Back to top

A Nemzeti Vágtától Ománig jutott az ifjú zsoké

Útlevele sem volt az újkígyósi zsokéjelöltnek, amikor felkérték az ománi versenyre. Gyorsított eljárásban végül napok alatt elkészült az okmány, így Makoviczki Ákos kiutazhatott az arab telivérek világsorozatára, a HH Sheikh Mansoor Festivalra, ahol harmadik helyezett lett az apprentice (zsokéjelölt) versenyben.

Makoviczki Ákos neve ismerősen csenghet. Ő az a fiatal, aki Fáni nevű ­pónijával megnyerte 2016-ban Budapesten, a Hősök terén rendezett Nemzeti Vágta Kishuszár verseny döntőjét. Az akkor 16 éves Ákos már számos nemzetközi sikert ért el fiatal kora ellenére, és a felnőttek között is bizonyított galoppban. Az újkígyósi zsokéjelölt egy újabb versenyen mutatta meg tehetségét: Ománban, az arab telivérek világsorozatán, azaz a HH Sheikh Mansoor Festivalon kapaszkodott fel a futam végén az elő­kelő harmadik helyre, úgy, hogy a szoros küzdelem előtt jóformán alig tudott gyakorolni.

– Eltörtem az ujjam egy szerencsétlen balesetben, rácsukták a kezemre a konténerajtót még októberben. Hat hét után, január 5-én vették le a gipszet az alkaromról. A történtek ­miatt nem tudtam lovagolni, sőt, a versenyről is csak az indulás előtt néhány nappal szereztem tudomást, amikor felhívtak a Kincsem Parktól, hogy csatlakoznék-e a magyar csapathoz – mondta el Ákos, akinek kedve volt, de útlevele nem. – Ezidáig nem volt szükség útlevére, mivel csak a schengeni övezeten belül álltam rajthoz. Egy gyorsított eljárásnak köszönhetően nagyon hamar elkészült az útlevelem, és már indultunk is a Közel-Keletre.

Az újkígyósi fiatal sikereit­ többek között a gyakorlással eltöltött rengeteg idő alapozta meg. Ákos minden reggel öt órakor ébred, és naponta nyolc-tíz lovat is megül. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően a szezonban szinte minden vasárnap elrajtol a Kincsem Park versenyein.

Felnőttek között

Makoviczki Ákos 2000-ben született Békéscsabán, az újkígyósi általános iskolába­ járt, jelenleg Dunakeszin az alagi zsokéiskola tanulója­, a lótartó-, lótenyésztőszakma elméletét Vácott sajátítja­ el a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskolában. ­Pónigaloppban háromszoros Békés megyei bajnok, de nagy nemzetközi versenyeken is jól szerepelt: Pozsonyban bronz-, Prágában ezüst- és bronzérmet szerzett. Szintén sikereket ért el póniháton a világkupán, kétszer lett második a budapesti Papp László­ Arénában megrendezett bajnokságon. A Nemzeti­ Vágtán volt már negyedik és hatodik, és 2016-ban első lett. A Kincsem Parkban már a felnőttek között versenyez. Hobbija a kézilabda, amíg nem került el Vácra, Dunakeszire, Balogh József kezei alatt játszott Újkígyóson.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet költünk állateledelekre

Dinamikusan nőtt az állateledelek piaca, 2017. február és 2018. január között kutyaeledelre 7 százalékkal, míg macskaeledelre 10 százalékkal többet költöttek a magyarok - derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből.

Hideg, meleg ellen védi a borjakat az iglu

Ma már sokaknak elképzelni is nehéz, de 20 évvel ezelőtt még nem létezett általánosan elterjedt, profi megoldás a borjak nagyobb csoportjainak kültéri elhelyezésére. Az áttörést egy német cég Igloo néven bemutatott borjúházai hozták el, melyek akár 15 borjú elhelyezésére is alkalmasak és szinte elpusztíthatatlanok.

Kicsi lányból céltudatos és lelkiismeretes versenyző

Sólyom Borit eleinte Sára kistesójaként ismertük meg, aki kicsi lányként lelkesen kísérte nővérét a versenyekre és a Talentes eseményekre. Ő is lovagolt már akkor, de komolyabban csak négy éve kezdett el foglalkozni a sporttal, a versenyzéssel.

Gyöngytyúkunk őse a fekete kontinensen

A sisakos gyöngytyúkról, mint házi gyöngytyúkunk őséről viszonylag gyakrabban olvashatunk különféle szakkönyvekben – az elmúlt években több kutatás is irányult vadonbéli viselkedésének megfigyelésére. Ezek eredményei alapján ma már könnyebben érthetjük meg gyöngytyúkjaink viselkedését, ami a gazdaságos termelés egyik alapja is.

Miért mondjuk: „iszik, mint a gödény”?

A rózsás gödény mintegy másfél méteres testhosszával, hatalmas, jellegzetes csőrével lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrét lényegében egy hatalmas halfogó eszköznek is tekinthetjük. Felső kávája kampós, míg az alsón egy terjedelmes, torokra is kiterjedő bőrzacskó található.

Könnyű észrevenni, nehéz ellopni

Az utóbbi évtizedekben Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tinker, ír cob, vagy gypsy vanner neveken elhíresült lófajta különleges, magával ragadó képviselői, melyek hosszú és dús sörényükkel, farokszőrzetükkel, valamint bokaszőrzetükkel egyre keresettebbek a magyar lótartók körében is.

Galambtenyésztő gazdaság - Hazai idegenkedés, exportlehetőség

Egykor majd minden háznál tartottak galambot, népélelmezési cikk volt a galambhús. Mára jelentéktelenné vált, pedig kiváló biológiai értékű élelmiszerről van szó. Újra éleszthető a húsgalamb tenyésztése? A vidéki gazdaság egyik kitörési pontjává tehetjük?

Júniusban Siófok ad otthont az Országos Borversenynek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2018. június első felében ismét megrendezi az XXXIX.Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai versenyének számít. A nevezési díjak összegét 2018-ban nem kívánják emelni, és marad az eddigi kedvezményes nevezési lehetőség is.

Triplájára emel egyes bírságokat a GVH

A jövőben jóval magasabb bírságokkal számolhatnak a vállalkozások a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által indított versenyfelügyeleti eljárások esetén. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a GVH számos olyan lehetőséget kínál a vállalkozásoknak, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a bírságkitettség.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása decemberben

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérve a novemberi 7,7 százalék után. A növényi termékek 6,0, az élő állatok, állati termékek 3,8 százalékkal drágultak. A tavalyi egész év átlagában a mezőgazdasági termelői árak 5,6, százalékkal voltak magasabbak, mint 2016-ban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).