőrzését.

„A gazdák elég jól alkalmazkodnak az ilyen szituációkban, azonban a hideg miatt a napi feladatok egyre több időt vesznek igénybe”

„Álmatlan éjszakáink vannak: minden éjjel felkelünk és ellenőrizzük a dolgokat, és amiatt is aggódnunk kell, hogy hamarosan születnek a borjak – a legtöbb tehén ugyanis tipikusan januárban ellik.”

Az Arc Acres Farmon sertéseket is tartanak. Payne elmondta, hogy ők jól viselik a hideget, amíg megfelelő alom áll rendelkezésre, nincsenek kitéve a hideg szélnek, és össze tudnak bújni egymással.

Forrás: http://www.cbc.ca/