Back to top

Új világnapot ünnepelhetünk

A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, üdvözli az ENSZ Közgyűlés határozatát a családi gazdálkodás nemzetközi évtizedének meghirdetéséről, az illegális halászat elleni figyelemfelhívó napról, és a tevefélék, illetve a hagyományos halászat és akvakultúra nemzetközi évéről.

Sőt, ezentúl május 20-a a méhek nemzetközi napja lesz.

Azzal, hogy 2019-ben elkezdődik a Családi gazdálkodás nemzetközi évtizede, az ENSZ azon emberek helyzetére irányítja a figyelmet, akik, bár élelmünk több mint 80 százalékát termelik, mégis helyzetük nagyon kiszolgáltatott.

2024 pedig a Tevefélék Nemzetközi Éve lesz.

A hónap elején határozott a Közgyűlés a nemzetközi napról (június 5.), amely az illegális halászat elleni küzdelmet állítja középpontba, továbbá a nemzetközi évről (2022), amely a hagyományos halászat és akvakultúra körül forog.

Mindezekben a FAO-nak kulcsszerepe lesz.

„Üdvözlöm az ENSZ tagországainak támogató hozzáállását az élelmezéshez és a mezőgazdasághoz kapcsolódó fontos ügyekben,” mondta José Graziano da Silva FAO főigazgató.

A méhek nemzetközi napjáról

A méhek, közösen a többi beporzóval, mint a pillangók, denevérek stb., biztosítják sok haszonnövényünk számára a fennmaradást.

Különösen a mézelő méh dolgozik fáradhatatlanul: egy nap alatt képes akár 7000 virágot is meglátogatni, miközben méze – amit évszázadok óta a gyógyításban is használnak – sokak számára biztosít megélhetés.

Napjainkban a beporzók jelentősége túlmutat a növényegészségen, mert egyúttal a környezeti veszélyfaktorok jelzőrendszereként is tekinthetünk rájuk, melyek mutatják ökoszisztémánk állapotát. Az invazív rovarfajok, a rovarölő szerek, a monokultúrák a mezőgazdaságban mind a méhkolóniáktól veszik el az életteret és a táplálékot.

A május 20-i dátummal a szlovén Anton Jansára emlékezünk, aki a 18. században modern méhészeti módszereket fejlesztett ki szülőhazájában.

A FAO számtalan vidékfejlesztési projektjébe építette be méhészeti képzést Azerbajdzsántól Nigériáig, és világszinten a beporzókról való adatgyűjtés élharcosa.

Családi gazdaságok

A bolygónkon működő mintegy 570 millió gazdaságnak több mint 90 százalékát egyének vagy egy család irányítja és kezeli. Ők látják el élelemmel a világot, ezzel központi helyet kivívva az élelmezésbiztonság törékeny rendszerében, miközben a vidéken élő szegények többsége épp a családi gazdálkodók közé tartozik.

A döntéshozók figyelmének a hozamok és a jövedelem folyamatos emelése mellett más célokra is ki kellene terjednie, mint a természeti erőforrások (föld, víz, vetőmagok) használatának és tulajdonlásának joga, a piacra való kijutás megkönnyítése, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a megfelelő vidéki foglalkoztatás.

Forrás: 
FAO Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szűkítés-bővítés

Már lázasan figyeljük a méhek fejlődését és az épp beindult repcehordást. Bízunk benne, hogy a családok felfejlődnek akáchordásra, és lehetőség szerint ezt nem bíztuk a véletlenre. Aki tehette az első átnézés során, szűkítette és takarta a fészket, annyi lépet hagyva benn a családnál, amennyit a méhek lefednek.

Így védjük a méheket a virágzó gyümölcsösben

A gyümölcsösökben gyakran kiraknak méhkaptárakat a megporzás javítására. Nem mindegy azonban, hogy a virágzásban szükséges növényvédelmi kezelések során hogyan védjük a méheket. Ehhez ad tanácsot az amerikai Good Fruit Grower.

A méhek "tisztítják" a mézet

A méhek megszűrik a mézet. A mézben található nehézfémek koncentrációja jóval kisebb, mint a méhek szervezetében található koncentráció. A mézharmattal viszont más a helyzet.

Robotméhek a Walmarttól

Robotméhekkel, más néven beporzódrónokkal több kutatóhelyen is foglalkoznak, önmagában ez talán nem akkora hírérték. Az már annál inkább, hogy az amerikai Walmart, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége is szabadalmaztatta a saját robotméhét. Vajon be akar szállni az agrárbizniszbe? – indult meg a találgatás.

Pollentermelő ültetvénnyel kísérleteznek Amerikában

Amerikában megszületett az első, pollentermelő cseresznye-célültetvény, amivel a tervek szerint kiváltható a vészesen csökkenő méhpopulációk munkája. A fólia alá, támrendszer mellé telepített fákról termést nem is várnak. Művelésének, és a pollengyűjtés és -kijuttatás módszereinek fejlesztéséhez a Washingtoni Gyümölcskutatási Bizottság támogatását is megkapták.

Megnyílt az út a méh-barát rovarölőszerek gyártása előtt

Felfedezték azokat az enzimeket a mézelő méhekben és a poszméhekben, amelyek meghatározzák, mennyire érzékeny az adott faj a különböző neonikotinoid hatóanyagokra. A kutatást a Bayer támogatásával az Exeteri Egyetem végezte.

Méhek, propolisz, egértetem

A propolisz fontos a méhek egészségének megőrzése szempontjából. Amikor egy potenciális fertőző góc, egy egértetem kerül a kaptárba, rögtön hozzálátnak a semlegesítéséhez. A kaptárba került tetemeket először "szőrtelenítik", majd bevonják propolisszal. De vajon elég-e a tetem szaga ahhoz, hogy kiváltsa ezt a viselkedést, vagy tapintaniuk is kell azt?

A méhek imádják a lusta kerttulajdonosokat

Mint szorgalmas beporzók, a méhek létfontosságúak az egészséges ökológiai rendszerek fenntartásához. A számuk azonban világszerte csökken a mezőgazdaság és a városok fejlődésének következtében. Most azonban a tudósok felfedezték, hogy akik lusták füvet nyírni - olyan emberek, akik csak kéthetente vágják a füvet - több méhet vonzanak a kertjükbe, mint akik hetente rendbe teszik a gyepet.

Már gyerekkora óta zümmögnek körülötte a méhek

Mindig jó érzés, ha olyan emberrel találkozunk, aki szakmáját hivatásának tekinti, s olyan szeretettel és szakértelemmel beszél munkájáról, mint Koklács Pál, aki körül már gyerekkora óta zümmögnek a méhek.

Kétéves mélyponton a cukor ára

A múlt hónapban a cukor ára kétéves mélypontra esett, azonban a szemes- és tejtermékek drágultak. Így februárban 1,1 százalékkal emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe.