Back to top

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

„A kitermelések a tervek szerint alakulnak, mivel a munkákra rendelkezésre álló időszak elég rövid, az őszi és téli napokra korlátozódik. Ugyanakkor időarányosan jól állnak, az erdőgazdálkodók az enyhe tél és a csapadékos, esős időjárás miatt azokat a munkákat vették előre, ahol a hóra és fagyos talajra kevésbé van, vagy nincs szükség. Ott ahol a felcseperedő újulat kíméletére van szükség, ott még várnak a munkákkal, esetleg olyan technológiát alkalmaznak, amely kisebb talajterheléssel jár.” – nyilatkozta a magyarmezogazdasag.hu-nak Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) ügyvezető igazgatója.

Az Egererdőnél 2017-ben az erdőtervi fakitermelési lehetőségen belül, de az áprilisi hókárok felszámolása miatt a tervezettnél több fát termeltek ki, ugyanakkor 2018-ban a felázott utak és erdőtalaj miatt az ideálisnál jelentősen kevesebb fakitermelést tudtak elkezdeni, „de ez még pótolható.” – tudtuk meg Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezetőtől.

„A rendkívül csapadékos őszi, illetve tél eleji időjárás nagyon megnehezítette a fakitermelési tervek végrehajtását, de egyelőre jelentős lemaradásról nem beszélhetünk.

Talán február és március hónapokban kedvezőbb időjárási körülmények között dolgozhatnak a fakitermelők, így maradéktalanul végre tudjuk hajtani a vegetációs időn kívülre tervezett feladatainkat.” – ezek már Kovács Ferenc, a Zalaerdő termelési igazgatójának szavai.

 Egyelőre kedvezőtlenek a munkakörülmények az erdőterületeken - mondta Ihárosi Péter, a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője A szokatlanul enyhe tél miatti nem megfelelő talajállapot hátráltatja a nehézgépek munkáját. A termelési feladatok csúszásban vannak, de a lemaradás mértékét még nem tudják megállapítani. 

Munkaerőhiány és túlszabályozás nehezíti az erdészetek dolgát

A fagy és hó hiánya költségessé teszi a munkát. Egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni és a kellő időben biztosítani az időszakos munkavégzés miatt. A fakitermelésekre rendelkezésre álló időszak általában ősztől kora tavaszig tarthat, emiatt az alkalmazott speciális erdészeti gépek kihasználtsága alacsony. A magánerdőkben nincs elég tőke a korszerű gépek beszerzésére, hiába volt az erdészeti gépek vásárlására támogatás. A meglévő gépek nagyon karbantartás igényesek, sok esetben elavultak. Tőkeszegény az ágazat, magas az élőmunka igény, az alkalmazottak alulfizetettek, még akkor is, ha az erdőgazdálkodáson belül a fakitermelés veszélyes és nehéz fizikai munka – árulta el lapunknak az OEE-ügyvezetője.

Mind az állami erdőgazdaságokat, mind a magánrendészeteket sújtja a fakitermelést versenyhátrányba szorító túlszabályozott törvényi háttér, valamint az erdő esetében az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékű védett és NATURA 2000 területek arányából fakadó korlátozások – folytatja a sort Vigh Ilona.

Kovács Ferenc hozzátette, hogy a már említett időjárási problémákon kívül a Zalaerdőnél is jelentkezik a munkaerőhiány, elsősorban a fakitermelésben, ugyanakkor az erdőművelésben dolgozó vállalkozók is egyre nehezebben találnak munkaerőt.

A lakossági ellátásra koncentrálnak

Ezen felül az enyhe tél miatt visszaesett a kereslet, helyenként akár 20-30 százalékkal is csökkent a felhasználás, így a korábban előrejelzett tűzifahiány nem okozott gondot. „A tüzéptelepeken van elég fa, láttam olyan hirdetést ahol még azt is kitáblázta az eladó, hogy »rengeteg«. Az előrejelzett fahiány miatt nagy készletek lettek felhalmozva, ez a kitermelések beindulásával együtt kitart.” – mondja Szentpétery Sándor. Hozzátéve, hogy a szociális tűzifa ellátás megoldott, az önkormányzatok alapvetően az állami erdőgazdálkodóktól szerzik be a szükséges mennyiséget. Ez rendelkezésre állt, és ahol még szükséges rendelkezésre is áll.

Utóbbit az erdészetek is megerősítették. Vigh Ilona a szociális tűzifa szállítással kapcsolatban elmondta, az erdészet számára a lakosság ellátása a prioritás. A 2017-ben jelentkező kiszolgálási fennakadások csökkentésére törekszenek az ütemezett értékesítéssel 2018-ban. „Megrendelőinkkel, illetve kereskedelmi partnereinkkel zömében naptári évre szóló szerződésekkel dolgozunk. 2017-ben a fafeldolgozó üzemek alapanyagellátása - kisebb problémákat leszámítva - zökkenőmentes volt.

A sarangolt iparifát vásárlók igényeit azonban nem sikerült maradéktalanul kielégíteni, az elmúlt nyár és az ősz folyamán jelentkező fokozott tűzifa-kereslet miatt - tette hozzá. 

A lakosság tűzifaellátását helyezte előtérba a Zalaerdő is, már nyár eleje óta készült a társaság a 2017-es szociális tűzifa programra, a várható igényeknek megfelelő mennyiségű 1 méteres kemény tűzifát a rakodókon betároltuk, és a pályázatok elbírálása után azonnal megkezdtük az önkormányzatok kiszolgálását. Terveink szerint a rendeletben megszabott határidő előtt egy hónappal (január második felében) minden önkormányzathoz eljut a pályázaton elnyert mennyiségű tűzifa.” – nyilatkozta Kovács Ferenc termelési igazgató. A lakossági kereslet egyébként nyár eleje óta fokozott volt, egészen decemberig. Azóta számottevő megrendelés nem érkezett társaságunkhoz, csak az ilyenkor szokásos forgalom bonyolódik - tette hozzá.

Ihárosi Péter szerint e fölött a szakma fölött „nincsen tető”. Ezt a Sefag szakemberei minden pillanatban szem előtt tartják, ezért a cég szakemberei ún. készletre helyezéssel pufferelik a mennyiséget, amely várhatóan a piacon jelentkezni fog. „Egyértelműen kiszolgáljuk az igényeket, mert a tűzifakészleteink rendelkezésre állnak ehhez.”

Hogy változnak az árak és a kereslet?

Az árak stagnálnak az őszi emelés óta - mondta Szentpétery Sándor. Az Egererdőnél is hasonlóan látják: a 2017. évinél várhatóan magasabb tűzifaárakon, stagnáló, vagy kissé növekvő keresletre számítanak,

Az árak 2017. második felében több alkalommal is emelkedtek, mind az állami erdőgazdaságoknál, mind pedig a magánerdőgazdálkodók esetében. A Zalaerdő Zrt. - követve az országos irányvonalat - két esetben hajtott végre a tűzifaárjegyzékben korrekciót, de a lakosság által leginkább keresett egységes kemény tűzifa ára a régióban még mindig társaságunknál a legalacsonyabb - mondta Kovács Ferenc. A Sefagnál azt tapasztalták, hogy az elmúlt év elején beköszönő extrém hideg árfelhajtó hatással és keresletbővüléssel jelentkezett a tűzifapiacon, ennek megfelelően alakultak 2017-ben az egységárak. A társaság az országos piaci viszonyokhoz igazította, kalkulálta az egységárait, amely 2018-ban is érvényes.

„Ne temessük az idei telet, nem látjuk még a végét!”– tette hozzá a cég közönségkapcsolati osztályvezetője.

A teljesség érdekében megkérdeztünk két tüzépet is az árakkal és a kereslettel kapcsolatban, a Winkler Tüzéptől (Győr) azt válaszolták, hogy a díjakon nem változtattak, viszont a kereslet minimálisan (3%) csökkent. A Maár-Team Tüzépnél (Pomáz) azt mondták, hogy kereslet van, viszont nem itthonról szerezték be a tűzifát. Az árak idén még nem, tavaly viszont kétszer is emelkedtek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az őszi vetések eddig jól telelnek

Mezőgazdasági szempontból kedvező hét várható az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint: sem nagy, károsító hideg, sem nagyon enyhe idő nem valószínű. Viszont a déli irányú tetőkön a havas területeken megcsordult az eresz. A népi megfigyelés szerint így jó bortermésre lehet számítani.

Milyen kártevő ellen véd a sör?

Léteznek olyan növényvédő hatású anyagok, amelyek szinte minden háztartásban előfordulnak, vagy egyszerűen beszerezhetők, illetve erdőn-mezőn begyűjthetők. Ezek megújított listáját adta közre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az Európai Unióban már 18 „egyszerű anyag” engedélyezett a növények védelmére.

A generációváltás növeli az agrárképzések népszerűségét

Idén is teltházzal nyitott az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az agrárképzések iránt - hangsúlyozta Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Ezek voltak 2017 legdrágább borai

Közönséges halandó el sem tudja képzelni, hogy egyes gyűjtők mennyi pénzt képesek áldozni egy-egy palack muzeális borra. A Sotheby’s és a Christie’s aukciósházak összegyűjtötték és közreadták a 2017-es év legdrágábban eladott bortételeit. Tízből nyolc tétel Burgundiából származott.

Visszaszorulóban a feketézés a fakereskedelemben

A faanyag kereskedelemben bevezetett nyomon követési rendszer és a rendszeres ellenőrzések hatására tisztult az ágazat, ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017-ben közel 100 faanyag kereskedő tevékenységét korlátozta ideiglenesen vagy véglegesen. Továbbra is kérik a lakosságot, hogy online vásárlásnál legyenek körültekintőek a fogyasztók.

Hogyan alkalmazkodjanak a gazdák a klímaváltozáshoz?

Csökkenthető az aszálykár? – címmel mutattak be szakemberek talajnedvesség-megőrző módszereket a Földművelésügyi Minisztériumban. A konferencia során kulcsszerepet kaptak az ágazat szempontjából rendkívül fontos, éghajlati változásokat érintő kérdések, nem utolsó sorban pedig az innovatív ötleteket felkaroló nemzetközi programok és pályázati lehetőségek is.

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

A méheknek sem tett jót az enyhe idő

Az utóbbi hetek enyhe időjárása becsapta a természetet, így a méheket is. A plusz fokokban kiröpültek a kaptárakból, elkezdtek dolgozni, tisztulni. A lehűlés az állomány egy részének pusztulásához vezethet, ilyen időben az atkák kártételének esélye is megnő – tudta meg a szoljon.hu Buczkó Endre tószegi méhésztől.

Idénynyitó a növényvédelemben

Szadán tartották az első Pest megyei növényvédelmi rendezvényt a BASF, a Sharda Cropchem, a Saaten-Union és a YARA részvételével. Mindegyik cég új készítményekkel, fajtákkal készül a 2018-as idényre.