Back to top

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

„A kitermelések a tervek szerint alakulnak, mivel a munkákra rendelkezésre álló időszak elég rövid, az őszi és téli napokra korlátozódik. Ugyanakkor időarányosan jól állnak, az erdőgazdálkodók az enyhe tél és a csapadékos, esős időjárás miatt azokat a munkákat vették előre, ahol a hóra és fagyos talajra kevésbé van, vagy nincs szükség. Ott ahol a felcseperedő újulat kíméletére van szükség, ott még várnak a munkákkal, esetleg olyan technológiát alkalmaznak, amely kisebb talajterheléssel jár.” – nyilatkozta a magyarmezogazdasag.hu-nak Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) ügyvezető igazgatója.

Az Egererdőnél 2017-ben az erdőtervi fakitermelési lehetőségen belül, de az áprilisi hókárok felszámolása miatt a tervezettnél több fát termeltek ki, ugyanakkor 2018-ban a felázott utak és erdőtalaj miatt az ideálisnál jelentősen kevesebb fakitermelést tudtak elkezdeni, „de ez még pótolható.” – tudtuk meg Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezetőtől.

„A rendkívül csapadékos őszi, illetve tél eleji időjárás nagyon megnehezítette a fakitermelési tervek végrehajtását, de egyelőre jelentős lemaradásról nem beszélhetünk.

Talán február és március hónapokban kedvezőbb időjárási körülmények között dolgozhatnak a fakitermelők, így maradéktalanul végre tudjuk hajtani a vegetációs időn kívülre tervezett feladatainkat.” – ezek már Kovács Ferenc, a Zalaerdő termelési igazgatójának szavai.

 Egyelőre kedvezőtlenek a munkakörülmények az erdőterületeken - mondta Ihárosi Péter, a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője A szokatlanul enyhe tél miatti nem megfelelő talajállapot hátráltatja a nehézgépek munkáját. A termelési feladatok csúszásban vannak, de a lemaradás mértékét még nem tudják megállapítani. 

Munkaerőhiány és túlszabályozás nehezíti az erdészetek dolgát

A fagy és hó hiánya költségessé teszi a munkát. Egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni és a kellő időben biztosítani az időszakos munkavégzés miatt. A fakitermelésekre rendelkezésre álló időszak általában ősztől kora tavaszig tarthat, emiatt az alkalmazott speciális erdészeti gépek kihasználtsága alacsony. A magánerdőkben nincs elég tőke a korszerű gépek beszerzésére, hiába volt az erdészeti gépek vásárlására támogatás. A meglévő gépek nagyon karbantartás igényesek, sok esetben elavultak. Tőkeszegény az ágazat, magas az élőmunka igény, az alkalmazottak alulfizetettek, még akkor is, ha az erdőgazdálkodáson belül a fakitermelés veszélyes és nehéz fizikai munka – árulta el lapunknak az OEE-ügyvezetője.

Mind az állami erdőgazdaságokat, mind a magánrendészeteket sújtja a fakitermelést versenyhátrányba szorító túlszabályozott törvényi háttér, valamint az erdő esetében az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékű védett és NATURA 2000 területek arányából fakadó korlátozások – folytatja a sort Vigh Ilona.

Kovács Ferenc hozzátette, hogy a már említett időjárási problémákon kívül a Zalaerdőnél is jelentkezik a munkaerőhiány, elsősorban a fakitermelésben, ugyanakkor az erdőművelésben dolgozó vállalkozók is egyre nehezebben találnak munkaerőt.

A lakossági ellátásra koncentrálnak

Ezen felül az enyhe tél miatt visszaesett a kereslet, helyenként akár 20-30 százalékkal is csökkent a felhasználás, így a korábban előrejelzett tűzifahiány nem okozott gondot. „A tüzéptelepeken van elég fa, láttam olyan hirdetést ahol még azt is kitáblázta az eladó, hogy »rengeteg«. Az előrejelzett fahiány miatt nagy készletek lettek felhalmozva, ez a kitermelések beindulásával együtt kitart.” – mondja Szentpétery Sándor. Hozzátéve, hogy a szociális tűzifa ellátás megoldott, az önkormányzatok alapvetően az állami erdőgazdálkodóktól szerzik be a szükséges mennyiséget. Ez rendelkezésre állt, és ahol még szükséges rendelkezésre is áll.

Utóbbit az erdészetek is megerősítették. Vigh Ilona a szociális tűzifa szállítással kapcsolatban elmondta, az erdészet számára a lakosság ellátása a prioritás. A 2017-ben jelentkező kiszolgálási fennakadások csökkentésére törekszenek az ütemezett értékesítéssel 2018-ban. „Megrendelőinkkel, illetve kereskedelmi partnereinkkel zömében naptári évre szóló szerződésekkel dolgozunk. 2017-ben a fafeldolgozó üzemek alapanyagellátása - kisebb problémákat leszámítva - zökkenőmentes volt.

A sarangolt iparifát vásárlók igényeit azonban nem sikerült maradéktalanul kielégíteni, az elmúlt nyár és az ősz folyamán jelentkező fokozott tűzifa-kereslet miatt - tette hozzá. 

A lakosság tűzifaellátását helyezte előtérba a Zalaerdő is, már nyár eleje óta készült a társaság a 2017-es szociális tűzifa programra, a várható igényeknek megfelelő mennyiségű 1 méteres kemény tűzifát a rakodókon betároltuk, és a pályázatok elbírálása után azonnal megkezdtük az önkormányzatok kiszolgálását. Terveink szerint a rendeletben megszabott határidő előtt egy hónappal (január második felében) minden önkormányzathoz eljut a pályázaton elnyert mennyiségű tűzifa.” – nyilatkozta Kovács Ferenc termelési igazgató. A lakossági kereslet egyébként nyár eleje óta fokozott volt, egészen decemberig. Azóta számottevő megrendelés nem érkezett társaságunkhoz, csak az ilyenkor szokásos forgalom bonyolódik - tette hozzá.

Ihárosi Péter szerint e fölött a szakma fölött „nincsen tető”. Ezt a Sefag szakemberei minden pillanatban szem előtt tartják, ezért a cég szakemberei ún. készletre helyezéssel pufferelik a mennyiséget, amely várhatóan a piacon jelentkezni fog. „Egyértelműen kiszolgáljuk az igényeket, mert a tűzifakészleteink rendelkezésre állnak ehhez.”

Hogy változnak az árak és a kereslet?

Az árak stagnálnak az őszi emelés óta - mondta Szentpétery Sándor. Az Egererdőnél is hasonlóan látják: a 2017. évinél várhatóan magasabb tűzifaárakon, stagnáló, vagy kissé növekvő keresletre számítanak,

Az árak 2017. második felében több alkalommal is emelkedtek, mind az állami erdőgazdaságoknál, mind pedig a magánerdőgazdálkodók esetében. A Zalaerdő Zrt. - követve az országos irányvonalat - két esetben hajtott végre a tűzifaárjegyzékben korrekciót, de a lakosság által leginkább keresett egységes kemény tűzifa ára a régióban még mindig társaságunknál a legalacsonyabb - mondta Kovács Ferenc. A Sefagnál azt tapasztalták, hogy az elmúlt év elején beköszönő extrém hideg árfelhajtó hatással és keresletbővüléssel jelentkezett a tűzifapiacon, ennek megfelelően alakultak 2017-ben az egységárak. A társaság az országos piaci viszonyokhoz igazította, kalkulálta az egységárait, amely 2018-ban is érvényes.

„Ne temessük az idei telet, nem látjuk még a végét!”– tette hozzá a cég közönségkapcsolati osztályvezetője.

A teljesség érdekében megkérdeztünk két tüzépet is az árakkal és a kereslettel kapcsolatban, a Winkler Tüzéptől (Győr) azt válaszolták, hogy a díjakon nem változtattak, viszont a kereslet minimálisan (3%) csökkent. A Maár-Team Tüzépnél (Pomáz) azt mondták, hogy kereslet van, viszont nem itthonról szerezték be a tűzifát. Az árak idén még nem, tavaly viszont kétszer is emelkedtek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiválóan szerepeltek boraink Németországban

A Deutche Wein Marketing GmbH (DWM) 2018. februárban, immáron 22. alkalommal rendezte meg a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyt, amelyen az elmúlt években is számos magyar borászat vett részt és nyert el díjat.

Európa nyerhet a háborúban?

Az európai sertéshús-exportőrök nyerhetnek azon, ha Kína és az USA között eldurvul a kereskedelmi adok-kapok, és Peking valóban kiveti a most beígért büntetővámokat az amerikai sertéshúsra. Európa már eddig is nagyot lépett előre a kínai piacon, ám maga a távol-keleti ország sem tétlenkedik és komolyan modernizálja sertéságazatát.

Július 1-ig kell az automatákat bekötni a NAV-hoz

Eddig 4500 ital- és áruautomatát szerelt fel felügyeleti egységgel a Magyar Posta, ami előfeltétele annak, hogy legkésőbb július 1-jétől rálásson a forgalmukra az adóhivatal - írja a csütörtöki Világgazdaság.

Több mint száz film a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

Több mint száz filmet láthat a közönség május 25. és 27. között a 2018-as Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, a rendezvénysorozat keretében ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal, környezet- és természetvédelmi szemléletformáló programokkal, könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket Gödöllőn és az ország több nagyvárosában - hangzott el az M1 aktuális csatornán pénteken.

A másodosztályú zöldség és gyümölcs is lehet kiváló minőségű

Példaértékűnek tartja a Földművelésügyi Minisztérium az egyik kereskedelmi lánc azon kezdeményezését, amelyben a másodosztályú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar termelőktől és azt olcsóbban kínálja a vevőinek. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár gratulált a Penny Market Minket is lehet szeretni elnevezésű projektjéhez.

Európa-bajnokság lesz Budapesten

Budapesten rendezik meg szeptemberben az EuroSkills 2018-at, azaz európai szakmunkások versenyét. A rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezi, és több nagyvállalat mellett a KITE Zrt. is a főszponzorok között van.

Mit tegyünk fagykár után?

Példátlan téli fagykár sújtotta a Dunántúl és az Alföld gyümölcsöseit, a március elsején bekövetkezett mínusz 20 °C alatti hideg minden kultúrát károsított. Kajsziban 100 százalékos kár is keletkezett, a szatymazi őszibarackosokban 80 százalékos terméskiesést becsülnek. Lehet-e tenni valamit a kár mérséklésére, a fák kondíciójának megőrzésére?

Egyetértés az agrárcsúcson

Az agrárminiszterek Tanácsa is erős, pénzügyi forrásait megőrző Közös Agrárpolitikát szeretne látni 2020 után – mondta el lapunknak Fazekas Sándor a tanácsülést követően.

Tavaszi szezon: a kertészeti árudák készen állnak a rohamra

Az elhúzódó télies időjárás sokunk kedvére nyomja rá bélyegét, a naptárra pillantva viszont meríthetünk egy kis derűt: a héten ugyanis beköszönt a csillagászati tavasz első napja, ami a jó idő közeledtét jelzi. A természet lassan ébredezni kezd, ezzel együtt pedig egyre több időt töltünk majd a ház körül, így nem meglepő, hogy ez az időszak a kertészeti árudák számára is különös jelentőséggel bír.

30 millió európai iskolás kapott egészséges élelmiszereket

Mintegy 30 millió gyerek kapott gyümölcsöt, zöldséget és tejet a 2016–2017-es tanévben egy uniós iskolaétkeztetési program keretében Európa-szerte - derült ki az Európai Bizottság múlt hét csütörtökön ismertetett jelentéséből.