Back to top

A Nemzeti Vágtától Ománig jutott az ifjú zsoké

Útlevele sem volt az újkígyósi zsokéjelöltnek, amikor felkérték az ománi versenyre. Gyorsított eljárásban végül napok alatt elkészült az okmány, így Makoviczki Ákos kiutazhatott az arab telivérek világsorozatára, a HH Sheikh Mansoor Festivalra, ahol harmadik helyezett lett az apprentice (zsokéjelölt) versenyben.

Makoviczki Ákos neve ismerősen csenghet. Ő az a fiatal, aki Fáni nevű ­pónijával megnyerte 2016-ban Budapesten, a Hősök terén rendezett Nemzeti Vágta Kishuszár verseny döntőjét. Az akkor 16 éves Ákos már számos nemzetközi sikert ért el fiatal kora ellenére, és a felnőttek között is bizonyított galoppban. Az újkígyósi zsokéjelölt egy újabb versenyen mutatta meg tehetségét: Ománban, az arab telivérek világsorozatán, azaz a HH Sheikh Mansoor Festivalon kapaszkodott fel a futam végén az elő­kelő harmadik helyre, úgy, hogy a szoros küzdelem előtt jóformán alig tudott gyakorolni.

– Eltörtem az ujjam egy szerencsétlen balesetben, rácsukták a kezemre a konténerajtót még októberben. Hat hét után, január 5-én vették le a gipszet az alkaromról. A történtek ­miatt nem tudtam lovagolni, sőt, a versenyről is csak az indulás előtt néhány nappal szereztem tudomást, amikor felhívtak a Kincsem Parktól, hogy csatlakoznék-e a magyar csapathoz – mondta el Ákos, akinek kedve volt, de útlevele nem. – Ezidáig nem volt szükség útlevére, mivel csak a schengeni övezeten belül álltam rajthoz. Egy gyorsított eljárásnak köszönhetően nagyon hamar elkészült az útlevelem, és már indultunk is a Közel-Keletre.

Az újkígyósi fiatal sikereit­ többek között a gyakorlással eltöltött rengeteg idő alapozta meg. Ákos minden reggel öt órakor ébred, és naponta nyolc-tíz lovat is megül. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően a szezonban szinte minden vasárnap elrajtol a Kincsem Park versenyein.

Felnőttek között

Makoviczki Ákos 2000-ben született Békéscsabán, az újkígyósi általános iskolába­ járt, jelenleg Dunakeszin az alagi zsokéiskola tanulója­, a lótartó-, lótenyésztőszakma elméletét Vácott sajátítja­ el a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskolában. ­Pónigaloppban háromszoros Békés megyei bajnok, de nagy nemzetközi versenyeken is jól szerepelt: Pozsonyban bronz-, Prágában ezüst- és bronzérmet szerzett. Szintén sikereket ért el póniháton a világkupán, kétszer lett második a budapesti Papp László­ Arénában megrendezett bajnokságon. A Nemzeti­ Vágtán volt már negyedik és hatodik, és 2016-ban első lett. A Kincsem Parkban már a felnőttek között versenyez. Hobbija a kézilabda, amíg nem került el Vácra, Dunakeszire, Balogh József kezei alatt játszott Újkígyóson.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EuroSkills Budapest 2018 - A szakmák Európa-bajnoksága

Szeptember 26-28. között Budapesten rendezik meg a szakmák Európa-bajnokságát, a EuroSkills Budapest 2018-at. Pattanásig feszült idegek, bravúros győzelmek, feledhetetlen élmények és látványos ceremóniák: így lehet jellemezni a háromnapos nemzetközi versenyt.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.