Back to top

Előrehozott lemosó permetezés javasolt

A hét végén már jöhet a lehűlés, de csak néhány fokkal süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Figyeljük a hőmérséklet alakulását és gondoljunk rá, hogy érdemes korábbra hozni a tél végi lemosó permetezést, mert az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak eddig nagyon kedvezően alakult az időjárás.

Különösen az olyan hidegben is fejlődő gombáknak kedvezett a tél, mint a tafrinás levélfodrosodás kórokozója, a Taphrina deformans. Ez a gomba már 4 °C fölött képes szaporodni és a fertőzéséhez is elegendő számára a 4-14 °C. Természetesen fogékony növényi részre is szükség van a betegség kialakulásához,

de eddig zavartalanul képezhette a szaporítóképleteit.

gutautes-666.jpg

Gutaütés kajszin
Fotó: Horváth Csilla
A kajszi veszélyes kórokozója a Pseudomonas syringae pv. syringae baktérium, a gutaütés télen fertőző kiváltója. A kajszin kívül az őszibarackot, a cseresznyét és a meggyet is fertőzheti. Csapadékos időben ősztől kezd szaporodni és novembertől márciusig fertőzi a fákat sebzéseken keresztül.

Azért is veszélyes, mert a szállítószövetekbe jutva súlyosbítja a téli fagykárt: a baktériumsejt jégmagképző szerepet játszik, jelenlétében a növényi nedv már mínusz 1 °C-on megfagy.

Ez a fagykár pedig fokozza a baktérium szaporodási ütemét. A gutaütés tünetei csak később, nyár elején következnek be, részleges ágelhalás vagy a teljes fa hervadása és pusztulása a fertőzés következménye. Az ágakon repedések és mézgafolyás is megfigyelhető.

Mindkét kórokozó ellen hatásos a rezes lemosó permetezés, amit nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzünk. Ha nem lesz csikorgó hideg, jóval a rügypattanás előtt érdemes elvégezni a kezelést 10 °C fölötti hőmérsékleten. A réznek ebben az időszakban nincs káros hatása az érzékeny csonthéjasokra, akár többször is permetezhetünk, hiszen a réz a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas.

Számos károsító rovar telel valamilyen formában a gyümölcsfákon, azokat olajos lemosással lehet gyéríteni, illetve a kénes lemosás is hatékony a fajok nagy része ellen. Kénnel a lisztharmat áttelelő képleteit lehet gyéríteni, aminek a szőlőben van nagy jelentősége.

Léteznek olyan lemosó permetezésre alkalmas készítmények, amelyek olajat, rezet és ként is tartalmaznak, tehát gyakorlatilag mindentudók. Arra azonban vigyázzunk, hogy

a csonthéjasokat csak három évenként szabad olajos lemosásban részesíteni, a gyakoribb kezelésre érzékenyek.

Enyhe időben a lehullott lombot karbamiddal permetezzük le, hogy a gyorsabb lebomlással „kihúzzuk a talajt” az áttelelő kórokozók alól. Fagymentes időben trágyázhatunk is, hogy a növények számára friss tápanyag álljon rendelkezésre a tavaszi induláshoz. A gyökértevékenység ugyanis csak jóval hidegebb időben áll le, mint a nedvkeringés.

 

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ukrajnát is meghódíthatják a magyar gyümölcsfák

Akár már idén ősszel elindulhat a magyar gyümölcsfajták - facsemeték, termesztési technológia és szaktudás - exportja Ukrajnába a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) és az Ukrán Kertészeti Szövetség által aláírt kétoldalú megállapodás alapján - közölte az MKSZN kedden az MTI-vel.

A gyümölcstermesztés termésátlaga akár 70 százalékkal is emelhető

Az agrárkormányzat rendkívül fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését, a mezőgazdaságban ugyanis ez a legmunkaigényesebb terület, sok embernek ad munkát, mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen, Tuzséron.

Milyen kártevő ellen véd a sör?

Léteznek olyan növényvédő hatású anyagok, amelyek szinte minden háztartásban előfordulnak, vagy egyszerűen beszerezhetők, illetve erdőn-mezőn begyűjthetők. Ezek megújított listáját adta közre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az Európai Unióban már 18 „egyszerű anyag” engedélyezett a növények védelmére.

Szőlővédelem: okos megoldások Badacsonyból

Hogyan biztosítható a környezetbarát szőlőművelés az amerikai szőlőkabóca karantén pufferzónájában? Milyen gépesítettség mellett lehet hatékony szőlőtermesztést végezni 120 hektárnyi szétszórt parcellás ültetvényen? - e kérdésekre is választ kaphattak a Biocont Kft. tanácskozásán.

A generációváltás növeli az agrárképzések népszerűségét

Idén is teltházzal nyitott az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az agrárképzések iránt - hangsúlyozta Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Szigorúbban ellenőrzött faiskolák

Mikrobiológiai, szerológiai és molekuláris vizsgálattokkal óvja a Regionális Növény-egészségügyi Szolgálat a reneszánsz kor óta fejlődő, Pistoia környéki díszfaiskolákat az egyre veszélyesebben terjedő növénykóroktól. A toscanai tartományi kormány a kifogástalan növény-egészségügyi minőséget Pistoia védjegyévé tenné. Ezzel az exportáló cégeket segítenék európai vezető pozíciójuk megőrzésében.

Hogyan alkalmazkodjanak a gazdák a klímaváltozáshoz?

Csökkenthető az aszálykár? – címmel mutattak be szakemberek talajnedvesség-megőrző módszereket a Földművelésügyi Minisztériumban. A konferencia során kulcsszerepet kaptak az ágazat szempontjából rendkívül fontos, éghajlati változásokat érintő kérdések, nem utolsó sorban pedig az innovatív ötleteket felkaroló nemzetközi programok és pályázati lehetőségek is.

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Tudja mi 2018 íze?

A Firmenich nevű svájci vállalat a fügét választotta az év ízének 2018-ban, tudósít a Treehugger. Mint a közleményben írják, a mediterrán gyümölcs népszerűsége az elkövetkező 12 hónapban várhatóan robbanásszerűen megnő majd, miután az emberek felfedezik csodálatos állagát, édes ízét, magas tápértékét és figyelemre méltó sokoldalúságát.