0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Decemberben 140 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára

Csak decemberben közel 140 milliárd forintnyi támogatást bíráltunk el, 61,5 ezer pályázó kapott értesítést pozitív döntésről – ismertette Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára évnyitó sajtótájékoztatóján.

Bár már az ősszel is sorra jöttek a pályázatok elbírálásáról szóló hírek a Miniszterelnökségtől, kétségtelen, hogy decemberre már teljes fordulatszámon működött a pályázati rendszer. 2017 végéig 1127,42 milliárd forintról született döntés a Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forintos keretéből – ennyire született kötelezettségvállalás a determinációval együtt –, ebből 690 milliárd sorsáról az elmúlt évben.

Csak decemberben közel 140 milliárd forintnyi támogatást bíráltunk el, 61,5 ezer pályázó kapott értesítést pozitív döntésről – ismertette Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára évnyitó sajtótájékoztatóján. Az állattartó telepek korszerűsítését célzó felhívásoknál további mintegy 15 milliárd forint értékében 140 állattartó telep korszerűsítésére benyújtott kérelemnál született pozitív döntés, valamint közel 38 milliárd forint értékben 838 kisméretű terménytároló és szárító építésére és energiahatékonyság javítására irányuló kérelemre vállaltak kötelezettséget.

Ezen túlmenően döntöttek még 22 milliárd forint értékben 3473 kérelemről kertészeti gépbeszerzés támogatásáról, valamint 28 milliárd forint értékben külterületi helyi közutak fejlesztéséről és 15 milliárd forint értékben mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatásról. Elbíráltuk az erdősítés támogatását célzó felhívás pályázatait, és szintén újabb nyerteseket hirdettünk gombaházak és hűtőházak létrehozására, a meglévők korszerűsítésére, illetve a tejágazat szerkezetalakítását kísérő állatjóléti támogatásra – említette meg Kis Miklós Zsolt.

A VP összes, 68 meghirdetett pályázatából eddig 39 felhívás zárult le 2017 végéig, közel 233 ezer kérelemről döntöttek, amelyek 75 százaléka, több mint 168 ezer kérelem részesült pozitív elbírálásban. A kifizetések nagysága eddig 207 milliárd forint, 2016-ban 101 milliárd forintot fizettek ki, tavaly pedig 106 milliárd forintot – közölte az államtitkár.

További 30 felhívásra – 315 milliárd forintos keretösszeggel – még lehet pályázatokat beadni, illetve egyes felhívásoknál még nem bírálták el az összes beérkezett pályázatot, ezért a kötelezettségvállalás mértéke a következő hónapokban is dinamikusan emelkedik majd. Különösen azt is figyelembe véve, hogy a szaktárca szeretne eleget tenni a kormány kérésének azzal kapcsolatban, hogy tavaszra lehetőleg minél több forrást kössenek le. A tervek szerint a következő hónapokban mintegy 8 ezer pályázatot kívánnak elbírálni az államtitkár szerint.

Emellett a VP maradványösszegeiből két új pályázat is megjelenik még ebben a hónapban. Az energiahatékonyság javítására a VP-ben eddig felhasználatlan összegekből mintegy 30 milliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak majd. Szintén januárban jelenik meg 4 milliárd forint keretösszeggel pályázati felhívás a borszőlő ültetvények telepítésére. A kérelmeket várhatóan február második felétől lehet majd a benyújtani – tette hozzá Kis Miklós Zsolt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu