Back to top

A Nemzeti Vágtától Ománig jutott az ifjú zsoké

Útlevele sem volt az újkígyósi zsokéjelöltnek, amikor felkérték az ománi versenyre. Gyorsított eljárásban végül napok alatt elkészült az okmány, így Makoviczki Ákos kiutazhatott az arab telivérek világsorozatára, a HH Sheikh Mansoor Festivalra, ahol harmadik helyezett lett az apprentice (zsokéjelölt) versenyben.

Makoviczki Ákos neve ismerősen csenghet. Ő az a fiatal, aki Fáni nevű ­pónijával megnyerte 2016-ban Budapesten, a Hősök terén rendezett Nemzeti Vágta Kishuszár verseny döntőjét. Az akkor 16 éves Ákos már számos nemzetközi sikert ért el fiatal kora ellenére, és a felnőttek között is bizonyított galoppban. Az újkígyósi zsokéjelölt egy újabb versenyen mutatta meg tehetségét: Ománban, az arab telivérek világsorozatán, azaz a HH Sheikh Mansoor Festivalon kapaszkodott fel a futam végén az elő­kelő harmadik helyre, úgy, hogy a szoros küzdelem előtt jóformán alig tudott gyakorolni.

– Eltörtem az ujjam egy szerencsétlen balesetben, rácsukták a kezemre a konténerajtót még októberben. Hat hét után, január 5-én vették le a gipszet az alkaromról. A történtek ­miatt nem tudtam lovagolni, sőt, a versenyről is csak az indulás előtt néhány nappal szereztem tudomást, amikor felhívtak a Kincsem Parktól, hogy csatlakoznék-e a magyar csapathoz – mondta el Ákos, akinek kedve volt, de útlevele nem. – Ezidáig nem volt szükség útlevére, mivel csak a schengeni övezeten belül álltam rajthoz. Egy gyorsított eljárásnak köszönhetően nagyon hamar elkészült az útlevelem, és már indultunk is a Közel-Keletre.

Az újkígyósi fiatal sikereit­ többek között a gyakorlással eltöltött rengeteg idő alapozta meg. Ákos minden reggel öt órakor ébred, és naponta nyolc-tíz lovat is megül. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően a szezonban szinte minden vasárnap elrajtol a Kincsem Park versenyein.

Felnőttek között

Makoviczki Ákos 2000-ben született Békéscsabán, az újkígyósi általános iskolába­ járt, jelenleg Dunakeszin az alagi zsokéiskola tanulója­, a lótartó-, lótenyésztőszakma elméletét Vácott sajátítja­ el a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskolában. ­Pónigaloppban háromszoros Békés megyei bajnok, de nagy nemzetközi versenyeken is jól szerepelt: Pozsonyban bronz-, Prágában ezüst- és bronzérmet szerzett. Szintén sikereket ért el póniháton a világkupán, kétszer lett második a budapesti Papp László­ Arénában megrendezett bajnokságon. A Nemzeti­ Vágtán volt már negyedik és hatodik, és 2016-ban első lett. A Kincsem Parkban már a felnőttek között versenyez. Hobbija a kézilabda, amíg nem került el Vácra, Dunakeszire, Balogh József kezei alatt játszott Újkígyóson.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Magyar tulajdonban lévő kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át

Átadták szombaton a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját, a cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.