Back to top

Ötéves csúcson az infláció - az élelmiszerek drágulása nyomta meg

2017-ben 2,4 százalékkal drágult az élet Magyarországon, legalábbis a KSH fogyasztói árindexe szerint. Ez öt éve a legmagasabb infláció. Elsősorban a dohánytermékek, a szeszes italok és az élelmiszerek ára emelkedett nagyot, utóbbiak közül a legextrémebb mértékben a tojásé, de a vaj, a hal, a friss gyümölcs és a kenyér ára is felment.

Év végén, decemberben 2,1 százalékkal jártak magasabban a fogyasztói árak, mint 2016 végén. Ehhez a KSH becslése szerint a dohánytermékek 10,6 százalékos drágulása járult hozzá a leginkább, de az égetett szeszes italok 5,7 százalékos emelkedése is felfelé nyomta az inflációt.

Az élelmiszer közül is soknak nagyot ugrott az ára a tavalyi év során. 2017 januárjától a tojás és a tej áfája is 5 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról, ám az áraik nem csökkentek, sőt. A legdurvább emelkedést pont a tojás árában láthattunk, ami év végén 39,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel előtte.

Az extrém drágulás oka a tavaly év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli rovarirtó szeres tojásszennyezési ügy, amik miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért csökkent az európai termelés. Sok ország az importon keresztül próbálja pótolni a kiesést, így az egész kontinensen nagy a kereslet a tojásra, ami felfelé nyomja az árát. Ha nem lett volna áfacsökkenés, valószínűleg jóval 40 százalék feletti lett volna a drágulás.

A vaj és a vajkrém ára 15,1 százalékot nőtt, ami elsősorban az európai kvótának tudható be, míg a többi tejterméké (sajt nélkül), 7,9 százalékkal. A tej ára mindössze 1,5 százalékkal emelkedett.

Óriásit drágult a hal is (10,1 százalékot), ami talán idén elkerülhető lesz, mivel januártól a hal áfája is 5 százalékra csökkent. A húsok közül a sertéshús ára ment fel a legjobban, 5 százalékkal, amit főleg a kínai kereslet hajtott, de a marhahúsé is átlag felett, 3 százalékkal nőtt. Tavaly januárban a baromfihús áfája is 5 százalékra csökkent, ami az árak mérséklődését idézte elő, azok egy év alatt 11,8 százalékkal mentek lejjebb.

Az élelmiszerek közül jelentősen drágult a kenyér is, amiért 7,7 százalékkal fizettünk többet decemberben, mint egy évvel előtte. Nagyot drágultak a friss gyümölcsök (8,3 százalékkal) és a száraz hüvelyesek (7,2 százalék) is.

A háztartási energia tételeknél a tűzifa 13,3, a palackos gáz 11,3 százalékkal drágult.

Ugyan az inflációs kosár legtöbb elemének nőtt az ára, azért akad olyan tétel is, ami olcsóbb lett. A már említett baromfihús mellett a cukorért (-12,5 százalék) és a krumpliért (-7,4 százalék) is jóval kevesebbet kellett fizetnünk. Emellett néhány elektronikai eszköz ára is esett, köztük a számítógépeké, fényképezőké, telefonoké és a tévéké is. Az újságok sokkal drágábbak lettek (7,8 százalékkal), míg a tankönyvek ára közel 60 százalékot esett, valószínűsíthetően amiatt, hogy a kormány tavaly szeptembertől a 9. évfolyamig ingyenessé tette azokat.

A KSH által becsült inflációnál a valóságban valószínűleg sokkal gyorsabban drágul az életünk, ami azért van, mert vannak olyan tételek, amelyekkel a statisztikusok nem tudnak megbirkózni. 

Forrás: 
g7.24.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Importnyomás alatt a sertés termelői ára

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele 2017 első tíz hónapjában az egy évvel korábban exportált mennyiséghez képest, míg az élősertés-import ugyanebben az időszakban 45 százalékkal nőtt. Emellett az élősertés termelői ára is jelentősen csökkent.

Lassan helyreáll a tojás ára

Az egy évvel ezelőtti áfamérséklés következtében nem csökkent a tojás ára, a tiltott szerek használata miatt az unióban kirobban botrány következtében viszont emelkedni kezdett. Idén januárban újra lefelé indultak az árak.

A fogyasztók és a cégek között is egyre népszerűbb a Magyar Termék védjegy

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) folytatja az együttműködést a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel, amelynek védjegyei már megtalálhatóak közel 160 cég, mintegy négyezer termékén.

Diótörténelem

Számos népi hagyomány és tudás kötődik a magyarság kedvelt fájához, a dióhoz, amit valószínűleg honfoglaló őseink hoztak magukkal a Kárpát-medencébe. A dió az északi féltekén mindenütt nagyra értékelt növény.

Az algafogyasztás egészségessé tesz

Tudja, mitől egészségesek a Csád-tó környéki elmaradott afrikai törzsek? A tóban tenyésző spirulina mikroalgától! Franciaországban már igen keresett, sokféle módon fogyasztható szuperélelmiszer. Élettani hatása kimagasló. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek az immunrendszer védelmét szolgálják.

Ilyen élmezőnyben ritkán szerepel Magyarország

Jelentős drágulás történt az utóbbi hónapokban a baromfi­piacon: a tojás drasztikus áremelkedése mellett a csirkehúsért is többet kell fizetniük a vásárlóknak. A tojás termelői ára a harmadik legdrágább volt az unióban 2017. végén.

Szinte lehetetlen megkülönböztetni a hamis mézet az igazitól

A méhészek szerint is nehéz különbséget tenni az eredeti és a hamisított méz között. A hamisítók évről évre egyre ügyesebbek, és könnyen lépre csalják a vevőket cseppet sem minőségi portékáikkal.

Budapesten lesz a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Új ügyvezető a PEK-SNACK Kft. élén

2017. november 15-től új ügyvezetője van a hazai fagyasztott pékáru szektor egyik vezető vállalatának, a PEK-SNACK Kft.-nek.

Már lehet nevezni a Brillante pálinkaversenyre

2018. április 27. és 30. között, immáron tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.