Back to top

Előrehozott lemosó permetezés javasolt

A hét végén már jöhet a lehűlés, de csak néhány fokkal süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Figyeljük a hőmérséklet alakulását és gondoljunk rá, hogy érdemes korábbra hozni a tél végi lemosó permetezést, mert az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak eddig nagyon kedvezően alakult az időjárás.

Különösen az olyan hidegben is fejlődő gombáknak kedvezett a tél, mint a tafrinás levélfodrosodás kórokozója, a Taphrina deformans. Ez a gomba már 4 °C fölött képes szaporodni és a fertőzéséhez is elegendő számára a 4-14 °C. Természetesen fogékony növényi részre is szükség van a betegség kialakulásához,

de eddig zavartalanul képezhette a szaporítóképleteit.

Gutaütés kajszin
Fotó: Horváth Csilla
A kajszi veszélyes kórokozója a Pseudomonas syringae pv. syringae baktérium, a gutaütés télen fertőző kiváltója. A kajszin kívül az őszibarackot, a cseresznyét és a meggyet is fertőzheti. Csapadékos időben ősztől kezd szaporodni és novembertől márciusig fertőzi a fákat sebzéseken keresztül.

Azért is veszélyes, mert a szállítószövetekbe jutva súlyosbítja a téli fagykárt: a baktériumsejt jégmagképző szerepet játszik, jelenlétében a növényi nedv már mínusz 1 °C-on megfagy.

Ez a fagykár pedig fokozza a baktérium szaporodási ütemét. A gutaütés tünetei csak később, nyár elején következnek be, részleges ágelhalás vagy a teljes fa hervadása és pusztulása a fertőzés következménye. Az ágakon repedések és mézgafolyás is megfigyelhető.

Mindkét kórokozó ellen hatásos a rezes lemosó permetezés, amit nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzünk. Ha nem lesz csikorgó hideg, jóval a rügypattanás előtt érdemes elvégezni a kezelést 10 °C fölötti hőmérsékleten. A réznek ebben az időszakban nincs káros hatása az érzékeny csonthéjasokra, akár többször is permetezhetünk, hiszen a réz a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas.

Számos károsító rovar telel valamilyen formában a gyümölcsfákon, azokat olajos lemosással lehet gyéríteni, illetve a kénes lemosás is hatékony a fajok nagy része ellen. Kénnel a lisztharmat áttelelő képleteit lehet gyéríteni, aminek a szőlőben van nagy jelentősége.

Léteznek olyan lemosó permetezésre alkalmas készítmények, amelyek olajat, rezet és ként is tartalmaznak, tehát gyakorlatilag mindentudók. Arra azonban vigyázzunk, hogy

a csonthéjasokat csak három évenként szabad olajos lemosásban részesíteni, a gyakoribb kezelésre érzékenyek.

Enyhe időben a lehullott lombot karbamiddal permetezzük le, hogy a gyorsabb lebomlással „kihúzzuk a talajt” az áttelelő kórokozók alól. Fagymentes időben trágyázhatunk is, hogy a növények számára friss tápanyag álljon rendelkezésre a tavaszi induláshoz. A gyökértevékenység ugyanis csak jóval hidegebb időben áll le, mint a nedvkeringés.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Almatermesztés korszerűen

Az almatermesztés technológiájának minden részletéről volt mondanivalója a KITE és a BASF kettősének a Hajdúböszörményben rendezett bemutatón. A két cég második közös rendezvényén a legkorszerűbb gépeket, fajtákat és növényvédelmi módszereket mutatták be. A KITE éppen tíz éve döntött a gyümölcstermesztési ágazat létrehozásáról, mondta el bevezetőjében Illés Zsolt, a kertészeti üzletág vezetője.

Brexit: reménykednek az ír gazdák

Zökkenőmentes agrárkereskedelemre számítanak az ír gazdák hazájuk és az Egyesült Királyság között a Brexitet követő időszakban is. A brit szándékokra alapozott reményeket azonban könnyedén szétzúzhatja a valóság.

Remény, UFO és pogácsa

A fenti elnevezések a lapos barack fedőnevei. Az őszibarackok közül kitűnik különleges alakjával, ezért számos néven illetik a Peen-to kínai lapos barackot, úgymint flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), valamint Remény, Ufó és pogácsabarack.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

A spárgalegyek annyiban veszélyesebbek a többi kártevőnél, hogy az értékesítendő sípokat támadják meg és teszik értéktelenné. E kétszárnyú rovarok rajzása ráadásul egybeesik a spárgaidénnyel, így a vegyszeres védekezés rendkívüli körültekintést igényel

Tudatosan eszünk több gyümölcsöt és kevesebb gyorsételt

A hazai lakosság fogyasztói szokásainak változása az egészséges és tudatos életmód irányába mutat, ugyanis a megkérdezettek azt állítják, hogy 2013-hoz képest több zöldséget, gyümölcsöt és hazai élelmiszert fogyasztanak.

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Heves megyében nincs gond a kajszival

Országosan több helyen is gondot okozott az időjárás a sárgabaracktermésben, de Heves megyében szerencsésnek mondják magukat a gazdálkodók. A fagy elkerülte térségünket, de számos problémával kellett megküzdeniük a termelőknek.

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.