Back to top

Dinamikusan fejlődnek a pótolhatatlan szállító járművek is

A termelők ma már nem a támogatásokra várnak, hanem tudatosan vásárolnak. A magyarországi terményszállítási gépüzletág 34 százalékos növekedéséről számolnak be a 2017-es statisztikák, ez a Fliegl Abda Kft.-nél – az export miatt – még magasabb arányú. A cég két fejlesztési díjat is elhozott az AgromashExpóról. Abdán tovább folynak a szállítójárművekhez kapcsolódó fejlesztések.

Bizonyos gépek megkerülhetetlenek a mezőgazdaságban. Tudjuk, traktor, eke, vetőgép, kombájn nélkül lehetetlen termelni, ám ott vannak az agrárium szürke eminenciásai is, amik csak akkor tűnnek fel, amikor nem teljesítik az elvárt feladatot. Így van ez a pótkocsikkal, a szállítás eszközeivel, melyekről Ackermann Tamással, a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. cégvezetőjével beszélgettünk.

Ackermann Tamás: Az elmúlt negyed évszázadban sokat fejlődött a Fliegl
Fotó: viniczai

Jó üzleti évről számolt be 2017 kapcsán a szakember, bár éppen egy évvel ezelőtt még nem lehetett érezni, milyen lesz az érdeklődés. Azután márciustól beindult az üzlet. A magyarországi terményszállítási gépüzletág 34 százalékos növekedéséről számolnak be a statisztikák, ez a Fliegl-nél – az export miatt – még magasabb arányú.

Bár még csak találgatják, minek is volt köszönhető ez a piaci növekedés, de élvezik az eredményeit. „Hátrányai is vannak, ami a feszített termelési kapacitásban jelentkezik”- utalt arra, hogy végesek az erőforrásaik, a munkaerő hiány a gépgyártásban is érezteti hatását. Győr és a nyugati határszél közelsége jelentős mértékben elcsábítja a szakembereket.

Korábban a nagy géptámogatásoknak köszönhetően „cunami-szűren” jöttek a megrendelések, mára sokkal kiszámíthatóbbá vált a piac. A gazdák a beruházásokból származó munkaeszközeiket hozzáigazítják az erőgépekhez. A szállítástechnika az elmúlt két évtizedben háttérbe szorult.

„Talán ebből is fakad a mostani nagyobb érdeklődés a termékeink iránt”- jelezte a szakember, hogy ezen a területen is nagyobb fejlesztésekbe fogtak, amit a piaci igény és az ésszerűség vezérel. A termelők ma már nem a támogatásokra várnak, hanem tudatosan vásárolnak.

„A szállítástechnika területén ugyan sok a szereplő, de soha nem ódzkodtam az egészséges versenytől”- jelezte Ackermann Tamás, az viszont már nem tartja korrektnek, ha olyan országokból érkeznek a termékek, ahol államilag támogatják az exportot, s az ottani gyártók ebből tesznek szert előnyre. Mintegy huszonöt éve dolgoznak a magyar piacon, s továbbra is szándékoznak maradni, amit az abdai gyárban folyó beruházások is alátámasztanak. Előnyüknek tartják, hogy hazai munkaerő, magyar fejlesztő mérnökök állnak a termékeik mögött. Meghallgatják a gazdákat, s véleményüket figyelembe véve fejlesztik az eszközeiket.

A nagyon sokrétű felhasználói igények kielégítésre széles termékpalettával válaszolnak. Legyen szőlész vagy szántóföldi termelő, a 2-3 tonnás, egytengelyes vontatmányoktól – hogy a szőlősorok közé beférjen – a 40-50 köbméteres pót-, vagy a 2-30 köbméteres tartálykocsikig színes a kínálatuk. „Ez a cégalapító német család gyökereiből is fakad”- mutatott rá a szakember, hogy Bajorországban a kisebb gazdaságok jellemzőek, miközben az elmúlt évtizedekben megtanulták, milyen igénnyel jelentkeznek a nagy felhasználók.

„A precíziós gazdálkodás a szállítástechnikába is bekerült”- elsőként a dokumentálhatóságot említette a cégvezető.

A betakarító géptől a végső felhasználási állomásig megfigyelhetővé válik a termény útja, nyomon követhető a szállítási folyamat. Az AgromashExpón az ezt segítő Fliegl Tracker névre keresztelt járműfelismerő rendszerüket értékelték Nemzetközi termékfejlesztési díjjal logisztikai kategóriában. „A 4.0-ás rendszer okosítása egy már működő szisztémának”- hangsúlyozta a szakember, hogy a jövő ebbe az irányba halad.

Fontos újításuk a hazai fejlesztés esetében a rakományrögzítős bálaszállítójukat érinti. Innovációjuk gyorsabbá teszi a megrakott jármű rögzítését, hidraulikus rakományrögzítő kerettel látták el az eszközt, amely a pakolást követően pillanatokon belül útra kész. Ez a fejlesztésük Hazai termékfejlesztési díjat kapott.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvezménnyel utazhatnak az AGROmashEXPO-ra a látogatók

MÁV-kedvezmény, egyszerűsített fizetési lehetőségek a büfében és a pénztárnál, illetve az eddigieknél is több látnivaló és program – így várják a magyar agrárium seregszemléjének tartott kiállításra a látogatókat a szervezők.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Még mindig a nyomtatott lap vezet

Az agrárhirdetések szerkezete alapvetően különbözik a reklámtorta egészétől, és hasonló szerkezeti különbségek figyelhetők meg a hazai és a globális trendek között is – fejtette ki az AgromashExpo keretében a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett médianapon Szőke Péter. Az agrárhirdetések világa továbbra is sajátos terület, amelyben még mindig a nyomtatott lapoknak van kiemelkedő szerepe.

Újdonságok szőlős- és gyümölcsös gazdáknak

Az AGROmashEXPO társkiállítása, a Szőlészet és Pincészet évek óta családias hangulatban folyik, hiszen javarészt ugyanazok a kiállítók jelennek meg. Az idén huszonhárman várták a látogatókat, akik érkeztek is szép számmal, annak ellenére, hogy megint a nehezen megközelíthető 18-as pavilonban kapott helyet a kiállítás. Reméljük, jövőre végre méltóbb körülmények közt jelenhetnek meg a kiállítók.

Az idő pénz: a precíziós vetés sebességén javítottak

„Végre minden cég megmutathatta, miben jó, a támogatások most nem torzították a piacot”- magyarázta Nagy-György János, a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője az AGROmashEXPÓ-n. Fontosnak tartják, hogy a precíziós technológiák a kisebb üzemmérethez igazodó eszközökben is megjelenjenek, a kiállításon ilyen gépeket is bemutattak a legújabb, nagy sebességre képes szemenkénti vetőgépük mellett.

A mérhető mezőgazdaság innovációi

Bár utoljára szeptemberben, az OMÉK-on találkoztunk, mégis több újdonságról számolt be Molnár Sándor, a Metripond Plusz Mérlegtechnikai Kft. ügyvezetője. Ilyen a kisüzemeknek szánt, nem automata burgonya kiszerelő, a tranzitsilók mérhetővé tétele, vagy épp a nagyobb üzemek mérlegeihez a távelérés biztosítása.

Gyorsaság, pontosság és sokrétűség a vetőgépek piacán

„A teljesítmény mindig társuljon pontossággal és minőségi munkavégzéssel”- fogalmazta meg véleményét Kalmár Tibor, Vaderstad Kft. ügyvezetője, hogy vetésnél a tőtáv helyett fontosabb a mélységegyenletesség, a jó időzítés és a gyors munkavégzés. A cég tavaly jelentősen növelte forgalmát, elsősorban a vetőgépek iránt volt jelentős kereslet.

AGROmashEXPO: beruházási boom és a digitalizáció előretörése az idei trend

Ismét sikeres kiállítást tudhat maga mögött az agrárágazat. A szombaton véget ért AGROmashEXPO és AgrárgépShow – a vele egy időben rendezett Magyar Kert, valamint Szőlészet és Pincészet kiállítás – háromszáznál is több kiállítójára több mint 45 ezren voltak kíváncsiak a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A jövő gabonakombájnjai, a gabonakombájnok jövője

Nyolcvan éve kutatják a gépészek a mind hatékonyabb gépesített aratás titkát. Az AGROmashEXPO-n 3. napjára szervezett tanácskozáson az arató-cséplőgépek legújabb fejlesztési irányairól, az innovációs eredményekről a fejlesztések szempontjairól, az új konstrukciós megoldásokról, valamint a hazai vizsgálatok tapasztalatairól tájékozódhattak az érdeklők.

Együtt a McCormick-kal

A hír még fris, január közepétől az Invest Gépkereskedelmi Kft. vált a McCormick kizárólagos forgalmazójává Magyarországon. Az év traktora mellett elhozták az AGROmashEXPO-ra a legújabb innovációt is: olyan online rendszert helyeznek üzembe, ahol a termelő a meglévő opciók alapján maga állíthatja össze saját erőgépét