0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új fogalmakat hoz a jogszabályváltozás

A közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény helyébe lépő általános közigazgatási rendtartási törvény új fogalommal, a véglegessé válással ismerteti meg az érintetetteket.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (KET) helyét 2018. január 1-től a 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról vette át. A véglegességről a törvény 43. pontja szól (82.§).

Alapvetően ez a fogalom megegyezik a korábban használt jogerő fogalmával kifejezésre juttatva, hogy a végleges döntés a hatósági eljárás befejezése, azt már a hatóság nem módosíthatja, abból jogok és kötelezettségek fakadnak, tehát a hatóság döntési joga tekintetében véglegesnek minősül. A véglegesség a döntés közlésével áll be.

Ha olyan ügytípusról van szó, ahol van lehetőség a fellebbezésre, mert azt a törvény megengedi, akkor a hatóság döntése akkor válik véglegessé, ha  ellene nem fellebbeztek és a fellebbezési határidő letelt,  ha a fellebbezésről lemondtak vagy visszavonták azt, vagy  ha a másodfokú hatóság az elsőfokú hatóság döntését helybenhagyta, a másodfokú hatóság döntésének közlésével.

A döntés akkor is véglegessé válik, ha a fellebbezésről lemondanak, vagy a fellebbezést visszavonják  elsőfokú döntés közlésekor, ha az ügyfél a kérelem teljesítése esetére már a döntés közlése előtt lemondott a fellebbezésről, és nincs ellenérdekű fél az ügyben, az utolsóként kézhez kapott lemondás vagy visszavonás hatósághoz való megérkezésének napján, abban az esetben ha a fellebbezési határidő tartama alatt valamennyi fellebbezésre jogosult lemond a fellebbezésről vagy visszavonja a fellebbezést. Továbbá akkor is véglegessé válik a döntés, ha a fellebbezési eljárás megszűnik a fellebbezési eljárás megszüntetéséről szóló végzés véglegessé válásának napján.

Az elsőfokú döntés fellebbezéssel nem érintett részei akkor is véglegessé válnak, ha csak az eljárás egyéb résztvevője fellebbezett a döntés rá vonatkozó rendelkezése ellen, vagy ha kizárólag a döntés egyes rendelkezései ellen nyújtottak be fellebbezést, és az ügy jellegéből adódóan a fellebbezés elbírálása nem hat ki a fellebbezéssel meg nem támadott rendelkezésekre.

Forrás: nak.hu