Back to top

Milliárdos fejlesztések Mezőhegyesen

Jelentős, 12 milliárdos fejlesztéseket hajt végre a tavaly január elsejével ismét állami tulajdonba került mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az államosítás óta eltelt egyéves időszak értékeléséről tartottak. Eddig 2,1 milliárd forintot fordítottak a cég megvásárlására, majd mostanáig 22 milliárdba került Mezőhegyes újjászervezése.

7 milliárd forintból „ipartelepet”, 5 milliárdból pedig korszerű tejelő infrastruktúrát épít ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartottak Mezőhegyesen. Az eseményen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a magyar állam 2,1 milliárd forintot fordított a vállalkozás megvásárlására, ezt követően pedig mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére.

A mezőhegyesi ménesbirtok is bizonyítja, hogy az állam jó tulajdonos

 

A cél ambíciózus – jelentette ki a politikus, hiszen a kormány célja, hogy a nagy múltú agrárcég a legsikeresebb mezőgazdasági vállalkozás legyen az országban öt éven belül.

Ez a kormány reményei szerint nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére mint az ország egyik fontos gazdasági és munkaerőpiaci tartalékára tekintenek.

A küszöbön álló fejlesztésekről szólva Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója kifejtette: már zajlik a szarvasmarhatelep, valamint az gazdasághoz kapcsolódó, összetett feladatokat ellátó ipartelep tervezése, a kiviteli- és az engedélyes tervek elkészültek, a közbeszerzéseket pedig kiírták.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Stock

Az ipartelep fő funkciója a tárolás lesz mintegy 46 ezer tonnás összkapacitással, ám emellett egy szárító-tisztító, egy vetőmag-feldolgozó és egy takarmánygyártó üzemet is építenek. A tehenészeti telep korszerűsítésére mintegy 5 milliárd forintot fordítanak. A gazdaság tejelő állománya mintegy 1100 Holstein-fríz tehénből áll, amelyek nagyon jó genetikai értéket képviselnek, ám jelenleg elavult körülmények között zajlik a tejtermelés.

Jelentősen, mintegy 19,5 milliárd forinttal nőtt a társaság vagyona tavaly – jelentette ki az eseményen Farkas Sándor. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos ezért kiváló alapozóévnek nevezte a 2017-es esztendőt. Elmondása szerint növekszik a cég saját tőkéje is, hiszen a 2016-os 4 milliárd forint után idén a tervek szerint 23 milliárdra emelkedik ez a mutató. A vállalat mérlegfőösszege 17,6 milliárdról 26 milliárdra nő 2018-ban.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. adózás előtti eredménye a 2017-es 903 millió forintról vélhetően 2018-ban félmilliárdra csökken, aminek többek között az az oka, hogy a Limagrain vetőmagcég eredménye a jövőben nem tartozik majd a tangazdasághoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Keleti gazdák tüntettek Brüsszelben

Közép- és kelet-európai gazdák tüntettek csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülése alatt egyenlő támogatási szinteket és egyéb jogosultságokat követelve.

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.