Beáta ráadásul nem csak „Az év kiváló magyar méze 2017” elismerést gyűjtötte be. Különleges, édesköményes méze egyúttal a legjobb egyéb fajtaméz is lett, napraforgómézével pedig a kategória második helyezését hozta el.
Megcsinálta a lehetetlent
Az anyuka az ünnepélyes díjátadó után egy facebookos bejegyzésben ecsetelte, hogy mennyire rögös út vezetett sikeréig. Ebben a következőket írta:
A viszontagságos győzelemről szóló poszt után a Dívány riportere kereste meg a kétgyermekes családanyát.
Négy éve kezdett méhészkedni
A családanya elmondta, a méheszet még csak nem is az eredeti szakmája, sőt főállása igazából elég távol áll ettől a területtől: az egészségügyi pályán dolgozik közalkalmazottként. A mézek világába férjének köszönhetően csöppent bele. János a nagyapja nyomdokaiba lépve tanulta ki ezt a szép mesterséget, hogy továbbvigye a családi hagyományt, és szenvedélyével feleségét is sikerült „megfertőznie”.
Egyedül is boldogult
A GYES-en lévő anyukának nem volt túl egyszerű dolga. Főleg azután, hogy férje két éve külföldön kezdett dolgozni. János nyolc hetes periódusokat tölt Londonban és csak 1-2 hétre tud hazajönni. Távollétében Beátának nem sok ideje jut a világ folyásán elmélkedni.
Azon túl, hogy főállásában dolgozik, egy személyben vezeti a háztartást, neveli a gyermeket és gondozza a méheket, gondoskodva róla, hogy a családi gazdaságból finomabb finomabb mézek kerüljenek ki.
Ha azt hiszed, hogy ez nem nagy kunszt, próbáld csak meg utána csinálni. A kaptárak festegetése és a méhek szaporítása még hagyján – legalábbis fizikai szempontból –, de a 30 kilós méztéri fiókok emelgetésével vajon hogy boldogulnál?
Így készült a díjnyertes méz
Beáta és férje folyamatosan kutakodik olyan területek után, ahol minden adott a különleges mézek készítéséhez. Így találták rá arra a helyre is, ahol több hektáron terem az édeskömény. A méheket ezután egy platós autóval fuvarozták el a helyszínre. Fáradozásaik nem voltak hiábavalóak, a kemény munkából egy igazán egyedi, karakteres és fűszeres ízű méz született.
Beáta bízott benne, hogy a versenyen jó helyezést érhet el vele, de amikor kimondták az eredményt, alig akart hinni a fülének, hiszen ekkora elismerést a több évtizede méhészkedő férfiak sem szoktak kapni a megyében. Nők meg pláne nem.
Londonban is imádják a mézüket
A családnak összesen hétféle méze van, melyeknek nem csupán Gyulán van egyre tekintélyesebb rajongótábora. János londoni munkájának hozadékaként előbb a kinti magyarok, majd az angolok is rákaptak portékáikra.
Annak ellenére, hogy a szakma csúcsára ért, Beátának esze ágában sincs leállni. Egyfolytában kísérletezik és tele van hosszú távú tervekkel. Már arra is van ötlete, hogy mi lehetne a következő méz, amivel újra megbolygathatná az állóvizet, de erről egyelőre nem szeretne beszélni.
140 méhészet csapott össze
Haász Ferenc, a főszervező Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke az MTI kérdésére elmondta:
„Idén 140 méhészetből összesen 352 mintát küldtek be a versenyre, ami rekordnak számít a verseny nyolcéves története során. Az ország 110 településéről 35 különböző fajtájú mézből érkeztek minták. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást.”
A mézeket első körben Gyulán zsűrizték, ahol 86 mintát választották ki, melyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá. Itt egyebek mellett a mézek fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték. Ezután jött a második körös zsűrizés, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének részvételével.
Ami a többi nyertest illeti, az egyes kategóriákban az alábbi eredmények születtek:
- A legjobb akácméz: Remete Roland (Kecskemét), Hammer Ferenc (Bonyhád).
- A legjobb vegyes virágméz: Gulyás Zoltánné (Kecskemét).
- A legjobb napraforgóméz: Ábrám Méhészet (Miskolc)
- A legjobb repceméz: Ujfalusi Csaba (Körösladány)
- A legjobb fajtaméz: Tojzán Zoltán hársméze (Pécsvárad)
- A legjobb különleges méz: Horváth Károly citromos repcekrémje (Csorna)
A győztesek 2018-ban egy matricával láthatják el mézüket, ami igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.