0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Február 15-től adhatók be a méhészeti járműtámogatási kérelmek

Február 15 és április 15 között adhatóak be a méhészeti járművekre igénybe vehető támogatási kérelmek - hívta fel a figyelmet a Magyar Államkincstár.

A méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 4/2014. (I. 27.) VM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhet az a méhész, akinek üzemeltetésében méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház van, az üzemben tartásához kapcsolódóan megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a 2017. évben megvásárolt OBU fedélzeti rendszer megvásárlásához kapcsolódó költségekre.

A támogatás igénybevételére az a méhész jogosult, akinek a tárgyévben, azaz 2017. évben elvégzett monitoring vizsgálata alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonában, és a vizsgálat adatait a kérelmező kötelezettsége szerint bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

A támogatás mértéke a kérelmező üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó járműre, illetve vándor méhesházra a támogatási kérelem benyújtásának évét megelőző naptári évben igazoltan megfizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási, illetve gépjárműadó költsége, továbbá, OBU fedélzeti rendszer vásárlása esetén 5 évente méhészeti eszközhordozó járművenként az OBU fedélzeti rendszer nettó ára, de legfeljebb 40 ezer forint. A támogatás összegének megállapításakor a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás(ok) részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keretet is figyelembe veszik.

A támogatási kérelmet a N0800 számú „Támogatási kérelem” nyomtatványon 2018. február 15. – 2018. április 15. közötti időszakban a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztályához postai úton az alábbi címre kell benyújtani: Magyar Államkincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya 1476 Budapest Pf. 407.

Amennyiben a borítékon a postai feladás dátuma (a munkaszüneti napra tekintettel) későbbi, mint 2017. április 16., úgy a támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja.

Forrás: Magyar Államkincstár