Back to top

Az önellátó-önfenntartó mézes falu Baranyában

A kényszer nagy úr, de Aranyosgadányban igyekeztek összefogni és mindent megtenni annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére felülkerekedjenek a problémákon. Ma már saját termékeik vannak és arra törekszenek, hogy önellátóak legyenek, minden háztartásba jusson zöldség, lekvár, savanyúság és méz.

A közfoglalkoztatásban látták meg a Pécshez közeli településen az előrelépés lehetőségét. Csurgyókné Praks Anita polgármester asszony elmondta, belevágtak a mezőgazdasági programba, a levendulatermesztésbe, illetve mivel az önkormányzatnak nem volt nagyobb saját földterülete, ezért kényszerből az állattartásba és a méhészkedésbe is.

Országos szinten is alig van példa az önkormányzati méhészetre, Aranyosgadányban tavaly belevágtak. Az első pörgetésekből pedig már megkóstolhatták a lakók az akác-, illetve a vegyesvirág-mézet. Szeretnék elérni, hogy minden háztartásba jusson ebből a termékből, hagyományteremtő szándékkal megcélozzák az „önellátó-önfenntartó mézes falu” címet.

– A lakóházakhoz tartozó kiskertekben kezdtük meg a termelést, valamint az önkormányzat mögötti területre málnát, szedret és epret ültettünk – mondta Csurgyókné Praks Anita. – Kialakítottunk egy 300 négyzetméteres fűthető fóliasátrat is, ebben egész évben termelünk, zöldhagymát, salátát, retket, uborkát, paprikát, illetve különböző palántákat. A megtermelt gyümölcs és zöldség egy részét kiosztjuk a lakók között. Emellett lekvárt készítünk a bogyós gyümölcsökből, de a sütőtökből és a főzőtökből is, a zöldségeket pedig savanyítjuk. Ezeket szintén kiosztjuk, illetve közösen elfogyasztjuk a rendezvényeken, illetve a különböző bemutatkozó fesztiválokra is elvisszük.

A polgármester szerint nagyon fontos, hogy a programban részt vevők egyúttal megtanulhatják a lekvárkészítés és savanyítás munkafolyamatait, amelyeket otthon is hasznosíthatnak. Ugyanakkor pedig az önkormányzat szociális kiadásokkal kapcsolatos terhei is csökkennek a természetbeni juttatásoknak köszönhetően.

– Négy évvel ezelőtt alakítottuk ki a levendulaültetvényt, a töveket Tihanyból rendeltük meg. A növény virágát és a szárát is hasznosítjuk, többek között levendula- szörpöt, apró virágdíszeket, illatosítókat, molyriasztót készítünk belőle.

A közmunka keretében állattartással is foglalkoznak, kecskéket nevelnek, a szaporulatot és a tejet egyaránt hasznosítják. Kialakítottak egy fejőházat is, a tejet feldolgozásra egy közeli sajtüzembe szállítják.

Saját termékcsaládot alakítanak ki, Ariánus néven

A Pécshez közeli községhez a településtörténet szerint elidegeníthetetlenül hozzátartozik az Ariánus név is. Az eredettörténet szerint amikor a katolikus egyházmegye kitagadta őket, de az ariánusok ,,önállósodtak” és püspöki székhely rangra emelték az ősi Aranyosgadányt. A polgármester asszony szerint mi sem lenne kézenfekvőbb, hogy a helyi kézművestermékek összefoglaló márkaneve az Ariánus legyen. A tervek szerint egy vállalkozást is alakítanának ezzel kapcsolatban, amely az értékesítést is szervezné. Az ötletek és tervek immár megvannak, s az sem titok, hogy a helyi levendulatermesztés kiterjedne a mézféleségek és később akár a kozmetikumok népszerűsítésére is.

 

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Kétarcú selyemfű: jó mézelő, de veszélyes gyomnövény

Bár a nem őshonos és agresszíven terjedő fajok közül legnagyobb ismertségre a parlagfű tett szert, vannak más kártékony növényfajok is. Gyorsan, nagy területeket hódított meg hazánkban a selyemkóró, mely irtásra van ítélve. A méhészek ugyanakkor kedvelik, hiszen kiváló mézelő fajta.

Hét év alatt több mint duplájára nőtt a hazai mézfogyasztás

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján.

Micimackó és a méz

Kerti mese gyerekeknek (is): Micimackó a döngicsélést követte, mert ugyebár ahol döngicsélés van, ott lesz méhecske is. Biztos ti is hallottatok már méhecskét zümmögni, ahogy virágról virágra száll, szorgalmasan gyűjti a virágport és a nektárt, közben pedig beporozza a gyümölcsöt adó növényeinket.

Jászberényben gyűlnek össze a méhészek

Nemzetközi mézvásárt és méhésztalálkozót tartanak augusztus 4-én, szombaton Jászberényben, a méztermelők, eszközgyártók és forgalmazók bemutatkozóját szakmai fórumok és szórakoztató műsorok egészítik ki.

Koncert rovarokra és filharmonikusokra hangszerelve - videó

A Berlini Filharmonikusok és a WWF (Word Wide Fund for Nature -Természetvédelmi Alap) együttműködésében egy koncertmű született, melyben először szerepelnek maguk a rovarok is. A mű rendhagyó és igen sajátos módon alkalmazza a rovarhangokat a koncerten, mely az interneten hallgatható meg csekély támogatás ellenében. A letöltésekből származó összeget a WWF a rovarok megmentésére használja fel.

Kizárólag a méhpusztulás okait kutatja a Nébih laboratóriuma

Folytatódik a hazai méhek tömeges pusztulása. Egyelőre az okok ismeretlenek, de minden hivatalos szerv teljes erőbedobással dolgozik a problémán. A hét végén egyeztetett az Agrárminisztérium, a Nébih és a méhész szakma. Bross Pétert, az OMME elnökét kérdeztük a fejleményekről.