Back to top

Szinte lehetetlen megkülönböztetni a hamis mézet az igazitól

A méhészek szerint is nehéz különbséget tenni az eredeti és a hamisított méz között. A hamisítók évről évre egyre ügyesebbek, és könnyen lépre csalják a vevőket cseppet sem minőségi portékáikkal.
Laikusként nehéz megkülönböztetni az eredeti mézet a hamistól

A mézjelentés kapcsán az utóbbi időben sokat olvashattunk arról, hogy milyen nehéz dolga is van a vevőknek szerte az Európai Unióban, hogyha minőségi mézet szeretnének vásárolni. A jelentés kapcsán számos hazai méhész is elmondta, hogyha valaki nem szakember, akkor bizony a nem tisztességes eladók könnyen lépre csalják az egyszerű fogyasztókat.

A hamisítók – ahogy sok más termék esetében is – egyre ügyesebbek, évről évre egyre kevésbé kiszűrhető hamisítási eljárásokat alkalmaznak. Másfelől több olyan vizsgálati módszer létezik a köztudatban, amivel nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a vásárolt méz igazi vagy hamis.

Így nem húzzák el előttünk a „mézes madzagot”

Az egyik ilyen otthon is elvégezhető vizsgálat a kristályosodás megfigyelése.

Közismert tény, hogy a valódi méz egy idő után kristályosodik, míg a hamis méz megőrzi a szirup jellegű állagát.Viszont a szakértők szerint ez csak részben igaz, mert vannak mézfajták, amelyek éveken át folyékony állagúak maradnak.

A repceméz például igen hamar kikristályosodik, míg az akácméz akár két éven keresztül is folyékony marad. Így ezzel a módszerrel a vásárló nem lesz képes hitelt érdemlően ellenőrizni a termék valódiságát.

A hamis mézet arról lehet leginkább felismerni, hogy a színe teljesen halvány, az íze pedig jellegtelen.

Sőt az is gyakran előfordul, hogy fogyasztásuk után kellemetlen utóízt érzünk a szánkban. Így egy-egy kanál ezekből az általában olcsó termékekből nem nyújt sem esztétikai, sem íz-, sem pedig illatélményt.

Vásárlói tippeket, fogyasztói tapasztalatokat természetesen megoszthatunk egymással, mindemellett azonban arra van szükség, hogy uniós szinten egy megbízható nyomon követési és termékmegjelölési rendszert vezessenek be. A mézjelentés benyújtói már jó ideje erre törekednek Brüsszelben, és a jelenlegi állás szerint ennek a munkának hamarosan meg is lesz az eredménye.

Hamarosan beérik a mézjelentés

A jelentésről – amelynek egyik fő célja, hogy a hamis méztől megvédje az uniós piacot – előreláthatólag január 23-án szavaz majd az Európai Parlament bizottsági szinten, majd a tervek szerint február elején kerül az Európai Parlament elé. A hazai európai parlamenti képviselők közül a legnagyobb szószóló a témában Erdős Norbert, aki legutóbb december közepén adott interjút a témában az M1 műsorában Bross Péterrel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével együtt.

Magyarország számára azért kiemelten fontos ez a kérdés, hiszen Spanyolország és Románia után mi vagyunk a harmadik legnagyobb mézelőállító ország az Európai Unióban. Országos szinten mintegy húszezer magyar méhészt tartanak számon, akiknek a fő megélhetését ez az ágazat jelenti. A Magyarországon készült méz 75 százaléka az EU piacára kerül. Azonban a minőségi magyar méznek fel kell vennie a versenyt a kontinensen kívülről, például a Kínából behozott mézekkel, amelyeknek majdnem 20 százaléka bizonyítottan hamisított.

Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cider vagy almabor?

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat.

44 millió liter energiaital fogyott

A vizsgaidőszak és a fesztiválszezon felpörgésével párhuzamosan emelkedik az alapvetően népszerű energiaitalok fogyasztása is: értékbeli forgalma 2017. április és 2018. március között 28 milliárd forint fölött mozgott, és a kategóriából 44 millió liternyi fogyott Magyarországon a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint. Az ízesítés nélküli üdítő és a tuttifrutti íz a favorit.

Minőségorientáltabbá válnak a magyar fogyasztók az Auchan szerint

2018-ban immár 20 éve, hogy az Auchan Retail Magyarország megnyitotta első hipermarketjét Budaörsön. Azóta országszerte összesen 20 további áruházat és 18 benzinkutat adott át az áruházlánc, melyeket a következő hat hónapban egy-egy újabb szupermarket és superstore formátumú üzlet követ.

Informatikában fejleszt a Coop

Többet fordít informatikai rendszerének fejlesztésére a Coop – döntött a társaság szerdai közgyűlésén. A cégcsoport tavaly megőrizte pozícióját a kereskedelemben, és hatékonyságát javító fejlesztésekre is fordított.

Május 31-ig kell bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Május 31-ig nyújthatják be szankciómentesen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc szereplők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy az esetleges problémák elkerülése érdekében a kötelezettséget ne halasszák az utolsó pillanatra.

Akkumulátor és motorolaj mellett készült a pizza

Felfüggesztette egy Pest megyei illegális pizzafutár tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek megállapították, hogy az üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A britek zöme nem jól értelmezi minőségmegőrzési időt

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarket-lánca, a Tesco az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében közel 70 zöldség- és gyümölcstermékéről távolítja el a minőségmegőrzési idő feltüntetését.

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Még kevesebb cukrot és sót fog használni a Nestlé

Még kevesebb sót, cukrot és telített zsírokat fog használni a Nestlé termékei előállításához. Mark Schneider, a vállalat vezérigazgatója elmondta, céljuk, hogy javuljon a csomagolt élelmiszerek megítélése az egészségtudatos vásárlók körében.