Back to top

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Több mint 7,8 milliárd forintot fordít idén a falugazdász hálózat fenntartására, valamint a tájékoztatási szolgáltatás finanszírozására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta el a szervezet elnöke kedden Budapesten. Győrffy Balázs a NAK évindító sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a falugazdász hálózatnak, a tanácsadási szolgáltatásnak köszönhetően a tavalyi évben mintegy 120 ezer támogatási kérelem benyújtásában segítettek a falugazdászok.

Ez az összes kérelem csaknem háromnegyede, vagyis a falugazdász hálózat kiemelten fontos tevékenységet lát el abban, hogy a gazdákhoz eljussanak az őket megillető uniós pénzek.

Fotó: BL

Győrffy Balázs hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forintot fordít 2018-ban az országos jégkárelhárítási rendszerre is. Ennek keretében megkezdi működését az a szisztéma, amely Európában egyedülálló módon az egész országra kiterjedően igyekszik a jégverést megakadályozni azzal, hogy ezüst-jodidot párologtat. Ennek kapcsán az elnök megjegyezte: a rendszer hatékonyságának érdekében folynak tárgyalások a határmenti térségekben a szomszédos országok képviselőivel is.

A szervezet elnöke az eseményen kifejtette: a NAK az elmúlt évben részt vett a jogalkotási folyamatban véleményezőként, és javaslattevőként is. Utóbbira példa az egyszerűsített foglalkoztatást érintő jogszabálymódosítás, amely megkönnyíti az idénymunkásokat foglalkoztató termelők adminisztrációját. A másik példa az erdőtörvény, amely a korhoz igazodó szabályozást tesz lehetővé, és amely politikai és szakmai összefogást volt képes kialakítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy alföldi megye növelné leginkább az öntözött területeit

Lezárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által koordinált vízigény-felmérés: a közel 40 ezer válaszadó a jelenlegi terület többszörösén, 377 ezer hektáron öntözne. Négy alföldi megye növelné leginkább a vízpótlással művelt területeit.

Informatika és növényvédelem

A növényvédelem nélkülözhetetlen láncszem az élelmiszerláncban, és napjainkban különösen nagy a szakma társadalmi jelentősége, hiszen a környezetünk megóvása mellett az élelmiszerek biztonságáért is felelősek a művelői. A 64. Növényvédelmi Tudományos Napokon átadták a szakma elismeréseit is.

Sürgető volt az összefogás – Vadászati Világkiállítás és sertéspestis a láthatáron

2018-tól jelentősen szigorítják az afrikai sertéspestis hazai kitörésének megelőzését célzó, vadászokat, vadgazdálkodókat érintő szabályokat - derült ki egy szakmai konferencián a FeHoVán. Az országot magas, közepes, és alacsony kockázatú zónákra osztják, eltérő szigorúságú intézkedésekkel. A magas kockázatúnál a szabadtéri társas vadászatot főállatorvosi engedélyhez kötik.

Életműdíjat kapott Hájos László

Életműdíjat kapott Hájos László, lapunk főszerkesztője, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete által jótékony céllal szervezett 14. Szóvivők Bálján.

Dióalakítás görög módra

Magyar szemnek igen erősen metszik a diót a görög termesztők, derült ki a Tész-Ész Nonprofit Kft. szakmai napján, ahol Dimitris Mavridis és  Konstantinos Doulgeridis, az i-CON.SHARE szaktanácsadói mutatták be, mit javasolnak egy fiatal, és egy termő diósban. A bemutatónak Kőszegi Vilmos Vereben található öntözött, tápoldatozott ültetvényei adtak otthont.

Hogyan telepítsünk mohát?

A moha a japán kertek egyik emblematikus növénye, ha jól érzi magát, hatalmas területeket boríthat be, vastag zöld szőnyeget alkotva köveken, kerti lámpásokon és nagy fákon. Ezt a puha szőnyeget mi is megtelepíthetjük a kertjeinkben.

A díszkertészeken is múlik az agrárium jövője

A kertészeti szakma csak úgy érvényesítheti eredményesen érdekeit, ha érdemi javaslatokat és konkrét megoldásokat tesz le a kormány asztalára. Ezt immár a Magyar Díszkertészek Szövetségének küldöttein keresztül a Magyar Agrárgazdasági Kamarában a díszkertészek a korábbinál hangsúlyosabban tehetik meg - mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a zöld szakma közös bükfürdői konferenciáján.

Szaktárca: csökkenni fog idén a profit

Idén várhatóan 6,5 százalékkal csökken az amerikai farmerek profitrátája az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának prognózisa szerint. Az idei nyereség ezzel nagyjából a fele lehet a 2013-as csúcsnak.

Március közepéig várja a földgázigényeket a kamara a közös beszerzéshez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít. A tagi igények megismeréséhez, a pályázati feltételeinek kialakításához energetikai felmérés is kezdődött.

Szigorodott több adózási határidő

Szigorúbbá váltak az adóeljárási határidőkre vonatkozó szabályok az adóhatóság és az adózók számára is - hívta fel a figyelmet a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó. Elemzésükben kiemelték: az adóhatóságnak be kell tartania a határozathozatalra vonatkozó határidőket, mert ha elmulasztja ezeket, akkor már nem lesz módja adóbírság kiszabására.