Back to top

Az önellátó-önfenntartó mézes falu Baranyában

A kényszer nagy úr, de Aranyosgadányban igyekeztek összefogni és mindent megtenni annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére felülkerekedjenek a problémákon. Ma már saját termékeik vannak és arra törekszenek, hogy önellátóak legyenek, minden háztartásba jusson zöldség, lekvár, savanyúság és méz.

A közfoglalkoztatásban látták meg a Pécshez közeli településen az előrelépés lehetőségét. Csurgyókné Praks Anita polgármester asszony elmondta, belevágtak a mezőgazdasági programba, a levendulatermesztésbe, illetve mivel az önkormányzatnak nem volt nagyobb saját földterülete, ezért kényszerből az állattartásba és a méhészkedésbe is.

Országos szinten is alig van példa az önkormányzati méhészetre, Aranyosgadányban tavaly belevágtak. Az első pörgetésekből pedig már megkóstolhatták a lakók az akác-, illetve a vegyesvirág-mézet. Szeretnék elérni, hogy minden háztartásba jusson ebből a termékből, hagyományteremtő szándékkal megcélozzák az „önellátó-önfenntartó mézes falu” címet.

– A lakóházakhoz tartozó kiskertekben kezdtük meg a termelést, valamint az önkormányzat mögötti területre málnát, szedret és epret ültettünk – mondta Csurgyókné Praks Anita. – Kialakítottunk egy 300 négyzetméteres fűthető fóliasátrat is, ebben egész évben termelünk, zöldhagymát, salátát, retket, uborkát, paprikát, illetve különböző palántákat. A megtermelt gyümölcs és zöldség egy részét kiosztjuk a lakók között. Emellett lekvárt készítünk a bogyós gyümölcsökből, de a sütőtökből és a főzőtökből is, a zöldségeket pedig savanyítjuk. Ezeket szintén kiosztjuk, illetve közösen elfogyasztjuk a rendezvényeken, illetve a különböző bemutatkozó fesztiválokra is elvisszük.

A polgármester szerint nagyon fontos, hogy a programban részt vevők egyúttal megtanulhatják a lekvárkészítés és savanyítás munkafolyamatait, amelyeket otthon is hasznosíthatnak. Ugyanakkor pedig az önkormányzat szociális kiadásokkal kapcsolatos terhei is csökkennek a természetbeni juttatásoknak köszönhetően.

– Négy évvel ezelőtt alakítottuk ki a levendulaültetvényt, a töveket Tihanyból rendeltük meg. A növény virágát és a szárát is hasznosítjuk, többek között levendula- szörpöt, apró virágdíszeket, illatosítókat, molyriasztót készítünk belőle.

A közmunka keretében állattartással is foglalkoznak, kecskéket nevelnek, a szaporulatot és a tejet egyaránt hasznosítják. Kialakítottak egy fejőházat is, a tejet feldolgozásra egy közeli sajtüzembe szállítják.

Saját termékcsaládot alakítanak ki, Ariánus néven

A Pécshez közeli községhez a településtörténet szerint elidegeníthetetlenül hozzátartozik az Ariánus név is. Az eredettörténet szerint amikor a katolikus egyházmegye kitagadta őket, de az ariánusok ,,önállósodtak” és püspöki székhely rangra emelték az ősi Aranyosgadányt. A polgármester asszony szerint mi sem lenne kézenfekvőbb, hogy a helyi kézművestermékek összefoglaló márkaneve az Ariánus legyen. A tervek szerint egy vállalkozást is alakítanának ezzel kapcsolatban, amely az értékesítést is szervezné. Az ötletek és tervek immár megvannak, s az sem titok, hogy a helyi levendulatermesztés kiterjedne a mézféleségek és később akár a kozmetikumok népszerűsítésére is.

 

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Bayer: a tiakloprid marad

Szeptember 19-től már nem forgalmazhatók, december 19-től pedig már nem használhatók három neonikotinoid hatóanyagot, imidaklopridot, tiametoxámot és klotianidint tartalmazó rovarölő készítmények az EU-ban, de a tiakloprid továbbra is forgalomban marad.

Sonkolyt a füstölőbe!

A napviaszolvasztóból összegyűlt sonkoly egy egészen praktikus felhasználási lehetőségéről olvashatunk a Deutsches Bienenjournal legutóbbi számában. Egy húsdaráló segítségével "pellet" készíthető belőle, mely két évig tárolható és egyszeri begyújtás után több óráig biztosítja a nem fojtó füstöt.

Terjed a méhekre vadászó ázsiai lódarázs

A méhekre veszélyes ázsiai lódarázs (Vespa velutina) 14 év alatt elterjedt egész Franciaországban és megjelent Európa más részein is, mint pl. Németországban. Terjedését és kártételeit most Németországban is kutatják. Az ázsiai lódarázs invazív és tájidegen fajnak tekinthető Európában. Magyarországon még nem érkezett róla jelentés, de csak remélni tudjuk, hogy terjeszkedését az Alpok megállítják.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Nógrád megyei Karancskesziben.