0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tehenek a kifutón…

Gumi csíkokkal védi a szarvasmarhák lábát egy francia találmány. Az istállók padlója ma többnyire beton, ami segíti a patakoptatást, ám terheli az ízületeket, a sérült, idős, beteg állatoknak pedig komoly fájdalmat okozhat a kemény járófelület. A betonpadló-specialista francia Vermont Rainurage cég újítása viszont valóságos rekreáció a jószágnak.

A szabadalom lényege, hogy az istállók kaparással tisztított betonpadló felületein precíziós méretezésű vágatokat alakítanak ki, melyekbe gumiszőnyegcsíkokat fektetnek. Ez a megoldás úgy biztosítja a gumipadlók előnyeit, hogy közben megtartja a betonpadlók patakoptatásban betöltött szerepét is. A rugalmas borítás ugyanis jótékony hatással van például az idősebb, vagy hosszabb sérülésből felépülő állatok számára, mivel csökken a patákra nehezedő nyomás és feszültség.

Betegség, sérülés esetén a rugalmas felületen az állatok kevésbé érzik a fájdalmat, emiatt egyenletesen terhelik a sérült részeket is, így hamarabb felépülnek. Kíméli az ízületeket így megelőzhetők az ízületi bántalmak, a sérült jószágok pedig hamarabb felépülnek. Az érdes gumifelület és a hatékony folyadékelvezetés miatt felülete biztonságos, csúszásmentes.

E kedvező hatások mellett a telepvezető költséghatékony módon választhatja meg, hogy az állattartó épületek különböző részei milyen szintű komfortot nyújtsanak az állatoknak. Az etető út mentén így akár két külön gumiszőnyeggel borított csík alakítható ki az állatok mellső és hátsó lábainak, ami elősegítheti a hosszabb ideig tartó takarmányfelvételt.

Az 500-600 mm széles, 10-30 mm mélységű, precíz méretezésű vágat a cég speciális gépeivel egy menetben kialakítható. Az ebbe fektetett gumipadló-csíkok tökéletesen illeszkednek a padlószintbe, így nem befolyásolják az istálló takarítását.

Forrás: vermont-rainurage.com