Back to top

Szakácsversenyek az egészséges táplálkozásért

„Kevesebb mesterséges, több természetes” – foglalta össze négy szóban a kormányzat közétkeztetést illető célkitűzéseit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a „Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny közös sajtótájékoztatóján. A megmérettetések célja a hazai gasztrokultúra fejlesztése az egészséges táplálkozás jegyében.

Az EMMI parlamenti államtitkára, egyben az „OKÉS” fővédnöke, beszédében hangsúlyozta: a kormány jó néhány intézkedést vezetett be az elmúlt évek során az egészséges életmód terjedése érdekében: a mindennapos testnevelés, a dohányzás elleni küzdelem, a chipsadó és a mesterséges anyagok fokozatos kiszorítása az iskolai menzákról csak néhány közülük. Rétvári Bence ennek kapcsán kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés terén az eddigi 29 milliárd forint helyett immáron 79 milliárd áll rendelkezésre, ami fedezetként szolgálhat a minőségibb alapanyagok elterjedéséhez.

Utóbbi ügyet szorgalmazza a sajtótájékoztató apropójául szolgáló két szakácsverseny is, kiemelt szerepet szánva az innovatív megoldásoknak a hagyományos értékek figyelembevétele mellett. A „Magyarország étele 2018” az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) által szervezett melegkonyhás szakácsverseny, amire a szervezők a vendéglátós szakmából várják a jelentkezőket. A kétfordulós megmérettetést idén első ízben rendezik meg, s neves zsűri dönti majd el, ki viheti el a pálmát. Ami a lényeg: elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyedén elkészíthető, a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket várnak a szervezők.

Az immáron hetedik „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny szintén innovatív megoldásokat szorgalmaz, azonban a fent említetthez képest kissé eltérő formában: a szervezők 350 forintból elkészíthető, három fogásból álló menüsort várnak a közétkeztetés szereplőitől; a főzőkonyhák két főből álló csapatokat küldhetnek a megmérettetésre.

A versenykiírásokkal kapcsolatos pontos információk a www.magyarorszagetele.hu, illetve a www.etrendegyesulet.hu/okes webcímeken olvashatóak.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Ennek kell megfelelni a támogatáshoz

Több szempontnak, így az agrártermelés mellett a környezetvédelemnek, szociális és egyéb tényezőknek is meg kell felelnie a KAP-nak ahhoz, hogy fennmaradjon – jelentette ki Phil Hogan Budapesten.

Holnapután Kováts Zoltán emléknap

Emlékműavatással és szakmai tanácskozással emlékeznek a nagy magyar dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra október 10-én volt munkahelyén, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében. A 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán a hazai klímához alkalmazkodó, könnyen és olcsón fenntartható, hosszan virágzó egynyári dísznövények létrehozásán dolgozott egy életen át.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.

Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára

Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb, mondta Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZOE) elnöke.

Először díjazták a mentes élelmiszereket

Az ALDI, a Mizo és a Szarvasi Mozarella is a díjazottak között van Magyarország első, mentes élelmiszereket díjazó versenyén. A szervezők célja az iránymutatás volt az egyre növekvő mentes-piacon.

A cukrot leszámítva csökkentek az élelmiszerárak

Szeptemberben csökkentek a világpiaci élelmiszerárak augusztushoz képest, csupán a cukor ára nőtt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 165,4 pont lett szeptemberben az augusztusi 167,7 pont után.