0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Rendkívüli támogatási kérelembeadás: a kincstár kitölti a kérelmet

Egyszerűsített eljárás keretében a Magyar Államkincstár rögzíti a szükséges adatokat a kimaradt kérelmeknél a februári rendkívüli kérelembeadási időszakban azon kérelmezők részére, akik esetében egyértelműen megállapítható a kérelmezési szándék - adta hírül a kifizető ügynökség. A nyilvánvaló hiba megállapításáról és a kérelemadatok rögzítéséről a Kincstár értesítést küld az érintetteknek.

Korábban tájékoztatást adtunk arról, miszerint a Miniszterelnökség a tavalyi évben újabb sikeres tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal, melynek eredményeképpen rendkívüli egységes kérelem-benyújtási felület megnyitásáról határozott.

A döntés alapja azon megállapítás volt, hogy nyilvánvaló hibának tekinthető a Vidékfejlesztési Program négy intézkedése vonatkozásában, amennyiben a későbbi kedvezményezett benyújtotta ugyan a tárgyévi egységes kérelmét, de – tekintettel arra, hogy az egységes kérelem benyújtásának időpontjában még nem kapta kézhez a támogatási okiratát – a program első évében kifizetési kérelemmel nem élt.

Az egyeztetések alapján a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága meghatározta az érintett intézkedéseket, melyek az alábbiak:

  1.  VP – Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  2. VP – Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása,
  3. VP – Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése és
  4. VP – A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás.

A kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) munkatársai a Miniszterelnökség döntésére alapozva dolgozzák ki az ügyfelek adminisztrációs terheit is csökkentő egyszerűsített eljárást, amelynek keretében a gazdálkodók helyett a Kincstár rögzíti a kimaradt kérelmek adatait azon kérelmezők részére, akik esetében egyértelműen megállapítható a kérelmezési szándék. Mindezek alapján a Kincstár – a korábbi évek egységes kérelem adataira alapozva – még az új egységes kérelem-benyújtási időszakot megelőzően létrehozhatja a kérelemadatokat. 

A gazdálkodókra a fentiekkel kapcsolatban további adminisztrációs feladatok nem hárulnak, mindettől függetlenül azonban a pályázati felhívások feltételeit értelemszerűen továbbra is mindenki köteles betartani.

A nyilvánvaló hiba megállapításáról és a kérelemadatok rögzítéséről a Kincstár értesítést küld az érintetteknek. Amennyiben valamely érintett mégsem értene egyet a kérelem ilyen módon történő nyilvántartásba vételével, avagy szándékosan nem nyújtott be kifizetési kérelmet, jogorvoslatként ellentmondással élhet majd a nyilvánvaló hibát megállapító értesítő levéllel szemben.

Forrás: Magyar Államkincstár