Back to top

Kell-e aggódni az enyhe tél miatt?

Szokatlanul meleg a december és a január, aminek következtében sok helyen kikelt már a hóvirág is, nyíló aranyvesszőt is találni, a füves területek pedig újra zöldellni kezdtek. De vajon hogyan hat ez az idő a mezőgazdasági vetésekre, gyümölcsösökre, kertekre? Kell-e aggódniuk a gazdáknak?

– Egyelőre még a növények alkalmazkodóképességének határain belül vagyunk, és bízunk benne, hogy jön egy hideghullám, ami elejét veszi a problémáknak – vélekedett Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

– A médiában hangoztatott aggodalmak eltúlzottak, hiszen még „nem ette meg a kutya a telet”, várható a lehűlés. Az őshonos és a hazai kötődésű növényeknél még nem okoz problémát az időjárás, inkább csak azoknál a hibrideknél, melyeket nem a mi vidékünk viszonyaihoz nemesítették.

– Igaz, hogy most jobban érződik a mi éghajlatunkon a mediterrán hatás, kicsit előbbre tart a természet, de régen is voltak enyhe telek, így a növényeink ezt át tudják vészelni.

– A fák, cserjék rügyezése még nem indult meg, így még most is elvégezhetők a metszések. A szántóföldeken a repce kihajtott, de ősszel már el kellett végezni a regulátorozást, felkészítve a növényt a télre, hogy megfelelő kondícióban érje a fagy, erős gyöktörzs alakuljon ki.

– Aki ezt elmulasztotta, annál most virágzik a növény, ami viszont már gondot jelenthet, ha így éri a fagy: huszonöt-harminc százalékos terméskiesést okozhat, bár nem fog emiatt kipusztulni. Ha viszont még vagy két hétig ilyen maradna az idő, akkor már okozna károkat a fagyok beállta – mutatott rá a megyei NAK-elnök.

Marinka László rákóczifalvai gazdálkodó is úgy találja, egyelőre nem okoz gondot az enyhe tél, a jövő hétre pedig lehűlést ígérnek.

– Nyilván, jobb lenne, ha húsz centiméteres hó és mínusz két fokos hőmérséklet lenne. Hétfőn tartottunk határszemlét, de errefelé a repcék még nem indultak meg, a homoktövisem sem rügyezik, de a környék gyümölcsöseiben lehet, hogy gondot okozna, ha nem jönne az ígért lehűlés.

– Viszont jó lenne, ha eső formájában már nem hullana több csapadék, a decemberi hetven milliméter eső telítette a talajt.

A mesterszállási Pozderka Gergely szerint sincs még ok az időjárás miatti aggodalomra, de az enyhe időben nem pusztulnak el a kártevők, az árpában pedig már most megjelentek a vírusok, sárgulnak. Tavasszal, ha tíz fok fölött lesz a hőmérséklet, gombaölőzni kell. A lucernatáblákban pedig lehet látni pockokat is.

Bohácsi Gábor szolnoki kertészmérnök is arról számolt be, hogy még nem tapasztalta, hogy a szabadban nevelt fák, cserjék rügyezésnek indultak volna.

Kifejtette, hogy januárban a növények még nyugalmi állapotban vannak, nehezebben indul be a fejlődésük, így nem károsodnak, ha most rájuk jön a mínusz tíz fokos fagy. De ha a tíz fok feletti hőmérséklet még nyolc-tíz napig kitartana, megindulna a fejlődésük, és úgy már a kisebb fagy is kárt tehetne bennük.

Van, aki szerint igenis jogosak az aggodalmak

A cserkeszőlői Illési Sándor László családi gazdálkodó szerint azonban nagyon is jogos az aggodalom: az enyhe tél igenis okozhat komoly károkat és plusz kiadásokat a gazdáknak.

Elmondta, hogy a szántóföldi növénytermesztésben az őszi vetéseket jó időben vetették el, az állomány eddig szépen fejlődött. Az enyhe téli időben azonban a kártevők nem pusztultak el, így ezek később kedvezőtlenül befolyásolhatják a növények fejlődését és a termés átlagát.

A gazdáknak vélhetően plusz költségeket kell majd viselniük, hogy megvédjék növényeiket. Az ültetvényeknél szintén adódhatnak gondok a szokatlanul meleg tél miatt. Mivel egyes növényfajoknál már megindult a nedvkeringés, így egy későbbi hideg idő fagykárokat okozhat.

Illési Sándor László hozzátette, ha tovább folytatódik a plusz tíz fok körüli hőmérséklet, a szőlőrügyek megduzzadhatnak, és egy fagyos időszaknál fennállhat a fagyveszély.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méheknek sem tett jót az enyhe idő

Az utóbbi hetek enyhe időjárása becsapta a természetet, így a méheket is. A plusz fokokban kiröpültek a kaptárakból, elkezdtek dolgozni, tisztulni. A lehűlés az állomány egy részének pusztulásához vezethet, ilyen időben az atkák kártételének esélye is megnő – tudta meg a szoljon.hu Buczkó Endre tószegi méhésztől.

Lesz-e csokoládékatasztrófa?

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, ami miatt a sajtóban apokaliptikus állapotokat és a növény kihalását jósolták. Az elmúlt időszak híreivel ellentétben a szakértők nem számolnak a növény kihalásával. Afrikában átalakulhat a kakaóbab-piac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

Idénynyitó a növényvédelemben

Szadán tartották az első Pest megyei növényvédelmi rendezvényt a BASF, a Sharda Cropchem, a Saaten-Union és a YARA részvételével. Mindegyik cég új készítményekkel, fajtákkal készül a 2018-as idényre.

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Somogyban is aggódnak a tavaszias tél miatt

A somogyi gazdák is attól tartanak, hogy a mostani tavaszias meleg után egy nagyobb lehűlés komoly kárt okozhat a termésben.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

Tornádó rombolta le az almériai fóliákat

Tornádóhullám söpört végig a dél-spanyol Alméria egyik emblematikus fóliás központjaként ismert El Ejido településen, és hatalmas károkat hagyott maga után. Az első becslések szerint akár 40 millió eurós kárt is okozhatott a szélvihar.

Felpörög a magyar klímakutatás

Cselekvő zöldpolitikára, ezen belül olyan szemléletformáló fejlesztésekre van szükség, mint a KlimAdat projekt, amely az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezését szolgálja - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a projekt nyitórendezvényén.

Csökkenhet az ukrán gabonatermés

Az idei ukrán gabonatermés kisebb lesz a tavalyinál, becslések szerint elsősorban a téli időjárás okozhat terméskiesést.

Korszerű laboratórium a növényszaporítás szolgálatában

Modern laboratóriumi rendszert alakítottak ki a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében, amelyben a mikroszaporítással előállított, in vitro növények akklimatizációja akár száz százalékos túlélési aránnyal megvalósítható.