Back to top

Milliárdos fejlesztések Mezőhegyesen

Jelentős, 12 milliárdos fejlesztéseket hajt végre a tavaly január elsejével ismét állami tulajdonba került mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az államosítás óta eltelt egyéves időszak értékeléséről tartottak. Eddig 2,1 milliárd forintot fordítottak a cég megvásárlására, majd mostanáig 22 milliárdba került Mezőhegyes újjászervezése.

7 milliárd forintból „ipartelepet”, 5 milliárdból pedig korszerű tejelő infrastruktúrát épít ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartottak Mezőhegyesen. Az eseményen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a magyar állam 2,1 milliárd forintot fordított a vállalkozás megvásárlására, ezt követően pedig mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére.

A mezőhegyesi ménesbirtok is bizonyítja, hogy az állam jó tulajdonos

 

A cél ambíciózus – jelentette ki a politikus, hiszen a kormány célja, hogy a nagy múltú agrárcég a legsikeresebb mezőgazdasági vállalkozás legyen az országban öt éven belül.

Ez a kormány reményei szerint nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére mint az ország egyik fontos gazdasági és munkaerőpiaci tartalékára tekintenek.

A küszöbön álló fejlesztésekről szólva Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója kifejtette: már zajlik a szarvasmarhatelep, valamint az gazdasághoz kapcsolódó, összetett feladatokat ellátó ipartelep tervezése, a kiviteli- és az engedélyes tervek elkészültek, a közbeszerzéseket pedig kiírták.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Stock

Az ipartelep fő funkciója a tárolás lesz mintegy 46 ezer tonnás összkapacitással, ám emellett egy szárító-tisztító, egy vetőmag-feldolgozó és egy takarmánygyártó üzemet is építenek. A tehenészeti telep korszerűsítésére mintegy 5 milliárd forintot fordítanak. A gazdaság tejelő állománya mintegy 1100 Holstein-fríz tehénből áll, amelyek nagyon jó genetikai értéket képviselnek, ám jelenleg elavult körülmények között zajlik a tejtermelés.

Jelentősen, mintegy 19,5 milliárd forinttal nőtt a társaság vagyona tavaly – jelentette ki az eseményen Farkas Sándor. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos ezért kiváló alapozóévnek nevezte a 2017-es esztendőt. Elmondása szerint növekszik a cég saját tőkéje is, hiszen a 2016-os 4 milliárd forint után idén a tervek szerint 23 milliárdra emelkedik ez a mutató. A vállalat mérlegfőösszege 17,6 milliárdról 26 milliárdra nő 2018-ban.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. adózás előtti eredménye a 2017-es 903 millió forintról vélhetően 2018-ban félmilliárdra csökken, aminek többek között az az oka, hogy a Limagrain vetőmagcég eredménye a jövőben nem tartozik majd a tangazdasághoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiválóan szerepeltek boraink Németországban

A Deutche Wein Marketing GmbH (DWM) 2018. februárban, immáron 22. alkalommal rendezte meg a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyt, amelyen az elmúlt években is számos magyar borászat vett részt és nyert el díjat.

Európa nyerhet a háborúban?

Az európai sertéshús-exportőrök nyerhetnek azon, ha Kína és az USA között eldurvul a kereskedelmi adok-kapok, és Peking valóban kiveti a most beígért büntetővámokat az amerikai sertéshúsra. Európa már eddig is nagyot lépett előre a kínai piacon, ám maga a távol-keleti ország sem tétlenkedik és komolyan modernizálja sertéságazatát.

Július 1-ig kell az automatákat bekötni a NAV-hoz

Eddig 4500 ital- és áruautomatát szerelt fel felügyeleti egységgel a Magyar Posta, ami előfeltétele annak, hogy legkésőbb július 1-jétől rálásson a forgalmukra az adóhivatal - írja a csütörtöki Világgazdaság.

Több mint száz film a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

Több mint száz filmet láthat a közönség május 25. és 27. között a 2018-as Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, a rendezvénysorozat keretében ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal, környezet- és természetvédelmi szemléletformáló programokkal, könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket Gödöllőn és az ország több nagyvárosában - hangzott el az M1 aktuális csatornán pénteken.

Európa-bajnokság lesz Budapesten

Budapesten rendezik meg szeptemberben az EuroSkills 2018-at, azaz európai szakmunkások versenyét. A rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezi, és több nagyvállalat mellett a KITE Zrt. is a főszponzorok között van.

Mit tegyünk fagykár után?

Példátlan téli fagykár sújtotta a Dunántúl és az Alföld gyümölcsöseit, a március elsején bekövetkezett mínusz 20 °C alatti hideg minden kultúrát károsított. Kajsziban 100 százalékos kár is keletkezett, a szatymazi őszibarackosokban 80 százalékos terméskiesést becsülnek. Lehet-e tenni valamit a kár mérséklésére, a fák kondíciójának megőrzésére?

Egyetértés az agrárcsúcson

Az agrárminiszterek Tanácsa is erős, pénzügyi forrásait megőrző Közös Agrárpolitikát szeretne látni 2020 után – mondta el lapunknak Fazekas Sándor a tanácsülést követően.

Tovább csökkenhet a sertésár

Eltérő trendeket rajzol fel a világ sertéspiacának elemzésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a legfőbb megállapítás azonban az, hogy a kínálat bővülése és az árak csökkenése várható a közeljövőben.

Most kell pénzt tenni az agráriumba!

Technikai elemzésekből vezeti le az Investopedia az egyes termények drágulását. A portál elsősorban a brókerekhez szól, de amennyiben igazuk van, úgy az a termelők számára is jó hír lehet.

Díjazták az agrárszakma nagyjait

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása. A magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont – mondta Fazekas Sándor a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén, ahol állami és miniszteri kitüntetéseket adott át.