Back to top

A mikroér-keringés javítása mindenre megoldás?

A Bemer International AG egy alapvetően humánterápiával foglalkozó cég, de piacra dobtak egy állatgyógyászati, jobban mondva lóterápiás eszközt is. A forgalmazó szerint profi, hobbi-, versenylovasok és lovardák egyaránt megkeresik őket.

A Bemer International AG egy alapvetően humánterápiával foglalkozó, liechtensteini központú cég, amely orvostechnikai készülékeket gyárt. A társaság legfejlettebb terméke, egy harmadik generációs fizikai mikroér terápiás eszköz. Ebből a szerkezetből, amely a vérkeringés stimulálására hivatott jelformával működik, készült egy állatgyógyászati, jobban mondva lóterápiás változat is. 

„Mivel lovaknak szánták, ezért a készülék a vezérlőegysége, applikátora egy lótarkaróba van beágyazva. A kezelés alapja valamikor a mágnesterápia volt, ezt fejlesztették tovább, a hatást a Bemer-jel. fejti ki”– mondta Kiss Tamás orvostechnikai eszköz tanácsadó, forgalmazó a loterapia.hu weboldal üzemeltetője. Szerinte a Bemer eljárását sokan összemossák a különböző mágnesterápiákkal, azonban más technológiáról van szó. A Bemer Veterinary Line lóterápiás szett két applikátort tartalmaz, az említett lótakarót, illetve egy „mandzsettát”, amellyel lokálisan - legtöbb esetben a patájuknál - lehet a cég szerint hatást gyakorolni az állatok szervezetére.

Az eljárás alapja, hogy azokat a kisereket (arteriolákat, venulákat) stimulálja, amelyeknél a hagyományos orvoslás eszközeivel beavatkozni igen csak korlátozottan lehetséges. A hajszálérrendszer említett elemeinek vérellátását stimulálja, javítja a készülék.

Több felhasználási terület 

A gyártó cég szerint az eszköz alkalmazható balesetek, sérülések kezelésére, stresszoldásra, nyugtatásra, teljesítménynövelésre, emésztési és légzőrendszeri betegség enyhítésére, megelőzésre és regenerációra kortól független.

„Sokan pata és gerinc problémák miatt veszik igénybe a készüléket, de vannak olyan krónikus helyzetek, amelyeknél támogatást nyújthat, ilyen például a kehesség kezelése is - mondta Kiss Tamás. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindent meg lehet oldani a Bemer segítségével, de a tüneteket a legtöbb esetben lehet kezelni vele, ráadásul ez a terápia nem betegség specifikus. Ez azt jelenti, hogy minden esetben a mikrokeringésre hat az eszköz, amelynek a javításával nagyon sok kórkép pozitívan változik. Olyan esetekben is érdemes használni, amikor nincs diagnózis. Ártani, nem ártunk vele.” – mesélte Kiss Tamás. Szavai szerint számos gazda akad, aki a lova problémáit nem gyógyszerekkel, hanem természetes úton történő kezeléssel szeretné megoldani, ráadásul alkalmazásához nincs szükség orvosi felügyeletre sem.

Új szereplő a piacon

Habár a liechtensteini cég idén lett húsz éves, a lóterápiás eszközt még csak 2016-ban mutatták be Németországban, egy évre rá kezdődött a világpiaci, így a hazai forgalmazása is, partneri hálózatokon keresztül, a szerződött terjesztők egy képzés elvégzése után foglalkozhatnak az árusítással.

„Mivel mi is lótartók vagyunk, ezért a Bemer Veterinary Line forgalmazása testhez álló volt. Ugyanakkor mire a hazai forgalmazás elkezdődött, a termék már eljutott a nagyobb német lovardákba, így megvolt a használatával kapcsolatos kellő tapasztalat.”– árulta el a forgalmazó.

Pontos információkkal nem tudott arról szolgálni, hogy az indulás óta mennyi megkeresés érkezett be a Bemer Magyarországhoz, azt azonban elmondta, hogy a cég második generációs lógyógyászati berendezése igazi piaci áttörést hozott elődjéhez képest, újragondolt formatervének és innovatív hatásmechanizmusának köszönhetően. A kelet-európai régióban több száz Bemer partner van, ugyanakkor az állatgyógyászati készülékekkel ehhez képest csak kevesen foglalkoznak.

„Mi abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a lovas társadalommal a bérlet révén megismertetjük a készüléket, ami után a gazdák meg tudják hozni a döntésüket.”– fűzte hozzá.

A felhasználási kör változó, a forgalmazó szerint profi, hobbi-, versenylovasok és lovardák egyaránt megkeresik őket. A millió forint körüli kiadást jelentő vásárlás mellett lehetőség van eszközbérlésre is, jóval barátibb pár 10 ezer forint közti heti áron. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sürgető volt az összefogás – Vadászati Világkiállítás és sertéspestis a láthatáron

2018-tól jelentősen szigorítják az afrikai sertéspestis hazai kitörésének megelőzését célzó, vadászokat, vadgazdálkodókat érintő szabályokat - derült ki egy szakmai konferencián a FeHoVán. Az országot magas, közepes, és alacsony kockázatú zónákra osztják, eltérő szigorúságú intézkedésekkel. A magas kockázatúnál a szabadtéri társas vadászatot főállatorvosi engedélyhez kötik.

Kicsi lányból céltudatos és lelkiismeretes versenyző

Sólyom Borit eleinte Sára kistesójaként ismertük meg, aki kicsi lányként lelkesen kísérte nővérét a versenyekre és a Talentes eseményekre. Ő is lovagolt már akkor, de komolyabban csak négy éve kezdett el foglalkozni a sporttal, a versenyzéssel.

Könnyű észrevenni, nehéz ellopni

Az utóbbi évtizedekben Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tinker, ír cob, vagy gypsy vanner neveken elhíresült lófajta különleges, magával ragadó képviselői, melyek hosszú és dús sörényükkel, farokszőrzetükkel, valamint bokaszőrzetükkel egyre keresettebbek a magyar lótartók körében is.

Amikor a DDT a kaptárból mérgez

Egy friss olasz vizsgálat során kiderült, hogy az elemzett 178 viaszminta 74 százalékában található legalább egy nem kívánatos vegyszermaradvány. Megoldatlan probléma, hogy ezeket az anyagokat miként távolítsák el a méhészetek és a műlép gyártók közötti viaszkörforgásból.

Milyen a jó kantár alapanyaga?

A bőr a lovaglás kellékeinek klasszikus anyaga. Mellette azonban időről időre megjelennek a piacon más, általában szintetikus variációk is. Leginkább a natural horsemanship (természetes lókiképzés) világméretű térhódításával, újrafelfedezésével váltak népszerűvé a zsinórból készült kötőfékek és kötelek.

Enyhén emelkedett a szalmonella-fertőzések száma az uniós tagállamokban 

Enyhén nőtt a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban 2016-ban az EU legfrissebb, zoonózisokat (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedéseket) összegző jelentése szerint. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

A természetből jött a baj, de az ember súlyosbította

2017 végén több zárt, intenzív baromfitenyésztő telepen jelent meg a madárinfluenza vírusa Olaszországban. Az első megbetegedéseket még novemberben észlelték. Hogyan jutott be a zárt állományokba a fertőzés, sikerült-e már megfékezni a járványt? Milyen tanúságok vonhatók le az esetből, amit érdemes kiemelni a magyar termelők számára – kérdeztük a Nébihtől.

No pasa nada!

Spanyolországban van valami, ami az emberbe költözik, valami megmagyarázhatatlan varázslat, nyugalom és béke. A néhány alkalommal – melyek közül az egyik közel egy évig tartott –, amikor beléptem ebbe a világba, valahogy mindig leszállt a teher, feledésbe merült a hajtás, a stressz, és átértékeltem, mi az, ami az életben igazán fontos.

Történelmi sikerek, váratlan fordulatok: Bence Balázs története

Immár nem újdonság,hogy november utolsó napjaiban ismét versenybe szállnak a lovastornászok – ekkor kezdődik ugyanis a téli világkupa-sorozat; és nem meglepő az sem, hogy harmadik éve drukkolhatunk egy magyar résztvevőnek, Bence Balázsnak is. Az idén bővített kerettel, 10 helyett 15 női, illetve férfi versenyzővel és öt helyett hat fordulóval hirdették meg a lovastorna világkupát.

Lovasok a városban

Urbanizált világunkban a lakott települések határa egyre jobban kitolódik a szabad természeti környezetbe. A gyorsforgalmi utakon való átkelés sokszor nem lehetséges, vagy veszélyes. A lovasok ilyen körülmények között gyakran kényszerülnek a városi aszfaltra.