0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A vállalkozói közterhek mérséklését sürgeti az ÁSZ elnöke

A személyi jövedelemadó, a járulékok és a munkabérek után fizetendő vállalkozói közterhek további csökkentését sürgeti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Domokos László a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban.

Az adóbevételek tavalyi alakulását értékelve azt mondta: beérett az elmúlt évek átgondolt munkája, és az eredményhez az ÁSZ is hozzájárult. Az adóbevételek folyamatos emelkedésének hátterében az adórendszer átalakítása, a feketegazdaság visszaszorítása húzódik meg – tette hozzá.

Az ÁSZ elnöke újabb szja-csökkentést és járulékmérséklést sürgetett, mert, mint kifejtette, a munkát terhelő adók csökkentése egyszerre mérsékli a vállalkozások adóterheit és hagy több pénzt az embereknél, ugyanakkor fontos az ország versenyképessége szempontjából is. A nemzetközi szereplők figyelik például az úgynevezett adóéket, vagyis azt, hogy mekkora a munkát terhelő adóelvonás. Míg néhány évvel ezelőtt Magyarországon ez jóval 50 százalék felett volt, az idén körülbelül 45 százalékra esett – jelezte.

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésére, Domokos László úgy fogalmazott: „a forgalmi típusú adókkal rendkívül óvatosan kell bánni. Az áfacsökkentés érzékeny dolog, csekélyebb változtatás is százmilliárdos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek”. Hozzátette: arra nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a forgalmi adó mérséklése hosszú távon a fogyasztói árakat is csökkenti, az viszont biztos, hogy ha az állam hatékonyan szedi be a forgalmi típusú adókat, akkor a feketegazdaság csökken.

Forrás: nak.hu