0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szárnyalnának a kis sörfőzdék, ha nem lennének a kizárólagos szerződések

Akár 6 ezer munkahelyet is teremthetnének a kisüzemi sörgyártók, ha tevékenységüket nem korlátoznák erősen a multinacionális gyártók vendéglátókkal kötött kizárólagos szerződései - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmányából.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2017. decemberében a legnagyobb kisüzemi sörgyártókkal interjúkat készített. E vállalkozások növekedése az utóbbi években gyorsult, ám számos akadály nehezíti helyzetüket.

A GKI kutatása és elemzése során az alábbi fő megállapításokat tette:

1) 2017-ben a kisüzemi sörértékesítés jelentősen nőtt, ám az összesített nettó árbevétel továbbra is minimális, alig több, mint teljes sörpiac 2 százaléka. Az értékesített magyarországi kisüzemi sörök esetében piacvezető a Csíki Sör, amely 2017-ben a teljes magyarországi kisüzemi sörpiac értékesítésének 35 százalékát adta. A fennmaradó részen néhány importmárka mellett közel 60 sörfőzde osztozik.

2) Annak ellenére, hogy a hazai kisüzemek a hazai gyártás nettó árbevételének 2 százalékát adják, foglalkoztatási hatásuk jelentős: a teljes söripari foglalkoztatás megközelítőleg 10 százaléka hozzájuk köthető. A mutatók alapján jelentős munkahelyteremtési potenciál feltételezhető a kisüzemek további fejlődése esetén.

3) A megkérdezett kisüzemek jövőbeli növekedésük két legfontosabb akadályaként nem gazdasági, hanem alapvetően jogi tényezőket ítélték a legjelentősebbnek: a multinacionális vállalatok kizárólagos szerződéseit a sörcsapokra, illetve a multinacionális vállalatok szerződéseit a kiskereskedelmi egységekkel. Valamennyi megkérdezett kisüzem termelésbővítésbe kezdene, ha megszűnnének a multinacionális cégek kizárólagos szerződései a vendéglátó egységekkel, illetve megszűnne más gyártók versenykorlátozó tevékenysége.

A felmérés alapján a kisüzemek növekedése a jelen piacon jogi tényezőkkel korlátozott, és ezek a válaszok versenyjogilag is igen aggályos piaci körülményekről tanúskodnak a sörpiacon. A Gazdasági Versenyhivatal  korábban már foglalkozott ezzel a témával, s hasonló aggályokat fogalmazott meg.

4) Egy szimuláció alapján kiemelkedően pozitív makrogazdasági hatások mutathatóak ki, amennyiben a kisüzemek növekedésben rejlő gazdasági potenciál érvényre jut. A modell szerint a magyarországi kisüzemek megközelítőleg 6 ezer új munkahelyet hozhatnak létre a következő években és a magyar állam adóbevétele éves szinten 5 milliárd forinttal nőhetne, annak ellenére, hogy a kisüzemek kedvezményes jövedéki adót fizetnek. Természetesen az új munkahelyeknek további pozitív hatásuk is volna.

A részletes tanulmány itt elérhető.

Forrás: nak.hu