Back to top

Kell-e aggódni az enyhe tél miatt?

Szokatlanul meleg a december és a január, aminek következtében sok helyen kikelt már a hóvirág is, nyíló aranyvesszőt is találni, a füves területek pedig újra zöldellni kezdtek. De vajon hogyan hat ez az idő a mezőgazdasági vetésekre, gyümölcsösökre, kertekre? Kell-e aggódniuk a gazdáknak?

– Egyelőre még a növények alkalmazkodóképességének határain belül vagyunk, és bízunk benne, hogy jön egy hideghullám, ami elejét veszi a problémáknak – vélekedett Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

– A médiában hangoztatott aggodalmak eltúlzottak, hiszen még „nem ette meg a kutya a telet”, várható a lehűlés. Az őshonos és a hazai kötődésű növényeknél még nem okoz problémát az időjárás, inkább csak azoknál a hibrideknél, melyeket nem a mi vidékünk viszonyaihoz nemesítették.

– Igaz, hogy most jobban érződik a mi éghajlatunkon a mediterrán hatás, kicsit előbbre tart a természet, de régen is voltak enyhe telek, így a növényeink ezt át tudják vészelni.

– A fák, cserjék rügyezése még nem indult meg, így még most is elvégezhetők a metszések. A szántóföldeken a repce kihajtott, de ősszel már el kellett végezni a regulátorozást, felkészítve a növényt a télre, hogy megfelelő kondícióban érje a fagy, erős gyöktörzs alakuljon ki.

– Aki ezt elmulasztotta, annál most virágzik a növény, ami viszont már gondot jelenthet, ha így éri a fagy: huszonöt-harminc százalékos terméskiesést okozhat, bár nem fog emiatt kipusztulni. Ha viszont még vagy két hétig ilyen maradna az idő, akkor már okozna károkat a fagyok beállta – mutatott rá a megyei NAK-elnök.

Marinka László rákóczifalvai gazdálkodó is úgy találja, egyelőre nem okoz gondot az enyhe tél, a jövő hétre pedig lehűlést ígérnek.

– Nyilván, jobb lenne, ha húsz centiméteres hó és mínusz két fokos hőmérséklet lenne. Hétfőn tartottunk határszemlét, de errefelé a repcék még nem indultak meg, a homoktövisem sem rügyezik, de a környék gyümölcsöseiben lehet, hogy gondot okozna, ha nem jönne az ígért lehűlés.

– Viszont jó lenne, ha eső formájában már nem hullana több csapadék, a decemberi hetven milliméter eső telítette a talajt.

A mesterszállási Pozderka Gergely szerint sincs még ok az időjárás miatti aggodalomra, de az enyhe időben nem pusztulnak el a kártevők, az árpában pedig már most megjelentek a vírusok, sárgulnak. Tavasszal, ha tíz fok fölött lesz a hőmérséklet, gombaölőzni kell. A lucernatáblákban pedig lehet látni pockokat is.

Bohácsi Gábor szolnoki kertészmérnök is arról számolt be, hogy még nem tapasztalta, hogy a szabadban nevelt fák, cserjék rügyezésnek indultak volna.

Kifejtette, hogy januárban a növények még nyugalmi állapotban vannak, nehezebben indul be a fejlődésük, így nem károsodnak, ha most rájuk jön a mínusz tíz fokos fagy. De ha a tíz fok feletti hőmérséklet még nyolc-tíz napig kitartana, megindulna a fejlődésük, és úgy már a kisebb fagy is kárt tehetne bennük.

Van, aki szerint igenis jogosak az aggodalmak

A cserkeszőlői Illési Sándor László családi gazdálkodó szerint azonban nagyon is jogos az aggodalom: az enyhe tél igenis okozhat komoly károkat és plusz kiadásokat a gazdáknak.

Elmondta, hogy a szántóföldi növénytermesztésben az őszi vetéseket jó időben vetették el, az állomány eddig szépen fejlődött. Az enyhe téli időben azonban a kártevők nem pusztultak el, így ezek később kedvezőtlenül befolyásolhatják a növények fejlődését és a termés átlagát.

A gazdáknak vélhetően plusz költségeket kell majd viselniük, hogy megvédjék növényeiket. Az ültetvényeknél szintén adódhatnak gondok a szokatlanul meleg tél miatt. Mivel egyes növényfajoknál már megindult a nedvkeringés, így egy későbbi hideg idő fagykárokat okozhat.

Illési Sándor László hozzátette, ha tovább folytatódik a plusz tíz fok körüli hőmérséklet, a szőlőrügyek megduzzadhatnak, és egy fagyos időszaknál fennállhat a fagyveszély.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már drágábban is nehéz termőföldet venni

A 2015. őszén meghirdetett Földet a gazdáknak program egy évvel későbbi lezárása látványos visszaesést okozott 2017-ben a forgalomban a termőföld piacán. A forgalom 70 százalékos csökkenése mellett azonban az árak továbbra is emelkednek.

Zivatarokkal jön a 10 fokos lehűlés a hétvégén

Mintegy 10 fokos lehűlés várható a hétvégén, néhol még napközben is csak 15 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Kezdetben sokfelé, majd helyenként várható csapadék, de a nap is kisüt majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Korábban indult a betakarítás, de nem sok jót ígér

Az elmúlt napokban több országos sajtóorgánum is megkongatta a vészharangot, és az időjárás szélsőségességére hivatkozva olyan mértékű terméshozam csökkenésről ír, illetve olyan megdrágult betakarításról beszél, amely a vizionált kép szerint egyenes utat jelent a kenyérár emelkedéséhez.

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Somogyban már aratnak

Bő egy héttel korábban kezdődött meg az őszi árpa aratása Somogyban. A megyében hétezer hatszáz hektáron takarítják be a növényt. Az előrejelzések szerint jó termésátlagra számítanak a gazdák, bár a megyén belül nagyok az eltérések.

Elfektette a táblákat az eső Rábapatyon

Megdőlt az egész napraforgó- és búzatábla: nem látott még ilyen viharkárt Horváth Gyula rábapatyi földjein. Nem fér a napfény sem a növényekhez, hát még a gombaölő szer – csak az időjárásban bízik a gazda.

Elkezdődött a rovarinvázió a földeken, marad a fülledt idő

A szokásosnál még mindig melegebb, párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első felében. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Már a termelés rovására megy, hogy nincs elég idénymunkás

A mezőgazdaság egyre jobban megérzi, hogy alig vannak alkalmi munkavállalók. Hajdú-Bihar megyében is akadnak olyan gazdák, akik kevesebbet tudnak termelni, mivel nincs ember, aki betakarítsa a termést.

Milyen ipart fog kiszolgálni a dohánytermesztés?

Számos technológiai fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a gyorsan változó ízlés, és életvitel mellett is kifizetődő iparág maradjon a dohányipar. Ezen fejlesztések a dohánytermesztésre is jelentős hatással lesznek.

Búzatermesztésünk feladatai

A búza a magyar növénytermesztés meghatározó ágazata. Eredményessége alapvetően befolyásolja a legtöbb üzem gazdálkodásának hatékonyságát. A magyar búzatermesztés legfőbb jellemzője az állandó változás.