Back to top

Szakácsversenyek az egészséges táplálkozásért

„Kevesebb mesterséges, több természetes” – foglalta össze négy szóban a kormányzat közétkeztetést illető célkitűzéseit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a „Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny közös sajtótájékoztatóján. A megmérettetések célja a hazai gasztrokultúra fejlesztése az egészséges táplálkozás jegyében.

Az EMMI parlamenti államtitkára, egyben az „OKÉS” fővédnöke, beszédében hangsúlyozta: a kormány jó néhány intézkedést vezetett be az elmúlt évek során az egészséges életmód terjedése érdekében: a mindennapos testnevelés, a dohányzás elleni küzdelem, a chipsadó és a mesterséges anyagok fokozatos kiszorítása az iskolai menzákról csak néhány közülük. Rétvári Bence ennek kapcsán kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés terén az eddigi 29 milliárd forint helyett immáron 79 milliárd áll rendelkezésre, ami fedezetként szolgálhat a minőségibb alapanyagok elterjedéséhez.

Utóbbi ügyet szorgalmazza a sajtótájékoztató apropójául szolgáló két szakácsverseny is, kiemelt szerepet szánva az innovatív megoldásoknak a hagyományos értékek figyelembevétele mellett. A „Magyarország étele 2018” az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) által szervezett melegkonyhás szakácsverseny, amire a szervezők a vendéglátós szakmából várják a jelentkezőket. A kétfordulós megmérettetést idén első ízben rendezik meg, s neves zsűri dönti majd el, ki viheti el a pálmát. Ami a lényeg: elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyedén elkészíthető, a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket várnak a szervezők.

Az immáron hetedik „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny szintén innovatív megoldásokat szorgalmaz, azonban a fent említetthez képest kissé eltérő formában: a szervezők 350 forintból elkészíthető, három fogásból álló menüsort várnak a közétkeztetés szereplőitől; a főzőkonyhák két főből álló csapatokat küldhetnek a megmérettetésre.

A versenykiírásokkal kapcsolatos pontos információk a www.magyarorszagetele.hu, illetve a www.etrendegyesulet.hu/okes webcímeken olvashatóak.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milyen kártevő ellen véd a sör?

Léteznek olyan növényvédő hatású anyagok, amelyek szinte minden háztartásban előfordulnak, vagy egyszerűen beszerezhetők, illetve erdőn-mezőn begyűjthetők. Ezek megújított listáját adta közre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az Európai Unióban már 18 „egyszerű anyag” engedélyezett a növények védelmére.

Megmenekült a magyar bioetanol ágazat

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése ma délben szavazott a megújuló energia felhasználásáról szóló irányelv-javaslatról. A jelentés parlamenti tárgyalásaiban aktívan résztvevő Gyürk András, Hölvényi György és Erdős Norbert EP-képviselők komoly sikerként könyvelhetik el, hogy elhárult a magyar bioetanol- és fehérje-előállítást alapjaiban fenyegető veszély.

A generációváltás növeli az agrárképzések népszerűségét

Idén is teltházzal nyitott az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az agrárképzések iránt - hangsúlyozta Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Hogyan alkalmazkodjanak a gazdák a klímaváltozáshoz?

Csökkenthető az aszálykár? – címmel mutattak be szakemberek talajnedvesség-megőrző módszereket a Földművelésügyi Minisztériumban. A konferencia során kulcsszerepet kaptak az ágazat szempontjából rendkívül fontos, éghajlati változásokat érintő kérdések, nem utolsó sorban pedig az innovatív ötleteket felkaroló nemzetközi programok és pályázati lehetőségek is.

Budapesten hirdetik ki az új Michelin-csillagokat

Március 26-án Budapesten lesz a Michelin-kalauz, a Main Cities of Europe című kiadványának hivatalos bemutatója, ez azt jelenti, hogy a Bocuse d'Or után újabb nemzetközi gasztronómiai esemény lesz Budapesten.

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Idénynyitó a növényvédelemben

Szadán tartották az első Pest megyei növényvédelmi rendezvényt a BASF, a Sharda Cropchem, a Saaten-Union és a YARA részvételével. Mindegyik cég új készítményekkel, fajtákkal készül a 2018-as idényre.

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Milliárdos fejlesztések Mezőhegyesen

Jelentős, 12 milliárdos fejlesztéseket hajt végre a tavaly január elsejével ismét állami tulajdonba került mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az államosítás óta eltelt egyéves időszak értékeléséről tartottak. Eddig 2,1 milliárd forintot fordítottak a cég megvásárlására, majd mostanáig 22 milliárdba került Mezőhegyes újjászervezése.