Back to top

Csúcsra jár a pazarlás Oroszországban: 19 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg

Az állat- és növényegészségügyet felügyelő orosz hatóság (Roszszelhoznadzor) legújabb jelentése szerint eddig közel 19,4 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg az importtilalom ideje alatt.

A mennyiség túlnyomó része, 18,6 millió tonna növényi termék volt – írja a német Fruchthandel Magazin a Customs Today újság értesülésére hivatkozva.

Ez a szakértők számítása szerint azt jelenti, hogy egyedül csak a legutóbbi félévben több mint 3 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg Oroszországban arra hivatkozva, hogy beszállítóik megszegték a 2014-ben bevezetett importtilalmat. Elég súlyos szám ez, főleg annak fényében, hogy eközben Európában szinte már mindenki felvette a harcot az élelmiszerpazarlás ellen, az élelmiszerlánc valamennyi szintjén.

Az egyebek között a friss zöldséget és gyümölcsöt, illetve számos hústerméket érintő importtilalmat még 2014 augusztusában vezették be Oroszországban, és azóta mindig meghosszabbítják. Eredetileg az USA-ra, az EU-tagállamokra, Kanadára, Ausztráliára és Norvégiára vonatkozott, azóta a tilalom alá vont országok köre is bővült.

Az illegálisan az országba érkező áru megsemmisítéséről 2015 augusztusában, egy évvel az embargó bevezetése után határozott az orosz vezetés, így próbálva bezárni a kiskapukat a szürkekereskedelem előtt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ukrajnát is meghódíthatják a magyar gyümölcsfák

Akár már idén ősszel elindulhat a magyar gyümölcsfajták - facsemeték, termesztési technológia és szaktudás - exportja Ukrajnába a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) és az Ukrán Kertészeti Szövetség által aláírt kétoldalú megállapodás alapján - közölte az MKSZN kedden az MTI-vel.

Importnyomás alatt a sertés termelői ára

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele 2017 első tíz hónapjában az egy évvel korábban exportált mennyiséghez képest, míg az élősertés-import ugyanebben az időszakban 45 százalékkal nőtt. Emellett az élősertés termelői ára is jelentősen csökkent.

A gyümölcstermesztés termésátlaga akár 70 százalékkal is emelhető

Az agrárkormányzat rendkívül fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését, a mezőgazdaságban ugyanis ez a legmunkaigényesebb terület, sok embernek ad munkát, mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen, Tuzséron.

Nemzedékváltás a Grow Group Palánta Kft. élén

Szakmai partnerek, termelő ügyfelek, barátok körében adta át Dobos Ferenc az ügyvezetés stafétabotját utódjának. A felgyői Grow Group Palánta Kft. alapítója, társtulajdonosa több mint 20 év után leköszönt a palántanevelő cég éléről, január 1-jétől fia, Dobos Dániel az új ügyvezető.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

A sokoldalú cékla

A hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott cékla táplálkozásban betöltött szerepe alaposan megváltozott az utóbbi években. Salátakeverékekben, szendvicsekben is kínálják, és céklalé, céklachips is bővíti az egészséges élelmiszerek választékát. A vörös mellett pedig megjelentek a sárga és fehér gumójú fajták is, amelyek újabb kihívást jelentenek a fogyasztóknak és a gasztronómiának egyaránt.

Tudja mi 2018 íze?

A Firmenich nevű svájci vállalat a fügét választotta az év ízének 2018-ban, tudósít a Treehugger. Mint a közleményben írják, a mediterrán gyümölcs népszerűsége az elkövetkező 12 hónapban várhatóan robbanásszerűen megnő majd, miután az emberek felfedezik csodálatos állagát, édes ízét, magas tápértékét és figyelemre méltó sokoldalúságát.

Oroszország visszatér, sőt offenzívába lendül

Két év kihagyás után újra lesz standja Oroszországnak a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításaként ismert berlini Zöld Héten; Alekszandr Tkacsov agrárminiszter pedig előre bejelentette, hogy rengeteg exportálnivalójuk van.

Előrehozott lemosó permetezés javasolt

A hét végén már jöhet a lehűlés, de csak néhány fokkal süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Figyeljük a hőmérséklet alakulását és gondoljunk rá, hogy érdemes korábbra hozni a tél végi lemosó permetezést, mert az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak eddig nagyon kedvezően alakult az időjárás.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.