Back to top

Elismerték a méhész anyuka kemény munkáját

Egy kétgyermekes gyulai anyuka, Mikóné Hirth Beáta édesköményes mézét választották az ország legjobbjának a 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon. Beáta példája jól mutatja, hogy ha valaki nagyon akar valamit, bármit elérhet. A díjat ugyanis úgy nyerte el, hogy a méhészkedéssel csak néhány éve ismerkedett meg, és külföldön dolgozó férje távollétében rengeteg feladat szakadt a nyakába.

Beáta ráadásul nem csak „Az év kiváló magyar méze 2017” elismerést gyűjtötte be. Különleges, édesköményes méze egyúttal a legjobb egyéb fajtaméz is lett, napraforgómézével pedig a kategória második helyezését hozta el.

Megcsinálta a lehetetlent

Fotó: Mikóné Hirth Beáta
Az anyuka az ünnepélyes díjátadó után egy facebookos bejegyzésben ecsetelte, hogy mennyire rögös út vezetett sikeréig. Ebben a következőket írta:

„Nem tudom, ilyenkor mit lehet írni! Örömkönnyeket hullattam, amikor a 353 induló közül az enyém lett az év kiváló méze díj 2017-ben! A győzelem, azt gondolom, akkor ér igazán sokat, ha sok küzdelem és lemondás társul hozzá! Én most tiszta szívemmel megéltem ezt a győzelmet, hiszen rengeteget vett el a családommal töltött időből, és sokszor éreztem azt a szezon alatt, hogy egyedül, nőként nem bírom ezt tovább csinálni! De a lelkesedésem, kitartásom mindig átlendített a nehéz napokon! Kiváló önismeret is volt ez az év számomra, gyakorlatilag megcsináltam a lehetetlent (akik ismernek tudják, miért írom ezt), és saját magamnak bebizonyítottam, hogy igenis erős vagyok és képes vagyok rá, meg lehet csinálni! A munkám elismerése számomra ez a díj, nagyon hálás vagyok a férjemnek és az anyukámnak is, akik mellettem állnak.”

A viszontagságos győzelemről szóló poszt után a Dívány riportere kereste meg a kétgyermekes családanyát.

Négy éve kezdett méhészkedni

A családanya elmondta, a méheszet még csak nem is az eredeti szakmája, sőt főállása igazából elég távol áll ettől a területtől: az egészségügyi pályán dolgozik közalkalmazottként. A mézek világába férjének köszönhetően csöppent bele. János a nagyapja nyomdokaiba lépve tanulta ki ezt a szép mesterséget, hogy továbbvigye a családi hagyományt, és szenvedélyével feleségét is sikerült "megfertőznie".

Szerelem volt első látásra, egyből felkeltette az érdeklődésemet. Idővel már nem értem be azzal a tudással, ami rám ragadt a családból. A második kisfiam megszületése után ezért beiratkoztam egy méhész tanfolyamra, majd egy mezőgazdasági technikusi képzést is elvégeztem.

Egyedül is boldogult

A GYES-en lévő anyukának nem volt túl egyszerű dolga. Főleg azután, hogy férje két éve külföldön kezdett dolgozni. János nyolc hetes periódusokat tölt Londonban és csak 1-2 hétre tud hazajönni. Távollétében Beátának nem sok ideje jut a világ folyásán elmélkedni.

Azon túl, hogy főállásában dolgozik, egy személyben vezeti a háztartást, neveli a gyermeket és gondozza a méheket, gondoskodva róla, hogy a családi gazdaságból finomabb finomabb mézek kerüljenek ki.

A méhész szezonban hajnali 4-kor keltem, 7-ig megcsináltam, amit lehetett a méhekkel, utána megreggeliztettem a gyerekeket és útnak indítottam őket, majd nyolctól négyig a munkahelyemen dolgoztam, hogy aztán este 8 órától ismét belevessem magam a mézzel kapcsolatos teendőkbe.

Ha azt hiszed, hogy ez nem nagy kunszt, próbáld csak meg utána csinálni. A kaptárak festegetése és a méhek szaporítása még hagyján – legalábbis fizikai szempontból –, de a 30 kilós méztéri fiókok emelgetésével vajon hogy boldogulnál?

Így készült a díjnyertes méz

Beáta és férje folyamatosan kutakodik olyan területek után, ahol minden adott a különleges mézek készítéséhez. Így találták rá arra a helyre is, ahol több hektáron terem az édeskömény. A méheket ezután egy platós autóval fuvarozták el a helyszínre. Fáradozásaik nem voltak hiábavalóak, a kemény munkából egy igazán egyedi, karakteres és fűszeres ízű méz született.

Nagyon megosztó méznek számít. Aki egyszer megkóstolja, soha nem fogja elfelejteni az ízét.

Beáta bízott benne, hogy a versenyen jó helyezést érhet el vele, de amikor kimondták az eredményt, alig akart hinni a fülének, hiszen ekkora elismerést a több évtizede méhészkedő férfiak sem szoktak kapni a megyében. Nők meg pláne nem.

Hatalmas meglepetés volt a számomra. Nem is az ajándékoknak örültem, hanem annak, hogy a szakma nőként elismert. Mindenben igyekszem maximálisan odatenni magam. Úgy tűnik, a sok munka és a kitartásom most meghozta a gyümölcsét.

Londonban is imádják a mézüket

A családnak összesen hétféle méze van, melyeknek nem csupán Gyulán van egyre tekintélyesebb rajongótábora. János londoni munkájának hozadékaként előbb a kinti magyarok, majd az angolok is rákaptak portékáikra.

Annak ellenére, hogy a szakma csúcsára ért, Beátának esze ágában sincs leállni. Egyfolytában kísérletezik és tele van hosszú távú tervekkel. Már arra is van ötlete, hogy mi lehetne a következő méz, amivel újra megbolygathatná az állóvizet, de erről egyelőre nem szeretne beszélni.

140 méhészet csapott össze

Haász Ferenc, a főszervező Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke az MTI kérdésére elmondta:

„Idén 140 méhészetből összesen 352 mintát küldtek be a versenyre, ami rekordnak számít a verseny nyolcéves története során. Az ország 110 településéről 35 különböző fajtájú mézből érkeztek minták. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást.”

A mézeket első körben Gyulán zsűrizték, ahol 86 mintát választották ki, melyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá. Itt egyebek mellett a mézek fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték. Ezután jött a második körös zsűrizés, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének részvételével.

Ami a többi nyertest illeti, az egyes kategóriákban az alábbi eredmények születtek:

  • A legjobb akácméz: Remete Roland (Kecskemét), Hammer Ferenc (Bonyhád).
  • A legjobb vegyes virágméz: Gulyás Zoltánné (Kecskemét).
  • A legjobb napraforgóméz: Ábrám Méhészet (Miskolc)
  • A legjobb repceméz: Ujfalusi Csaba (Körösladány)
  • A legjobb fajtaméz: Tojzán Zoltán hársméze (Pécsvárad)
  • A legjobb különleges méz: Horváth Károly citromos repcekrémje (Csorna)

A győztesek 2018-ban egy matricával láthatják el mézüket, ami igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

Forrás: 
divany.hu/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Kétarcú selyemfű: jó mézelő, de veszélyes gyomnövény

Bár a nem őshonos és agresszíven terjedő fajok közül legnagyobb ismertségre a parlagfű tett szert, vannak más kártékony növényfajok is. Gyorsan, nagy területeket hódított meg hazánkban a selyemkóró, mely irtásra van ítélve. A méhészek ugyanakkor kedvelik, hiszen kiváló mézelő fajta.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Hét év alatt több mint duplájára nőtt a hazai mézfogyasztás

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján.