0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vaddisznó-armageddonról vitáznak Németországban

A Német Parasztszövetség az ország vaddisznóállománya 70 százalékát kilövetné, ezzel csökkentve az esélyét, hogy az afrikai sertéspestis elterjedjen. A természetvédők tiltakoznak.

Werner Schwarz, a Parasztszövetség alelnöke a Rheinische Postnak tett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a vaddisznó tilalmi időszakát meg kellene szüntetni (azaz bármikor vadászható lenne), annak érdekében, hogy ezt az óriási mértékű kilövést kivitelezni lehessen.

Schwarz szerint drasztikus lépésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis átterjedését a németországi állományokra. Számos sertéspestis-fertőzésről érkezett jelentés a kelet-, és közép-európai országokból, beleértve Csehországot is.

Annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges járványt, a vaddisznó populáció 70 százalékát ki kell lőni, beleértve a kocákat és a malacokat is, nyilatkozta Schwarz.

Azt nem tudta megmondani, hogy mennyi állatot lőnének ki egy ilyen széleskörű selejtezés során, de rámutatott, hogy csupán Berlinben 3-8 ezer közöttire becslik a vaddisznóállományt.

Christian Schmidt szövetségi mezőgazdasági miniszter támogatja a tervet.

„Annak érdekében, hogy a kívánt mértékben tudjuk csökkenteni a vaddisznók egyedszámát, engedélyezni kell a vadászidényen kívüli kilövéseket” nyilatkozta a Rheinische Postnak.

Schwarz arra figyelmeztet, hogy csupán egyetlen sertéspestises eset előfordulása exporttilalommal sújtaná a teljes német sertéságazatot.

„A sertéshús ára 30 százalékkal esne ebben az esetben. Ez pedig többmilliárd eurós veszteséget jelentene a húsiparnak” mondta.

Azonban a Német Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elutasította a selejtezést, állításuk szerint ugyanis hatástalan lenne.

James Brückner, az egyesület szóvivője szerint a vaddisznópopuláció növekszik Németország 2,5 millió hektárnyi kukoricaföldjén, ahol rengeteg élelmet és búvóhelyet találnak.

Véleménye szerint az egyetlen hatékony módszer a populáció szabályozására, ha változatosabbá tennék a mezőgazdasági termelést, hozzátéve, hogy a vadásztilalmi idő megszüntetése nem elfogadható.

Schwarz azonban úgy nyilatkozott, hogy humánusabb dolog kilőni a vaddisznókat, minthogy hagyni, hogy a betegségben hulljanak el.

Forrás: thelocal.de