0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tulajdonost vált a legnagyobb hazai laborcég

Felvásárolta a Food Analytica Kft.-t a világ vezető élelmiszer-vizsgáló csoportja, az Eurofins. A gyulai társaságnak 90 alkalmazottja van és négy laboratóriummal rendelkezik Dél-Kelet Magyarországon.

A magyar munkavállalók és a menedzsment is megmarad – mondta a G7-nek Ábrahám Csaba ügyvezető. A Food Analytica volt a legnagyobb hazai tulajdonban lévő vállalat az élelmiszer- és laboratóriumi piacon, a Magyarországon működő, de külföldi tulajdonú vetélytársakat is figyelembe véve a harmadik legnagyobb cég. Ábrahám szerint a társaság az elmúlt években elérte a lehetőségei határait, ezért jött kapóra az Eurofin megkeresése.

Az új tulajdonossal egyeznek a jövőbeli elképzeléseink, további fejlődési és növekedési potenciált jelent a Eurofin nemzetközi hálózatába való bekapcsolódás – mondta az ügyvezető. A Food Analyticának mintegy négyszáz ügyfele van, lényegében a teljes élelmiszerláncot lefedik, a takarmánygyártó cégektől az élelmiszer-feldolgozókon át a kereskedelmi láncokon egészen a közétkeztetésig terjed az ügyfélkör.

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy független laboratóriumokkal vizsgáltatják be például a gabonát értékesítés előtt, vagy a lisztet, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül. De egy élelmiszerlánc is kérhet vizsgálatot akár egy nagyobb fagyasztott hússzállítmány beérkezésekor is. A kozmetikai iparon át egészen az ivóvíz minőség-ellenőrzéséig számtalan szolgáltatást elvégeznek az ilyen laborok.

A Food Analytica tavaly előtti árbevétele meghaladta a 843 millió forintot, az adózás előtti eredménye megközelítette a kétszáz millió forintot. A 2016-os eredmény tíz százalékkal haladta meg az előző évi árbevételt, 2013-tól három éven lényegében stagnált a társaság bevétele.

A Eurofin luxemburgi székhelyű vállalat, 400 laboratóriummal rendelkezik a világ 42 országában, összesen 30 ezer főt foglalkoztat. A hazai piacra 2016-ban lépett be, amikor 15 millió forintos törzstőkével a magyar leányvállalatát Eurofins Élelmiszer Analízis Magyarország Kft. néven. A Eurofin a néhány évvel ezelőtti mézbotránnyal alapozta meg hírnevét Magyarországon. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület részben a cégcsoport vizsgálataira hivatkozva állította 2015-ben, hogy a magyar „kevert mézek”, tehát amelyek többféle virágzatból készültek, kínai alapanyaggal vannak hígítva.

 

Forrás: g7.24.hu