Back to top

Dinamikusan fejlődnek a pótolhatatlan szállító járművek is

A termelők ma már nem a támogatásokra várnak, hanem tudatosan vásárolnak. A magyarországi terményszállítási gépüzletág 34 százalékos növekedéséről számolnak be a 2017-es statisztikák, ez a Fliegl Abda Kft.-nél – az export miatt – még magasabb arányú. A cég két fejlesztési díjat is elhozott az AgromashExpóról. Abdán tovább folynak a szállítójárművekhez kapcsolódó fejlesztések.

Bizonyos gépek megkerülhetetlenek a mezőgazdaságban. Tudjuk, traktor, eke, vetőgép, kombájn nélkül lehetetlen termelni, ám ott vannak az agrárium szürke eminenciásai is, amik csak akkor tűnnek fel, amikor nem teljesítik az elvárt feladatot. Így van ez a pótkocsikkal, a szállítás eszközeivel, melyekről Ackermann Tamással, a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. cégvezetőjével beszélgettünk.

Ackermann Tamás: Az elmúlt negyed évszázadban sokat fejlődött a Fliegl
Fotó: viniczai

Jó üzleti évről számolt be 2017 kapcsán a szakember, bár éppen egy évvel ezelőtt még nem lehetett érezni, milyen lesz az érdeklődés. Azután márciustól beindult az üzlet. A magyarországi terményszállítási gépüzletág 34 százalékos növekedéséről számolnak be a statisztikák, ez a Fliegl-nél – az export miatt – még magasabb arányú.

Bár még csak találgatják, minek is volt köszönhető ez a piaci növekedés, de élvezik az eredményeit. „Hátrányai is vannak, ami a feszített termelési kapacitásban jelentkezik”- utalt arra, hogy végesek az erőforrásaik, a munkaerő hiány a gépgyártásban is érezteti hatását. Győr és a nyugati határszél közelsége jelentős mértékben elcsábítja a szakembereket.

Korábban a nagy géptámogatásoknak köszönhetően „cunami-szűren” jöttek a megrendelések, mára sokkal kiszámíthatóbbá vált a piac. A gazdák a beruházásokból származó munkaeszközeiket hozzáigazítják az erőgépekhez. A szállítástechnika az elmúlt két évtizedben háttérbe szorult.

„Talán ebből is fakad a mostani nagyobb érdeklődés a termékeink iránt”- jelezte a szakember, hogy ezen a területen is nagyobb fejlesztésekbe fogtak, amit a piaci igény és az ésszerűség vezérel. A termelők ma már nem a támogatásokra várnak, hanem tudatosan vásárolnak.

„A szállítástechnika területén ugyan sok a szereplő, de soha nem ódzkodtam az egészséges versenytől”- jelezte Ackermann Tamás, az viszont már nem tartja korrektnek, ha olyan országokból érkeznek a termékek, ahol államilag támogatják az exportot, s az ottani gyártók ebből tesznek szert előnyre. Mintegy huszonöt éve dolgoznak a magyar piacon, s továbbra is szándékoznak maradni, amit az abdai gyárban folyó beruházások is alátámasztanak. Előnyüknek tartják, hogy hazai munkaerő, magyar fejlesztő mérnökök állnak a termékeik mögött. Meghallgatják a gazdákat, s véleményüket figyelembe véve fejlesztik az eszközeiket.

A nagyon sokrétű felhasználói igények kielégítésre széles termékpalettával válaszolnak. Legyen szőlész vagy szántóföldi termelő, a 2-3 tonnás, egytengelyes vontatmányoktól – hogy a szőlősorok közé beférjen – a 40-50 köbméteres pót-, vagy a 2-30 köbméteres tartálykocsikig színes a kínálatuk. „Ez a cégalapító német család gyökereiből is fakad”- mutatott rá a szakember, hogy Bajorországban a kisebb gazdaságok jellemzőek, miközben az elmúlt évtizedekben megtanulták, milyen igénnyel jelentkeznek a nagy felhasználók.

„A precíziós gazdálkodás a szállítástechnikába is bekerült”- elsőként a dokumentálhatóságot említette a cégvezető.

A betakarító géptől a végső felhasználási állomásig megfigyelhetővé válik a termény útja, nyomon követhető a szállítási folyamat. Az AgromashExpón az ezt segítő Fliegl Tracker névre keresztelt járműfelismerő rendszerüket értékelték Nemzetközi termékfejlesztési díjjal logisztikai kategóriában. „A 4.0-ás rendszer okosítása egy már működő szisztémának”- hangsúlyozta a szakember, hogy a jövő ebbe az irányba halad.

Fontos újításuk a hazai fejlesztés esetében a rakományrögzítős bálaszállítójukat érinti. Innovációjuk gyorsabbá teszi a megrakott jármű rögzítését, hidraulikus rakományrögzítő kerettel látták el az eszközt, amely a pakolást követően pillanatokon belül útra kész. Ez a fejlesztésük Hazai termékfejlesztési díjat kapott.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még mindig a nyomtatott lap vezet

Az agrárhirdetések szerkezete alapvetően különbözik a reklámtorta egészétől, és hasonló szerkezeti különbségek figyelhetők meg a hazai és a globális trendek között is – fejtette ki az AgromashExpo keretében a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett médianapon Szőke Péter. Az agrárhirdetések világa továbbra is sajátos terület, amelyben még mindig a nyomtatott lapoknak van kiemelkedő szerepe.

Újdonságok szőlős- és gyümölcsös gazdáknak

Az AGROmashEXPO társkiállítása, a Szőlészet és Pincészet évek óta családias hangulatban folyik, hiszen javarészt ugyanazok a kiállítók jelennek meg. Az idén huszonhárman várták a látogatókat, akik érkeztek is szép számmal, annak ellenére, hogy megint a nehezen megközelíthető 18-as pavilonban kapott helyet a kiállítás. Reméljük, jövőre végre méltóbb körülmények közt jelenhetnek meg a kiállítók.

Az idő pénz: a precíziós vetés sebességén javítottak

„Végre minden cég megmutathatta, miben jó, a támogatások most nem torzították a piacot”- magyarázta Nagy-György János, a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője az AGROmashEXPÓ-n. Fontosnak tartják, hogy a precíziós technológiák a kisebb üzemmérethez igazodó eszközökben is megjelenjenek, a kiállításon ilyen gépeket is bemutattak a legújabb, nagy sebességre képes szemenkénti vetőgépük mellett.

A mérhető mezőgazdaság innovációi

Bár utoljára szeptemberben, az OMÉK-on találkoztunk, mégis több újdonságról számolt be Molnár Sándor, a Metripond Plusz Mérlegtechnikai Kft. ügyvezetője. Ilyen a kisüzemeknek szánt, nem automata burgonya kiszerelő, a tranzitsilók mérhetővé tétele, vagy épp a nagyobb üzemek mérlegeihez a távelérés biztosítása.

Gyorsaság, pontosság és sokrétűség a vetőgépek piacán

„A teljesítmény mindig társuljon pontossággal és minőségi munkavégzéssel”- fogalmazta meg véleményét Kalmár Tibor, Vaderstad Kft. ügyvezetője, hogy vetésnél a tőtáv helyett fontosabb a mélységegyenletesség, a jó időzítés és a gyors munkavégzés. A cég tavaly jelentősen növelte forgalmát, elsősorban a vetőgépek iránt volt jelentős kereslet.

AGROmashEXPO: beruházási boom és a digitalizáció előretörése az idei trend

Ismét sikeres kiállítást tudhat maga mögött az agrárágazat. A szombaton véget ért AGROmashEXPO és AgrárgépShow – a vele egy időben rendezett Magyar Kert, valamint Szőlészet és Pincészet kiállítás – háromszáznál is több kiállítójára több mint 45 ezren voltak kíváncsiak a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A jövő gabonakombájnjai, a gabonakombájnok jövője

Nyolcvan éve kutatják a gépészek a mind hatékonyabb gépesített aratás titkát. Az AGROmashEXPO-n 3. napjára szervezett tanácskozáson az arató-cséplőgépek legújabb fejlesztési irányairól, az innovációs eredményekről a fejlesztések szempontjairól, az új konstrukciós megoldásokról, valamint a hazai vizsgálatok tapasztalatairól tájékozódhattak az érdeklők.

Együtt a McCormick-kal

A hír még fris, január közepétől az Invest Gépkereskedelmi Kft. vált a McCormick kizárólagos forgalmazójává Magyarországon. Az év traktora mellett elhozták az AGROmashEXPO-ra a legújabb innovációt is: olyan online rendszert helyeznek üzembe, ahol a termelő a meglévő opciók alapján maga állíthatja össze saját erőgépét

Nagy múltú cégek kertészeti permetezői, mulcsozói

A Kőrös-Welt Kft. gazdag mezőgazdasági gépválasztékában a kertészeti művelőeszközök is megtalálhatók, melyek bemutatására a kertészeti pályázat kapcsán kiemelt hangsúlyt helyeztek az AgroMashExpo kiállításon. A 2012-ben alakított kiskőrösi vállalkozás szinte kizárólag neves, nagy múltú külföldi gyártók gépeit forgalmazza, több esetben kizárólagosan.

Az RAGT kukorica bajnokai

Az elmúlt évben 94 gazda, gazdaság, több mint kétezer hektárjával jelentkezett a RAGT Termelői versenyére. Az immár egy évtizede folyamatosan meghirdetett megmérettetésen időről időre többen vesznek részt. A 2017. évi RAGT Termelői Verseny győztesei ünnepélyes keretek között az AGROmashExpó nagyszínpadán vehették át díjaikat.