Back to top

Milliárdos fejlesztések Mezőhegyesen

Jelentős, 12 milliárdos fejlesztéseket hajt végre a tavaly január elsejével ismét állami tulajdonba került mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az államosítás óta eltelt egyéves időszak értékeléséről tartottak. Eddig 2,1 milliárd forintot fordítottak a cég megvásárlására, majd mostanáig 22 milliárdba került Mezőhegyes újjászervezése.

7 milliárd forintból „ipartelepet”, 5 milliárdból pedig korszerű tejelő infrastruktúrát épít ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartottak Mezőhegyesen. Az eseményen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a magyar állam 2,1 milliárd forintot fordított a vállalkozás megvásárlására, ezt követően pedig mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére.

A mezőhegyesi ménesbirtok is bizonyítja, hogy az állam jó tulajdonos

 

A cél ambíciózus – jelentette ki a politikus, hiszen a kormány célja, hogy a nagy múltú agrárcég a legsikeresebb mezőgazdasági vállalkozás legyen az országban öt éven belül.

Ez a kormány reményei szerint nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére mint az ország egyik fontos gazdasági és munkaerőpiaci tartalékára tekintenek.

A küszöbön álló fejlesztésekről szólva Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója kifejtette: már zajlik a szarvasmarhatelep, valamint az gazdasághoz kapcsolódó, összetett feladatokat ellátó ipartelep tervezése, a kiviteli- és az engedélyes tervek elkészültek, a közbeszerzéseket pedig kiírták.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Stock

Az ipartelep fő funkciója a tárolás lesz mintegy 46 ezer tonnás összkapacitással, ám emellett egy szárító-tisztító, egy vetőmag-feldolgozó és egy takarmánygyártó üzemet is építenek. A tehenészeti telep korszerűsítésére mintegy 5 milliárd forintot fordítanak. A gazdaság tejelő állománya mintegy 1100 Holstein-fríz tehénből áll, amelyek nagyon jó genetikai értéket képviselnek, ám jelenleg elavult körülmények között zajlik a tejtermelés.

Jelentősen, mintegy 19,5 milliárd forinttal nőtt a társaság vagyona tavaly – jelentette ki az eseményen Farkas Sándor. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos ezért kiváló alapozóévnek nevezte a 2017-es esztendőt. Elmondása szerint növekszik a cég saját tőkéje is, hiszen a 2016-os 4 milliárd forint után idén a tervek szerint 23 milliárdra emelkedik ez a mutató. A vállalat mérlegfőösszege 17,6 milliárdról 26 milliárdra nő 2018-ban.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. adózás előtti eredménye a 2017-es 903 millió forintról vélhetően 2018-ban félmilliárdra csökken, aminek többek között az az oka, hogy a Limagrain vetőmagcég eredménye a jövőben nem tartozik majd a tangazdasághoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

Első lett

A Hydrangea paniculata ‘Berg14’ (Polestar) fajta nyerte az idén először megrendezett hollandiai Garden Trials és Trade 2018 kiállítás első díját.

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Május közepén indult a cseresznyeidény

Nehéz cseresznyeidény elé nézünk az idén - derült ki Érden, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szokásos cseresznye- és meggytermesztési tanácskozóján és fajtabemutatóján. Közép-Európában korai szüretkezdet, Görög- és Törökországban igen bő termés jellemző, és a később induló spanyol idény is belezavar a megszokott piaci viszonyokba.

Kutatási pénzeket akarnak a V4-ek

Közös stratégiát alkotnának a kelet-európai országok a balti tagállamokkal annak érdekében, hogy a következő ciklusban innovációra fordítható uniós forrásokat hatékonyabban tudják kiaknázni.

Fotók: így mosta el a víz a szilvásváradi kisvasutat

Éjszaka a rendkívül intenzív kétórás esőzésben, 180 mm-t meghaladó csapadék esett Szilvásváradon a Szalajka-völgyben, mely az egy havi átlagos csapadékmennyiséget is bőven meghaladja. A viharos eső a faluban átereszeket, hidakat mosott ki, házak pincéi teltek meg vízzel, autókat sodort el.

Nagy István: támogatjuk a kutatásaink gyakorlati hasznosítását

A magyar mezőgazdaság fellendítéséhez arra indít programot az agrártárca, hogy a kutatóintézetekben fölhalmozott tudás a gyakorlatban hasznosuljon, és hazánk 20 millió ember számára tudjon élelmiszert termelni. Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója gödöllői sajtótájékoztatón beszélt az agrárkutatás és -felsőoktatás jelentőségéről az ágazat hosszú távú fejlődésében.

Horvát és magyar állatorvosok keresték a lovak sántaságának okait

Horvát-Magyar Lógyógyászati Konferenciát tartottak szerdán Teskándon. Az eseménynek otthont adó Zalai Állatgyógyászati Centrum állatorvosa, Szilvássy Levente szerint egyértelmű igény van az ilyen regionális szakmai rendezvényekre.