0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Tenziométer és talajoldatvevő nélkül nem lehet hatékonyan öntözni és trágyázni

Termelői visszajelzések is megerősítik, hogy nagyon jó eredménnyel védhetők meg a gyümölcsültetvények a fagytól a mikroszórófejes öntözésekkel. Nemcsak hatékony, de gazdaságos, víztakarékos is a használatuk. Az Aqua 2001 Kft. a fagyvédelemre az intenzív almásokban a Flipper, a hagyományos ültetvényekben a Dan2002 szórófejeket ajánlja.

Előnyük, hogy óránként 18 köbméter víz felhasználásával megoldható a fagyvédelem hektáronként, amíg a teljes felület öntözésekor 40 köbméterre van szükség, emelte ki Gárdián Tibor az AGROMashEXPO kiállításon.

A szántóföldi zöldségtermesztésben a hozamszabályozós Dan Super 10 szórófejeket megelégedéssel használják a gazdák, mert 350 méterig egyenletes a vízkijuttatása. 700 méteres táblában tehát elegendő egy gerincvezetéket kiépíteni. A mikroszórófejekkel hatékonyan adagolhatjuk a tápanyagokat is, a növények ugyanis jobban, gyorsabban hasznosítják a folyékony műtrágyát. A növények igényeit azonban akkor tudjuk a legpontosabban kielégíteni, és akkor nem pazaroljuk a vizet és a tápanyagot, ha az öntözést és a trágyázást a táblában kihelyezett tenziométer és talajoldatvevő adataira alapozzuk. A legalább 10 naponként vett adatokat eljuttatva az Aqua 2001 Kft.-nek, pontos kijuttatási ajánlást kapnak a kertészek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu