Back to top

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Több mint 7,8 milliárd forintot fordít idén a falugazdász hálózat fenntartására, valamint a tájékoztatási szolgáltatás finanszírozására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta el a szervezet elnöke kedden Budapesten. Győrffy Balázs a NAK évindító sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a falugazdász hálózatnak, a tanácsadási szolgáltatásnak köszönhetően a tavalyi évben mintegy 120 ezer támogatási kérelem benyújtásában segítettek a falugazdászok.

Ez az összes kérelem csaknem háromnegyede, vagyis a falugazdász hálózat kiemelten fontos tevékenységet lát el abban, hogy a gazdákhoz eljussanak az őket megillető uniós pénzek.

Fotó: BL

Győrffy Balázs hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forintot fordít 2018-ban az országos jégkárelhárítási rendszerre is. Ennek keretében megkezdi működését az a szisztéma, amely Európában egyedülálló módon az egész országra kiterjedően igyekszik a jégverést megakadályozni azzal, hogy ezüst-jodidot párologtat. Ennek kapcsán az elnök megjegyezte: a rendszer hatékonyságának érdekében folynak tárgyalások a határmenti térségekben a szomszédos országok képviselőivel is.

A szervezet elnöke az eseményen kifejtette: a NAK az elmúlt évben részt vett a jogalkotási folyamatban véleményezőként, és javaslattevőként is. Utóbbira példa az egyszerűsített foglalkoztatást érintő jogszabálymódosítás, amely megkönnyíti az idénymunkásokat foglalkoztató termelők adminisztrációját. A másik példa az erdőtörvény, amely a korhoz igazodó szabályozást tesz lehetővé, és amely politikai és szakmai összefogást volt képes kialakítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brazília is beszáll az afrikai agráriumba

Brazília komoly összegekkel szállna be Nigéria mezőgazdaságának modernizálásába. Ennek érdekében traktorgyárat építenek az afrikai országban, és finanszírozzák a feldolgozást is.

Közel hétezer gazdálkodóra vár még adategyeztetés

Még egy bő hétig javíthatják a korábban benyújtott egységes kérelmek esetleges pontatlanságait a területalapú támogatást igénylő gazdálkodók. Sok termelő helyett idén is a falugazdászok nyújtották be az igénylést, segítenek-e a javításban is a szakemberek? Mi történek, ha valaki elmulasztja a határidőt - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK).

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.