Back to top

Ötéves csúcson az infláció - az élelmiszerek drágulása nyomta meg

2017-ben 2,4 százalékkal drágult az élet Magyarországon, legalábbis a KSH fogyasztói árindexe szerint. Ez öt éve a legmagasabb infláció. Elsősorban a dohánytermékek, a szeszes italok és az élelmiszerek ára emelkedett nagyot, utóbbiak közül a legextrémebb mértékben a tojásé, de a vaj, a hal, a friss gyümölcs és a kenyér ára is felment.

Év végén, decemberben 2,1 százalékkal jártak magasabban a fogyasztói árak, mint 2016 végén. Ehhez a KSH becslése szerint a dohánytermékek 10,6 százalékos drágulása járult hozzá a leginkább, de az égetett szeszes italok 5,7 százalékos emelkedése is felfelé nyomta az inflációt.

Az élelmiszer közül is soknak nagyot ugrott az ára a tavalyi év során. 2017 januárjától a tojás és a tej áfája is 5 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról, ám az áraik nem csökkentek, sőt. A legdurvább emelkedést pont a tojás árában láthattunk, ami év végén 39,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel előtte.

Az extrém drágulás oka a tavaly év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli rovarirtó szeres tojásszennyezési ügy, amik miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért csökkent az európai termelés. Sok ország az importon keresztül próbálja pótolni a kiesést, így az egész kontinensen nagy a kereslet a tojásra, ami felfelé nyomja az árát. Ha nem lett volna áfacsökkenés, valószínűleg jóval 40 százalék feletti lett volna a drágulás.

A vaj és a vajkrém ára 15,1 százalékot nőtt, ami elsősorban az európai kvótának tudható be, míg a többi tejterméké (sajt nélkül), 7,9 százalékkal. A tej ára mindössze 1,5 százalékkal emelkedett.

Óriásit drágult a hal is (10,1 százalékot), ami talán idén elkerülhető lesz, mivel januártól a hal áfája is 5 százalékra csökkent. A húsok közül a sertéshús ára ment fel a legjobban, 5 százalékkal, amit főleg a kínai kereslet hajtott, de a marhahúsé is átlag felett, 3 százalékkal nőtt. Tavaly januárban a baromfihús áfája is 5 százalékra csökkent, ami az árak mérséklődését idézte elő, azok egy év alatt 11,8 százalékkal mentek lejjebb.

Az élelmiszerek közül jelentősen drágult a kenyér is, amiért 7,7 százalékkal fizettünk többet decemberben, mint egy évvel előtte. Nagyot drágultak a friss gyümölcsök (8,3 százalékkal) és a száraz hüvelyesek (7,2 százalék) is.

A háztartási energia tételeknél a tűzifa 13,3, a palackos gáz 11,3 százalékkal drágult.

Ugyan az inflációs kosár legtöbb elemének nőtt az ára, azért akad olyan tétel is, ami olcsóbb lett. A már említett baromfihús mellett a cukorért (-12,5 százalék) és a krumpliért (-7,4 százalék) is jóval kevesebbet kellett fizetnünk. Emellett néhány elektronikai eszköz ára is esett, köztük a számítógépeké, fényképezőké, telefonoké és a tévéké is. Az újságok sokkal drágábbak lettek (7,8 százalékkal), míg a tankönyvek ára közel 60 százalékot esett, valószínűsíthetően amiatt, hogy a kormány tavaly szeptembertől a 9. évfolyamig ingyenessé tette azokat.

A KSH által becsült inflációnál a valóságban valószínűleg sokkal gyorsabban drágul az életünk, ami azért van, mert vannak olyan tételek, amelyekkel a statisztikusok nem tudnak megbirkózni. 

Forrás: 
g7.24.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Kevesebb a kínai: milyen a fokhagyma piaca?

Az Európai Unióban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legjelentősebb uniós termelő évek óta Spanyolország, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.