0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vas a szenvedélye

Több 100 mezőgazdasági gép, traktorok, cséplőgépek, kukoricadarálók és számos használati tárgy is található a Nagyberki Agrártörténeti Gépgyűjteményben. Zelfel György már 27 éve foglalkozik a régi mezőgazdasági gépek gyűjtésével. Kedvencei a cséplőgépek, legutóbb Ausztriából szerzett be újabb Hofhnerr típusút.

Igazi múzeumot rendezett be mezőgazdasági csarnokaiban Zelfel György. A ma már nyugdíjas mezőgazdász először csak a saját traktorjait tartotta itt, aztán sorra jöttek a régebbnél-régebbi gépek. Ma már szinte mozdulni is alig lehet a több száz tárgytól, géptől.

Katonás rendben sorakoznak a század elejéről való mezőgazdasági eszközök.

– Ide kellett beledugni a kukorica csövet, alulra egy ponyvát teríteni és ezt a vaskart tekerni. Ez volt az első kukoricamorzsoló- mutatja az egyik század elején használatos eszközt. De van itt számos cséplőgép és traktor is az 1900-es évek elejéről.

Az egyik példányt például az úttörők által gyűjtött vashulladékokból rakták össze a Vörös Csillag Traktorgyárban. Az ide látogatók a mezőgazdasági gépek fejlődését is végigkövethetik. Többféle típusú traktor és cséplő is találhatót. Zelfel György kedvencei azonban a Hofhnerr gyárban készült eszközök. Ezeket fel is újítja korabeli prospektusok alapján.

– Ez a Hofhnerr Mátyás korabeli kiadványa. Ezt mindennél többre becsülöm, olyan mintha a bibliám lenne. 1904-ből való és a gépek rajzai, leírásai vannak benne. Ez alapján tudom rekonstruálni őket- árulta el a gyűjtő.

Külföldről is gyakran vásárol régi gépeket

Zelfel Görgy már több mint 27 éve él ennek a szenvedélyének, akkor vette ugyanis az első traktort. De a régi gépek iránti szerelme már régebre tehető.

– Amikor a szüleim a földeken dolgoztak gyakran én vittem az ebédet nekik. És akkor ott dübörgött a cséplőgép a mezőn, csak úgy rengett bele a föld. Akkor én azonnal beleszerettem abba a monstrumba, a hangjába. Azóta megszállottja vagyok a Hofhnerr gépeknek- emlékezik vissza Zelfel György. Míg a nyugdíjas férfi végigvezet a gyűjteményen, felesége Margit is megérkezik. Éppen a kisunokának süt tortát. Azt mondja: a picivel is gyakran kell kijönni a csarnokba. Olyankor felül a traktorra vagy éppen a 3 kerekű száz éves gyermekbiciklire. Margit bár először nem annyira örült férje szenvedélyének, mára már elfogadta.

– Nem iszik, nem dohányzik, nem kávézik. Nincs semmi káros szenvedélye csak a vas. Már hozzászoktam. Igaz előfordul, hogy nem meri elárulni a vételi szándékát, csak amikor már az udvaron van a következő monstrum

– tette hozzá Zelfel Györgyné. A mezőgazdasági gépgyűjtő egyre több gépet szerez be külföldről, gyakran Ausztriából vásárol régiséget.

Célja megőrizni és bemutatni a régi idők földművelését. Legújabb terve egy gőzgép, arra azonban még gyűjtenie kell. A nagyberki mezőgazdasági gépgyűjteményt egyébként a napokban felvették a Somogy Megyei Értéktárba.

Forrás: sonline.hu