Back to top

Ezek voltak 2017 legdrágább borai

Közönséges halandó el sem tudja képzelni, hogy egyes gyűjtők mennyi pénzt képesek áldozni egy-egy palack muzeális borra. A Sotheby’s és a Christie’s aukciósházak összegyűjtötték és közreadták a 2017-es év legdrágábban eladott bortételeit. Tízből nyolc tétel Burgundiából származott.

A Christie’s aukciósház tavaly 16 borárverést rendezett világszerte, közöttük Londonban, New Yorkban, Hongkongban, Párizsban és Genovában. A ritka csúcsborokat kínáló londoni árverésén a legdrágább aukciós bortétel, egy 12 palackos karton 1988-as évjáratú Romanée-Conti a Domaine de la Romanée-Conti borászattól 198 ezer font (69 millió forint) értékben kelt el. A második helyen egy 1947-es évjáratú 12 palackos karton Château Cheval-Blanc állt, amely a legritkább és legkiválóbb borokat kínáló londoni aukción 168 ezer fontért (58 millió forint) találta gazdára.

A Christie’s tíz legdrágábban eladott bortétele közül nyolc Burgundiából származott, azon belül is a vezető helyet a Domaine de la Romance-Conti pincészet borai foglalták el. 

Utóbbitól három 1988-as és egy 1991-es Romanée-Conti bortétel, illetve egy 1996-os La Tâche bortétel talált gazdára. Az egypalackos bortételek közül a Christie’s decemberi londoni árverésén a legmagasabb áron egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild bor kelt el 45 600 fontért (16 millió forint).

A Christie’s decemberi londoni árverésén a legdrágább palackos bor egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild borvolt, ami 45 600 fontért (16 millió forint) kelt el
A Christie’s decemberi londoni árverésén a legdrágább palackos bor egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild borvolt, ami 45 600 fontért (16 millió forint) kelt el
Fotó: decanter.com

A Christie’s New York-i árverésén a legdrágábban, 104 125 dollárért (26 millió forint) egy 12 palackos karton, 1990-es évjáratú Montrachet bort értékesítettek, szintén a burgundiai Domaine de la Romance-Conti pincészettől. Egy három palackból álló 1990-es Romanée-Conti bortétel 98 ezer (24 millió forint) dollárért talált gazdára. A Christie’s májusi hongkongi árverésén a legdrágább tétel egy 12 palackos karton, 1947-es Château Cheval-Blanc volt, amit 1,6 millió hongkongi dollárért (52 millió forint) vettek meg.

A Sotheby’s aukciósház 2017-ben 21 borárverést tartott Londonban, New Yorkban és Hongkongban, amelyeken kimagaslóan nagy, összesen több mint 64 millió dollár (16 milliárd forint) forgalmat produkált. Luxus Élet elnevezésű év végi New York-i aukciója, ahol 2,6 millió dollár (655 millió forint) forgalmat ért el, az újságok címoldalára került. Ezen az aukción a legdrágábban eladott bor egy 2013-as évjáratú Romanee Conti volt, ami az előzőleg becsült 30-40 ezer dollár körüli ár helytett 55 350 (14 millió forint) dollárért talált gazdára.

Az áprilisi hongkongi árverésen két bortétel vitte a prímet, egy 12 palackos karton 1990-es évjáratú Cros Parantoux Vosne Romanée a Henri Jayer borászattól és egy 1961-es La Chapelle Hermitage a Paul Jaboulet Aîné pincészettől, amelyek szintén várakozáson fölüli áron, 1,2 millió hongkongi dollárért (38,4 millió forint) kelt el.

A Sotheby’s októberi New York-i, „Legjobbak és Legritkábbak” elnevezésű borárverésen a legmagasabb áron, 134 750 dollárért (34 millió forint) egy 6 palackos karton 1996-os évjáratú Romanée Conti bortétel talál gazdára, amit előzőleg 60-90 ezer dollár körüli értékre becsültek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.

Május 10-ig lehet nevezni a 40. Országos Borversenyre

Május 10-ig jelentkezhetnek a borászatok 40. Országos Borversenyre a www.orszagosborverseny.hu honlapon, jelentette be sajtótájékoztatón a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A jubileumi borverseny bírálata május 21-22-én lesz Kecskeméten, az eredményt június 25-én hirdetik ki. A nevezési díj 15 ezer forint mintánként, aminek a felét a megyei aranyérmes boroknál elengedik.

Borpiac - Lengyelország, a régi-új befutó

Az „európai bornagyhatalom” kifejezést hallva tízből tíz embernek valószínűleg nem Lengyelország jut eszébe, a „feltörekvő borhatalom” jelzőt viszont már nyugodtan megkaphatja az észak-európai ország. A szőlőtermesztés előretörésével egyre jobb minőségű saját boraik vannak, de ez szerencsére nem szorította ki a magyar borokat: a lengyelek kifejezetten keresik a magyar ízvilágot.

Tovább szárnyal a gigantikus olasz borpiac

A várakozásnál is jobb évet zárt az olasz borexport 2018-ban. A világ legnagyobb bortermelő országa 6,2 milliárd euró értékben szállított külföldre, így tavaly 3,3 százalékkal növelte exportteljesítményét 2017-hez képest.