0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Idénynyitó a növényvédelemben

Szadán tartották az első Pest megyei növényvédelmi rendezvényt a BASF, a Sharda Cropchem, a Saaten-Union és a YARA részvételével. Mindegyik cég új készítményekkel, fajtákkal készül a 2018-as idényre.

Tóth Attila, a BASF szaktanácsadója elmondta, hogy a tavaly bevezetett új hatóanyag, a Xemium® számos gombabetegség leküzdésére alkalmas gabonában, és az idén már őszi búza kezelésére is ajánlott a Priaxor® készítmény, amiben a Xemium® mellett piraklostrobin hatóanyag van. Rozsdabetegségek, lisztharmat, pirenofóra, szeptória, helmintospórium ellen védekezhetünk vele hatékonyan, és emellett számíthatunk az élettani zöldítő hatására is, melynek köszönhetően terméstöbbletet eredményez. A zászlós levél megjelenésétől  ajánlott a kijuttatása, mert

a zászlós levél egészsége a kulcsa a dinamikus szemtelítődésnek és a magas hozam elérésének.

Árpa csávázására a Systiva® készítményt javasolják, ami nagyon hosszan képes megvédeni a fejlődő növényt számos gombás betegségtől. A magot borító hatóanyagot a fejlődő gyökéren keresztül folyamatosan veszi föl a növény,  ami nemcsak ősszel, hanem kora tavasszal is megvédi az állományt. Hatása 130-140 napig védelmet biztosít a kórokozóktól. Tavasszal a betegségek megjelenése előtt még egy Priaxoros állománykezeléssel megvédhető az állomány.
Kukoricagyomirtásban a BASF újdonsága a Jumbo-Stomp csomag, ami 5 hektár védelmére elegendő.  2018-tól tartamhatással is rendelkezik. A csomagban a Callam WG a magról kelő és évelő kétszikűek elleni biztos hatásért felel,amivel a fekete üröm, a mezei acat, az aprószulák is jól irtható és kellően hosszú ideig visszaszorítja a selyemkórót. A  Stomp 400 SC a tartamhatást biztosítja a legfontosabb magról kelő egyszikűek ellen, mint a muharfélék, kakaslábfű, vadköles és jó hatékonyságú a legfontosabb magról kelő kétszikűekre, mint a libatopfélék, disznóparéjfélék.

A Saaten-Union 15-16 növényfaj több mint 70 fajtáját kínálja, kezdte előadását a cég képviselője, Pataki István. Napraforgóból több gyomirtási rendszerhez (Clearfield, Clearfield Plus) alkalmas hibrideket nemesítettek argentin alapanyagok felhasználásával, amelyek hazánkban különösen a kedvezőtlen évjáratokban teljesítenek jól. A cég legismertebb fajtája, a Paraiso 102 CL a Clearfield napraforgók közt 21 százalékos részarányt vívott ki magának. Gyors kezdeti fejlődés, nagy levélfelület, és biztos termés jellemzi. Elsőként kezdtek el Clearfiels Plusos napraforgó nemesíteni, ezen a téren sok tapasztalatot szereztek. Hazánkban a Paraiso 1000 volt az első ilyen fajta. Az idén pedig úgynevezett sulfo (tribenuron-metil rezisztens) hibridet is kínálnak, a Miranda SU-t. Kimagasló olajtartalmú, intenzív területekre ajánlott napraforgó a Marquesa CL, megbízhatóan magas terméssel. Új, korai érés hibrid a Subella CL. Magas olajsavas hibrid a Duet HO CL és a Suntec HO CL. A Clearfield napraforgók vetőmagja bronz, a Clearfield Plus kék, a sulfo hibridek piros bevonatot kap, így már a színükről megkülönböztethetők egymástól.
Zöldítésre az idén már csak csávázatlan vetőmagot lehet használni, ezért a korai szójafajták és az igen gazdaságos takarmányborsó mellett figyelmet érdemelnek a kimondottan erre a célra összeállított magkeverékek. A Saaten-Union Vital, Vital Eco, Topgrün, Trioplus néven kínálja két vagy három fajból álló keverékeit, továbbá az agrárkörnyezet-gazdálkodási programokhoz a 7 növényből álló Randstreifen és a beporzókat vonzó, 9 növényből álló Mixapis keveréket.

Az indiai Sharda Cropchem 1993 óta gyárt generikus növényvédő szereket, hazánkban 12 szakemberből álló értékesítő csapattal dolgozik. Termékei jól ismert hatóanyagokból állnak, versenyképes áron kínálják azokat. Lakatos Regina elmondta, hogy az idén három új készítményt hoznak a magyar piacra, a Tebsene csávázószert, a Cyren klórpirifosz hatóanyagú talajfertőtlenítőt és az I-Maza imazamox hatóanyagú gyomirtót. Az imazamox-ellenálló kukorica-, illetve napraforgófajták használatával ezzel a szerrel hatékonyan és rugalmasan lehet irtani a parlagfüvet, libatopot, apró szulákot, szerbtövist, kakaslábfüvet és az acatot.

A tápanyag-ellátás célja, hogy egyensúlyban tartsuk a tápanyagmérleget, megelőzzük a hiánybetegségek kialakulását és a stresszhelyzeteket,

hangsúlyozta a YARA képviselője, Tóth Gábor. Mérésekkel igazolták, hogy ha jól trágyázott a terület, a növények jobban gazdálkodnak a vízzel, ebből a szempontból a legkedvezőbb a szerves- és műtrágyák együttes kijuttatása. A trágyázást mindig előzze meg talajvizsgálat és számoljuk ki, hogy mennyi tápanyagot vittünk el a területről a terménnyel és mennyit adtunk ki, mire van még szükség.  Hazai talajok többsége savanyú, az Alföldön vannak lúgos talajok, ahol romlik a vas, a mangán, a réz és a cink fölvétele. Savanyú talajon a foszfort veszik föl nehezen a növények.
Alaptrágyázásra a YaraMila granulált műtrágyákat javasolta a szakember, amelyek kisebb talajnedvesség mellett is oldódnak. Tavaszra két újdonsággal érdemes megismerkedni. A Superstart karbamidot és kalcium-nitrátot tartalmaz, a gyors nitrogénpótlás mellett a talajsavanyodás megelőzésére is alkalmas. A YaraMila Activa repcében és gabonafélékben gyors tápanyagellátásra képes, ha nem volt alaptrágyázva a terület. Sok nitrogén, friss foszfor, kálium és mikroelemek vannak benne. Ez azért jelentős, mert a búza március áprilisban 4-8 hét alatt veszi föl teljes foszforszükségletének a kétharmadát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu