Back to top

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

„A kitermelések a tervek szerint alakulnak, mivel a munkákra rendelkezésre álló időszak elég rövid, az őszi és téli napokra korlátozódik. Ugyanakkor időarányosan jól állnak, az erdőgazdálkodók az enyhe tél és a csapadékos, esős időjárás miatt azokat a munkákat vették előre, ahol a hóra és fagyos talajra kevésbé van, vagy nincs szükség. Ott ahol a felcseperedő újulat kíméletére van szükség, ott még várnak a munkákkal, esetleg olyan technológiát alkalmaznak, amely kisebb talajterheléssel jár.” – nyilatkozta a magyarmezogazdasag.hu-nak Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) ügyvezető igazgatója.

Az Egererdőnél 2017-ben az erdőtervi fakitermelési lehetőségen belül, de az áprilisi hókárok felszámolása miatt a tervezettnél több fát termeltek ki, ugyanakkor 2018-ban a felázott utak és erdőtalaj miatt az ideálisnál jelentősen kevesebb fakitermelést tudtak elkezdeni, „de ez még pótolható.” – tudtuk meg Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezetőtől.

„A rendkívül csapadékos őszi, illetve tél eleji időjárás nagyon megnehezítette a fakitermelési tervek végrehajtását, de egyelőre jelentős lemaradásról nem beszélhetünk.

Talán február és március hónapokban kedvezőbb időjárási körülmények között dolgozhatnak a fakitermelők, így maradéktalanul végre tudjuk hajtani a vegetációs időn kívülre tervezett feladatainkat.” – ezek már Kovács Ferenc, a Zalaerdő termelési igazgatójának szavai.

 Egyelőre kedvezőtlenek a munkakörülmények az erdőterületeken - mondta Ihárosi Péter, a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője A szokatlanul enyhe tél miatti nem megfelelő talajállapot hátráltatja a nehézgépek munkáját. A termelési feladatok csúszásban vannak, de a lemaradás mértékét még nem tudják megállapítani. 

Munkaerőhiány és túlszabályozás nehezíti az erdészetek dolgát

A fagy és hó hiánya költségessé teszi a munkát. Egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni és a kellő időben biztosítani az időszakos munkavégzés miatt. A fakitermelésekre rendelkezésre álló időszak általában ősztől kora tavaszig tarthat, emiatt az alkalmazott speciális erdészeti gépek kihasználtsága alacsony. A magánerdőkben nincs elég tőke a korszerű gépek beszerzésére, hiába volt az erdészeti gépek vásárlására támogatás. A meglévő gépek nagyon karbantartás igényesek, sok esetben elavultak. Tőkeszegény az ágazat, magas az élőmunka igény, az alkalmazottak alulfizetettek, még akkor is, ha az erdőgazdálkodáson belül a fakitermelés veszélyes és nehéz fizikai munka – árulta el lapunknak az OEE-ügyvezetője.

Mind az állami erdőgazdaságokat, mind a magánrendészeteket sújtja a fakitermelést versenyhátrányba szorító túlszabályozott törvényi háttér, valamint az erdő esetében az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékű védett és NATURA 2000 területek arányából fakadó korlátozások – folytatja a sort Vigh Ilona.

Kovács Ferenc hozzátette, hogy a már említett időjárási problémákon kívül a Zalaerdőnél is jelentkezik a munkaerőhiány, elsősorban a fakitermelésben, ugyanakkor az erdőművelésben dolgozó vállalkozók is egyre nehezebben találnak munkaerőt.

A lakossági ellátásra koncentrálnak

Ezen felül az enyhe tél miatt visszaesett a kereslet, helyenként akár 20-30 százalékkal is csökkent a felhasználás, így a korábban előrejelzett tűzifahiány nem okozott gondot. „A tüzéptelepeken van elég fa, láttam olyan hirdetést ahol még azt is kitáblázta az eladó, hogy »rengeteg«. Az előrejelzett fahiány miatt nagy készletek lettek felhalmozva, ez a kitermelések beindulásával együtt kitart.” – mondja Szentpétery Sándor. Hozzátéve, hogy a szociális tűzifa ellátás megoldott, az önkormányzatok alapvetően az állami erdőgazdálkodóktól szerzik be a szükséges mennyiséget. Ez rendelkezésre állt, és ahol még szükséges rendelkezésre is áll.

Utóbbit az erdészetek is megerősítették. Vigh Ilona a szociális tűzifa szállítással kapcsolatban elmondta, az erdészet számára a lakosság ellátása a prioritás. A 2017-ben jelentkező kiszolgálási fennakadások csökkentésére törekszenek az ütemezett értékesítéssel 2018-ban. „Megrendelőinkkel, illetve kereskedelmi partnereinkkel zömében naptári évre szóló szerződésekkel dolgozunk. 2017-ben a fafeldolgozó üzemek alapanyagellátása - kisebb problémákat leszámítva - zökkenőmentes volt.

A sarangolt iparifát vásárlók igényeit azonban nem sikerült maradéktalanul kielégíteni, az elmúlt nyár és az ősz folyamán jelentkező fokozott tűzifa-kereslet miatt - tette hozzá. 

A lakosság tűzifaellátását helyezte előtérba a Zalaerdő is, már nyár eleje óta készült a társaság a 2017-es szociális tűzifa programra, a várható igényeknek megfelelő mennyiségű 1 méteres kemény tűzifát a rakodókon betároltuk, és a pályázatok elbírálása után azonnal megkezdtük az önkormányzatok kiszolgálását. Terveink szerint a rendeletben megszabott határidő előtt egy hónappal (január második felében) minden önkormányzathoz eljut a pályázaton elnyert mennyiségű tűzifa.” – nyilatkozta Kovács Ferenc termelési igazgató. A lakossági kereslet egyébként nyár eleje óta fokozott volt, egészen decemberig. Azóta számottevő megrendelés nem érkezett társaságunkhoz, csak az ilyenkor szokásos forgalom bonyolódik - tette hozzá.

Ihárosi Péter szerint e fölött a szakma fölött „nincsen tető”. Ezt a Sefag szakemberei minden pillanatban szem előtt tartják, ezért a cég szakemberei ún. készletre helyezéssel pufferelik a mennyiséget, amely várhatóan a piacon jelentkezni fog. „Egyértelműen kiszolgáljuk az igényeket, mert a tűzifakészleteink rendelkezésre állnak ehhez.”

Hogy változnak az árak és a kereslet?

Az árak stagnálnak az őszi emelés óta - mondta Szentpétery Sándor. Az Egererdőnél is hasonlóan látják: a 2017. évinél várhatóan magasabb tűzifaárakon, stagnáló, vagy kissé növekvő keresletre számítanak,

Az árak 2017. második felében több alkalommal is emelkedtek, mind az állami erdőgazdaságoknál, mind pedig a magánerdőgazdálkodók esetében. A Zalaerdő Zrt. - követve az országos irányvonalat - két esetben hajtott végre a tűzifaárjegyzékben korrekciót, de a lakosság által leginkább keresett egységes kemény tűzifa ára a régióban még mindig társaságunknál a legalacsonyabb - mondta Kovács Ferenc. A Sefagnál azt tapasztalták, hogy az elmúlt év elején beköszönő extrém hideg árfelhajtó hatással és keresletbővüléssel jelentkezett a tűzifapiacon, ennek megfelelően alakultak 2017-ben az egységárak. A társaság az országos piaci viszonyokhoz igazította, kalkulálta az egységárait, amely 2018-ban is érvényes.

„Ne temessük az idei telet, nem látjuk még a végét!”– tette hozzá a cég közönségkapcsolati osztályvezetője.

A teljesség érdekében megkérdeztünk két tüzépet is az árakkal és a kereslettel kapcsolatban, a Winkler Tüzéptől (Győr) azt válaszolták, hogy a díjakon nem változtattak, viszont a kereslet minimálisan (3%) csökkent. A Maár-Team Tüzépnél (Pomáz) azt mondták, hogy kereslet van, viszont nem itthonról szerezték be a tűzifát. Az árak idén még nem, tavaly viszont kétszer is emelkedtek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca

Európa-szerte stabil a kiskereskedelem teljesítménye: a kontinens 2018 harmadik negyedévi 3,7 százalékos bővüléséhez a töretlen fogyasztói bizalom és az alacsony infláció is hozzájárult. Ehhez az eredményéhez képest a magyar kiskereskedelem több mint kétszer gyorsabb ütemben, 7,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban, ezzel tartja bérelt helyét a top 3-ban.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Paprikás 2018: megváltozott a piac

Nemcsak az időjárás vagy a gazdasági körülmények változnak, az évtizedekig szinte állandó paprikapiac is látványosan fejlődik az utóbbi 1-2 évben hazánkban és Európában is. A lassan lezáruló 2018-as év tapasztalatai hasznosak lehetnek a paprikatermesztő kertészeknek a jövőre vonatkozó lehetőségeiket, terveiket illetően.

Jó termés piros húsú almákból

Az idei termés különösen jó lett a francia nemesítésű pirosas húsú almafajtákból, jelentette a Kissabel®-családról a forgalmazó Ifored Konzorcium. A védett fajtákat Francia-, Német-, Spanyol- és Olaszországban, valamint Svájcban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban termesztik.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Karácsonykor háromszor annyit vásárolunk

Bár a legerősebb hét most kezdődik az élelmiszerüzletekben, az eddigi tapasztalatok alapján a CBA a decemberi forgalom 3-5 százalékos növekedésére számít az előző év azonos időszakához képest - mondta Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A faanyag nyomon követhetősége az erdők védelmében fontos

Két tűzifa- és egy fűrészáru-kereskedés működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mivel a telephelyeken nem volt nyomon követhető a vásárolt és értékesített, valamint tárolt faanyagok eredete, forgalmazása. A fatermékek szigorú nyomon követését uniós és hazai jogszabályok írják elő azért, hogy az illegális eredetű faanyagot kizárják a kereskedelemből.

Műanyaghulladékból szintetikus olajok

A BASF az első vállalat, amely kémiailag újrahasznosított műanyagok felhasználásával állítja elő termékeit.