Back to top

Somogyban is aggódnak a tavaszias tél miatt

A somogyi gazdák is attól tartanak, hogy a mostani tavaszias meleg után egy nagyobb lehűlés komoly kárt okozhat a termésben.

Nem csak a pipitér virágzik az út szélén, de a legtöbb fában is megindult a nedvkeringés és szinte rügyfakadás mutatkozik a tavaszias télben.

Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint a korai gyümölcsfákban elkezdődött a rügyfakadás. – Ennek pedig komoly negatív következményei lehetnek a mezőgazdaságban, ha a következő hetekben beüt egy mínusz 15, mínusz 20 Celsius fok – mondta. – Tehát ez a szokatlan idő, aggodalomra adhat okot az agráriumban. Ha elfagynak a növények az óriási veszteséget jelenthet.

Tóth István úgy véli, kártevő invázió is lehet az enyhe tél következménye.

– Az idén valószínűleg sokkal nagyobb lesz a kártevő rovaroknak a népessége, mint az előző évben

– tette hozzá a szakember. – Míg korábban a hideg, fagyos telek megtizedelték ezeknek a populációját és elpusztultak, addig sajnos idén szó sincs erről. Azonban nemcsak a kártevőkre hat a globális felmelegedés, hanem azokra a rovarokra is, amelyek a mi természetes ökoszisztémánknak a tagjai. Míg egyes fajok túlszaporodnak, mások egyedszáma csökken – magyarázza Ábrahám Levente entomológus. A rovarszakértő szerint például félő, hogy azok a védett rovarok, amelyek azt hiszik, hogy itt a tavasz, előmerészkednek a védett helyekről és ha még előfordul fagy, akkor elpusztulnak.

Hazánkban egyébként évről évre csökken a rovarok mennyisége. Jelenleg 40-42 ezerre becsülik azoknak a fajoknak a számát amelyek őshonosak Magyarországon. Ezek aránya drasztikusan csökken. Ha kevés a rovar, kevesebb élelem jut a madaraknak. Ez pedig az egész élelemláncra kihat. Így csökken a biodiverzitás.

Meteorológusok szerint egyelőre marad az enyhe idő. A következő napokban plusz 15 fokot is mérhetünk. Január közepén várható csak változás, akkor érkezhetnek hidegebb légtömegek érkeznek.

A gazdák már aggódnak

– Még nem tudni, hogy a hosszabb ideje tartó tavaszias időjárás milyen károkat okozott a földeken, ám reméljük, hogy a hét közepére jósolt lehűlés fokozatos lesz – mondta Szilágyi István, a gyékényesi Mezőgazdasági Zrt. elnöke. – Hétfőn délelőtt nyolc Celsius fok volt, tavaly ilyenkor mínusz ötöt mértünk.

Egyes táblák növényeiben megindult a nedvkeringés, elsősorban a repcénél és a korai vetésű búzánál lehet gond.

Összesen 1300 hektáron gazdálkodunk, melyből 700 hektáron őszi gabona található, s 260 hektáron repce. Fogalmam sincs, hogy mi vár ránk a következő napokban, hetekben, az időjárás ellen nem tudunk semmit se tenni. Reménykedünk, hogy a térségünkben nem drasztikus fagy köszönt be, hanem szép lassan csökken majd a hőmérséklet olyan szintre, amit a növények károsodás nélkül elviselnek.

Szilágyi István azt mondta: a gondokat tetézi, hogy közel 200 hektáron foltokban belvíz borítja a szántót. Ez a kora téli esőzés következménye. Ha nem tudják elvezetni a vizet a földekről, akkor a gabona és a repce egy része károsodhat.

– Az senkinek nem jó, ha a repce ilyenkor kezdene virágozni – emelte ki Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke. – S a gabona fejlődését is károsan befolyásolhatja a pillanatnyi időjárási helyzet. Ha ez nem változik, akkor előbb-utóbb tápanyag-hiány léphet fel, s ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Abnormálissá válhat a növény fejlődése, s emiatt később sem válhat olyanná a károsodott gabona, mint az átlagos években. Legrosszabb esetben a termésátlag drasztikus csökkenése is bekövetkezhet: például a búzánál a 7-8 tonnás átlag helyett akár a felére eshet a hozam.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy hét múlva beiindul a szamócaszezon

Kedvező idényben bízhatnak az idén a hazai szamócatermesztők, sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést. Bár a fűtött üvegházakban már elindult a szüret, a valódi szezonkezdetre még egy hetet várni kell. A vásárlóknak nem kell áremelkedéstől tarta­niuk, sőt a bőséges terméskilátásoknak köszönhetően a tavalyinál kicsit olcsóbban kerülhet a boltok kínálatába a szamóca.

Hol belvíz, hol aszály

Megsárgult a búza, megkékült a repce a víznyomástól. Még mindig megközelítőleg húszezer hektár van víz alatt. Mekkora a kár a vetésekben, meddig bírják még a vízben a növények? Késnek-e az időjárás miatt a tavaszi munkák - kérdeztük Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Rekordszinten az agrárium hitelállománya

Az agrárgazdaság hitelállománya az elmúlt év végére elérte az 1084 milliárd forintot. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az egyéni gazdaságok hitelállománya az előző évhez képest 20,6 százalékkal, 309,7 milliárd forintra nőtt 2017-ben - írta a Magyar Idők.

A héten végre a gazdák kedvében jár az időjárás

A hét eleji felhősebb, változékony, csapadékos időjárás után többnyire napos, száraz, kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az átlagosnál szárazabb, melegebb időjárás mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, a belvizes területek nagysága is csökkent. Továbbra is gyorsan fejlődik a vegetáció, ami kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.

Tavaszi határszemle: jól teleltek a vetések, bizakodhatnak a gazdák

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

Próbálják behozni a lemaradást a somogyi földeken

A késői tavasz és a belvíz miatt hetekkel később tudtak csak nekiállni a munkáknak a földeken Somogyban. Sokan viszont behozták a hátrányuk nagy részét, a Sió mentén azonban vannak még nagyobb foltok, amelyek vízzel borítottak.

A legjobb hollywoodi filmek a farmerek életéről

A hosszú hét után lazításkép mezőgazdasági mozizást javaslunk. Összegyűjtöttük azokat a legsikeresebb filmeket, melyek minden gazda szívét megdobogtatják. A „TOP 3+1”-es listánkon az utolsó film családi programnak, kisgyerekkel is remek szórakozás.

A szója is allergiás a parlagfűre

A parlagfű minden évben rengeteg kellemetlenséget okoz az allergiásoknak. Ez az Amerikából származó gyom azonban a szántóföldi növénytermesztésben is problémás. Amerika közép-keleti részén úgy találták a tudósok, hogy a parlagfűvel szennyezett szójaföldön drasztikusan visszaesik a termés mennyisége.

Jubilál a debreceni agrárképzés

Debrecenben indult az ország első magyar nyelvű felsőfokú agrárképzése 1868-ban. A jubileumot évfolyamtalálkozóval, konferenciával, a Tiszántúli Agrártudományi Napokkal ünnepli a Debreceni Egyetem agrárkara, amely ma már a világ kétszáz legjobb képzőhelye között van.

Akár az egész Kárpát-medencét is lefedhetné a jégkármérséklő rendszer

A május 1-jén induló országos jégkármérséklő rendszer az egész Kárpát-medencében működhet majd - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Szekszárdon.