0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Galambmustra Rákospalotán

Még 1912-ben történt, hogy 51 galambtenyésztő megalakította Rákospalotán a galambtenyésztők helyi egyesületét, mely ma is működik B.15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület néven. A szervezet évente kiállítást is rendez.

Az egyesület 106 éves fennállása óta a tagok sok-sok versenyen és kiállításon vettek részt, s az ország jelentős tenyésztői közül ma is nem egy tartozik a szervezethez.

Ám míg 30 évvel ezelőtt 30 olyan tag volt, aki falkában röptette a galambokat, addig mára mindössze négy tenyésztő engedi ki nap mint nap falkáját, ugyanis az utóbbi időben felszaporodott ragadozómadár-állománynak terülj-terülj asztalkát jelentenek a galambok, s az állományok ma már nem tudják pótolni a veszteségeket.

Így egyre gyakoribb, hogy röpgalamb helyett inkább díszgalambokat tartanak.

Sajnos az urbanizáció sem kedvez a galambászatnak, hiszen a padlástereket beépítik. Bizony ritkaság, ha fiatalok űzik e hobbit – a galambásztársadalom kiöregedő félben van. Idén, ahogy több évtized óta mindig, a Csokonai Művelődési Házban tartotta a szervezet éves kiállítását, ahol 275 ketrecben és 4 volierben 36 fajta képviseltette magát.

A hagyományos világ- és hazai fajták mellett olyan ritkaságokat is bemutattak, mint például az indiai rezgőnyakú galamb.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság