Back to top

Somogyban is aggódnak a tavaszias tél miatt

A somogyi gazdák is attól tartanak, hogy a mostani tavaszias meleg után egy nagyobb lehűlés komoly kárt okozhat a termésben.

Nem csak a pipitér virágzik az út szélén, de a legtöbb fában is megindult a nedvkeringés és szinte rügyfakadás mutatkozik a tavaszias télben.

Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint a korai gyümölcsfákban elkezdődött a rügyfakadás. – Ennek pedig komoly negatív következményei lehetnek a mezőgazdaságban, ha a következő hetekben beüt egy mínusz 15, mínusz 20 Celsius fok – mondta. – Tehát ez a szokatlan idő, aggodalomra adhat okot az agráriumban. Ha elfagynak a növények az óriási veszteséget jelenthet.

Tóth István úgy véli, kártevő invázió is lehet az enyhe tél következménye.

– Az idén valószínűleg sokkal nagyobb lesz a kártevő rovaroknak a népessége, mint az előző évben

– tette hozzá a szakember. – Míg korábban a hideg, fagyos telek megtizedelték ezeknek a populációját és elpusztultak, addig sajnos idén szó sincs erről. Azonban nemcsak a kártevőkre hat a globális felmelegedés, hanem azokra a rovarokra is, amelyek a mi természetes ökoszisztémánknak a tagjai. Míg egyes fajok túlszaporodnak, mások egyedszáma csökken – magyarázza Ábrahám Levente entomológus. A rovarszakértő szerint például félő, hogy azok a védett rovarok, amelyek azt hiszik, hogy itt a tavasz, előmerészkednek a védett helyekről és ha még előfordul fagy, akkor elpusztulnak.

Hazánkban egyébként évről évre csökken a rovarok mennyisége. Jelenleg 40-42 ezerre becsülik azoknak a fajoknak a számát amelyek őshonosak Magyarországon. Ezek aránya drasztikusan csökken. Ha kevés a rovar, kevesebb élelem jut a madaraknak. Ez pedig az egész élelemláncra kihat. Így csökken a biodiverzitás.

Meteorológusok szerint egyelőre marad az enyhe idő. A következő napokban plusz 15 fokot is mérhetünk. Január közepén várható csak változás, akkor érkezhetnek hidegebb légtömegek érkeznek.

A gazdák már aggódnak

– Még nem tudni, hogy a hosszabb ideje tartó tavaszias időjárás milyen károkat okozott a földeken, ám reméljük, hogy a hét közepére jósolt lehűlés fokozatos lesz – mondta Szilágyi István, a gyékényesi Mezőgazdasági Zrt. elnöke. – Hétfőn délelőtt nyolc Celsius fok volt, tavaly ilyenkor mínusz ötöt mértünk.

Egyes táblák növényeiben megindult a nedvkeringés, elsősorban a repcénél és a korai vetésű búzánál lehet gond.

Összesen 1300 hektáron gazdálkodunk, melyből 700 hektáron őszi gabona található, s 260 hektáron repce. Fogalmam sincs, hogy mi vár ránk a következő napokban, hetekben, az időjárás ellen nem tudunk semmit se tenni. Reménykedünk, hogy a térségünkben nem drasztikus fagy köszönt be, hanem szép lassan csökken majd a hőmérséklet olyan szintre, amit a növények károsodás nélkül elviselnek.

Szilágyi István azt mondta: a gondokat tetézi, hogy közel 200 hektáron foltokban belvíz borítja a szántót. Ez a kora téli esőzés következménye. Ha nem tudják elvezetni a vizet a földekről, akkor a gabona és a repce egy része károsodhat.

– Az senkinek nem jó, ha a repce ilyenkor kezdene virágozni – emelte ki Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke. – S a gabona fejlődését is károsan befolyásolhatja a pillanatnyi időjárási helyzet. Ha ez nem változik, akkor előbb-utóbb tápanyag-hiány léphet fel, s ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Abnormálissá válhat a növény fejlődése, s emiatt később sem válhat olyanná a károsodott gabona, mint az átlagos években. Legrosszabb esetben a termésátlag drasztikus csökkenése is bekövetkezhet: például a búzánál a 7-8 tonnás átlag helyett akár a felére eshet a hozam.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Frontok és az évszakhoz képest enyhe idő várható

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk. Az előttünk álló hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.