Back to top

Külpiacokra figyel idén a baromfiipar

Az október vagy a november lehetett az első olyan hónap, amikor a baromfitermelés elérte a madárinfluenza előtti szintet – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

A termelők és az agrárirányítás is sokat tett azért, hogy a járvány újbóli megjelenésének esélye minimálisra csökkenjen, de sok még a munka ezen a területen – célzott az elnök a szabadtartás körülményeinek szigorítására és az ellenőrzésekre. Megállapodtak az élelmiszer-biztonsági hatósággal, hogy idén is folytatják a rendelkezések betartásának ellenőrzését.

Piaci szempontból Csorbai Attila szerint felemás év volt a 2017-es. A madárinfluenza a víziszárnyas-termelést 25-30 százalékkal vetette vissza, a baromfihúsok áfájának csökkentése 10-15 százalékos fogyasztásnövekedést eredményezett a csirkeágazatban, miközben – részben a kacsahús hiánya miatt – a pulykafogyasztás is emelkedett. Idén a trend folytatását várják a szakértők, és abban bíznak, hogy a baromfitartó telepek korszerűsítésére kapott mintegy 30 milliárd forint támogatás legalább 60 milliárdos fejlesztést generál, aminek vissza kell köszönnie a hatékonyságban is.

Az idei év nagy kérdései nagyrészt a külpiacokon dőlnek el – véli Csorbai Attila.

Az uniós gazdaságdiplomáciának el kellene érnie, hogy Dél-Afrika szüntesse meg az EU-ból származó baromfival szembeni – a hazai megítélés szerint jogellenes – korlátozását, amely uniós szinten heti egymillió eurós veszteséget okoz. Szükség van arra, hogy Kína felé is megindulhasson a magyar export, ahogyan ezt például a lengyelek kiharcolták. Szintén kényes kérdés, hogyan dőlnek el a Mercosur-tárgyalások, mert egy nagyobb vámmentes kvóta több piacon is zavarokat okozhatna, és az állategészségügyi szempontból laza ellenőrzésű dél-amerikai áru az uniós fogyasztók biztonságát is csökkentené.

Vitatéma az EU által Ukrajnának adott kedvezményes baromfihús-behozatali lehetőség is. Az ukránok ugyanis az egyezmény kiskapuit kihasználva, a „csirkedarabok csonttal” vámtarifaszám alatt csontos mellet hoznak be, amelyet egy ukrán cég szlovákiai és lengyelországi feldolgozóiban kicsontoznak. Az így előállított csirkemellfilét pedig EU-kódszámmal, az uniós árnál csaknem 30 százalékkal olcsóbban adják az európai piacon.

A tavaly nyár vége óta jellemző enyhe keresleti piac fennmaradni látszik, igaz, némileg csökkenő mértékben – mondta a Világgazdaságnak Bárány László, a Master Good cégcsoport alapító-tulajdonosa. Ezt egyébként a brazil csirke szalmonellás fertőzöttsége okozta, ami miatt visszaesett az import. A belső piacon ezért felpörgött a kereslet a csirkemellfilé iránt, és 6-8 százalékkal emelkedtek az árak. A kereslet serkentőleg hatott a termelésre, viszont a csirke egyéb részeire nem jelentkezett többletigény, felesleg keletkezett például combból és szárnyból. Az ezzel járó áresés pedig elvitte a csirkemell árának emelkedéséből származó többletbevétel felét.

Tavaly a takarmányárak növekedése 3,5-4 forinttal emelte az élő csirke kilónkénti önköltségét, a piac ebből csak 2 forintot fogadott el. Ezzel együtt Bárány László azt mondja, ha a helyzet változatlan maradna egész évben, azzal a termelők és a feldolgozók is elégedettek lehetnének.

Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése azonban óriási károkat okozhat a baromfiszektornak is. Ebben az esetben ugyanis a sertéshús bent ragadna az országban, az élő sertés és a sertéshús árának várható beszakadása pedig magával húzná a csirke- és pulykahúsárakat is.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

Jönnek az olcsó brazil húsok

Brazília szeretne még több csirke- és marhahúst exportálni elsősorban Kínába és Európába. Ehhez pedig kész komoly terveket megvalósítani. Reményeik szerint megerősíthetik helyüket, mint meghatározó élelmiszer-exportőr ország.

Különös lények udvarunkban

Már az ókoriakat is lenyűgözte a selyemtyúk különös lénye. Indiából előkerültek olyan több mint hatezer éves ábrázolások, melyeken a fajtát egyértelműen be lehet azonosítani. Ebből arra következtethetünk, hogy az emberiség egyik legrégebbi díszállatának tekinthető, hiszen Indiában leginkább szépségéért tartották.

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

Vegánok lesznek a németek?

Németországban, nyugat-Európa legnépesebb országának polgárai az elmúlt évben fejenként 59,73 kilogramm húst fogyasztottak, s ez a mennyiség évről évre csökkenő tendenciát mutat.

A brojlerágazat növekedésének el kellene érnie az évi 8-9 százalékot

Hét évnyi kihagyás után rendeztek ismét Baromfitenyésztési Szimpóziumot Kaposváron. A résztvevők a versenyképesség erősítésétől a hőstresszt toleráló kísérleteken át a csőrkurtításig számos izgalmas, kutatókat, termelőket egyaránt érdeklő és érintő témáról hallgathattak előadást.

Fókuszban a KAP: a V4 + 4 országok agrárkamarái egyeztettek Prágában

Prágában rendezték meg – 2018. szeptember 25-én – a Visegrádi Országok Agrárkamaráinak 69., kibővített ülését, amin részt vett a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Szövetsége, a Bulgária Nemzeti Gabonatermelőinek Szövetsége, a Horvát Agrárkamara és a Litván Agrárkamara is.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.