0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szlovák-magyar erdészeti méhészprojekt indul

A szlovák állami erdőgazdaság Kistapolcsányi Erdészete és a Vértesi Erdő Zrt. 340 millió forintos uniós támogatásból közös programot valósít meg a két erdészet méhészeti hagyományainak megújítására - jelentették be Kistapolcsány kastélyában. Az erdészetek méhészetet telepítenek, az innen származó termékek feldolgozását bemutató üzemet és méhlegelőket létesítenek.

Mindkét erdészet területén méhészetet telepítenek, az innen származó termékek feldolgozását bemutató üzemet és méhlegelőket létesítenek, valamint szakmai tanulmányutakat és a nagyközönségnek szóló bemutatókat szerveznek – ismertették a projektnyitó sajtótájékoztatón Kistapolcsány kastélyában.

A két évig tartó projekt az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. Az együttműködés vezető partnere a Vértesi Erdő Zrt., az erdőgazdaság területén használják fel a költségvetés 54 százalékát.

Marian Staník, a Szlovák Állami Erdészet vezérigazgatója elmondta, a Kistapolcsányi Erdészetben 1991-ig folyt méhészkedés, amely a mostani kezdeményezéssel újraindulhat. Az itteni erdőgazdaság a szokásos tevékenységeken túl vadhúsfeldolgozással, dísznövény termesztésével és borászattal is foglalkozik, valamint vadasparkjában úttörő szerepet vállal az európai bölény génállományának megőrzésében.

A Vértesi Erdő Zrt. a Vértes- és a Gerecse-hegységek, valamint a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken, 46 000 hektáron főként állami erdőterületet kezel. A változatos flóra kedvező méhlegeltetési lehetőségeket nyújt, ezért az erdőgazdaság 2013-ban Csákváron alapította meg méhészetét – ismertette Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója.

A projektnyitó sajtótájékoztatón a résztvevőket köszöntötte Ugron Ákos Gábor, az állami földekért felelős helyettes államtitkár, Jaroslav Regec, a Szlovák Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Hivatalának vezetője és Milan Belica, a Nyitrai Önkormányzati Régió elnöke.

Pintér Zoltán projektmenedzser tájékoztatása szerint Vértestolnán méhészeti oktató termet, valamint méz- és viaszfeldolgozást bemutató üzemet létesítenek, valamint Szomódon 200 családos terepi méhest telepítenek.

A projekt szlovák részét koordináló Frantisek Kral elmondta, Kistapolcsányban a méhészeti termékek mintafeldolgozására alkalmas üzemet hoznak létre, valamint méhészeti skanzent és méhészeti tantermet, valamint méhlegelőket telepítenek és tartanak fent.

 

Forrás: MTI-Eco