Back to top

Startupot indítanál? A Debreceni Egyetem segít!

Évi fél milliárd forintos keretösszegű Innovációs Alapot hozott létre a Debreceni Egyetem a vállalkozókedvű hallgatók ötleteinek megvalósítására és piacra juttatására – jelentette be a kancellár szerdán, a DEVIK évindító klubtalálkozóján.

A Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Közössége (DEVIK) 3 és fél évvel ezelőtt jött létre a Gazdaságtudományi, valamint később a Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar támogatásával. A szervezet havonta egyszer olyan előadásokat és kerekasztalbeszélgetéseket tart, melyen a hallgatók hasznos információkhoz juthatnak leendő vállalkozásuk elindításához.

- Azok számára szeretnénk többlettudást átadni, akik már egyetemi éveik alatt szeretnének vállalkozóvá válni. Találkozóinkon egyidejűleg tudnak tanulni, szórakozni, kapcsolatokat építeni, "bizniszelni", hiszen a mai fiataloknak már általában nincs idejük mindezt külön-külön megtenni – tájékoztatott Gályász József egyetemi docens, a DEVIK klub mentora.

Az idei első rendezvényen a megyei iparkamara elnöke, Miklóssy Ferenc mellett a térség legnagyobb vállalkozói is részt vettek. Dajnoki Krisztina intézetigazgató egyetemi docens előadásában, elsősorban a cégvezetők figyelmét hívta fel a fiatal munkavállalók megváltozott igényeire, akik már nem a fizetés nagysága, hanem a légkör és a várható munkaélmény szerint választanak, vagy éppen váltanak igen gyakran és bátran munkahelyet.

A vállalkozói ökoszisztéma fejlesztése kapcsán Bács Zoltán kancellár azt hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem szervezeti felépítése mellett a környezetét is igyekszik olyanná alakítani, ami segíti a vállalkozó szellemű hallgatókat terveik megvalósításában.

- Az intézmény Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központja, valamint Innovatív Ökoszisztéma Központja mellett ezért jött létre az UD Ventures Kft. is, amely már a befektetési oldalt képviseli. Létrehoztuk továbbá a Debreceni Egyetem Innovációs Alapját (DEINA), amelyben az egyetem minden piaci bevételének 5 százalékát tesszük. Az így felhalmozódott évi 5-600 millió forintból tudjuk támogatni az arra alkalmas projektek indulását az államháztartási szabályok szerint – jelentette be Bács Zoltán.

Gémesi Zsolt, a DE Innovációs Ökoszisztéma Központ vezetője szerint soha nem volt még annyi forrás Magyarországon a jó ötletek megvalósításához, mint napjainkban. A DEINA félmilliárd forintos keretösszegén túl a fiatal vállalkozók GINOP inkubátorra is pályázhatnak, illetve a kormány által létrehozott 620 millió forint keretösszegű támogatási alappal is számolhatnak az igazán innovatív ötletek gazdái.

Kovács Zsolt, az EH Invest Zrt. igazgatósági elnöke elmondta, hogy a társaság jelenleg elérhető támogatási rendszerén túl hamarosan egy startup ösztöndíj bevezetését tervezik a hallgatók számára.

Lévay Csaba, a fővárosban évek óta sikeresen működő Bossconect Mentor Program alapítója pedig kiemelte, hogy tevékenységüket ebben az évben szeretnék 15 további nagyvárosra, köztük Debrecenre is kiterjeszteni. Ennek lényege, hogy a sikeres vállalkozókból álló mentorok választanak maguknak egy-egy fiatalt, akiket havonta egyszer személyes találkozón látnak el tanácsokkal ingyenesen. A tervek szerint a cívisvárosól és a régióból körülbelül száz fiatal vehet részt majd a programban.

Az est végén három startup is bemutatkozott, melyek közül az egyik éppen a DEVIK rendezvényen talált támogatóra, és két éve egyre nagyobb sikerrel veszi az akadályokat a piacon.

Forrás: 
Élelmiszer Online

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelentek a munkahelyi képzési pályázatok

Összesen 31,5 milliárd forint értékben jelentek meg munkahelyi képzési pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A nagyvállalatok számára 18,5 milliárd forint, míg a mikro-, kis- és középvállalkozások számára 13 milliárd forint az elérhető keretösszeg.

Rekordösszegű állami támogatást kapott az OTDK

A Kormány összesen 1 milliárd forinttal támogatja a Tudományos Diákköri Konferenciákat a következő időszakban – mondta Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke a Szent István Egyetem „SZIE Kiváló Tehetségei” konferenciáján, Gödöllőn.

Március közepéig lehet jelentkezni a K&H agrárösztöndíjára

Idén is indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat. A magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák alap, mester és PhD képzésben részt vevő hallgatóitól olyan pályamunkákat vár a bank, amelyek az ágazat versenyképességének növelésére és digitalizációjára kínálnak megoldást. 2018. március 18-ig lehet jelentkezni.

Több tízmilliárdos megtakarítást hoz az áfacsökkentés a vendéglátásban

Újabb 30-40 milliárd forint marad a vendéglátóipari vállalkozásoknál az idei áfacsökkentésből - fejtette ki Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának elnöke a Világgazdaságnak.

Régi-új szereplő a takarmánypiacon

Egy új fajta, a Luteo állami elismerésével a szarvaskerep újbóli vetőmag-termesztési lehetőségét teremtette meg a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete. A pillangós takarmánynövény magja kiváló exportcikk, keresett Nyugat-Európában.

Fedezd fel az örökséged!

Idén is folytatódik a középiskolások online erdőismereti versenye. A Fedezd fel az örökséged! vetélkedőt az Országos Erdészeti Egyesület hirdette meg, az online megmérettetésre a 9-12. osztályos középiskolások háromfős csoportjainak a jelentkezés várják február 25-ig a fedezdfel@oee.hu címen.

Állami támogatást szorgalmaz a VOSZ a mikrovállalkozásoknak

Többlet-járulékkedvezményt, az iparűzési adó alóli mentességet vagy alacsonyabb átalányadózást javasol a VOSZ a kétezer lelket sem számláló települések kisvállalkozásainak.

Változtak az Országos Mikrohitel Program feltételei

Januártól változtak az Országos Mikrohitel Program feltételei, továbbra is maximum 10 millió forint folyósítható projektenként a mikrovállalkozások számára, de egy vállalkozásnak egyszerre összesen 20 millió forint mikrohitele lehet a szerződések számától függetlenül - közölte a Baranya megyei Vállalkozói Központ az MTI-vel.

Fontos határidő közeleg a vállalkozóknak

Bővült az szja-bevallás elkészítési lehetőségeinek tárháza az egyéni vállalkozók számára, idéntől már ők is használhatják a NAV webes kitöltőjét. Az egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk szja-bevallásukat a NAV-hoz. A február 26-i bevallási és befizetési határidő az evás egyéni vállalkozókra és a katásokra is vonatkozik.

Komoly tervek a modern mezőgazdaság népszerűsítésére

„Hello Modern Agrárium” – három szó, amivel az elkövetkezendő időszakban egyre többször fogunk találkozni a valós és a virtuális térben egyaránt. Ez a neve ugyanis annak a kezdeményezésnek, ami ismertebbé, egyúttal pedig elismertebbé tenné az agrárszakmákat és –képzéseket a fiatalok körében. Ehhez a kulcs: az ágazat modernizációja és robbanásszerű fejlődése.