0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Felpörgetik a hazai mezőgépgyártást

Fellendítheti a hazai gépgyártók üzletmenetét a Magyar Fejlesztési Bank közelmúltban bejelentett Nemzeti Gépfinanszírozási Programja. A gépvásárlást fontolgató gazdákat az AGROmashEXPO-ra szervezett fórumon tájékoztatta a részletekről a pénzintézet.

 

Két oldalról is megtámogatná a hazai mezőgépgyártást, és azon belül is elsősorban a gyártó cégeket a Magyar Fejlesztési Bank által januártól elérhetővé tett Nemzeti Gépfinanszírozási Program – mondta Sebestyén Róbert, a pénzintézet képviseletében az AGROmashEXPO második napján megrendezett tájékoztató fórumon. Egyrészt a gazdálkodók gépvásárlásain keresztül, másrészt pedig a kifejezetten a gyártó cégek számára meghirdetett finanszírozási programok révén, amelyek segítségével utóbbiak saját gyártó- és értékesítő kapacitásaikat fejleszthetik. E cégek fejlődését ugyanis nehezíti, hogy a csak elvétve kerülnek be termékeik a legnagyobb gépforgalmazók kínálatába, ezét döntően, 70 százalékban exportra termelnek.

Az NGP vevőfinanszírozási konstrukcióban hitel, illetve zártvégű pénzügyi lízing is igényelhető, mindkettő 50-50 milliárd forintos kerettel indult, és 2020 végéig vehető igénybe. A Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Hitelprogramban az igénylők köre az egyéni vállalkozótól az őstermelőn át a gazdasági társaságig, vagy szövetkezetig terjedhet. A megvásárolható eszközöket, vagy eszközrendszereket – akár egy komplett szárítót valamennyi szükséges kiszolgáló berendezéssel együtt – a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható Gépkatalógusból választhatják ki az érdeklődő gazdálkodók.

Ez a program kifejezetten kedvező a gépgyártók számára, ezért az MFB a hiteligénylési folyamatot is leegyszerűsítette: a bank a Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt.-vel szerződött hazai gépgyártókkal, kereskedőkkel tud együttműködni.

Az ügyfelek akár közvetlenül a hazai gyártónál, vagy a vele szerződésben álló gépforgalmazónál is leadhatják a hitelkérelmüket, az elbírálást ugyan a bank végzi, a hitel felhasználását pedig a gépgyártó vagy kereskedő által kiállított számlával kell igazolni.

Az igényelhető hitelösszeg egymilliótól százmillióig szóródhat. A 25 százalékos önerőre csak a központi régióban tevékenykedő gazdálkodóknak kell készüliük, a többi régióban nincs önerő elvárás. Attól függően, hogy mekkora az igénylő szabad támogatási – akár a de minimis keretek, akár csoportmentességi kedvezményekre vonatkozó – kerete, változhat a kamat mértéke. Ha van szabad támogatási kerete, akkor 3 havi EURIBOR + 3,3%/év (jelenleg: 2,97%), ha nincs, akkor 3 havi EURIBOR + jelenleg 4,46%, vagyis most 4,13%. Mind a rendelkezésre tartási, mind a türelmi idő egy év, a hitel futamideje pedig legfeljebb 7 év lehet. Az igénylésnél az ilyen hiteleknél szokásos banki biztosítékokat kéri az MFB.

A Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Lízingprogramban a legtöbb paraméter – beleértve az igényelhető összeget, a saját erőt, a kamatfeltételeket, a tőketörlesztés menetét – hasonló a hiteléhez, eltérés abban van, hogy a lízingnél nincs sem rendelkezésre tartási, sem türelmi idő – ismertette a részleteket Sebestyén Róbert. Ugyancsak eltérés, hogy a gépgyártó vagy a kereskedő a teljes vételárról szóló számlát az MFB, mint lízingbeadó nevére állítja ki, az ügyfelek a saját erőt és az áfát a banknak fizetik meg. A pénzintézet pedig a folyósítási feltételek teljesítése után utalja el a gyártóknak, kereskedőknek. Ennél a programnál is szigorú bizosítékadási feltételeket állapítottak meg. A lízingelt eszköz tulajdonjoga a teljes lízingdíj, illetve az összes egyéb járulékos költség megfizetése után száll át az ügyfélre.

A Mezőgazdasági Gépgyártó- Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd forintos kerettel indult. A kkv feltételeknek megfelelő gyártónként igényelhető beruházási, illetve forgóeszköz finanszírozási hitel összege 150 millió-3 milliárd forint között mozoghat. Az elvárt önerő pedig támogatási kategóriától függően az igényelt hitelösszeg 10-25 százaléka lehet.

A gépgyártóknak szánt hitelprogramban az érintetteknek módjuk lesz arra, hogy egy hiteligényléssel a fejlesztési terveikhez leginkább illeszkedő mértékű beruházási, forgóeszköz-, készletfinanszírozási hitelt is igényelhessenek. Előbbi futamideje 15, illetve 3 év, utóbbié pedig 4 év lehet.

Mindhárom típusnál 150 millió és 3 milliárd közötti lehet az igényelhető összeg, és 3-4 év rendelkezésre tartási, illetve türelmi idő is kérhető. A beruházási hitel kamata évi 3 havi EURIBOR + 2,63%. A forgóeszközhitelé pedig 3 havi EURIBOR + 3,15 %.

S hogy mire lehet majd e kölcsönöket felhasználni? Többek között ingatlan vásárlására és fejlesztésére – de nem lehet projekthitel -, tárgyi eszköz beszerzésére, egyéb immateriális javak beszerzésére a teljes beruházási költség 10 százalékát kitevő összegig, valamint készletfinanszírozásra. E program esetében a hitelkérelmeket közvetlenül az MFB-hez kell benyújtaniuk a hazai mezőgép-gyártóknak. A folyósításért cserébe ilyen hiteleknél szokásos banki biztosítékokat kéri az MFB.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu