Back to top

Elismerték a méhész anyuka kemény munkáját

Egy kétgyermekes gyulai anyuka, Mikóné Hirth Beáta édesköményes mézét választották az ország legjobbjának a 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon. Beáta példája jól mutatja, hogy ha valaki nagyon akar valamit, bármit elérhet. A díjat ugyanis úgy nyerte el, hogy a méhészkedéssel csak néhány éve ismerkedett meg, és külföldön dolgozó férje távollétében rengeteg feladat szakadt a nyakába.

Beáta ráadásul nem csak „Az év kiváló magyar méze 2017” elismerést gyűjtötte be. Különleges, édesköményes méze egyúttal a legjobb egyéb fajtaméz is lett, napraforgómézével pedig a kategória második helyezését hozta el.

Megcsinálta a lehetetlent

Fotó: Mikóné Hirth Beáta
Az anyuka az ünnepélyes díjátadó után egy facebookos bejegyzésben ecsetelte, hogy mennyire rögös út vezetett sikeréig. Ebben a következőket írta:

„Nem tudom, ilyenkor mit lehet írni! Örömkönnyeket hullattam, amikor a 353 induló közül az enyém lett az év kiváló méze díj 2017-ben! A győzelem, azt gondolom, akkor ér igazán sokat, ha sok küzdelem és lemondás társul hozzá! Én most tiszta szívemmel megéltem ezt a győzelmet, hiszen rengeteget vett el a családommal töltött időből, és sokszor éreztem azt a szezon alatt, hogy egyedül, nőként nem bírom ezt tovább csinálni! De a lelkesedésem, kitartásom mindig átlendített a nehéz napokon! Kiváló önismeret is volt ez az év számomra, gyakorlatilag megcsináltam a lehetetlent (akik ismernek tudják, miért írom ezt), és saját magamnak bebizonyítottam, hogy igenis erős vagyok és képes vagyok rá, meg lehet csinálni! A munkám elismerése számomra ez a díj, nagyon hálás vagyok a férjemnek és az anyukámnak is, akik mellettem állnak.”

A viszontagságos győzelemről szóló poszt után a Dívány riportere kereste meg a kétgyermekes családanyát.

Négy éve kezdett méhészkedni

A családanya elmondta, a méheszet még csak nem is az eredeti szakmája, sőt főállása igazából elég távol áll ettől a területtől: az egészségügyi pályán dolgozik közalkalmazottként. A mézek világába férjének köszönhetően csöppent bele. János a nagyapja nyomdokaiba lépve tanulta ki ezt a szép mesterséget, hogy továbbvigye a családi hagyományt, és szenvedélyével feleségét is sikerült "megfertőznie".

Szerelem volt első látásra, egyből felkeltette az érdeklődésemet. Idővel már nem értem be azzal a tudással, ami rám ragadt a családból. A második kisfiam megszületése után ezért beiratkoztam egy méhész tanfolyamra, majd egy mezőgazdasági technikusi képzést is elvégeztem.

Egyedül is boldogult

A GYES-en lévő anyukának nem volt túl egyszerű dolga. Főleg azután, hogy férje két éve külföldön kezdett dolgozni. János nyolc hetes periódusokat tölt Londonban és csak 1-2 hétre tud hazajönni. Távollétében Beátának nem sok ideje jut a világ folyásán elmélkedni.

Azon túl, hogy főállásában dolgozik, egy személyben vezeti a háztartást, neveli a gyermeket és gondozza a méheket, gondoskodva róla, hogy a családi gazdaságból finomabb finomabb mézek kerüljenek ki.

A méhész szezonban hajnali 4-kor keltem, 7-ig megcsináltam, amit lehetett a méhekkel, utána megreggeliztettem a gyerekeket és útnak indítottam őket, majd nyolctól négyig a munkahelyemen dolgoztam, hogy aztán este 8 órától ismét belevessem magam a mézzel kapcsolatos teendőkbe.

Ha azt hiszed, hogy ez nem nagy kunszt, próbáld csak meg utána csinálni. A kaptárak festegetése és a méhek szaporítása még hagyján – legalábbis fizikai szempontból –, de a 30 kilós méztéri fiókok emelgetésével vajon hogy boldogulnál?

Így készült a díjnyertes méz

Beáta és férje folyamatosan kutakodik olyan területek után, ahol minden adott a különleges mézek készítéséhez. Így találták rá arra a helyre is, ahol több hektáron terem az édeskömény. A méheket ezután egy platós autóval fuvarozták el a helyszínre. Fáradozásaik nem voltak hiábavalóak, a kemény munkából egy igazán egyedi, karakteres és fűszeres ízű méz született.

Nagyon megosztó méznek számít. Aki egyszer megkóstolja, soha nem fogja elfelejteni az ízét.

Beáta bízott benne, hogy a versenyen jó helyezést érhet el vele, de amikor kimondták az eredményt, alig akart hinni a fülének, hiszen ekkora elismerést a több évtizede méhészkedő férfiak sem szoktak kapni a megyében. Nők meg pláne nem.

Hatalmas meglepetés volt a számomra. Nem is az ajándékoknak örültem, hanem annak, hogy a szakma nőként elismert. Mindenben igyekszem maximálisan odatenni magam. Úgy tűnik, a sok munka és a kitartásom most meghozta a gyümölcsét.

Londonban is imádják a mézüket

A családnak összesen hétféle méze van, melyeknek nem csupán Gyulán van egyre tekintélyesebb rajongótábora. János londoni munkájának hozadékaként előbb a kinti magyarok, majd az angolok is rákaptak portékáikra.

Annak ellenére, hogy a szakma csúcsára ért, Beátának esze ágában sincs leállni. Egyfolytában kísérletezik és tele van hosszú távú tervekkel. Már arra is van ötlete, hogy mi lehetne a következő méz, amivel újra megbolygathatná az állóvizet, de erről egyelőre nem szeretne beszélni.

140 méhészet csapott össze

Haász Ferenc, a főszervező Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke az MTI kérdésére elmondta:

„Idén 140 méhészetből összesen 352 mintát küldtek be a versenyre, ami rekordnak számít a verseny nyolcéves története során. Az ország 110 településéről 35 különböző fajtájú mézből érkeztek minták. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást.”

A mézeket első körben Gyulán zsűrizték, ahol 86 mintát választották ki, melyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá. Itt egyebek mellett a mézek fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték. Ezután jött a második körös zsűrizés, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének részvételével.

Ami a többi nyertest illeti, az egyes kategóriákban az alábbi eredmények születtek:

  • A legjobb akácméz: Remete Roland (Kecskemét), Hammer Ferenc (Bonyhád).
  • A legjobb vegyes virágméz: Gulyás Zoltánné (Kecskemét).
  • A legjobb napraforgóméz: Ábrám Méhészet (Miskolc)
  • A legjobb repceméz: Ujfalusi Csaba (Körösladány)
  • A legjobb fajtaméz: Tojzán Zoltán hársméze (Pécsvárad)
  • A legjobb különleges méz: Horváth Károly citromos repcekrémje (Csorna)

A győztesek 2018-ban egy matricával láthatják el mézüket, ami igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

Forrás: 
divany.hu/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsó mézet lehet importálni, de megporzást nem

A méz a harmadik leghamisítottabb élelmiszer. Az EUROSTADT jelentése szerint az Európai Unióba importként bekerülő méz 20 százaléka sohasem látott méheket és kaptárt. Ez a jelentős mennyiségű, olcsó hamisítvány egyre inkább kiszorítja a termelőket az unió piacáról.

Életműdíjat kapott Hájos László

Életműdíjat kapott Hájos László, lapunk főszerkesztője, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete által jótékony céllal szervezett 14. Szóvivők Bálján.

Júniusban Siófok ad otthont az Országos Borversenynek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2018. június első felében ismét megrendezi az XXXIX.Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai versenyének számít. A nevezési díjak összegét 2018-ban nem kívánják emelni, és marad az eddigi kedvezményes nevezési lehetőség is.

Díjazták az év horgászsportolóit

A magyar horgászsport kiválóságainak neveit hosszasan lehetne sorolni, hárman vehették át az V. Nemzeti Horgászsport Gálán az idén először kiosztott „Év sportolója” díjat. Három kategóriában díjazták a horgászokat. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a horgászat érdekében átírt jogszabályok mellett a támogatásoknak tulajdonította, hogy az elmúlt években 440 ezerre nőtt a horgászok száma.

Triplájára emel egyes bírságokat a GVH

A jövőben jóval magasabb bírságokkal számolhatnak a vállalkozások a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által indított versenyfelügyeleti eljárások esetén. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a GVH számos olyan lehetőséget kínál a vállalkozásoknak, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a bírságkitettség.

Március közepéig lehet jelentkezni a K&H agrárösztöndíjára

Idén is indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat. A magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák alap, mester és PhD képzésben részt vevő hallgatóitól olyan pályamunkákat vár a bank, amelyek az ágazat versenyképességének növelésére és digitalizációjára kínálnak megoldást. 2018. március 18-ig lehet jelentkezni.

Amikor a DDT a kaptárból mérgez

Egy friss olasz vizsgálat során kiderült, hogy az elemzett 178 viaszminta 74 százalékában található legalább egy nem kívánatos vegyszermaradvány. Megoldatlan probléma, hogy ezeket az anyagokat miként távolítsák el a méhészetek és a műlép gyártók közötti viaszkörforgásból.

Elfogadás előtt a Mézjelentés

Március elsején szavazhat az Európai Parlament a Mézjelentésről, amely az Európában termelt, azon belül is a kiváló minőségű magyar mézet védené meg a hamisított importtól. Bár a dokumentum sarokpontja az álmézek elleni küzdelem, elfogadásának ennél sokkal szélesebb körű előnyei lehetnek, mondta Erdős Norbert, a Mézjelentést beterjesztő EP-képviselő Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

Fedezd fel az örökséged!

Idén is folytatódik a középiskolások online erdőismereti versenye. A Fedezd fel az örökséged! vetélkedőt az Országos Erdészeti Egyesület hirdette meg, az online megmérettetésre a 9-12. osztályos középiskolások háromfős csoportjainak a jelentkezés várják február 25-ig a fedezdfel@oee.hu címen.

A fiatalok irányába nyit a Magyar Öntözési Egyesület

A professzionális öntözéssel kapcsolatos legújabb trendeket, technikákat és eszközöket ismerhették meg azok, akik ellátogattak a VI. Magyar Öntözéstechnikai Konferenciára és Kiállításra. Az idei rendezvény programjainak sora a korábbi évekhez képest bővült: a szervezők ezúttal átadták az Öntözési Különdíjat is, amire diplomamunkával lehetett pályázni.