Back to top

Négy év után szinte minden élelmiszer drágult

Tavaly, négy éves lejtmenet után átlagosan 8,2 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak a világban a piaci kereslet növekedésére - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Csak egy alapélelmiszer lett olcsóbb.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közölt adatai szerint - a figyelembe vett termékfajták, a szemes termékek, az olajos magvak, a cukor, a tejtermékek és a húsfélék - átlagára a tavalyi emelkedés ellenére még mindig 24 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi rekordárhoz képest. 

2017-ben először emelkedtek az élelmiszerárak négy év folyamatos csökkenés után a FAO számításai szerint. 

Tavaly a legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal, a szemes termékeké 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal nőtt 2016-hoz képest.

Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

 

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Importnyomás alatt a sertés termelői ára

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele 2017 első tíz hónapjában az egy évvel korábban exportált mennyiséghez képest, míg az élősertés-import ugyanebben az időszakban 45 százalékkal nőtt. Emellett az élősertés termelői ára is jelentősen csökkent.

Lassan helyreáll a tojás ára

Az egy évvel ezelőtti áfamérséklés következtében nem csökkent a tojás ára, a tiltott szerek használata miatt az unióban kirobban botrány következtében viszont emelkedni kezdett. Idén januárban újra lefelé indultak az árak.

A fogyasztók és a cégek között is egyre népszerűbb a Magyar Termék védjegy

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) folytatja az együttműködést a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel, amelynek védjegyei már megtalálhatóak közel 160 cég, mintegy négyezer termékén.

Diótörténelem

Számos népi hagyomány és tudás kötődik a magyarság kedvelt fájához, a dióhoz, amit valószínűleg honfoglaló őseink hoztak magukkal a Kárpát-medencébe. A dió az északi féltekén mindenütt nagyra értékelt növény.

Az algafogyasztás egészségessé tesz

Tudja, mitől egészségesek a Csád-tó környéki elmaradott afrikai törzsek? A tóban tenyésző spirulina mikroalgától! Franciaországban már igen keresett, sokféle módon fogyasztható szuperélelmiszer. Élettani hatása kimagasló. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek az immunrendszer védelmét szolgálják.

Ilyen élmezőnyben ritkán szerepel Magyarország

Jelentős drágulás történt az utóbbi hónapokban a baromfi­piacon: a tojás drasztikus áremelkedése mellett a csirkehúsért is többet kell fizetniük a vásárlóknak. A tojás termelői ára a harmadik legdrágább volt az unióban 2017. végén.

Szinte lehetetlen megkülönböztetni a hamis mézet az igazitól

A méhészek szerint is nehéz különbséget tenni az eredeti és a hamisított méz között. A hamisítók évről évre egyre ügyesebbek, és könnyen lépre csalják a vevőket cseppet sem minőségi portékáikkal.

Budapesten lesz a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Új ügyvezető a PEK-SNACK Kft. élén

2017. november 15-től új ügyvezetője van a hazai fagyasztott pékáru szektor egyik vezető vállalatának, a PEK-SNACK Kft.-nek.

Már lehet nevezni a Brillante pálinkaversenyre

2018. április 27. és 30. között, immáron tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.