Back to top

Tornádó rombolta le az almériai fóliákat

Tornádóhullám söpört végig a dél-spanyol Alméria egyik emblematikus fóliás központjaként ismert El Ejido településen, és hatalmas károkat hagyott maga után. Az első becslések szerint akár 40 millió eurós kárt is okozhatott a szélvihar.

Fotó: COAG
Január 6-án történt az esemény, az első felmérések szerint több, mint 200 hektár (főleg paprikatermesztő) fóliafelületet érintett a tornádó, és a kár mértéke 40 millió euróra tehető – tudósít a Fruchthandel Magazin. Mivel pont vízkereszt napjára esett a vihar, dolgozók nem tartózkodtak a növényházakban, így személyi sérülés legalább nem történt.

Rodrigo Sánchez, Andalúzia tartomány agrárminisztere, illetve Francisco Góngora, El Ejido polgármestere közösen látogatták végig a károsult gazdaságokat, hogy meggyőződjenek a helyzet súlyosságáról; közben pedig szakértők is megkezdték a károk felmérését.

A vidékfejlesztési projektekben utazó Cajamar bank célzott hitelkeretet nyitott az érintett gazdálkodók számára, akiknek sürgősen szükségük lesz forrásra a terméskiesés miatti veszteségek enyhítésére, valamint a megrongálódott építmények helyreállítására.

Fotó: COAG

A freshplaza.com tudósítója egy helyi szövetkezet munkatársát is idézi, aki úgy fogalmaz, hogy bár nem ismeretlenek a környéken a tornádószerű szelek, a hegyekben olykor-olykor kialakul ilyesmi, de még sosem volt rá példa, hogy az óceánparti fóliatelepeket is érintette volna a vihar.

Az almériai fóliatelepek átlagosan 2 hektárosak és családi tulajdonban állnak. Némelyikükre van biztosítás, a többségre azonban nincs, pedig szinte minden család megélhetése a fóliatelepektől függ – fogalmazott a szakember. Olyan üzem is van, amelyet három éven belül már másodszor sújt természeti katasztrófa, három évvel ezelőtt ugyanis jégeső tarolt le 60 hektárt a környéken.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amit a kápiáról tudni kell

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kápia Szakmai Napot tart július 6-án (pénteken) Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt. székházában.

Mi köze az aranymetszésnek a zöldséges kisbolthoz?

Az aranymetszés szabályát minden fotográfus, virágkötő és természetesen dekoratőr megtanulja. És nem árt megtanulnia a saját értékesítésre vállalkozó kertésznek sem, ha szeretné szépen, harmonikusan prezentált zöldségekkel megnyerni a vevőit – írja a német Gemüse magazin.

Zivatarokkal jön a 10 fokos lehűlés a hétvégén

Mintegy 10 fokos lehűlés várható a hétvégén, néhol még napközben is csak 15 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Kezdetben sokfelé, majd helyenként várható csapadék, de a nap is kisüt majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Jelentős beruházásokat tervez a Budapesti Nagybani Piac

"Piac éjszakája" elnevezéssel tartották meg immáron a "Nagybani" második nyílt napját, melynek során kiderült: a piac fejlesztését szem előtt tartva tervezi a következő két évet a vezetőség. Egyebek között feldolgozott termékeket forgalmaznak majd, új raktárakat húznak fel, illetve nyílt árusítóhelyeket fednek le a közeljövőben.

Akik ellátják Európát görögdinnyével

Bár az előző időszakos túlkínálat miatt a spanyolok idén 2000 hektárral kisebb területen termesztenek görögdinnyét, továbbra is Spanyolország Európa legnagyobb dinnyetermelője és legnagyobb exportőre is. Idén 23 ezer hektáron ültették, kizárólag talajtakarással, öntözhető területeken, és szinte 100 százalékban erős növekedésű, a rosszabb szerkezetű talajt, a szárazságot jól viselő alanyra oltva.

Elkezdődött a rovarinvázió a földeken, marad a fülledt idő

A szokásosnál még mindig melegebb, párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első felében. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Idén kevés termelőnek hoz nyereséget a zöldborsó-termesztés

Bár a közelmúlt viharai csak néhol károsították a zöldborsó-állományokat, a termésmennyiség lényegesen elmarad a várttól.

Később indult a spanyol dinnye

Spanyolország déli zöldségeskertjében, Almériában ezúttal a szokásosnál később kezdődött a dinnyeszezon, pedig bőven van kereslet az árujukra Európa-szerte. A görögdinnye árával elégedettek a termesztők, a sárgadinnyéével kevésbé.

Viharos idő, mi lesz így az aratással?

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.

Fotók: így mosta el a víz a szilvásváradi kisvasutat

Éjszaka a rendkívül intenzív kétórás esőzésben, 180 mm-t meghaladó csapadék esett Szilvásváradon a Szalajka-völgyben, mely az egy havi átlagos csapadékmennyiséget is bőven meghaladja. A viharos eső a faluban átereszeket, hidakat mosott ki, házak pincéi teltek meg vízzel, autókat sodort el.