Back to top

Az önellátó-önfenntartó mézes falu Baranyában

A kényszer nagy úr, de Aranyosgadányban igyekeztek összefogni és mindent megtenni annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére felülkerekedjenek a problémákon. Ma már saját termékeik vannak és arra törekszenek, hogy önellátóak legyenek, minden háztartásba jusson zöldség, lekvár, savanyúság és méz.

A közfoglalkoztatásban látták meg a Pécshez közeli településen az előrelépés lehetőségét. Csurgyókné Praks Anita polgármester asszony elmondta, belevágtak a mezőgazdasági programba, a levendulatermesztésbe, illetve mivel az önkormányzatnak nem volt nagyobb saját földterülete, ezért kényszerből az állattartásba és a méhészkedésbe is.

Országos szinten is alig van példa az önkormányzati méhészetre, Aranyosgadányban tavaly belevágtak. Az első pörgetésekből pedig már megkóstolhatták a lakók az akác-, illetve a vegyesvirág-mézet. Szeretnék elérni, hogy minden háztartásba jusson ebből a termékből, hagyományteremtő szándékkal megcélozzák az „önellátó-önfenntartó mézes falu” címet.

– A lakóházakhoz tartozó kiskertekben kezdtük meg a termelést, valamint az önkormányzat mögötti területre málnát, szedret és epret ültettünk – mondta Csurgyókné Praks Anita. – Kialakítottunk egy 300 négyzetméteres fűthető fóliasátrat is, ebben egész évben termelünk, zöldhagymát, salátát, retket, uborkát, paprikát, illetve különböző palántákat. A megtermelt gyümölcs és zöldség egy részét kiosztjuk a lakók között. Emellett lekvárt készítünk a bogyós gyümölcsökből, de a sütőtökből és a főzőtökből is, a zöldségeket pedig savanyítjuk. Ezeket szintén kiosztjuk, illetve közösen elfogyasztjuk a rendezvényeken, illetve a különböző bemutatkozó fesztiválokra is elvisszük.

A polgármester szerint nagyon fontos, hogy a programban részt vevők egyúttal megtanulhatják a lekvárkészítés és savanyítás munkafolyamatait, amelyeket otthon is hasznosíthatnak. Ugyanakkor pedig az önkormányzat szociális kiadásokkal kapcsolatos terhei is csökkennek a természetbeni juttatásoknak köszönhetően.

– Négy évvel ezelőtt alakítottuk ki a levendulaültetvényt, a töveket Tihanyból rendeltük meg. A növény virágát és a szárát is hasznosítjuk, többek között levendula- szörpöt, apró virágdíszeket, illatosítókat, molyriasztót készítünk belőle.

A közmunka keretében állattartással is foglalkoznak, kecskéket nevelnek, a szaporulatot és a tejet egyaránt hasznosítják. Kialakítottak egy fejőházat is, a tejet feldolgozásra egy közeli sajtüzembe szállítják.

Saját termékcsaládot alakítanak ki, Ariánus néven

A Pécshez közeli községhez a településtörténet szerint elidegeníthetetlenül hozzátartozik az Ariánus név is. Az eredettörténet szerint amikor a katolikus egyházmegye kitagadta őket, de az ariánusok ,,önállósodtak” és püspöki székhely rangra emelték az ősi Aranyosgadányt. A polgármester asszony szerint mi sem lenne kézenfekvőbb, hogy a helyi kézművestermékek összefoglaló márkaneve az Ariánus legyen. A tervek szerint egy vállalkozást is alakítanának ezzel kapcsolatban, amely az értékesítést is szervezné. Az ötletek és tervek immár megvannak, s az sem titok, hogy a helyi levendulatermesztés kiterjedne a mézféleségek és később akár a kozmetikumok népszerűsítésére is.

 

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsó mézet lehet importálni, de megporzást nem

A méz a harmadik leghamisítottabb élelmiszer. Az EUROSTADT jelentése szerint az Európai Unióba importként bekerülő méz 20 százaléka sohasem látott méheket és kaptárt. Ez a jelentős mennyiségű, olcsó hamisítvány egyre inkább kiszorítja a termelőket az unió piacáról.

Amikor a DDT a kaptárból mérgez

Egy friss olasz vizsgálat során kiderült, hogy az elemzett 178 viaszminta 74 százalékában található legalább egy nem kívánatos vegyszermaradvány. Megoldatlan probléma, hogy ezeket az anyagokat miként távolítsák el a méhészetek és a műlép gyártók közötti viaszkörforgásból.

Elfogadás előtt a Mézjelentés

Március elsején szavazhat az Európai Parlament a Mézjelentésről, amely az Európában termelt, azon belül is a kiváló minőségű magyar mézet védené meg a hamisított importtól. Bár a dokumentum sarokpontja az álmézek elleni küzdelem, elfogadásának ennél sokkal szélesebb körű előnyei lehetnek, mondta Erdős Norbert, a Mézjelentést beterjesztő EP-képviselő Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

A propolisz és a hód

Egy hiánypótló és olvasmányos könyv jelent meg arról, hogy miként képesek a méhek szabályozni élettartamukat, illetve a kaptár fertőzésmentességét. Közérthetően megismerhetjük a propolisz kutatásának állomásai mellett a méz, a virágpor, és a méhpempő jelentőségét a méhcsaládban. Nem elhanyagolható erénye a könyvnek, hogy filozófiai síkon is értekezik a méhekről és a méhészkedés szépségeiről.

Díjazták Európa méhbarát kezdeményezéseit

Tavaly decemberben adták át European Bee Awardot, mellyel elismerik az innovatív és praktikus ötleteket, melyekkel az európai gazdálkodásban megvédhetőek a beporzók. A díj azon gazdákat, területtulajdonosokat, kutatókat, magán és közintézményeket támogatja, akik innovatív projekteket dolgoznak ki a mezőgazdaság részére hasznos méhek és más beporzó állatok védelmére.

Elismerték a méhész anyuka kemény munkáját

Egy kétgyermekes gyulai anyuka, Mikóné Hirth Beáta édesköményes mézét választották az ország legjobbjának a 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon. Beáta példája jól mutatja, hogy ha valaki nagyon akar valamit, bármit elérhet. A díjat ugyanis úgy nyerte el, hogy a méhészkedéssel csak néhány éve ismerkedett meg, és külföldön dolgozó férje távollétében rengeteg feladat szakadt a nyakába.

Jó hátszelet kapott a Méz-jelentés

Rendkívüli támogatást kapott az Európai Parlament (EP) szakbizottságában Erdős Norbert, magyar EP képviselő Méz-jelentése – jelentette ki a politikus, miután a szakbizottság tagjai egy kivétellel mind támogatták a jelentését.

Komoly marketingkampányra lenne szüksége a méhészetnek

Nyolcvan, köztük Szlovákiából, Romániából és Szlovéniából érkezett kiállító mutatta be termékeit és terményeit a 20. alkalommal rendezett kaposvári nemzetközi méhésztalálkozón. Ahol az is kiderült: keserű a mézes jövő.

Szlovák-magyar erdészeti méhészprojekt indul

A szlovák állami erdőgazdaság Kistapolcsányi Erdészete és a Vértesi Erdő Zrt. 340 millió forintos uniós támogatásból közös programot valósít meg a két erdészet méhészeti hagyományainak megújítására - jelentették be Kistapolcsány kastélyában. Az erdészetek méhészetet telepítenek, az innen származó termékek feldolgozását bemutató üzemet és méhlegelőket létesítenek.

Atkamentes méhészkedés a láthatáron!

Néhány napja publikálta a Hohenheimi Egyetem méhészeti tanulmányát a Nature magazin: rátaláltak a varroa, a méheken élősködő atka elleni rendkívül hatékony szerre, mely nem más, mint a lítium-klorid (LiCl). A hír tűzvészként terjedt el a német hírportálokon. Ez a bejelentés ugyanis olyan, mintha a rákkutatásban találtak volna végérvényes gyógyulást hozó és mindenki számára elérhető gyógyszert.