Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közölt adatai szerint – a figyelembe vett termékfajták, a szemes termékek, az olajos magvak, a cukor, a tejtermékek és a húsfélék – átlagára a tavalyi emelkedés ellenére még mindig 24 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi rekordárhoz képest.
2017-ben először emelkedtek az élelmiszerárak négy év folyamatos csökkenés után a FAO számításai szerint.
Tavaly a legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal, a szemes termékeké 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal nőtt 2016-hoz képest.
Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.