Back to top

Szakácsversenyek az egészséges táplálkozásért

„Kevesebb mesterséges, több természetes” – foglalta össze négy szóban a kormányzat közétkeztetést illető célkitűzéseit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a „Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny közös sajtótájékoztatóján. A megmérettetések célja a hazai gasztrokultúra fejlesztése az egészséges táplálkozás jegyében.

Az EMMI parlamenti államtitkára, egyben az „OKÉS” fővédnöke, beszédében hangsúlyozta: a kormány jó néhány intézkedést vezetett be az elmúlt évek során az egészséges életmód terjedése érdekében: a mindennapos testnevelés, a dohányzás elleni küzdelem, a chipsadó és a mesterséges anyagok fokozatos kiszorítása az iskolai menzákról csak néhány közülük. Rétvári Bence ennek kapcsán kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés terén az eddigi 29 milliárd forint helyett immáron 79 milliárd áll rendelkezésre, ami fedezetként szolgálhat a minőségibb alapanyagok elterjedéséhez.

Utóbbi ügyet szorgalmazza a sajtótájékoztató apropójául szolgáló két szakácsverseny is, kiemelt szerepet szánva az innovatív megoldásoknak a hagyományos értékek figyelembevétele mellett. A „Magyarország étele 2018” az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) által szervezett melegkonyhás szakácsverseny, amire a szervezők a vendéglátós szakmából várják a jelentkezőket. A kétfordulós megmérettetést idén első ízben rendezik meg, s neves zsűri dönti majd el, ki viheti el a pálmát. Ami a lényeg: elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyedén elkészíthető, a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket várnak a szervezők.

Az immáron hetedik „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny szintén innovatív megoldásokat szorgalmaz, azonban a fent említetthez képest kissé eltérő formában: a szervezők 350 forintból elkészíthető, három fogásból álló menüsort várnak a közétkeztetés szereplőitől; a főzőkonyhák két főből álló csapatokat küldhetnek a megmérettetésre.

A versenykiírásokkal kapcsolatos pontos információk a www.magyarorszagetele.hu, illetve a www.etrendegyesulet.hu/okes webcímeken olvashatóak.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Almatermesztés korszerűen

Az almatermesztés technológiájának minden részletéről volt mondanivalója a KITE és a BASF kettősének a Hajdúböszörményben rendezett bemutatón. A két cég második közös rendezvényén a legkorszerűbb gépeket, fajtákat és növényvédelmi módszereket mutatták be. A KITE éppen tíz éve döntött a gyümölcstermesztési ágazat létrehozásáról, mondta el bevezetőjében Illés Zsolt, a kertészeti üzletág vezetője.

Brexit: reménykednek az ír gazdák

Zökkenőmentes agrárkereskedelemre számítanak az ír gazdák hazájuk és az Egyesült Királyság között a Brexitet követő időszakban is. A brit szándékokra alapozott reményeket azonban könnyedén szétzúzhatja a valóság.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Érett dinnyét akar? Koncentráljon a bibepontra!

A dinnyevásárlás olyan, mintha zsákbamacskát vennénk, nehéz megállapítani, hogy kellőképpen érett, édes gyümölcsöt viszünk-e haza. De van néhány trükk, amit bevethetünk a sárgadinnye választás esetén.

A Tiszafüredi Halas Napokon a pénzügyminiszter is a halfogyasztást népszerűsítette

A kormány számos intézkedéssel ösztönzi a hazai halfogyasztás emelését – hangsúlyozta Varga Mihály a Tiszafüredi Halas Napok megnyitóján.

Agráregyezményt kötött Szudán és az ENSZ

Szorosabbra fűzte kapcsolatát az ENSZ mezőgazdasági fejlesztésekért felelős szervezetével Szudán annak érdekében, hogy több beruházást tudjon megvalósítani az agrárium területén.

Lengyelország agrárattasékat küld a világba

A lengyel mezőgazdaságot és feldolgozóipart jól ismerő szakértőket küldene tanácsadónak a nagykövetségekre Varsó, hogy így segítse az ország agrárkivitelének élénkítését. A szakértőket a legfontosabb, legnagyobb potenciált rejtő afrikai, illetve közel-keleti országokba helyezik.