Back to top

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Több mint 7,8 milliárd forintot fordít idén a falugazdász hálózat fenntartására, valamint a tájékoztatási szolgáltatás finanszírozására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta el a szervezet elnöke kedden Budapesten. Győrffy Balázs a NAK évindító sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a falugazdász hálózatnak, a tanácsadási szolgáltatásnak köszönhetően a tavalyi évben mintegy 120 ezer támogatási kérelem benyújtásában segítettek a falugazdászok.

Ez az összes kérelem csaknem háromnegyede, vagyis a falugazdász hálózat kiemelten fontos tevékenységet lát el abban, hogy a gazdákhoz eljussanak az őket megillető uniós pénzek.

Fotó: BL

Győrffy Balázs hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forintot fordít 2018-ban az országos jégkárelhárítási rendszerre is. Ennek keretében megkezdi működését az a szisztéma, amely Európában egyedülálló módon az egész országra kiterjedően igyekszik a jégverést megakadályozni azzal, hogy ezüst-jodidot párologtat. Ennek kapcsán az elnök megjegyezte: a rendszer hatékonyságának érdekében folynak tárgyalások a határmenti térségekben a szomszédos országok képviselőivel is.

A szervezet elnöke az eseményen kifejtette: a NAK az elmúlt évben részt vett a jogalkotási folyamatban véleményezőként, és javaslattevőként is. Utóbbira példa az egyszerűsített foglalkoztatást érintő jogszabálymódosítás, amely megkönnyíti az idénymunkásokat foglalkoztató termelők adminisztrációját. A másik példa az erdőtörvény, amely a korhoz igazodó szabályozást tesz lehetővé, és amely politikai és szakmai összefogást volt képes kialakítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezt kell tudni az új repcebetegségről

A Vas és Zala megyében feltűnt repcebetegség nem ismeretlen a káposztatermesztők körében. A káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája savanyú talajokon fordul elő, hazánkban nem számít a gyakori betegségek közé, de vegyszeres védekezés nem lehetséges ellene. A betegségről Virág Attila, a Rapool déli régiójának vezetője beszélt az Arysta LifeScience rádpusztai növényvédelmi tanácskozásán.

Kanada fejlesztené a gabonaszállítást

Kanada komoly gabonatermelő ország, ám az áru szállításával már vannak gondjai - különösen az arrafelé kemény teleken. A probléma mára a hatalmas termelési mennyiségek értékesítését veszélyezteti, ezért vasúti fejlesztésekbe kezdenek.

Fejlesztésekkel stabilizálják az élelmiszerárakat

A nemzeti logisztikai hatóságnak adott többletjogosítványokkal igyekszik stabilizálni az élelmiszer-ellátási láncot Indonézia, a várakozások szerint ezzel megzabolázhatók az elszabaduló élelmiszerárak is.

Ellenzi az uniós agrárpoliltika támogatáscsökkentését a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan ellenzi az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós Közös Agrárpolitika forrásait. A NAK felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.

Több évre megszabná az agrárium fejlődését a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a hazai agrár- és élelmiszergazdaság hosszú távú fejlesztését célzó programjavaslatát. A köztestület küldöttgyűlésén bemutatott dokumentum a strukturális alapoktól tekinti át az agrár- és élelmiszerszektort, feltérképezi a fejlődést akadályozó tényezőket, és azokra konkrét megoldási javaslatokat kínál. Döntöttek a tagdíjsávok átalakításáról is.

Gyakorlati tanácsok a fenntartható takarmányiparhoz és állattenyésztéshez

Az már sok helyütt elhangzott, hogy a következő Közös Agrárpolitika nagyobb elvárásokat támaszt majd a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén. Az Agrárgazdasági Kutatató Intézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az AGMEMOD konzorcium által szervezett Outlook konferencián a takarmányiparra fókuszálva hangzottak el ezzel kapcsolatos konkrétumok.

Új alosztályok az agrárkamaránál

Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vízgazdálkodási alosztálya valamint Környezeti és fenntarthatósági alosztálya március 11-én. A két alosztály céljai közt szerepel egyebek közt a vízjogi engedélyezési folyamatok egyszerűsítése, szántóföldi vízkezelési technológiák kidolgozása, az öntözésfejlesztés, továbbá foglalkozik az ökológiai gazdálkodással, a növényvédő szerek használatával is.

Utolérjük a nyugatot?

Továbbra is jelentős eltérések vannak a régi és új uniós tagállamok mezőgazdasági termelése között és a jelek szerint ez a különbség megmarad 2030-ig is. Igaz, a kelet-európai térség nagyobb mértékben fejlődik több szempontból is – hangzott el egy szakmai konferencián.

Átkerülhet a rettegett sertéspestis Jász-Nagykun-Szolnok megyébe is

A megyei állattartók aggódnak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. A gazdák úgy vélik, jól sikerült tájékoztatni az embereket, a fogyasztás nem esett vissza jelentősen, ám az árak mégis csökkennek. A legnagyobb nehézséget az exporttilalmak jelentik.

Megbírságolta a NAV? Még nincs veszve a pénze

Küzdelemre kell számítani, de így sem teljesen esélytelen megtámadni a már lezárt NAV-határozatot.