0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Géntérkép készült a nebáncsvirágról

A Ball Horticultural Company nagy bejelentéssel törte meg az év eleji csenget: elkészült a nebáncsvirág (Impatiens walleriana) teljes gépntérképe, olvashattuk a Floraldaily kertészeti hírportál hasábjain. A Ball Horticultural Company a KeyGene céggel karöltve vetette magát a munkába, ami végül két év alatt hozta meg az eredményét.

A Ball Horticultural Company a KeyGene céggel karöltve vetette magát a munkába, ami végül két év alatt hozta meg az eredményét. Az Impatiens walleriana az első dísznövény, aminek elkészült a géntérképe. Azért éppen ezt a növényt választották az igen költséges és hosszadalmas génszekvencia-meghatározás alanyaként, mert az Impatiens-peronoszpóra 2008-as megjelenése óta világszerte óriási károkat okozott, és gyakorlatilag törölte e növényfajt és fajtáit a nemesítőcégek katalógusaiból.

Az Impatiens-peronoszpóra elleni védelemben szinte semmit sem sikerült előrelépniük a nemesítőknek az évek során. Azt remélik, hogy a géntérkép ismeretében leegyszerűsödik a rezisztencia-nemesítési munka, és valószínűleg nem kell már sokat várnunk az ellenálló nebáncsvirágok megjelenéséig.

A KeyGene cég a génszekvencia vizsgálat teljes anyagát egy KeyGene szoftverre helyezte Impatiens walleriana CropPedia néven, aminek segítségével leegyszerűsödik a markergének beazonosítása, és nyomonkövethetővé válik a nemesítés sikeressége.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu