Back to top

Kell-e aggódni az enyhe tél miatt?

Szokatlanul meleg a december és a január, aminek következtében sok helyen kikelt már a hóvirág is, nyíló aranyvesszőt is találni, a füves területek pedig újra zöldellni kezdtek. De vajon hogyan hat ez az idő a mezőgazdasági vetésekre, gyümölcsösökre, kertekre? Kell-e aggódniuk a gazdáknak?

– Egyelőre még a növények alkalmazkodóképességének határain belül vagyunk, és bízunk benne, hogy jön egy hideghullám, ami elejét veszi a problémáknak – vélekedett Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

– A médiában hangoztatott aggodalmak eltúlzottak, hiszen még „nem ette meg a kutya a telet”, várható a lehűlés. Az őshonos és a hazai kötődésű növényeknél még nem okoz problémát az időjárás, inkább csak azoknál a hibrideknél, melyeket nem a mi vidékünk viszonyaihoz nemesítették.

– Igaz, hogy most jobban érződik a mi éghajlatunkon a mediterrán hatás, kicsit előbbre tart a természet, de régen is voltak enyhe telek, így a növényeink ezt át tudják vészelni.

– A fák, cserjék rügyezése még nem indult meg, így még most is elvégezhetők a metszések. A szántóföldeken a repce kihajtott, de ősszel már el kellett végezni a regulátorozást, felkészítve a növényt a télre, hogy megfelelő kondícióban érje a fagy, erős gyöktörzs alakuljon ki.

– Aki ezt elmulasztotta, annál most virágzik a növény, ami viszont már gondot jelenthet, ha így éri a fagy: huszonöt-harminc százalékos terméskiesést okozhat, bár nem fog emiatt kipusztulni. Ha viszont még vagy két hétig ilyen maradna az idő, akkor már okozna károkat a fagyok beállta – mutatott rá a megyei NAK-elnök.

Marinka László rákóczifalvai gazdálkodó is úgy találja, egyelőre nem okoz gondot az enyhe tél, a jövő hétre pedig lehűlést ígérnek.

– Nyilván, jobb lenne, ha húsz centiméteres hó és mínusz két fokos hőmérséklet lenne. Hétfőn tartottunk határszemlét, de errefelé a repcék még nem indultak meg, a homoktövisem sem rügyezik, de a környék gyümölcsöseiben lehet, hogy gondot okozna, ha nem jönne az ígért lehűlés.

– Viszont jó lenne, ha eső formájában már nem hullana több csapadék, a decemberi hetven milliméter eső telítette a talajt.

A mesterszállási Pozderka Gergely szerint sincs még ok az időjárás miatti aggodalomra, de az enyhe időben nem pusztulnak el a kártevők, az árpában pedig már most megjelentek a vírusok, sárgulnak. Tavasszal, ha tíz fok fölött lesz a hőmérséklet, gombaölőzni kell. A lucernatáblákban pedig lehet látni pockokat is.

Bohácsi Gábor szolnoki kertészmérnök is arról számolt be, hogy még nem tapasztalta, hogy a szabadban nevelt fák, cserjék rügyezésnek indultak volna.

Kifejtette, hogy januárban a növények még nyugalmi állapotban vannak, nehezebben indul be a fejlődésük, így nem károsodnak, ha most rájuk jön a mínusz tíz fokos fagy. De ha a tíz fok feletti hőmérséklet még nyolc-tíz napig kitartana, megindulna a fejlődésük, és úgy már a kisebb fagy is kárt tehetne bennük.

Van, aki szerint igenis jogosak az aggodalmak

A cserkeszőlői Illési Sándor László családi gazdálkodó szerint azonban nagyon is jogos az aggodalom: az enyhe tél igenis okozhat komoly károkat és plusz kiadásokat a gazdáknak.

Elmondta, hogy a szántóföldi növénytermesztésben az őszi vetéseket jó időben vetették el, az állomány eddig szépen fejlődött. Az enyhe téli időben azonban a kártevők nem pusztultak el, így ezek később kedvezőtlenül befolyásolhatják a növények fejlődését és a termés átlagát.

A gazdáknak vélhetően plusz költségeket kell majd viselniük, hogy megvédjék növényeiket. Az ültetvényeknél szintén adódhatnak gondok a szokatlanul meleg tél miatt. Mivel egyes növényfajoknál már megindult a nedvkeringés, így egy későbbi hideg idő fagykárokat okozhat.

Illési Sándor László hozzátette, ha tovább folytatódik a plusz tíz fok körüli hőmérséklet, a szőlőrügyek megduzzadhatnak, és egy fagyos időszaknál fennállhat a fagyveszély.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább késik a tavasz

Bár nem példa nélküli, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos. Márpedig 2018-ban ezzel kell megbirkózni. A hideg idő a hét nagyobb részén még kitart, csütörtöktől (amikortól naposabb idő következik) erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakai lehűlés is. Intenzívebb felmelegedés a jövő hétre valószínű.

A kukoricánál volt tavaly a legnagyobb visszaesés

A Központi Statisztikai Hivatal elkészítette a szántóföldi növénytermesztés 2017-es adatainak elemzését.

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében a termelők az idén is igényelhetnek támogatást a téli fagykárok után, figyelmeztet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Hétvégén akár havazás is lehet

Az előttünk álló héten eleinte csak elszórtan, majd a hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet - írja agrometeorológiai előrejelzésében az OMSZ. A múlt hét második fele óta tapasztalható meleg időben a növények fejlődése már beindult, a hirtelen jövő, erős lehűlés komoly károkat okozhat elsősorban a gyümölcsösökben.  

A gyom, melyből a jövő gyomirtója készülhet

Catia Bastioli vegyésznő, a Novamont cég alapítója, a vitatott glifozát gyomirtó helyett egy ígéretes alternatív megoldásra bukkant, melyre már több országban is engedélyt adtak. A bogáncsfélékből előállított pelargonsav alkalmas gyomirtásra és a kultúrnövények leveleinek kiszárítására.

Mínusz 14 alatt biztos a fagykár a gyümölcsösben

Nem múltak el nyomtalanul a múlt heti fagyok a magyarországi gyümölcsösökben, Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a felmért rügykárokból kiderült, a kajszi- és az őszibaracknál már most számolhatnak a gazdák termésveszteséggel.

Talajművelési ABC (IV.): mechanikus pocokvédelem

A talajban lévő víz megfagyása, attól függően, hogy milyen a szemcseösszetétel, különböző módon hat a talaj szerkezetére. Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvéből a fagyhatásra vonatkozó részletet, illetve a mezei pocokkal szembeni védekezés lehetőségeiről szóló írást közöljük.

Jó állapotban várják a tavaszt a vetések

Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Március végére derül ki, mennyi kárt tett a fagy

A múlt héten tapasztalt fagyos időjárás ugyan helyenként okozhatott károkat a szántóföldi növényeknél (főként ott, ahol nem védte hótakaró a növényeket), de országos problémáról nem beszélhetünk - közölte az MTI megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Ilyen sem volt még: már szedik a spárgát Németországban

Szibériai hideg ide vagy oda, már a hét elején, tehát még február utolsó napjaiban elkezdték szedni Németország első idei spárgatermését egy bajorországi ültetvényben.