Back to top

Oroszország visszatér, sőt offenzívába lendül

Két év kihagyás után újra lesz standja Oroszországnak a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításaként ismert berlini Zöld Héten; Alekszandr Tkacsov agrárminiszter pedig előre bejelentette, hogy rengeteg exportálnivalójuk van.

mam_281570_405049-de-2.jpg

Fotó: Messe Berlin
Január 19–28. között rendezik Berlinben az Internationale Grüne Woche (Nemzetközi Zöld Hét) nevű, komoly múltra visszatekintő és Európa minden térségében ismert kiállítást. A nagyközönségnek szóló programok mellett szakemberek is találkoznak ilyenkor Berlinben.

Két év kihagyás után pedig újra ott lesz Oroszország is, ezer négyzetméteres közösségi standdal, amelyben kifejezetten üzletember-találkozók céljára is lekerítenek egy kis részt.

Alekszandr Tkacsov agrárminiszter pedig export-offenzívát hirdetett: a beharangozó sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy az utóbbi években nagyon sokat fejlődött, sőt az egyik legsikeresebb ágazattá vált Oroszország mezőgazdasága, és miután a belső piacot már képesek ellátni, ezennel nekikezdenek az exportpiacok meghódításának.

Berlinben egyebek között fenyőmag alapú édességeket, bogyósgyümölcsöket és ritka halakból készült termékeket vonultatnak fel a kiállítók, de lesz közöttük bortermelő, valamint műtrágyagyártó és ipari növények vetőmagjával foglalkozó cég is.

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar kiállítók Berlinben

Az AMC jóvoltából több mint 500 négyzetméteres közösségi stand épült a berlini Zöld Héten, de nem ebben kerül ki a magyar jelenlét, több egyéni kiállítóval is találkozhatnak a látogatók.

Berlin újra zöldbe borul egy hétre

Berlinben megnyílt és január 28-ig tart nyitva a 83. Nemzetközi Zöld Hét mezőgazdasági és élelmiszervásár. A német agrárium szereplői a fennálló problémák ellenére alapvetően elégedettek az ágazat helyzetével, és inkább a jövőt megalapozó fejlesztésekre fordítják figyelmüket.

Káposztalé és tücsökmüzli – élelmiszeripari startupok Berlinben

Holnap nyit a Grüne Woche, Európa legismertebb mezőgazdasági, élelmiszeripari óriáskiállítása. A kétségtelenül roppant erős közönségszórakoztató vonal mellett lesz pár érdekes gyöngyszem kifejezetten szakmai látogatóknak is: például az élelmiszeripari startupok bemutatkozása, amelyre kizárólag szakemberek hivatalosak.

Galambmustra Rákospalotán

Még 1912-ben történt, hogy 51 galambtenyésztő megalakította Rákospalotán a galambtenyésztők helyi egyesületét, mely ma is működik B.15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület néven. A szervezet évente kiállítást is rendez.

Csúcsra jár a pazarlás Oroszországban: 19 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg

Az állat- és növényegészségügyet felügyelő orosz hatóság (Roszszelhoznadzor) legújabb jelentése szerint eddig közel 19,4 millió tonna élelmiszert semmisítettek meg az importtilalom ideje alatt.

„Bizakodó vagyok a jövőt illetően”

Elégedett a tavalyi év növénytermesztési eredményeivel Fazekas Sándor, aki biztatónak tartja, hogy az időjárási szélsőségek közepette is évről évre nő a szektor kibocsátása. A földművelésügyi miniszter ugyanakkor elismeri: főként külső okok miatt az állattenyésztés több ágazata is komoly válságokat élt meg tavaly.

Akik kíváncsiak a borra

Budapest április 10-12. között először ad otthont a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényének.

Ön a barna paradicsomot, a wasabis ajándékdobozt vagy a smoothie-automatát választaná?

Megvan a Fruit Logistica Innovation Award tíz jelöltje. Az innovációs díj mára a zöldség-gyümölcs kereskedelem legnagyobb nemzetközi elismerésévé nőtte ki magát, a jelöltekre csak élőben lehet szavazni, a berlini Fruit Logistica kiállításon.

Agancsukért és nyelvükért mészárolják az orosz rénszarvasokat

Vadorzás fenyegeti a vadon élő rénszarvasok egyik legnagyobb utolsó populációját, az oroszországi Tajmir-félszigeten élő hatalmas csordákat – közölte a WWF Németország, amely gyűjtést indított, hogy segíthesse a súlyosan veszélyeztetett rénszarvasok megmentését.

Radioaktív gombák nyomában

A közelmúltban cézium fertőzött gombákat találtak Franciaországban, amelyről nem lehetett tudni, hogy pontosan mi okozta. Utánajártunk a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH), hogy az esetnek van-e köze a nemrégiben mért, Oroszországból származó légköri ruténium szennyeződéshez. A hivatal szerint nem szigorítottunk a behozott élelmiszerek ellenőrzésén.