Back to top

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Több mint 7,8 milliárd forintot fordít idén a falugazdász hálózat fenntartására, valamint a tájékoztatási szolgáltatás finanszírozására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta el a szervezet elnöke kedden Budapesten. Győrffy Balázs a NAK évindító sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a falugazdász hálózatnak, a tanácsadási szolgáltatásnak köszönhetően a tavalyi évben mintegy 120 ezer támogatási kérelem benyújtásában segítettek a falugazdászok.

Ez az összes kérelem csaknem háromnegyede, vagyis a falugazdász hálózat kiemelten fontos tevékenységet lát el abban, hogy a gazdákhoz eljussanak az őket megillető uniós pénzek.

Fotó: BL

Győrffy Balázs hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forintot fordít 2018-ban az országos jégkárelhárítási rendszerre is. Ennek keretében megkezdi működését az a szisztéma, amely Európában egyedülálló módon az egész országra kiterjedően igyekszik a jégverést megakadályozni azzal, hogy ezüst-jodidot párologtat. Ennek kapcsán az elnök megjegyezte: a rendszer hatékonyságának érdekében folynak tárgyalások a határmenti térségekben a szomszédos országok képviselőivel is.

A szervezet elnöke az eseményen kifejtette: a NAK az elmúlt évben részt vett a jogalkotási folyamatban véleményezőként, és javaslattevőként is. Utóbbira példa az egyszerűsített foglalkoztatást érintő jogszabálymódosítás, amely megkönnyíti az idénymunkásokat foglalkoztató termelők adminisztrációját. A másik példa az erdőtörvény, amely a korhoz igazodó szabályozást tesz lehetővé, és amely politikai és szakmai összefogást volt képes kialakítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akár 50 évig is őrizni kell a munkaügyi iratokat

Akár fél évszázadig is őriznie kell a munkaügyi iratokat a munkáltatóknak – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Még a dolgozó diákok első iratait is őrizni kell nyugdíjaskoruk utánig.

Több program is segíti a fiatal gazdákat

A generációváltás elősegítéséről illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) között létrejövő programokról beszélt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke a két szervezet közös sajtóreggelijén, január 15-én.

A földforgalmi szabályozás változásai

Ez év január 11-én hatályba lépett az agráriumot érintő jogszabály-módosítási csomag, ami egyrészt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény, valamint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény egyes paragrafusait módosítja.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Sikeres évet zárt 2018-ban az Agrárminisztérium

A jogalkotás területén az Agrárminisztérium volt a legaktívabb tárca az elmúlt évben. Az 55 rendelet, 6 törvény és 10 kormányrendelet mellett, a tárca további 4 törvényjavaslatot készített elő és nyújtott be az Országgyűlés elé. A sikerrel megkezdett programok folytatásán túl többek között az élelmiszerbűnözés visszaszorításának ügye, valamint a sertés-és baromfi járványok álltak a minisztérium tevékenységének a központjában tavaly.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Avas dióbelet és a megengedettnél magasabb morfin tartalmú étkezési mákot is találtak a Nébih szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során.

Már akár 20 évre is kaphatnak a gazdák vízjogi üzemeltetési engedélyt az öntözésre

Az év elején megváltozott vízügyi szabályozás szerint a korábbi 5 év helyett immár akár 20 évre is kaphat vízjogi engedélyt az öntözni kívánó gazdálkodó.