0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tovább terjed a sertéspestis Csehországban

A villanypásztorral bekerített területen kívül már hét fertőzött vaddisznót találtak. Zlin régió kormányzója szerint ez még nem olyan súlyos probléma, más országokban sokkal gyorsabban terjed a kór.

Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat tavaly június második felében fedezték fel a zlíni régióban. Augusztusban a fertőzés gócpontjának számító több mint 40 négyzetkilométernyi területet 73 centiméter magas drótkerítéssel vették körbe, amelybe áramot vezettek. A területet drónokkal ellenőrizik és felügyelik. Az intézkedések célja, hogy megakadályozzák a kór átterjedését a háziállatokra is. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt. Most azonban úgy tűnik, a lezárt részt elhagyhatta a kór. Már Németországban is felütötte fejét a kór.

Az elpusztult egyedeket speciális védőruhában gyűjtik be a hatóságok, és nejlonzsákba csomagolva szállítják. Miután begyűjtik az elhullott állatokat, alapos fertőtlenítést végeznek: a kezüket, lábukat gondosan lepermetezik különleges vegyszerrel, és a kesztyűt is csak ezután veszik le. Nem véletlen az óvatosság. Csehország délkeleti részében ugyanis egyre terjed a sertés-pestis. Emberre nem veszélyes, a fertőtlenítéssel azt előzik meg, hogy kivigyék a kórokozót a területről.

A Szlovákiával határos területen táblák figyelmeztetnek arra, hogy tilos belépni, hivatásos vadászok ugyanis selejtezik a fertőzött egyedeket, nehogy még jobban elterjedjen a járvány az állományban.

Az eddig elejtett 500 vaddisznóból 15-nél mutatták ki a fertőzést.

A járvány tavaly kezdődött, a hatóságok elektromos kerítéssel zárták le a fertőzött területet. A helyiek azonban a kerítésen kívül, attól jó másfél-két kilométerre is találtak sertéspestisben elhullott egyedeket, Jiří Čunek, a régió kormányzója szerint összesen hét állatról van szó, amelyek sertéspestisben pusztultak el. Más országokban ennél sokkal gyorsabban terjed a kór.

Az Cseh állam eddig 600 millió forintnak megfelelő összeget költött a védekezésre.

Forrás: hirado.hu