Back to top

Somogyban is aggódnak a tavaszias tél miatt

A somogyi gazdák is attól tartanak, hogy a mostani tavaszias meleg után egy nagyobb lehűlés komoly kárt okozhat a termésben.

Nem csak a pipitér virágzik az út szélén, de a legtöbb fában is megindult a nedvkeringés és szinte rügyfakadás mutatkozik a tavaszias télben.

Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint a korai gyümölcsfákban elkezdődött a rügyfakadás. – Ennek pedig komoly negatív következményei lehetnek a mezőgazdaságban, ha a következő hetekben beüt egy mínusz 15, mínusz 20 Celsius fok – mondta. – Tehát ez a szokatlan idő, aggodalomra adhat okot az agráriumban. Ha elfagynak a növények az óriási veszteséget jelenthet.

Tóth István úgy véli, kártevő invázió is lehet az enyhe tél következménye.

– Az idén valószínűleg sokkal nagyobb lesz a kártevő rovaroknak a népessége, mint az előző évben

– tette hozzá a szakember. – Míg korábban a hideg, fagyos telek megtizedelték ezeknek a populációját és elpusztultak, addig sajnos idén szó sincs erről. Azonban nemcsak a kártevőkre hat a globális felmelegedés, hanem azokra a rovarokra is, amelyek a mi természetes ökoszisztémánknak a tagjai. Míg egyes fajok túlszaporodnak, mások egyedszáma csökken – magyarázza Ábrahám Levente entomológus. A rovarszakértő szerint például félő, hogy azok a védett rovarok, amelyek azt hiszik, hogy itt a tavasz, előmerészkednek a védett helyekről és ha még előfordul fagy, akkor elpusztulnak.

Hazánkban egyébként évről évre csökken a rovarok mennyisége. Jelenleg 40-42 ezerre becsülik azoknak a fajoknak a számát amelyek őshonosak Magyarországon. Ezek aránya drasztikusan csökken. Ha kevés a rovar, kevesebb élelem jut a madaraknak. Ez pedig az egész élelemláncra kihat. Így csökken a biodiverzitás.

Meteorológusok szerint egyelőre marad az enyhe idő. A következő napokban plusz 15 fokot is mérhetünk. Január közepén várható csak változás, akkor érkezhetnek hidegebb légtömegek érkeznek.

A gazdák már aggódnak

– Még nem tudni, hogy a hosszabb ideje tartó tavaszias időjárás milyen károkat okozott a földeken, ám reméljük, hogy a hét közepére jósolt lehűlés fokozatos lesz – mondta Szilágyi István, a gyékényesi Mezőgazdasági Zrt. elnöke. – Hétfőn délelőtt nyolc Celsius fok volt, tavaly ilyenkor mínusz ötöt mértünk.

Egyes táblák növényeiben megindult a nedvkeringés, elsősorban a repcénél és a korai vetésű búzánál lehet gond.

Összesen 1300 hektáron gazdálkodunk, melyből 700 hektáron őszi gabona található, s 260 hektáron repce. Fogalmam sincs, hogy mi vár ránk a következő napokban, hetekben, az időjárás ellen nem tudunk semmit se tenni. Reménykedünk, hogy a térségünkben nem drasztikus fagy köszönt be, hanem szép lassan csökken majd a hőmérséklet olyan szintre, amit a növények károsodás nélkül elviselnek.

Szilágyi István azt mondta: a gondokat tetézi, hogy közel 200 hektáron foltokban belvíz borítja a szántót. Ez a kora téli esőzés következménye. Ha nem tudják elvezetni a vizet a földekről, akkor a gabona és a repce egy része károsodhat.

– Az senkinek nem jó, ha a repce ilyenkor kezdene virágozni – emelte ki Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke. – S a gabona fejlődését is károsan befolyásolhatja a pillanatnyi időjárási helyzet. Ha ez nem változik, akkor előbb-utóbb tápanyag-hiány léphet fel, s ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Abnormálissá válhat a növény fejlődése, s emiatt később sem válhat olyanná a károsodott gabona, mint az átlagos években. Legrosszabb esetben a termésátlag drasztikus csökkenése is bekövetkezhet: például a búzánál a 7-8 tonnás átlag helyett akár a felére eshet a hozam.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig csekély figyelem jut a talajoknak.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.

Az évszázad nyarára készülnek Németországban

Emlékeznek még 2003 nyarára? Amikor a Balatonban annyira kevés volt a víz, hogy már a vízpótlásról ment a diskurzus? Nos, miközben az idén nálunk eddig meglehetősen szolid a hőmérséklet és víz is van, Németországban azt számolgatják, hogy ha így folytatódik, akkor a 2003-as nyár elbújhat majd az idei mögött.

Két véglet között mozognak a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

Feleannyi szilva termett

Közel ezer szilvafája van a Kétpó önkormányzatának, melyeket a közmunkaprogram keretében gondoznak.

Érett dinnyét akar? Koncentráljon a bibepontra!

A dinnyevásárlás olyan, mintha zsákbamacskát vennénk, nehéz megállapítani, hogy kellőképpen érett, édes gyümölcsöt viszünk-e haza. De van néhány trükk, amit bevethetünk a sárgadinnye választás esetén.

Példamutató gazda Nagykőrösön

Kustár Tamás 1800 hektáron gazdálkodik Nagykőrösön, és 100 gazdát integrál. Pályája jókora vargabetűt írt le, amíg ebbe az irányba fordult, ugyanis eredetileg építőmérnök a végzettsége. Ám a tanulást azóta sem hanyagolja.