Back to top

Szakácsversenyek az egészséges táplálkozásért

„Kevesebb mesterséges, több természetes” – foglalta össze négy szóban a kormányzat közétkeztetést illető célkitűzéseit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a „Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny közös sajtótájékoztatóján. A megmérettetések célja a hazai gasztrokultúra fejlesztése az egészséges táplálkozás jegyében.

Az EMMI parlamenti államtitkára, egyben az „OKÉS” fővédnöke, beszédében hangsúlyozta: a kormány jó néhány intézkedést vezetett be az elmúlt évek során az egészséges életmód terjedése érdekében: a mindennapos testnevelés, a dohányzás elleni küzdelem, a chipsadó és a mesterséges anyagok fokozatos kiszorítása az iskolai menzákról csak néhány közülük. Rétvári Bence ennek kapcsán kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés terén az eddigi 29 milliárd forint helyett immáron 79 milliárd áll rendelkezésre, ami fedezetként szolgálhat a minőségibb alapanyagok elterjedéséhez.

Utóbbi ügyet szorgalmazza a sajtótájékoztató apropójául szolgáló két szakácsverseny is, kiemelt szerepet szánva az innovatív megoldásoknak a hagyományos értékek figyelembevétele mellett. A „Magyarország étele 2018” az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) által szervezett melegkonyhás szakácsverseny, amire a szervezők a vendéglátós szakmából várják a jelentkezőket. A kétfordulós megmérettetést idén első ízben rendezik meg, s neves zsűri dönti majd el, ki viheti el a pálmát. Ami a lényeg: elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyedén elkészíthető, a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket várnak a szervezők.

Az immáron hetedik „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny szintén innovatív megoldásokat szorgalmaz, azonban a fent említetthez képest kissé eltérő formában: a szervezők 350 forintból elkészíthető, három fogásból álló menüsort várnak a közétkeztetés szereplőitől; a főzőkonyhák két főből álló csapatokat küldhetnek a megmérettetésre.

A versenykiírásokkal kapcsolatos pontos információk a www.magyarorszagetele.hu, illetve a www.etrendegyesulet.hu/okes webcímeken olvashatóak.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Finn sikertörténet – magyar tanulságok

Finnország a világ egyik legfejlettebb országa, ám nem volt ez mindig így: a 19. században nyomor, elmaradottság és elavult gazdálkodási formák jellemezték az országot. Ezekről az időkről is olvashatunk egy frissen megjelent kötetben, amely finn és magyar szakemberek tanulmányain keresztül veszi górcső alá a két ország mezőgazdaságának alakulását, különös tekintettel a 20. és 21. századra.

Az ünnepek koronázatlan itala, avagy egy pohárnyi pezsgés

A pezsgő messze nem csak a szilveszter itala: családi ünnepek, gyerekszületés, névnap, házasságkötés kísérője, kiváló aperitif, sőt, ma már teljes menüsorok párja is lehet. De milyen különbség van pezsgő és pezsgő között, milyen érlelési, készítési eljárások vannak, hogyan lehet megtalálni a legjobb minőséget, és mire figyeljünk a vásárlásnál?

A legjobb bor-étel párosítások az ünnepekre

A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő borokat azonban nem olyan könnyű feladat kiválasztani. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár Pincészet borászati vezetője az alábbi borajánlóval segít eligazodni, milyen italt válasszunk a különböző karácsonyi ételekhez.

Eredetvédelem olasz módra

Olaszországban van a világon a legtöbb, 822 földrajzi oltalommal rendelkező vagy más eredetvédett termék, amelyek termelési értéke meghaladja a 15,2 milliárd eurót, és ez adja a teljes mezőgazdasági termelés 18 százalékát. Az élelmiszerek közül sajtból van a legtöbb földrajzi jelzésű termék, a húsáruk szerepelnek a második helyen.

Január elsejétől csökken a tartós tejek áfája

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára bejelentette, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének sorában jövő évtől a tartós tejek következnek, így tovább nőhet a magyar tej fogyasztása és javul a piaci átláthatóság.

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Hamburgerező lesz a három Michelin-csillagos éttermből

Három Michelin-csillagos marbellai éttermét alakítja át hamburgerezővé Dani García spanyol séf.

Karácsonyi receptek az erdő fekete aranyával

Manöken alkatú tölgyek – bár már hatvanévesek is elmúltak – sorolnak 510 hektáron a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének Karcag–Apavári területén. Az erősen kötött-szikes terület ugyanis gátolja gyökereik mélyre húzódását. A kedvezőtlen talajadottságokon sokat segítenek a fáknak a gyökereikkel szorosan együtt élő talajlakó gombák.