0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy év után szinte minden élelmiszer drágult

Tavaly, négy éves lejtmenet után átlagosan 8,2 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak a világban a piaci kereslet növekedésére - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Csak egy alapélelmiszer lett olcsóbb.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közölt adatai szerint – a figyelembe vett termékfajták, a szemes termékek, az olajos magvak, a cukor, a tejtermékek és a húsfélék – átlagára a tavalyi emelkedés ellenére még mindig 24 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi rekordárhoz képest. 

2017-ben először emelkedtek az élelmiszerárak négy év folyamatos csökkenés után a FAO számításai szerint. 

Tavaly a legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal, a szemes termékeké 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal nőtt 2016-hoz képest.

Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

 

Forrás: MTI-Eco