0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lassan helyreáll a tojás ára

Az egy évvel ezelőtti áfamérséklés következtében nem csökkent a tojás ára, a tiltott szerek használata miatt az unióban kirobban botrány következtében viszont emelkedni kezdett. Idén januárban újra lefelé indultak az árak.

A tavaly januári áfacsökkentést nagy örömmel fogadta a baromfipiac, és jelentősen kedvezőbb árakat vártak tőle a fogyasztók, ám ez a gyakorlatban mégsem teljesült. Tavaly augusztusban jött a hír, hogy az unióban egyes telepek nem megengedett szereket alkalmaztak az állatok védelme érdekében. Ez Európa-szerte óriási állománykivágást és termékvisszahívást vont maga után, melynek a következtében az egész unióban tojáshiány alakult ki, Németországban és Hollandiában kiürültek a boltok polcai. Emellett a madárinfluenza is jelentős károkat okozott a baromfiágazatban egész Európában.

Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy Magyarország kis mértékben, 25-30 százalékban importra szorul. Az importárak pedig erősen befolyásolják a hazai árakat.

– Elsősorban Lengyelországból importálunk, a lengyelek pedig elkezdtek más irányba eladni, magasabb áron, nálunk emiatt csökkent az import mennyisége. Végeredményben az egész unióban, így hazánkban is jelentősen megemelkedett mind a termelői, mind a fogyasztói tojásár, így eljutottunk egészen a hatvan forintos rekordárhoz. Ehhez képest most januártól már csökkenés mutatkozik, jelenleg 54 forint körüli egy közepes méretű tojás ára a boltokban – mondta. Biztatónak tartja a szakértő, hogy a termelői árak jóval nagyobb mértékben csökkentek, mint ahogy ez most a fogyasztói árakban tapasztalható.

Molnár Györgyi azt prognosztizálja rövidtávon, hogy a termelői árak stabilizálódnak a mostani árak környékén, s ez a fogyasztói árakban további csökkenést eredményez január végére, február elejére.

Forrás: nak.hu/Magyar Hírlap