0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Nemzeti Vágtától Ománig jutott az ifjú zsoké

Útlevele sem volt az újkígyósi zsokéjelöltnek, amikor felkérték az ománi versenyre. Gyorsított eljárásban végül napok alatt elkészült az okmány, így Makoviczki Ákos kiutazhatott az arab telivérek világsorozatára, a HH Sheikh Mansoor Festivalra, ahol harmadik helyezett lett az apprentice (zsokéjelölt) versenyben.

Makoviczki Ákos neve ismerősen csenghet. Ő az a fiatal, aki Fáni nevű ­pónijával megnyerte 2016-ban Budapesten, a Hősök terén rendezett Nemzeti Vágta Kishuszár verseny döntőjét. Az akkor 16 éves Ákos már számos nemzetközi sikert ért el fiatal kora ellenére, és a felnőttek között is bizonyított galoppban. Az újkígyósi zsokéjelölt egy újabb versenyen mutatta meg tehetségét: Ománban, az arab telivérek világsorozatán, azaz a HH Sheikh Mansoor Festivalon kapaszkodott fel a futam végén az elő­kelő harmadik helyre, úgy, hogy a szoros küzdelem előtt jóformán alig tudott gyakorolni.

– Eltörtem az ujjam egy szerencsétlen balesetben, rácsukták a kezemre a konténerajtót még októberben. Hat hét után, január 5-én vették le a gipszet az alkaromról. A történtek ­miatt nem tudtam lovagolni, sőt, a versenyről is csak az indulás előtt néhány nappal szereztem tudomást, amikor felhívtak a Kincsem Parktól, hogy csatlakoznék-e a magyar csapathoz – mondta el Ákos, akinek kedve volt, de útlevele nem. – Ezidáig nem volt szükség útlevére, mivel csak a schengeni övezeten belül álltam rajthoz. Egy gyorsított eljárásnak köszönhetően nagyon hamar elkészült az útlevelem, és már indultunk is a Közel-Keletre.

Az újkígyósi fiatal sikereit­ többek között a gyakorlással eltöltött rengeteg idő alapozta meg. Ákos minden reggel öt órakor ébred, és naponta nyolc-tíz lovat is megül. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően a szezonban szinte minden vasárnap elrajtol a Kincsem Park versenyein.

Felnőttek között

Makoviczki Ákos 2000-ben született Békéscsabán, az újkígyósi általános iskolába­ járt, jelenleg Dunakeszin az alagi zsokéiskola tanulója­, a lótartó-, lótenyésztőszakma elméletét Vácott sajátítja­ el a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskolában. ­Pónigaloppban háromszoros Békés megyei bajnok, de nagy nemzetközi versenyeken is jól szerepelt: Pozsonyban bronz-, Prágában ezüst- és bronzérmet szerzett. Szintén sikereket ért el póniháton a világkupán, kétszer lett második a budapesti Papp László­ Arénában megrendezett bajnokságon. A Nemzeti­ Vágtán volt már negyedik és hatodik, és 2016-ban első lett. A Kincsem Parkban már a felnőttek között versenyez. Hobbija a kézilabda, amíg nem került el Vácra, Dunakeszire, Balogh József kezei alatt játszott Újkígyóson.

Forrás: beol.hu