Back to top

Milliárdos fejlesztések Mezőhegyesen

Jelentős, 12 milliárdos fejlesztéseket hajt végre a tavaly január elsejével ismét állami tulajdonba került mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az államosítás óta eltelt egyéves időszak értékeléséről tartottak. Eddig 2,1 milliárd forintot fordítottak a cég megvásárlására, majd mostanáig 22 milliárdba került Mezőhegyes újjászervezése.

7 milliárd forintból „ipartelepet”, 5 milliárdból pedig korszerű tejelő infrastruktúrát épít ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartottak Mezőhegyesen. Az eseményen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a magyar állam 2,1 milliárd forintot fordított a vállalkozás megvásárlására, ezt követően pedig mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére.

A mezőhegyesi ménesbirtok is bizonyítja, hogy az állam jó tulajdonos

 

A cél ambíciózus – jelentette ki a politikus, hiszen a kormány célja, hogy a nagy múltú agrárcég a legsikeresebb mezőgazdasági vállalkozás legyen az országban öt éven belül.

Ez a kormány reményei szerint nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére mint az ország egyik fontos gazdasági és munkaerőpiaci tartalékára tekintenek.

A küszöbön álló fejlesztésekről szólva Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója kifejtette: már zajlik a szarvasmarhatelep, valamint az gazdasághoz kapcsolódó, összetett feladatokat ellátó ipartelep tervezése, a kiviteli- és az engedélyes tervek elkészültek, a közbeszerzéseket pedig kiírták.

teheneszet.jpg

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Stock

Az ipartelep fő funkciója a tárolás lesz mintegy 46 ezer tonnás összkapacitással, ám emellett egy szárító-tisztító, egy vetőmag-feldolgozó és egy takarmánygyártó üzemet is építenek. A tehenészeti telep korszerűsítésére mintegy 5 milliárd forintot fordítanak. A gazdaság tejelő állománya mintegy 1100 Holstein-fríz tehénből áll, amelyek nagyon jó genetikai értéket képviselnek, ám jelenleg elavult körülmények között zajlik a tejtermelés.

Jelentősen, mintegy 19,5 milliárd forinttal nőtt a társaság vagyona tavaly – jelentette ki az eseményen Farkas Sándor. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos ezért kiváló alapozóévnek nevezte a 2017-es esztendőt. Elmondása szerint növekszik a cég saját tőkéje is, hiszen a 2016-os 4 milliárd forint után idén a tervek szerint 23 milliárdra emelkedik ez a mutató. A vállalat mérlegfőösszege 17,6 milliárdról 26 milliárdra nő 2018-ban.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. adózás előtti eredménye a 2017-es 903 millió forintról vélhetően 2018-ban félmilliárdra csökken, aminek többek között az az oka, hogy a Limagrain vetőmagcég eredménye a jövőben nem tartozik majd a tangazdasághoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milyen kártevő ellen véd a sör?

Léteznek olyan növényvédő hatású anyagok, amelyek szinte minden háztartásban előfordulnak, vagy egyszerűen beszerezhetők, illetve erdőn-mezőn begyűjthetők. Ezek megújított listáját adta közre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az Európai Unióban már 18 „egyszerű anyag” engedélyezett a növények védelmére.

A generációváltás növeli az agrárképzések népszerűségét

Idén is teltházzal nyitott az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az agrárképzések iránt - hangsúlyozta Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Hogyan alkalmazkodjanak a gazdák a klímaváltozáshoz?

Csökkenthető az aszálykár? – címmel mutattak be szakemberek talajnedvesség-megőrző módszereket a Földművelésügyi Minisztériumban. A konferencia során kulcsszerepet kaptak az ágazat szempontjából rendkívül fontos, éghajlati változásokat érintő kérdések, nem utolsó sorban pedig az innovatív ötleteket felkaroló nemzetközi programok és pályázati lehetőségek is.

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Idénynyitó a növényvédelemben

Szadán tartották az első Pest megyei növényvédelmi rendezvényt a BASF, a Sharda Cropchem, a Saaten-Union és a YARA részvételével. Mindegyik cég új készítményekkel, fajtákkal készül a 2018-as idényre.

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Változás az állatjóléti felelős bizonyítványoknál

Megszűnt az állatjóléti felelősök bizonyítványának öt évenkénti megújítási kötelezettsége, a korábban kiállított igazolásokat pedig ezentúl határozatlan időre kiadottnak kell tekinteni - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Szakácsversenyek az egészséges táplálkozásért

„Kevesebb mesterséges, több természetes” – foglalta össze négy szóban a kormányzat közétkeztetést illető célkitűzéseit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a „Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny közös sajtótájékoztatóján. A megmérettetések célja a hazai gasztrokultúra fejlesztése az egészséges táplálkozás jegyében.

Előrehozott lemosó permetezés javasolt

A hét végén már jöhet a lehűlés, de csak néhány fokkal süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Figyeljük a hőmérséklet alakulását és gondoljunk rá, hogy érdemes korábbra hozni a tél végi lemosó permetezést, mert az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak eddig nagyon kedvezően alakult az időjárás.