Back to top

Szakácsversenyek az egészséges táplálkozásért

„Kevesebb mesterséges, több természetes” – foglalta össze négy szóban a kormányzat közétkeztetést illető célkitűzéseit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a „Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny közös sajtótájékoztatóján. A megmérettetések célja a hazai gasztrokultúra fejlesztése az egészséges táplálkozás jegyében.

Az EMMI parlamenti államtitkára, egyben az „OKÉS” fővédnöke, beszédében hangsúlyozta: a kormány jó néhány intézkedést vezetett be az elmúlt évek során az egészséges életmód terjedése érdekében: a mindennapos testnevelés, a dohányzás elleni küzdelem, a chipsadó és a mesterséges anyagok fokozatos kiszorítása az iskolai menzákról csak néhány közülük. Rétvári Bence ennek kapcsán kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés terén az eddigi 29 milliárd forint helyett immáron 79 milliárd áll rendelkezésre, ami fedezetként szolgálhat a minőségibb alapanyagok elterjedéséhez.

Utóbbi ügyet szorgalmazza a sajtótájékoztató apropójául szolgáló két szakácsverseny is, kiemelt szerepet szánva az innovatív megoldásoknak a hagyományos értékek figyelembevétele mellett. A „Magyarország étele 2018” az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) által szervezett melegkonyhás szakácsverseny, amire a szervezők a vendéglátós szakmából várják a jelentkezőket. A kétfordulós megmérettetést idén első ízben rendezik meg, s neves zsűri dönti majd el, ki viheti el a pálmát. Ami a lényeg: elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyedén elkészíthető, a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket várnak a szervezők.

Az immáron hetedik „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny szintén innovatív megoldásokat szorgalmaz, azonban a fent említetthez képest kissé eltérő formában: a szervezők 350 forintból elkészíthető, három fogásból álló menüsort várnak a közétkeztetés szereplőitől; a főzőkonyhák két főből álló csapatokat küldhetnek a megmérettetésre.

A versenykiírásokkal kapcsolatos pontos információk a www.magyarorszagetele.hu, illetve a www.etrendegyesulet.hu/okes webcímeken olvashatóak.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izgalmas boros- és gasztroprogram Tállyán

Tavasz- és szőlővirágköszöntő tállyai bormustrán vehetnek részt a tokaji borvidéken kirándulók a hosszú hétvége során, ahol a tállyai családi pincészetek borait lehet végigkóstolni, egy helyszínen. A nagyobb boros kiállítások és kóstoló események mintájára a tállyai pincék közössége sétáló kóstolót tart a gyönyörű egykori nemesi kiskastélyban.

Itt a sertéspestis: mi lesz így a hevesi jószágokkal?

Csak negatív állatorvosi leletek birtokában lehet sertést kiszállítani Heves megye északi részéről, miután az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a hétvégén. A fertőzött hullát a térségből szállították be vizsgálatra. Fertőzött házisertést mindeddig nem találtak, de indokolt a rendkívüli elővigyázatosság.

Szekszárdi Nyitott Pincék

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén - 2018. május 18–21. között - nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

BorZsongás Villányban!

Már tizenharmadik alkalommal készülnek a Villányi borvidék pezsgő, vidám, barátságos fesztiváljára a BORZSONGÁSRA. Az idei évben hét településen tizenhét helyszínen várnak a szervezők mindenkit kedvenc majálisukra április 28-tól május 1-ig.

Több mint fröccs

Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra címmel indít bortanfolyamot májustól a képzési kínálatát megújító Zsigmond Király Egyetem (ZSKE). Ez az első kurzus az egyetem Élményturizmus Akadémia sorozatában, amelynek célja, hogy izgalmas és korszerű gyakorlati ismereteket nyújtson az érdeklődők számára.

Ökoturisztikai pályázat május 31-ig

A Föld napja alkalmából új pályázatot indított a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyre május 31-ig több kategóriában várják az ökoturisztikai élményeket kínáló szervezetek, vállalkozások nevezését.

Cseresznyevirág és palacsinta

Amint programajánlókban már láthatták, az idén megnyitotta kapuit a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet az érdeklődők előtt: a több száz fajtát fölvonultató génbankokat lehet meglátogatni. A nyitórendezvény Érden, a cseresznye-, meggy és szilvagyűjteményben volt.

Strasbourg döntött: új szabályozás a bioélelmiszereknek

Nagy többséggel fogadta el a Strasbourgban éppen ülésező Európai Parlament a bioélelmiszerek szabályozásának átalakítását, amely 2021-től új alapokra helyezné a szektor működését az EU-ban. Az új szabályok esetenként nagyobb szigort eredményeznek, de lesz több könnyítés is.

Eredményes volt a Construma a Mátraparkettnek

Bezárta kapuit a Construma 2018 kiállítás, melyen az EGERERDŐ Zrt. Mátraparkett egysége is kiállította termékeit. Többségében konkrét érdeklődők keresték fel a parkettagyár standját, akik ismerték a céget, a kialakult jó hírnév alapján választanák a svédpadlókat és szerették volna élőben megnézni, megtapintani a termékeket.

Itt vannak az OMVK tisztújítás eredményei

Megtartotta tisztújító Küldöttközgyűlését az Országos Magyar Vadászkamara. 2018. április 13-án az országos küldöttek – akik rekordlétszámmal, a 283-ból 220-an vettek részt az eseményen – egyebek mellett az Alapszabályban meghatározott tisztségviselőkről is döntöttek. Az új vezetés tagjai a következő négy évben tölthetik be posztjukat.