Back to top

Az önellátó-önfenntartó mézes falu Baranyában

A kényszer nagy úr, de Aranyosgadányban igyekeztek összefogni és mindent megtenni annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére felülkerekedjenek a problémákon. Ma már saját termékeik vannak és arra törekszenek, hogy önellátóak legyenek, minden háztartásba jusson zöldség, lekvár, savanyúság és méz.

A közfoglalkoztatásban látták meg a Pécshez közeli településen az előrelépés lehetőségét. Csurgyókné Praks Anita polgármester asszony elmondta, belevágtak a mezőgazdasági programba, a levendulatermesztésbe, illetve mivel az önkormányzatnak nem volt nagyobb saját földterülete, ezért kényszerből az állattartásba és a méhészkedésbe is.

Országos szinten is alig van példa az önkormányzati méhészetre, Aranyosgadányban tavaly belevágtak. Az első pörgetésekből pedig már megkóstolhatták a lakók az akác-, illetve a vegyesvirág-mézet. Szeretnék elérni, hogy minden háztartásba jusson ebből a termékből, hagyományteremtő szándékkal megcélozzák az „önellátó-önfenntartó mézes falu” címet.

– A lakóházakhoz tartozó kiskertekben kezdtük meg a termelést, valamint az önkormányzat mögötti területre málnát, szedret és epret ültettünk – mondta Csurgyókné Praks Anita. – Kialakítottunk egy 300 négyzetméteres fűthető fóliasátrat is, ebben egész évben termelünk, zöldhagymát, salátát, retket, uborkát, paprikát, illetve különböző palántákat. A megtermelt gyümölcs és zöldség egy részét kiosztjuk a lakók között. Emellett lekvárt készítünk a bogyós gyümölcsökből, de a sütőtökből és a főzőtökből is, a zöldségeket pedig savanyítjuk. Ezeket szintén kiosztjuk, illetve közösen elfogyasztjuk a rendezvényeken, illetve a különböző bemutatkozó fesztiválokra is elvisszük.

A polgármester szerint nagyon fontos, hogy a programban részt vevők egyúttal megtanulhatják a lekvárkészítés és savanyítás munkafolyamatait, amelyeket otthon is hasznosíthatnak. Ugyanakkor pedig az önkormányzat szociális kiadásokkal kapcsolatos terhei is csökkennek a természetbeni juttatásoknak köszönhetően.

– Négy évvel ezelőtt alakítottuk ki a levendulaültetvényt, a töveket Tihanyból rendeltük meg. A növény virágát és a szárát is hasznosítjuk, többek között levendula- szörpöt, apró virágdíszeket, illatosítókat, molyriasztót készítünk belőle.

A közmunka keretében állattartással is foglalkoznak, kecskéket nevelnek, a szaporulatot és a tejet egyaránt hasznosítják. Kialakítottak egy fejőházat is, a tejet feldolgozásra egy közeli sajtüzembe szállítják.

Saját termékcsaládot alakítanak ki, Ariánus néven

A Pécshez közeli községhez a településtörténet szerint elidegeníthetetlenül hozzátartozik az Ariánus név is. Az eredettörténet szerint amikor a katolikus egyházmegye kitagadta őket, de az ariánusok ,,önállósodtak” és püspöki székhely rangra emelték az ősi Aranyosgadányt. A polgármester asszony szerint mi sem lenne kézenfekvőbb, hogy a helyi kézművestermékek összefoglaló márkaneve az Ariánus legyen. A tervek szerint egy vállalkozást is alakítanának ezzel kapcsolatban, amely az értékesítést is szervezné. Az ötletek és tervek immár megvannak, s az sem titok, hogy a helyi levendulatermesztés kiterjedne a mézféleségek és később akár a kozmetikumok népszerűsítésére is.

 

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cukorrépa-termelők tovább használhatják a tiltott növényvédő szereket?

Miután az unió teljes tilalmat szavazott meg a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, előbb a belga, majd a holland növénytermesztők is kérték, hogy a cukkorrépa termesztést vegyék ki tiltás hatálya alól.

Sok helyen elmaradt a szúnyogirtás, ezen a héten pótolják

Az elmúlt hétre tervezett szúnyoggyérítést jelentős mértékben akadályozta a kedvezőtlen időjárás. A tervezett 67 ezer hektárból alig több mint 16 ezer hektáron sikerült elvégezni a munkálatokat. Így ezen a héten elsőként az elmúlt héten nem kezelt területeken dolgoznak majd a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Zárlat Nádasdon a méhek nyúlós költésrothadása miatt

Települési zárlatot rendeltek el Nádasd közigazgatási területén. Körmend város oldalán olvasható a tájékoztatás, miszerint Nádasd közigazgatási területén mézelő méhek nyúlós költésrothadás fertőző betegséget állapítottak meg.

A méhész feleségek biznisze: a méhpempő termelés

A méhpempő termeléshez a méhcsaládokon túl nincs szükség túl nagy befektetésre. Egy méhész családanya az olaszországi Piemontban csaknem 100 kiló méhpempőt is termeltet egy évben.

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

A héten 185 településen folytatódik a szúnyogirtás

A nyárias tavasz miatt komoly szúnyogártalom jellemző szinte az egész ország területén. Budapest, Szolnok, Békéscsaba és a Csepel-sziget mellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Nógrád, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megyék azon településein avatkoznak be a héten, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

Berobbant a nyár Nógrádba, a méhészek szerint égnek az akácfák

Elviselhetetlen a perzselő, májusi nyár. Nógrád megyében minden növény egyszerre virágzik és van, amelyiken már az apró, zöld termés is látható. Közben a fákra szinte rásül a virág, amely a 33 fokos melegben nem csoda. Nincs eső, éjszaka az ideális 12 fok helyett 18 fok van. A méz mennyiségével és minőségével is gondok lehetnek.

Vita a neonikotinoidok betiltásáról

Év végétől tilos lesz szabad földön használni három neonikotinoid-tartalmú rovarirtó szert – határoztak a biodiverzitás és a környezet védelmére hivatkozva az uniós tagállamok szakminiszterei. Magyarország a javaslat ellen szavazott, a Magyar Növényvédelmi Szövetség pedig elhamarkodottnak tartja a döntést.

Kezdődik a kémiai szúnyoggyérítés

Harmadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten 70 ezer hektáron permetezik a vérszívókat: Budapest és Szeged mellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyében fogják az esti órákban földről és levegőből permetezni a szúnyogokat.