Back to top

Lovasok a városban

Urbanizált világunkban a lakott települések határa egyre jobban kitolódik a szabad természeti környezetbe. A gyorsforgalmi utakon való átkelés sokszor nem lehetséges, vagy veszélyes. A lovasok ilyen körülmények között gyakran kényszerülnek a városi aszfaltra.

Előfordulhat például, hogy egy lovas túrát kell városi útvonalon átvezetni. Az utóbbi években egyre növekszik a háztáji, családi lótartók száma, akik akár a városok szélén is lovakról gondoskodnak a kertjükben. Az ilyen környékeken a patkócsattogás az utcán mindennapos. Az, hogy milyen okkal és céllal kerülnek a lovasok a városba, változatos lehet – az azonban, hogy hogyan fogadják őket az ott élők, csakis a lovasok felelőssége.

Bizonyára sokan találkoztunk már időről időre elterjedő fotókkal, hírekkel, ahol a lovak lovasaikkal szokatlan helyeken, például fővárosi lakótelepeken, egy HÉV-állomáson, metróaluljáróban vagy a forgalmas Árpád-hídon bukkannak fel. Hogy mindez polgárpukkasztás vagy afféle ártalmatlan, egyedi életforma, nehéz eldönteni. Attól függetlenül, hogy ezek a városi lovasok mindezt hogyan élik meg, a közönség annak alapján fogja megítélni „szereplésüket”, hogy mennyire érzik magukat zavartalanul.

A városi ember ugyanis legtöbbször idegenkedik a lótól, ami jó nagy és büdös, kiváltképpen, ha még le is tiszteli a járdaszegélyt! Erre a tényre nem jó válasz a virtuskodás, polgárpukkasztás – a ló egyébként sem erre való eszköz. Sokkal jobb és békésebb, ha a városban felbukkanó lovak láttán a közönség morgolódás helyett inkább alkalmat kap rá, hogy gyönyörködjön a ló szépségében, miközben egymást nem zavarva mindenki eléri úti célját.

Fotó: Mráz Edina
A KRESZ több vonatkozásban is szabályozza a lóval való közlekedést. Az úttesten lovat hajtó, vagy vezető személyről ír – ide tartozik a lovas is. A lóval az úttest jobb oldalán kell haladni, annak szélére, lehetőség szerint a padkára húzódva. Korlátozott látási viszonyok esetén mindenképpen gondoskodni kell a láthatóságról (fényvisszaverő mellény és kiegészítők, illetve lámpa)!

Főútvonalon lóval közlekedni általában véve tilos, amennyiben más alternatív útvonal rendelkezésre áll. Közút mellett lovat tartani, de akár csak néhány percre őrizetlenül hagyni is csak úgy szabad, hogy biztosítottuk, hogy az állat az útra ki ne juthasson.

Egy lakóövezetben azonban ennél változatosabb szituációkkal találkozhatunk, amikre a szabályozás nem tér ki – nem magyarázza, és nem is tiltja. Ezen esetekben a józan észre és udvariasságra kell alapoznunk.

Az úton való átkelés általában, például tereplovaglás során egyértelmű: belátható, arra alkalmas helyen, az út szélén várakozunk, míg elhaladnak az autók, majd újból körülnézünk és átkelünk – csoportos haladás esetén mindig egyszerre, lehetőség szerint „forgalomirányító” csapattársak segítségével. Merőben más a helyzet azonban egy fővárosi lakótelepi övezetben, ahol a forgalmas, négysávos út egyik oldaláról szeretnénk átjutni a másikra. Logikus, hogy az erre kijelölt gyalogátkelőn tegyük ezt, a lámpa zöld jelzésekor.

A járdán, illetve kerékpárúton történő lovaglást nem tiltja meg a jogszabály a lovasnak.  Azonban se a járdán, se a zebrán ne haladjunk lépésnél magasabb jármódban az emberek közelében, és lehetőleg ne ijesztgessünk senkit azzal, hogy „rálovagolunk”, vagy „parádézunk” a zöld jelzésre várakozók között. Közterületekre, parkokra hasonlóan ügyeljünk, mások nyugalmát itt se zavarjuk. Gyalogosforgalmi aluljárókban való haladásra sincsen tiltó szabály, azonban itt még fokozottabb figyelemmel kell haladnunk a viszonylag szűk hely balesetveszélyessége miatt. A mi feladatunk és felelősségünk felmérni, hogy milyen helyzetbe visszük bele négylábú társunkat – tegyük ezt mindig úgy, hogy védjük az ő, és a járókelők biztonságát is.

A lovakkal lakott területen történő közlekedés írott és íratlan szabályairól részletesebben Mráz Edina cikkében olvashatunk a Kistermelők Lapja januári számában.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/01 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.