Back to top

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

„A kitermelések a tervek szerint alakulnak, mivel a munkákra rendelkezésre álló időszak elég rövid, az őszi és téli napokra korlátozódik. Ugyanakkor időarányosan jól állnak, az erdőgazdálkodók az enyhe tél és a csapadékos, esős időjárás miatt azokat a munkákat vették előre, ahol a hóra és fagyos talajra kevésbé van, vagy nincs szükség. Ott ahol a felcseperedő újulat kíméletére van szükség, ott még várnak a munkákkal, esetleg olyan technológiát alkalmaznak, amely kisebb talajterheléssel jár.” – nyilatkozta a magyarmezogazdasag.hu-nak Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) ügyvezető igazgatója.

Az Egererdőnél 2017-ben az erdőtervi fakitermelési lehetőségen belül, de az áprilisi hókárok felszámolása miatt a tervezettnél több fát termeltek ki, ugyanakkor 2018-ban a felázott utak és erdőtalaj miatt az ideálisnál jelentősen kevesebb fakitermelést tudtak elkezdeni, „de ez még pótolható.” – tudtuk meg Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezetőtől.

„A rendkívül csapadékos őszi, illetve tél eleji időjárás nagyon megnehezítette a fakitermelési tervek végrehajtását, de egyelőre jelentős lemaradásról nem beszélhetünk.

Talán február és március hónapokban kedvezőbb időjárási körülmények között dolgozhatnak a fakitermelők, így maradéktalanul végre tudjuk hajtani a vegetációs időn kívülre tervezett feladatainkat.” – ezek már Kovács Ferenc, a Zalaerdő termelési igazgatójának szavai.

 Egyelőre kedvezőtlenek a munkakörülmények az erdőterületeken - mondta Ihárosi Péter, a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője A szokatlanul enyhe tél miatti nem megfelelő talajállapot hátráltatja a nehézgépek munkáját. A termelési feladatok csúszásban vannak, de a lemaradás mértékét még nem tudják megállapítani. 

Munkaerőhiány és túlszabályozás nehezíti az erdészetek dolgát

A fagy és hó hiánya költségessé teszi a munkát. Egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni és a kellő időben biztosítani az időszakos munkavégzés miatt. A fakitermelésekre rendelkezésre álló időszak általában ősztől kora tavaszig tarthat, emiatt az alkalmazott speciális erdészeti gépek kihasználtsága alacsony. A magánerdőkben nincs elég tőke a korszerű gépek beszerzésére, hiába volt az erdészeti gépek vásárlására támogatás. A meglévő gépek nagyon karbantartás igényesek, sok esetben elavultak. Tőkeszegény az ágazat, magas az élőmunka igény, az alkalmazottak alulfizetettek, még akkor is, ha az erdőgazdálkodáson belül a fakitermelés veszélyes és nehéz fizikai munka – árulta el lapunknak az OEE-ügyvezetője.

Mind az állami erdőgazdaságokat, mind a magánrendészeteket sújtja a fakitermelést versenyhátrányba szorító túlszabályozott törvényi háttér, valamint az erdő esetében az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékű védett és NATURA 2000 területek arányából fakadó korlátozások – folytatja a sort Vigh Ilona.

Kovács Ferenc hozzátette, hogy a már említett időjárási problémákon kívül a Zalaerdőnél is jelentkezik a munkaerőhiány, elsősorban a fakitermelésben, ugyanakkor az erdőművelésben dolgozó vállalkozók is egyre nehezebben találnak munkaerőt.

A lakossági ellátásra koncentrálnak

Ezen felül az enyhe tél miatt visszaesett a kereslet, helyenként akár 20-30 százalékkal is csökkent a felhasználás, így a korábban előrejelzett tűzifahiány nem okozott gondot. „A tüzéptelepeken van elég fa, láttam olyan hirdetést ahol még azt is kitáblázta az eladó, hogy »rengeteg«. Az előrejelzett fahiány miatt nagy készletek lettek felhalmozva, ez a kitermelések beindulásával együtt kitart.” – mondja Szentpétery Sándor. Hozzátéve, hogy a szociális tűzifa ellátás megoldott, az önkormányzatok alapvetően az állami erdőgazdálkodóktól szerzik be a szükséges mennyiséget. Ez rendelkezésre állt, és ahol még szükséges rendelkezésre is áll.

Utóbbit az erdészetek is megerősítették. Vigh Ilona a szociális tűzifa szállítással kapcsolatban elmondta, az erdészet számára a lakosság ellátása a prioritás. A 2017-ben jelentkező kiszolgálási fennakadások csökkentésére törekszenek az ütemezett értékesítéssel 2018-ban. „Megrendelőinkkel, illetve kereskedelmi partnereinkkel zömében naptári évre szóló szerződésekkel dolgozunk. 2017-ben a fafeldolgozó üzemek alapanyagellátása - kisebb problémákat leszámítva - zökkenőmentes volt.

A sarangolt iparifát vásárlók igényeit azonban nem sikerült maradéktalanul kielégíteni, az elmúlt nyár és az ősz folyamán jelentkező fokozott tűzifa-kereslet miatt - tette hozzá. 

A lakosság tűzifaellátását helyezte előtérba a Zalaerdő is, már nyár eleje óta készült a társaság a 2017-es szociális tűzifa programra, a várható igényeknek megfelelő mennyiségű 1 méteres kemény tűzifát a rakodókon betároltuk, és a pályázatok elbírálása után azonnal megkezdtük az önkormányzatok kiszolgálását. Terveink szerint a rendeletben megszabott határidő előtt egy hónappal (január második felében) minden önkormányzathoz eljut a pályázaton elnyert mennyiségű tűzifa.” – nyilatkozta Kovács Ferenc termelési igazgató. A lakossági kereslet egyébként nyár eleje óta fokozott volt, egészen decemberig. Azóta számottevő megrendelés nem érkezett társaságunkhoz, csak az ilyenkor szokásos forgalom bonyolódik - tette hozzá.

Ihárosi Péter szerint e fölött a szakma fölött „nincsen tető”. Ezt a Sefag szakemberei minden pillanatban szem előtt tartják, ezért a cég szakemberei ún. készletre helyezéssel pufferelik a mennyiséget, amely várhatóan a piacon jelentkezni fog. „Egyértelműen kiszolgáljuk az igényeket, mert a tűzifakészleteink rendelkezésre állnak ehhez.”

Hogy változnak az árak és a kereslet?

Az árak stagnálnak az őszi emelés óta - mondta Szentpétery Sándor. Az Egererdőnél is hasonlóan látják: a 2017. évinél várhatóan magasabb tűzifaárakon, stagnáló, vagy kissé növekvő keresletre számítanak,

Az árak 2017. második felében több alkalommal is emelkedtek, mind az állami erdőgazdaságoknál, mind pedig a magánerdőgazdálkodók esetében. A Zalaerdő Zrt. - követve az országos irányvonalat - két esetben hajtott végre a tűzifaárjegyzékben korrekciót, de a lakosság által leginkább keresett egységes kemény tűzifa ára a régióban még mindig társaságunknál a legalacsonyabb - mondta Kovács Ferenc. A Sefagnál azt tapasztalták, hogy az elmúlt év elején beköszönő extrém hideg árfelhajtó hatással és keresletbővüléssel jelentkezett a tűzifapiacon, ennek megfelelően alakultak 2017-ben az egységárak. A társaság az országos piaci viszonyokhoz igazította, kalkulálta az egységárait, amely 2018-ban is érvényes.

„Ne temessük az idei telet, nem látjuk még a végét!”– tette hozzá a cég közönségkapcsolati osztályvezetője.

A teljesség érdekében megkérdeztünk két tüzépet is az árakkal és a kereslettel kapcsolatban, a Winkler Tüzéptől (Győr) azt válaszolták, hogy a díjakon nem változtattak, viszont a kereslet minimálisan (3%) csökkent. A Maár-Team Tüzépnél (Pomáz) azt mondták, hogy kereslet van, viszont nem itthonról szerezték be a tűzifát. Az árak idén még nem, tavaly viszont kétszer is emelkedtek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Magyar márka az első a jegestea piacon

A hazai jegestea piacon szerzett vezető pozíciót az idén 5. születésnapját ünneplő, fiatal magyar brand, a XIXO. A márka jegesteái és szénsavas italai tavaly szeptembertől már az iskolai büfékben is kaphatók.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

Áprilisban is többet költöttünk a boltokban

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,9 százalékkal emelkedett.

Egyre népszerűbb a mobilfizetés Magyarországon

A magyar kártyabirtokosok május végéig jóval több alkalommal használtak mobiltelefont egyérintéses fizetésre, mint tavaly az első öt hónapban, az új belépőknek köszönhetően 2018 elején huszonhatszoros volt a növekedés – közölte a Mastercard.

Zivatarokkal jön a 10 fokos lehűlés a hétvégén

Mintegy 10 fokos lehűlés várható a hétvégén, néhol még napközben is csak 15 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Kezdetben sokfelé, majd helyenként várható csapadék, de a nap is kisüt majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nálunk is súlyos következményei lehetnek az amerikai vámháborúnak

Donald Trump amerikai elnök mára gyakorlatilag teljesen szétzilálta a világkereskedelmet. Bár régen sem működött minden olajozottan, ami most van, az teljes káosz, amelyben minden szereplőnek újra kell keresnie a helyét.

Vegyszerek helyett emberek védik a növényeket Nemesbődön

A biotermékek egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak, a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt. Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságában sikeresen folyik a munka.

Magyarország a kóser élelmiszerek világpiacának fontos szereplője lehet

Magyarország fontos szereplője lehet a kóser élelmiszerek jelentős értékű világpiacának - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kétnapos izraeli tárgyalásait követően.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.